U vezi formiranja budžetskog fonda za unapredjenje lovstva, u tom članku piše: 'Nakon dodele lovišta na gazdovanje, za sredstva iz tog fonda moći će da konkurišu lovačke organizacije koje imaju dobre programe za povećanje fondova divljači i unapređenje lovstva.'
Pažljivo čitam zvanične izjave, i ono što se objavljuje na sajtu LSS, svaka rečenica može da bude veoma važna. Ova citirana rečenica, može da znači (a i ne mora), da će možda i LSV konkurisati za sredstva fonda, pošto je i LSV lovačka organizacija. Dakle, predsednik g.Pažin nije rekao 'lovačka udruženja', ili 'korisnici lovišta', nego 'lovačke organizacije', što je širi pojam.
Čini mi se, da je ovaj intervju, u stvari, najava dogadjanja u narednih 5-6 meseci. Da ne bude da nismo informisani!
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Izgleda da se LSV sprema da izdaje članske karte!!!!!!!
Kakve članske karte LSV!
Zar nije LSS "krovna organizacija" svih lovaca u Srbiji???
Pa do sada smo svi imali člansku kartu LSS!
Šta je sad ovo??????????
Jel to mi sada imamo dve odvojene lovačke organizacije????
Sada će biti problem dokazati sa tom članskom kartom članstvo u LSS........ znaš ono kod popusta za ulovljenu divljač od 70% (prošle godine je bilo 80%) za članove LSS!
Samo da podsetim članovi LSS mogu biti i pravna i fizička lica, tako da to što je možda LSV, kao pravno lice, član LSS ne znači automatski i da su svi članovi LSV, kao fizička lica, članovi LSS!
Do sada smo svi bili članovi LSS, a kako ćemo sada postati članovi LSV....ne znam!Hmmm
I još nešto, ako ne i najvažnije, ovo je totalno protivno odredbama Statuta LSV! Član 1.
1).........
2) U LSV udružuju se lovačka udruženja radi ostvarivanja..........
3)...........
4) Građani i građanke koji su lovci ostvaruju i štite svoje interese u lovstvu delujući kroz svoja lovačka udruženja u LSV.
Član 28.
1. Članovi LSV su lovačka udruženja sa sedištem u AP Vojvodini
2. U savez se mogu učlaniti i druga LU sa sedištem u R. Srbiji.
3.Članovi mogu biti i druga privredna društva.........
4. Građani i građanke Vojvodine koji su lovci, svoju pripadnost LSV i učešće u ostvarivanju njegovih ciljeva ostvaruju putem članstva u u svojim LU.
Ovde ne piše da su lovci kao fizička lica članovi LSV!
A evo šta o tome kaže Statut LSS :
Član 1.
Lovački savez Srbije je jedinstven savez lovaca udruženih u lovacka udruženja u Republici Srbiji i drugih subjekata utvrđenih ovim Statutom.
Lovci, lovačka udruženja i drugi članovi sa teritorije autonomnih pokrajina svoja prava i obaveze u Lovačkom savezu Srbije ostvaruju i preko Lovačkog saveza Vojvodine i Lovačkog saveza Kosova i Metohije.
............
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sremac, šta tu ima čudno kada lepo u Statutu L S V ( usvojen 20. 8. 2010. god) piše: - tačka 10. - Lovački savez Srbije član 12. :tačka 1. Lovački savez vojvodine je povezan u Lovački savez Srbije kao asocijaciju svih lovaca u Republici Srbiji i deo je kulturne i istorijske tradicije lovaca Srbije. iIsti član tačka 2. .Lovački cavez Vojvodine, kao savez lovačkih udruženja u Vojvodini, zajednički deluje sa lovačkim savezom Srbije na ostvarivanju i zaštiti interesa i ciljeva lovačkih udruženja u lovstvu Republike Srbije. Dalje , isti član u tački 3. kaže. Lovačka udruženja koja su članovi Lovačkog saveza Vojvodine, po svojoj slobodnoj volji deluju u aktivnostima Lovačkog saveza Srbije neposredno ili preko Lovačkog saveza Vojvodine.
