ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
|
neca90 |
Objavljen 14.09.2016. 17:10
|
Veteran
Upisa: 530
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Je l' zna neko koliko ce me novca kostati da u novom oruznom listu mi upisu sacmaru i pistolj, tj.da dva papirna oruzna lista zamenim jednim plasticnim? |
|
|
|
dzudzubajac |
Objavljen 14.09.2016. 17:24
|
Veteran
Upisa: 555
Pristupio: 09.12.2014. 09:40
|
pištolj ide na jedan oružni list, karabin i sačmara na drugi
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 14.09.2016. 21:44
|
Veteran
Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Evo nekoliko informacija iz prve ruke. Prošle godine naslijedio sam od pokojnog oca dvije puške sačmarice, pa sam podnio zahtjev da ih registrujem na svoje ime. Neću vas daviti kakvih sam problema imao zbog propusta sudije na rješenju ostavinske rasprave (pogrešno upisana adresa i nigdje u cijelom dokumentu nije upisan broj moje lične karte kao ni JMBG).
Zbog nedostatka mog slobodnog vremena i radnog vremena (sa strankama) odjeljenja za oružje SUP-a u Novom Sadu (08-12h), nisam stigao da to obavim ranije. U februaru ove godine sad podnio zahtjev za nabavku, sredinom februara bila mi je terenska provjera, a odobrenje sam dobio prvih dana aprila. Tada su mi rekli da me ne "kači" novi zakon jer sam zahtjev podnio prije njegovog stupanja na snagu. Ostalo je na tome da oni službenim putem traže oružje iz SUP-a druge opštine gdje je ono deponovano.
Kontaktirao sam ih ponovo u junu ili julu, oružje je stiglo, ali su mi rekli da ne mogu da izdaju bilo kakvo oružje bez ljekarskog uvjerenja. Takođe mi je potrebna i potvrda iz LU da ispunjavam uslove za dobijanje lovne karte ili fotokopija lovne karte. Pošto nisam mogao drugačije, planirao sam da jedan dan godišnjeg odmora izdvojim za ljekarski pregled. U Novom Sadu postoje tri akreditovane zdravstvene ustanove koje vrše ljekarski pregled za osobe koje žele da posjeduju oružje. Higijenski zavod, Dom zdravlja na Limanu 3 i Dispanzer za saobraćajnu medicinu "Signal" (kod SPENS-a). Pretposljednjeg dana godišnjeg odmora odem oko 8 sati u dom zdravlja na Limanu 3. Tamo sam se pošteno iznervirao. Iako piše da se ljekarski pregledi ne zakazuju, zakazivanje je obavezno i postoji određen broj ljudi za određeni termin. Cijena 4000 dinara. Bila je sredina avgusta, prvi slobodan termin je bio 02. septembar, ali sam imao sreće da je jedan čovjek otkazao termin sljedećeg dana pa sam se upisao mjesto njega iako sam se nadao da ću u "Signalu" to možda uspjeti da završim isti dan. Rekoše mi da je obavezno da donesem Obrazac br.1 (Obrazac za procjenu sposobnosti osobe za posjedovanje vatrenog oružja). Taj obrazac popunjava isključivo vaš izabrani ljekar. Šta ako je moja doktorica na godišnjem odmoru??? Možda je drugačija procedura na nekom drugom mjestu? Nekoliko minuta kasnije već sam na šalteru "Signala". Cijena 4200 dinara i, ako sam dobro shvatio, nemaju slobodnih termina čak ni u septembru!!! Ljut i razočaran, pomirih se sa činjenicom da sutradan zorom moram na Liman 3. Ali prvo kod moje doktorice. Radi! Ali nema pojma šta ja od nje tražim. Dajem joj obrazac (koji sam dobio u "Signalu") i ona gleda u komad papira koji vidi prvi put! Potrebno joj je malo više vremena dok pronađe sve podatke u kartoteci. Obećava da će to popuniti do kraja smjene i oko pola dva dolazim po popunjen papir.
