Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Krušik municija

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Krušik municija
Tomash
 Kolega ne mojte biti bukvalni...

Patron je bio m90 sa korpicom od 36 grama.
Prilikom podbacaja napravio uzduzni oblak prasine, za Razliku od Tricolora i Krusika iz poluchoka, kod kojih je taj trag bio siri a kraci.
Zato kazem idealan za zeca, ako se puca za njim ili ka njemu. Naravno da ga nece saseci na pola, nemojte biti bukvalista, kada nesto tuce u bic misli se na ovako nesto:

www.dodaj.rs/f/5/Ph/SGVoPSz/zec.png

Ovo je izvucen frejm iz jednog snimka gde je pogodjen zec koji bezao od lovca, pucano je sa leve strane kadra ka desnoj, kako je i zec bezao. Oznacio sam gde pocinje dim prasine sa leve i desne strane, a vidi se da je vlazno oranje, a ne kukuruzovina, pa da ne pomislite odmah na rikoset.

Kod nas se tako kaze za takav efekat. A bas takav smo efekat dobili sa tim patronom, a sa ova druga dva nismo.

Cela poenta mog posta je da je Krusik zaista brz metak (razbijanje glave kod fazanke) i da udara jace od BP-a, sto se na puskici od 3kg lepo oseti.
A kada smo vec puskarali, napisao sam i nasa zapazanja za taj M90 koji smo uporedo probali, a Vama je zasmetalo sto sam to tako nazvao...bzvz.

AcaNik
 То се најбоље види кад се пуца на воденој површини.

Darko Milosevic
 Mene zanima kako izgleda snop na papiru,ako je vertikalno elipsast onda to sto kazes ima smisla.mada mislim da je nemoguce.Ako podbacuje sacma toliko, onda je taj patron zesci krs.

vlada lovac
 To da patron tuče u "bič" meni nije poznato, ali sam se odmah setio početka mog bavljenja lovom i prvih opaljenih patrona iz Zastavine 16 i pucanja u vodu sa visoke obale, gde se najbolje vidi kako čokovi rasipaju sačmu i naravno "bič" posip iz leve cevi sa bilo kojim metkom, što je standardno kod svake Zastavine položare, a čini mi se i bok dvocevke, verovatno zbog same konstrukcije i bušenja čokova.
Da budem precizniji, kod pucnja iz leve cevi jasno se vidi kako posle odredjene daljine (dosta ispred nišanjenog mesta) sačma počinje da ostavlja trag u vodi u obliku uskog levka ili biča, zatim poklapa nišanjeno mesto i onda prebacuje par metara, što stari lovci nazivaju "bič" efekat čoka a ne metka. Znači odnosi se na pun čok, zato mi je čudno kako je to uočeno kod pucanja iz polu čoka.

Tomash
 Zastavina polozara kalibar 12, desna cev sve.
Eto izgleda ima nesto i do patrona. Ja da lovim zeca (i da ne bojkotujem m90) verovatno nista drugo u cev ne bih ni stavljao u lovu na zeca....

Ali tema je krusik, lepo se pokazao, za ulozene novce se dobija odlican patron, razlika je samo sa ili bez korpice (posto neke naprednije konstrukcije patrona, recimo disperzante...nemaju, a trebalo bi za jace cokirane cevke), a sto se tice prljanja.........................................
Ma koga jos to briga Smile
Puska se cisti pa cisti!

Eto, drugi domaci proizvodjac nema ni taj patron BK, Krusik ga ima, svaka cast za to, da gruva, gruva.... a da obara, obara!

kada kazem tuce u bič, mislio sam na ovako nešto, tako se kod nas u selu za to govorilo, evo snimak sa Youtube premotan na trenutak pucnja i pogodka:

https://www.youtube.com/watch?v=3WPOf...page#t=790

takav je testirani M90 36g imao učinak, pošto sam ja stajao sa strane i gledao pogotke, da vidim šta se dešava, jer kada pucaš, onda se iz te perspektive malo teže vidi.

ssekir75
 како бре крушик нема дисперзанте??? има.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Macvanski lovac
 Imam jedan problem a ne znam da li je do municije ili puske,IZ 27 iz polovine '80-ih godina.Celu jesenju sezonu sam pucao 10 i 8 sacmu,specijal sa korpicom,crna caura,kapisla sa belim obodom,bez problema,u poslednjem lovu na fazana,za novu godinu,dva metka za redom mi donja cev ne opaljuje i kasnije u lovu na patke 2-3 puta isti problem,samo donja cev.Imao sam jednu kutiju,crvene caure i kapisla sa zutim obodom,probao taj metak u donju cev i evo potrosih tu kutiju samo kao prvi metak bez problema...u medjuvremenu sam vadio igle i ocistio,bile su dosta masne i zaprljane,ali nije pomoglo i posle cicenja je bilo "klikova",sumnjam da je oslabila opruga a moguce i da ima razlike u tvrdoci kapisli sa belim i zutim obodom Confused
Rodjen da budem lovac

ssekir75
 да, постоји разлика у капислама, тј њиховој тврдоћи. и мом колеги је на иж 27 зезала доња игла. нешто је брусио, очистио и опруге и лежишта. ту је била прљавштина која је кочила иглу. углавном сад ради како треба, а заказивао се са сваком муницијом.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