O ovome smo već pisali, da je delu lovaca nejasno, da li su članovi LSV, pa time i LSS, ili su članovi samo LSV, a po želji mogu da budu i u LSS? Ili smo članovi LSS, a po želji možemo da budemo u LSV? Ili smo članovi oba saveza? Ta pitanja su postavljena prilikom komentarisanja o visini članarine i uslova pod kojima se lovi (osiguranje lovaca), koji su različiti kod LSS i LSV.
savo bp kaže:
Sremac, šta tu ima čudno kada lepo u Statutu L S V ( usvojen 20. 8. 2010. god) piše: - tačka 10. - Lovački savez Srbije član 12. :tačka 1. Lovački savez vojvodine je povezan u Lovački savez Srbije kao asocijaciju svih lovaca u Republici Srbiji i deo je kulturne i istorijske tradicije lovaca Srbije. iIsti član tačka 2. .Lovački cavez Vojvodine, kao savez lovačkih udruženja u Vojvodini, zajednički deluje sa lovačkim savezom Srbije na ostvarivanju i zaštiti interesa i ciljeva lovačkih udruženja u lovstvu Republike Srbije. Dalje , isti član u tački 3. kaže. Lovačka udruženja koja su članovi Lovačkog saveza Vojvodine, po svojoj slobodnoj volji deluju u aktivnostima Lovačkog saveza Srbije neposredno ili preko Lovačkog saveza Vojvodine.
Kako Savo šta je čudno?
Pa sve je čudno!
Sve što si napisao je tačno, ali odakle njima ideja da se lovcima izdaju članske karte LSV???
GDE TO PIŠE da da je LSV savez LOVACA i da su lovci članovi LSV????
Kakve onda članske karte????
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Lala kaže:
O ovome smo već pisali, da je delu lovaca nejasno, da li su članovi LSV, pa time i LSS, ili su članovi samo LSV, a po želji mogu da budu i u LSS? Ili smo članovi LSS, a po želji možemo da budemo u LSV? Ili smo članovi oba saveza? Ta pitanja su postavljena prilikom komentarisanja o visini članarine i uslova pod kojima se lovi (osiguranje lovaca), koji su različiti kod LSS i LSV.
Ako pažljivo čitamo Statute LSS i LSV jasno je da su svi lovci u Srbiji članovi LSS kao jedinstvene lovačke organizacije, ili kako to vole funkcioneri da kažu "krovne organizacije lovaca Srbije"!
Isto tako je jasno da su članovi LSV lovačka udruženja sa teritorije Vojvodine!
I na kraju lovci, lovačka udruženja i drugi članovi sa teritorije APV svoja prava i obaveze u Lovačkom savezu Srbije ostvaruju i preko Lovačkog saveza Vojvodine.
Znači imamo LSS kao osnovnu organizaciju, a LSV postoji samo da bi lovci u Lu iz Vojvodine lakše ostvarivali svoja prava i obaveze u LSS!
E sada, da li se "iza zavese" nešto dogodilo o čemu se ništa zvanično ne zna...ja ne znam. Ali mi smrdi........članarina, osiguranje, a sada i članske karte!!!!!
Hajde odgovorni (istaknuti lovni radnici) iz LSV, razjasnite ove dileme. Objasnite "članstvu" da li ste se odcepili od LSS i da li je sada je LSV samostalan, da li je LSV priznat od strane međunarodnih lovačkih organizacija, da li je LSV član LSS, da li sam ja član LSS i da li imam popust od 70% kod ulova divljači, da li je LSV dobio od države lovišta u Vojvodini ili je to LSS??????
Hajde g. Beukoviću, bivši predsedniče, a sada podpredsedniče LSV, objasnite nam šta se to dešava....lepo i bez podizanja tonova....ZANIMA NAS!
