Krušik municija
|
Tomash |
Objavljen 05.11.2015. 14:01
|
Veteran
Upisa: 740
Pristupio: 04.02.2012. 17:44
|
Kolega ne mojte biti bukvalni...
Patron je bio m90 sa korpicom od 36 grama.
Prilikom podbacaja napravio uzduzni oblak prasine, za Razliku od Tricolora i Krusika iz poluchoka, kod kojih je taj trag bio siri a kraci.
Zato kazem idealan za zeca, ako se puca za njim ili ka njemu. Naravno da ga nece saseci na pola, nemojte biti bukvalista, kada nesto tuce u bic misli se na ovako nesto:
Ovo je izvucen frejm iz jednog snimka gde je pogodjen zec koji bezao od lovca, pucano je sa leve strane kadra ka desnoj, kako je i zec bezao. Oznacio sam gde pocinje dim prasine sa leve i desne strane, a vidi se da je vlazno oranje, a ne kukuruzovina, pa da ne pomislite odmah na rikoset.
Kod nas se tako kaze za takav efekat. A bas takav smo efekat dobili sa tim patronom, a sa ova druga dva nismo.
Cela poenta mog posta je da je Krusik zaista brz metak (razbijanje glave kod fazanke) i da udara jace od BP-a, sto se na puskici od 3kg lepo oseti.
A kada smo vec puskarali, napisao sam i nasa zapazanja za taj M90 koji smo uporedo probali, a Vama je zasmetalo sto sam to tako nazvao...bzvz. |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 05.11.2015. 14:11
|
Lovčina
Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
То се најбоље види кад се пуца на воденој површини. |
|
|
|
Darko Milosevic |
Objavljen 05.11.2015. 16:18
|
Mlađi član
Upisa: 13
Pristupio: 07.12.2012. 19:37
|
Mene zanima kako izgleda snop na papiru,ako je vertikalno elipsast onda to sto kazes ima smisla.mada mislim da je nemoguce.Ako podbacuje sacma toliko, onda je taj patron zesci krs. |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 09.11.2015. 14:16
|
Lovčina
Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
To da patron tuče u "bič" meni nije poznato, ali sam se odmah setio početka mog bavljenja lovom i prvih opaljenih patrona iz Zastavine 16 i pucanja u vodu sa visoke obale, gde se najbolje vidi kako čokovi rasipaju sačmu i naravno "bič" posip iz leve cevi sa bilo kojim metkom, što je standardno kod svake Zastavine položare, a čini mi se i bok dvocevke, verovatno zbog same konstrukcije i bušenja čokova.
Da budem precizniji, kod pucnja iz leve cevi jasno se vidi kako posle odredjene daljine (dosta ispred nišanjenog mesta) sačma počinje da ostavlja trag u vodi u obliku uskog levka ili biča, zatim poklapa nišanjeno mesto i onda prebacuje par metara, što stari lovci nazivaju "bič" efekat čoka a ne metka. Znači odnosi se na pun čok, zato mi je čudno kako je to uočeno kod pucanja iz polu čoka. |
|
|
|
Tomash |
Objavljen 09.11.2015. 14:39
|
Veteran
Upisa: 740
Pristupio: 04.02.2012. 17:44
|
Zastavina polozara kalibar 12, desna cev sve.
Eto izgleda ima nesto i do patrona. Ja da lovim zeca (i da ne bojkotujem m90) verovatno nista drugo u cev ne bih ni stavljao u lovu na zeca....
Ali tema je krusik, lepo se pokazao, za ulozene novce se dobija odlican patron, razlika je samo sa ili bez korpice (posto neke naprednije konstrukcije patrona, recimo disperzante...nemaju, a trebalo bi za jace cokirane cevke), a sto se tice prljanja.........................................
Ma koga jos to briga
Puska se cisti pa cisti!
Eto, drugi domaci proizvodjac nema ni taj patron BK, Krusik ga ima, svaka cast za to, da gruva, gruva.... a da obara, obara!
kada kazem tuce u bič, mislio sam na ovako nešto, tako se kod nas u selu za to govorilo, evo snimak sa Youtube premotan na trenutak pucnja i pogodka:
https://www.youtube.com/watch?v=3WPOf...page#t=790
takav je testirani M90 36g imao učinak, pošto sam ja stajao sa strane i gledao pogotke, da vidim šta se dešava, jer kada pucaš, onda se iz te perspektive malo teže vidi. |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 09.11.2015. 23:07
|
Lovčina
Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
како бре крушик нема дисперзанте??? има.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 22.01.2016. 20:45
|
Stari član
Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Imam jedan problem a ne znam da li je do municije ili puske,IZ 27 iz polovine '80-ih godina.Celu jesenju sezonu sam pucao 10 i 8 sacmu,specijal sa korpicom,crna caura,kapisla sa belim obodom,bez problema,u poslednjem lovu na fazana,za novu godinu,dva metka za redom mi donja cev ne opaljuje i kasnije u lovu na patke 2-3 puta isti problem,samo donja cev.Imao sam jednu kutiju,crvene caure i kapisla sa zutim obodom,probao taj metak u donju cev i evo potrosih tu kutiju samo kao prvi metak bez problema...u medjuvremenu sam vadio igle i ocistio,bile su dosta masne i zaprljane,ali nije pomoglo i posle cicenja je bilo "klikova",sumnjam da je oslabila opruga a moguce i da ima razlike u tvrdoci kapisli sa belim i zutim obodom
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 22.01.2016. 21:33
|
Lovčina
|
да, постоји разлика у капислама, тј њиховој тврдоћи. и мом колеги је на иж 27 зезала доња игла. нешто је брусио, очистио и опруге и лежишта. ту је била прљавштина која је кочила иглу. углавном сад ради како треба, а заказивао се са сваком муницијом.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 23.01.2016. 10:05
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Ako ta municija ne može da opali samo u donjoj cevi a u gurnjoj radi normalno onda definitivno nije do municije nego do puške. Ali ne mora da bude problem igla nego može i udarač. Dobro pregledaj i iglu i čelo udarača da li negde postoje tragovi pohabanosti. A očisti i ležište udarne igle i njenu povratnu oprugu. I lagano je namaži ne sa uljem nego sa masti za oružje (waffen fet, gun grees).