Podunavac
 Ako ta municija ne može da opali samo u donjoj cevi a u gurnjoj radi normalno onda definitivno nije do municije nego do puške. Ali ne mora da bude problem igla nego može i udarač. Dobro pregledaj i iglu i čelo udarača da li negde postoje tragovi pohabanosti. A očisti i ležište udarne igle i njenu povratnu oprugu. I lagano je namaži ne sa uljem nego sa masti za oružje (waffen fet, gun grees).
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 може и маст за машинице за пецање ако нема оружарска

Macvanski lovac
 Danas sam ponovo ocistio iglu,leziste i celu unutrasnjost glave,nisam primetio neka ostecenja,mozda malo je igla "utucana" na strani gde udara cekic, posto imam dedinu IZ-12 koja stoji,uzeo sam iz nje iglu na kojoj se vidi da je nabacivan var,tu gde udara cekic i kada se uporede deluje da je za nijansu duza na tom mestu od igle iz 27-ce.Veceras smo isli na patke,samo jednom sam imao priliku za pucanje,namerno sam stavio taj crni krusikov,opalila je normalno,otisak na kapisli takodje normalan,videcemo sta ce se desavati dalje,ako se ponovi morace kod puskara...izvinjavam se za off...i drugaru se veceras desilo sa istim metkom,isto taj beli prsten na kapisli,jedno "laganje" puska ista samo novija proizvodnja Confused izgleda da su te kapisle tvrde....
Rodjen da budem lovac

DakiNS
 Ili možda malo upuštene u dance čaure.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

milosajac
 Nabavim pre nekoliko nedelja krusik disperzant 3mm 32g. Gledam na netu nigde nista nema o tom metku. Ranijih godina sam kao prvi pucao lambro dispersant 2.5mm, ajde reko da probam ovaj novi krusik. Zna li neko nesto o ovom metku?

kimi
 Definitivno sam odlučio da u mom redeniku bude samo crveni krušik što se tiče kalibra 12. Specijal 8-ica 34 gr sa korpicom uz fiksne čokove 1/4 i 1/2 podjednako dobro obara i na 15m kao i na 40m(preko 50-ak metara ne pucam). Divljač nije razbijena, na bliže možda tek po neka dramlija probije.
Imam neki b&p klasik 2-ku, zaostao od prošle god pa ga ponesem onako za 'šenlučenje' konkretno prošle nedelje probao sam na flašu od kisele...trza pa odvaljuje u odnosu na krušik.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

ssekir75
 ајд што трза, него фазан падне и док дођем до њега он одшета. а лепо погођени били сви које сам пуцао. да не би керова отишли би за храну лисицама. тај метак више код мене у пушку Ne-ne

крушик је и мении добар и углавном њега пуцам у разним варијантама. највише волим стандард, картонац од 30г. (успут, чуо сам да га више не праве. има ли неко из ваљева или познаје неког из крушика да ми то провери?) пуцао сам и тај дисперзанте 32 грама, осмицу, препрошле године на патке. мени се показао добар јер смо патке чекали на буквално пар метара (3-15) на једној барици где су падале редовно.

kimi
 Zovi AGP Lovac i pitaj ih za krušik. Njihov gazda je gazda Krušika.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

ssekir75
 знам, звао и дају ми различите информације. зато и питам овде.

krilas
 Postovane kolege, sada sam prvi put saznao da Krusik ima disperzivni lovacki metak od 32 grama, nigde ga nisam video u prodaji, pa me interesuje neki detalj, ako ste u mogucnosti da ga kazete ostalima, kako je zatvoren, kruzno ili zvezdasto, kakav cep ima u sebi i naravno koliko kosta? Uz to i gde ste ga kupili? Fala puno unapred na odgovorima.Pozdrav
Siroma

ssekir75
 звездасто кримпован, чеп без чашице са "крстом", кошта колико и стандардни специјал. ја сам га купио у агп ловцу у нишу пре две године, али је у међувремену та радња затворена (на моју велику жалост).

krilas
 Letos sam bio u AGP Lovac u prestonici, i nisu imali pojma o tom patronu, a pricali smo o municiji bar jedno pola sata. To ce onda biti "Cucin" cep. U svakom slucaju hvala na odgovoru, iako koliko ja znam "Specijal" ima 34 grama olova, a ovde se pominje 32 grama, tako da nije ni specijal a ni standard?!
Siroma

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Belom Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 869 04.12.2023. 18:14
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
“ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK” – 2025. год.
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,158,100 posete www.srbijalov.com