Hajde predsedniče g. Pažin, ispunite predizborna obećanja vezana za informisanje lovaca, i preduzmite korake u cilju poštovanja Statuta LSV opet vezana za informisanje lovaca i javnost rada LSV????
.......JAKO NAS ZANIMA?
A ništa ne znamo!
Čini mi se da je Sremac u pravu: u Statutu piše da je LSV asocijacija LU u Vojvodini. Prema tome, članske karte mogu da imaju LU. Fizička lica nisu pomenuta kao članovi LSV.
Koliko ja znam, potpisivanjem pristupnice, ili pristupne izjave, da kao pojedinac prihvataš ciljeve nekog udruženja, i obaveze koje proističu iz toga, postaješ njegov član.
Obzirom da niko nije potpisivao pristupnice za LSV, kako onda može da se tvrdi da je neko član LSV, kao fizičko lice, i da mu se izdaju članske karte?
Da ponovo citiram Statut LSV: Član 28.
1. Članovi LSV su lovačka udruženja sa sedištem u AP Vojvodini;
....
....
4. Građani i građanke Vojvodine koji su lovci, svoju pripadnost LSV i učešće u ostvarivanju njegovih ciljeva ostvaruju putem članstva u u svojim LU.
Dakle, kako ja razumem ovo, ja mogu biti član mog LU, ali kao fizičko lice - pojedinac, nisam automatski član LSV, jer LSV nije savez članova-pojedinaca, nego LU!
Još jedna stvar, koja mislim da nije dobra u Stautu, jeste što je napisano 'gradjani i gradjanke Vojvodine'; znam da ima ljudi iz centralne Srbije, koji su članovi LU u Vojvodini, a ovim članom Statuta nisu pomenuti.
Dalje, Zakon o udruženjima omogućava i stranim državljanima da budu članovi nekog udruženja, pa čak i suosnivači. U Statutu LSV ni njih nema, pominju se samo 'gradjani i gradjanke Vojvodine'; u Vojvodini žive i borave, pa se verovatno neki od njih i bave lovom, i strani državljani. Da li oni ne mogu da ostvare 'svoju pripadnost LSV i učešće u ostavarivanju njegovih ciljeva, putem članstva u svojim LU' ?
Trebalo je misliti, kad je pisan i usvajan Statut, na ove nedorečenosti u vezi članstva.
Da ne pominjemo totalnu nakaradnost navoda "'gradjani i gradjanke Vojvodine koji su lovci"!
Prvo "građani i građanke" je neviđena glupost, a o tome svedoči ono "koji su lovci"....znači i građani i građanke su lovci....a zašto onda nepiše "koji su lovci i lovkinje"??? SMEJURIJA koja se pravda težnjama ka EU! I drugo, ne postoje ni građani ni građanke Vojvodine, zato što AP Vojvodina nema takav državno-pravni subjektivitet da bi imala svoje građane ... i građanke. Svi smo mi, i samo, građani Republike Srbije, koji žive u Novom Sadu, B. Palalnci, Vojvodini, Beogradu, Vlasotincu, ili ......
Nebuloze, nebuloze, nebuloze!!!!!
Činjenica je da je ta mogućnost predvidjena nekim članovima Statuta LSV.
Ali, opet, neki drugi članovi istog Statuta, to ne omogućavaju(pročitaj citirane članove).
Kolizija članova Statuta, po mom mišljenju.
Ma ljudi, cilje da se jednostavno lovcima predoči, u kom pravcu vode ovakvi potezi (različita visina članarine u centralnoj Srbiji i Vojvodini, različiti uslovi za lov, različite članske karte...).
Ovako je napravljena nejasna situacija, meni u članskoj karti mog LU piše da sam član tog-i-tog LU, i da sam član LSS. Ako budu štampane članske karte LSV, onda ću, sva je prilika, imati još jednu člansku kartu. Pa se postavlja pitanje, ako sam član LSS, onda moram da imam iste uslove kao i svi drugi članovi. A ako sam član LSV, onda poštujem uslove za članove LSV, ali onda ne mogu biti 'jednom zadnjicom na dve stolice'.