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 23.01.2016. 13:24
|
Lovčina
|
може и маст за машинице за пецање ако нема оружарска
|
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 23.01.2016. 18:34
|
Stari član
Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Danas sam ponovo ocistio iglu,leziste i celu unutrasnjost glave,nisam primetio neka ostecenja,mozda malo je igla "utucana" na strani gde udara cekic, posto imam dedinu IZ-12 koja stoji,uzeo sam iz nje iglu na kojoj se vidi da je nabacivan var,tu gde udara cekic i kada se uporede deluje da je za nijansu duza na tom mestu od igle iz 27-ce.Veceras smo isli na patke,samo jednom sam imao priliku za pucanje,namerno sam stavio taj crni krusikov,opalila je normalno,otisak na kapisli takodje normalan,videcemo sta ce se desavati dalje,ako se ponovi morace kod puskara...izvinjavam se za off...i drugaru se veceras desilo sa istim metkom,isto taj beli prsten na kapisli,jedno "laganje" puska ista samo novija proizvodnja izgleda da su te kapisle tvrde....
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 23.01.2016. 21:15
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Ili možda malo upuštene u dance čaure.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
milosajac |
Objavljen 19.10.2016. 23:42
|
Mlađi član
Upisa: 16
Pristupio: 05.07.2011. 00:39
|
Nabavim pre nekoliko nedelja krusik disperzant 3mm 32g. Gledam na netu nigde nista nema o tom metku. Ranijih godina sam kao prvi pucao lambro dispersant 2.5mm, ajde reko da probam ovaj novi krusik. Zna li neko nesto o ovom metku? |
|
|
|
kimi |
Objavljen 20.10.2016. 08:55
|
Veteran
Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Definitivno sam odlučio da u mom redeniku bude samo crveni krušik što se tiče kalibra 12. Specijal 8-ica 34 gr sa korpicom uz fiksne čokove 1/4 i 1/2 podjednako dobro obara i na 15m kao i na 40m(preko 50-ak metara ne pucam). Divljač nije razbijena, na bliže možda tek po neka dramlija probije.
Imam neki b&p klasik 2-ku, zaostao od prošle god pa ga ponesem onako za 'šenlučenje' konkretno prošle nedelje probao sam na flašu od kisele...trza pa odvaljuje u odnosu na krušik.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 20.10.2016. 15:43
|
Lovčina
|
ајд што трза, него фазан падне и док дођем до њега он одшета. а лепо погођени били сви које сам пуцао. да не би керова отишли би за храну лисицама. тај метак више код мене у пушку
крушик је и мении добар и углавном њега пуцам у разним варијантама. највише волим стандард, картонац од 30г. (успут, чуо сам да га више не праве. има ли неко из ваљева или познаје неког из крушика да ми то провери?) пуцао сам и тај дисперзанте 32 грама, осмицу, препрошле године на патке. мени се показао добар јер смо патке чекали на буквално пар метара (3-15) на једној барици где су падале редовно.
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 20.10.2016. 16:42
|
Veteran
Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Zovi AGP Lovac i pitaj ih za krušik. Njihov gazda je gazda Krušika.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 21.10.2016. 20:34
|
Lovčina
|
знам, звао и дају ми различите информације. зато и питам овде.
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 23.10.2016. 12:45
|
Veteran
Upisa: 607
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Postovane kolege, sada sam prvi put saznao da Krusik ima disperzivni lovacki metak od 32 grama, nigde ga nisam video u prodaji, pa me interesuje neki detalj, ako ste u mogucnosti da ga kazete ostalima, kako je zatvoren, kruzno ili zvezdasto, kakav cep ima u sebi i naravno koliko kosta? Uz to i gde ste ga kupili? Fala puno unapred na odgovorima.
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 23.10.2016. 19:48
|
Lovčina
|
звездасто кримпован, чеп без чашице са "крстом", кошта колико и стандардни специјал. ја сам га купио у агп ловцу у нишу пре две године, али је у међувремену та радња затворена (на моју велику жалост).
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 23.10.2016. 19:51
|
Veteran
Upisa: 607
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Letos sam bio u AGP Lovac u prestonici, i nisu imali pojma o tom patronu, a pricali smo o municiji bar jedno pola sata. To ce onda biti "Cucin" cep. U svakom slucaju hvala na odgovoru, iako koliko ja znam "Specijal" ima 34 grama olova, a ovde se pominje 32 grama, tako da nije ni specijal a ni standard?!
|
|
|