E sad ljekarski. Stigao sam oko pola 7 (rade od 7), donio prvi jutarnji urin, dao medicinskoj sestri poprilično ličnih podataka o zdravstvenom stanju, kako mene tako i porodice, životnim navikama itd. Pored urina i vađenja krvi, išao sam u nekoliko soba gdje se vrše razni pregledi: audiometrija, oftalmologija, spirometrija, psiholog, neuropsihijatar, EKG test i pregled kod doktora opšte prakse. Mislim da ništa nisam preskočio. Posebno bih izdvojio pregled kod psihologa koji je trajao sigurno preko jednog sata. Kakvih sve testića i pitanja ima, ne možete ni zamisliti. Ali šta se mora - mora se. Ostala većina vremena se potroši na čekanje ispred soba. Sve u svemu, završio sam sa pregledima oko 11-pola 12 (petak je, posljednji dan godišnjeg odmora, a Nada u SUP-u radi do 12). Kaže teta doktorica da će rezultati biti gotovi između pola dva i dva, da tad dođem. Vidno iznenađen, suzdržan do maksimuma, objasnih da mi se žuri i da nemam više slobodnih dana. I sažali se doktorica. Izdade mi ljekarski pregled nakon 15-20 minuta. I još dodade da nije rijedak slučaj da je za kompletan pregled nekima bilo potrebno dva, a nekima čak i tri dana. Ja se zahvalim pa trk kod Nade i sve završim do 12. Nada je inače jedna jako ljubazna službenica koja radi u odsjeku za oružje i pravo je zadovoljstvo sresti takvu osobu u bilo kakvoj državnoj ustanovi.
Sad čekam da mi dođe "terenac" i vidi ormar za oružje. Poslije toga stiže oružni list, pregledamo oružje i napokon bi trebalo da ga preuzmem. Za to će mi trebati minimum dva puta po dva sata odsustva sa posla. PA TI RADI KOD PRIVATNIKA, POSJEDUJ ORUŽJE I LOVI U ZEMLJI SRBIJI!
|
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 14.09.2016. 22:14
|
Stari član
Upisa: 375
Pristupio: 17.03.2016. 21:10
|
E kolega cestitam.Pojasni ako nije problem ovo oko ormara za oruzje jel to nesto specijalno ili je dovoljan drveni ormar sa bravom kao sto npr. ja koristim |
|
|
|
Predator |
Objavljen 14.09.2016. 23:01
|
Veteran
Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Ako sam dobro shvatio, svrha ormara je da oružje ne bude lako dostupno drugim licima, što znači da mora imati ključ. Takođe, municija se takođe mora držati pod ključem, ali odvojeno od oružja. Ja imam drveni ormar iz dva dijela, tj. ormar za oružje i ormarić za municiju i pribor za čišćenje. Stoje jedan na drugom, ali svaki ima svoja vrata i različite ključeve. Pored te zaštite, na pušku je stavljena i bravica za zaključavanje obarača. Postaviću fotografiju ormara u skorije vrijeme.
|
|
|
|
dzudzubajac |
Objavljen 15.09.2016. 07:14
|
Veteran
|
Predator kaže:
Takođe, municija se takođe mora držati pod ključem, ali odvojeno od oružja.
Kolega, pročitaj zakon ponovo. Ovo za odvojenu municiju važi samo za kolekcionare
|
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 17.09.2016. 20:27
|
Veteran
Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
Sto se tice ormara, (posto i ja cekam proveru) raspitao sam se u PS
i moze bilo kakav ormar koji se zakljucava, a municija ne moze da se skladisti pored oruzja.
Naravno zbog diskrecionog prava policije "nas" zakon (kao i mnogi drugi) ne vazi svuda isto , tako da se vasa i moja prava i obaveze razlikuju.
Najefikasniji vid informisanja povodom toga je pitati licno sluzbenika koji dolazi u proveru. Mnogima je ovo naravno neizvodljivo, pa morace da sacekaju "presudu" na licu mesta.
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 18.09.2016. 08:56
|
Stari član
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Da ne bismo razbijali glavu i trosili vreme,lepo razdvojiti oruzje i municiju i sedis miran
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 18.09.2016. 16:52
|
Stari član
|
Ja cekam proveru vec sedam godina. Jesu li bili kod nekog da provere kako se cuva oruzje? |
|
|
|
dzudzubajac |
Objavljen 18.09.2016. 17:23
|
Veteran
|
sasaruma kaže:
Ja cekam proveru vec sedam godina. Jesu li bili kod nekog da provere kako se cuva oruzje?
https://www.youtu...x5pMDwm6As
|
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 18.09.2016. 17:35
|
Stari član
|
E bas tako.hahahahahaha |
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 18.09.2016. 22:01
|
Stari član
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Nije bas tako,znam za nekoliko pusaka koje su oduzete u Pocerini,doduse,po prijavi nekoj,ali puske odose...a meni su prosle nedelje bili u proveri za nabavnu dozvolu i pitaju imam li orman,tako da,bolje spreciti nego leciti.