Lovim u lovištu kojim gazduje moje LU, preko korisnika LSS, i ostvarujem popust na odstrel divljači, koji mi omogućava članstvo u LSS.
Ma, papazjanija jedna. Meni je skoro svejedno čiji sam član, samo da bude jasna situacija. Ovako, u praksi ispada kao neki dualizam, vezano za saveze.
Da li su uopšte rukovodstva LSS i LSV, razgraničila nadležnosti, vezano za članstvo? Ne znam, nemam preciznih informacija. Možda neko od vas nešto zna o tome?
pa na kraju krajeva kad već moramo da plaćamo članarinu LSV i jesmo članovi i dužni su da nam izdaju člansku kartu,ali plaćamo i LSS članarinu i oni su u obavezi da nam izdaju člansku kartu koju ćemo koristiti za ostvarivanje popusta,a to što je LSS vratio LSV-u deo novca od članarine to je druga stvar,ukoliko se nesećate uplatili smo preko svojih LU onih 1000 dinara od kojih je LSV zadržao 400 a 600 uplatio LSS,a LSS je vratilo 540 dinara nazad,u onoj odluci o visini članarine iz LSS piše da su dužni svim lovcima da izdaju članske karte
u indjiju ima djungla kaže:
pa na kraju krajeva kad već moramo da plaćamo članarinu LSV i jesmo članovi i dužni su da nam izdaju člansku kartu,ali plaćamo i LSS članarinu i oni su u obavezi da nam izdaju člansku kartu koju ćemo koristiti za ostvarivanje popusta,a to što je LSS vratio LSV-u deo novca od članarine to je druga stvar,ukoliko se nesećate uplatili smo preko svojih LU onih 1000 dinara od kojih je LSV zadržao 400 a 600 uplatio LSS,a LSS je vratilo 540 dinara nazad,u onoj odluci o visini članarine iz LSS piše da su dužni svim lovcima da izdaju članske karte
To oko para za članarine, znam kako je išlo. Ono što je unelo zabunu, jeste odredba Statuta da su LU članovi LSV, a ne lovaci - lovci su članovi samo svojih LU, i po Statutu LSS, članovi LSS.
Jedinu člansku kartu koju ja imam, je članska karta mog LU. Nemam ni jednu drugu.
LSV je naplaćivao 1000 dinara po lovcu i zadržao 400 za sebe,a trebao je onda da naplati 600 po lovcu i posebno za LU da naglasi koliko pa makar to bilo i vezano za broj lovaca,ali isto kako stručno dodju do novaca tako ih i potroše
[quote]Lala kaže:
U intervju g.Pažin kaže: 'Trenutno, najaktuelnije je obeležavanje granica lovišta, što rade stručnjaci LSV po nalogu Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, sa kojima imamo odličnu saradnju. Oni su obezbedili sredstva za istrumente koji su neophodni za taj posao.'
Nije mi jasno da li se obelezavaju granice postojecih lovista ili buducih. Ako se obelezavaju granice buducih lovista, onda mora postojati neka odluka (uredba, pravilnik, resenje...) nadleznih drzavnih organa o tome.
Da li postoji takva odluka i na koji nacin se sa njom mozemo upoznati.
Da bi se postupalo po nekoj odluci nadleznih drzavnih organa, ona mora biti javno objavljenja i u samoj odluci mora biti naveden datum pocetka njene primene.
Iz prikazanog citata g. Pazina, se da videti, da strucnjaci LSV, to rade na osnovu NALOGA Pokrajinskog sekretarijata. Sta je osnov naloga (uredba, pravilnik, resenje ....).
Mozda gresim ali sam u ovom trenutku jako zainteresovan o granicama buducuh lovistu u lovnim podrucjima "Vlasina" i "Suva Planina". Na osnovu cega ce, mozda strucnjaci LSS, vrsiti obelezavanje lovista u ovim lovnim podrucjima.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?