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
mb-bb |
Objavljen 27.09.2016. 15:45
|
Stari član
Upisa: 306
Pristupio: 21.08.2012. 15:22
|
Da li neko od kolega koje su radile ljekarski pregled mogu da napisu koliko su placali potvrdu od izabranog ljekara (obrazac br.1). Zasto pitam, jer sam dobio informaciju da je DZ Sombor izglasao na odboru da se ta potvrda kod njih naplacuje 5000din a provjerio sam kod mog izabranog ljekara u Novom Sadu i ta potvrda se naplacuje 240din.
Svaki DZ ima pravo da odredjuje cjenu potvrde...
Da li stvarno mogu biti ljudi toliki kreteni da se izivljavaju na lovcima za jedan papir jer znaju da bez toga ne mogu na ljekarski i plus jos da se plati ljekarski pregled koji je oko 4000din...
Molio bih ako ima neko od kolega iz Sombora neka provjeri jos jednom i potvrdi moju informaciju da li je tacna ili ne...
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...
|
|
|
|
MMilos |
Objavljen 27.09.2016. 16:11
|
Stari član
Upisa: 400
Pristupio: 25.07.2014. 09:42
|
Kod mene je to bilo džabe...vreme radnje - Jul 2016.
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 27.09.2016. 16:14
|
Lovčina
Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Чини ми се да ови што су вадили овде у Бг исто ништа нису плаћали код изабраног лекара.
Већина тих лекара није ни имала појма да то требају да раде па је било комичних ситуација. |
|
|
|
IvicaL |
Objavljen 27.09.2016. 22:49
|
Veteran
Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
Necu da lupam ali mislim da mi kolega rece da je platio 4500 dinara tu potvrdu - ovde u Somboru, no provericu sigurno. A neki dan mi kolega iz subotice rece da to oni ne smeju nista da naplacuju,... ko je tu lud ne znam ali da se sad izivljavaju na lovcima to je sigurno.
Sreca je, jelte, da nece skoro novi izbori pa onda opleti do mile volje a ????
lala, pa sta
|
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 28.09.2016. 00:29
|
Veteran
|
Zavrsio sam lekarski 13. i nisu mi naplatili obrasce, samo lekarski i neke overe na par mesta po pedesetak dinara,jel kao nisu culi za takav lekarski pa da se osiguraju.
Sto se tice provere za ormar, kod mene su dolazili ali posto nisam bio kod kuce nisu ulazili ni pitali za oruzje gde se drzi.
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 28.09.2016. 09:21
|
Stari član
Upisa: 206
Pristupio: 07.02.2011. 01:20
|
Kod mene u Cacku se ne placa izvestaj izabranog lekara, on prepisuje iz kartona da li si bolovao od necega ili ne, tj ima li sta u kartonu sto bi bilo vazno za lekarsko uverenje. Posto u Cacku nema ustanove koja radi lekarski pregled za oruzje, dolazi privatna klinika iz Beograda i cena lekarskog je 3500din, a u Gornjem Milanovcu u medicini rada 5500. Zavrsio sam lekarsi sad samo zamena bar jednog oruzanog lista u roku od mesec dana (u Cacku je tako ili mora novo lekarsko) i to izadje za LP oko 4000, a za karabin oko 6000.
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.
|
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 28.09.2016. 09:38
|
Veteran
|
zanimljivo, koliko u ovoj nasoj zemlji ima malih careva, vojvoda i ostalih samoupravnih, autonomnih oblika vlasti.
Imamo jedan zakon, jednu policiju,(koliko ja znam) a svuda se drugacije sprovodi.
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
IvicaL |
Objavljen 29.09.2016. 17:40
|
Veteran
Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
Provereno. Danas sam bio na lekarskom pregledu za instruktora i rekose mi da ce i Sombor uskoro poceti da radi pregled za lovce ali izdavanje dokumenta od izabranog lekara jeste 5.000 dinara. To su doneli na lokalu - a kako i ko im to omugucuje to ne znam.
Navodno nece naplacivati nista ako se bude pregled radio u Somboru,...
Ljudi moji nemam reci
lala, pa sta
|
|
|