Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Vazdušna puška

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Vazdušna puška
StefanS
 Evo nekih noviteta od strane proizvođača vazdušnog oružja "Diana". U ovom katalogu su predstavljeni ovogodišnji novi modeli, a ima nekih koji su posebno zanimljivi. Od tih novih modela, meni se najviše dopao K98, puška sa fiksnom cevi dužone 460mm koja je rađena po uzoru na Mauser K98, a tako i izgleda, i početna brzina dijabole kod ove puške u kalibru 4.5mm je 350 m/s. Smile
http://www.diana-...16_web.pdf

Misko60
 Zdravo svima,

Imao sam prilike da u rukama držim VP Diana 240, kao jednu od opcija u mom užem izboru za kupovinu.

Prvi utisak je da se radi o baš kvalitetnom komadu oružju u svojoj kategoriji. Čak je i cena pristupačna...

No, na drugi utisak, nekako mi nije "legla" u rukama. Nešto mi je zasmetalo kod nje... recimo predugačak drveni kundak a tanak za moje ruke... i otpala je.

Inače, primetio sam da se proizvodjači i trgovci VP dosta "frljaju" sa podacima o izlaznoj brzini projektila (Vo). Pronalazio sam da isti proizvodjač na dva mesta navodi različite podatke (uz isti tip municije).

Mislim da ovaj podatak ne bi trebao da bude presudan kod izbora VP, tim više što je on jako proizvoljan i varijabilan, što mnogo faktora utiče na realnu brzinu projektila vazdušnog oružja.

Poz.

DakiNS
 Kolega nisam načisto zašto tebi u stvari treba vazdušna puška?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Sasa frrr
 Brzine koje proizvodjaci stavljaju se postizu sa ultra lakim dijabolama a cesto se malo i pretjeruje. A inace prevelike pocetne brzine dijabole znace i losiju preciznost vazdusne.
Daki nadam se da nije za ono na sta mislis...

DakiNS
 Upravo zbog razloga koje si naveo , o brzinama dijabola, koliko znam za lep trening u gađanju dovoljne su brzine oko 170 m u sekundi .

StefanS
 Колега Даки је у праву. Такмичарске пушке имају ову брзину дијаболе (175 м/с), па сматрам да је она за тренинге одлична, јер је ово вероватно одговарајућа брзина дијаболе за добру стабилност приликом лета. Брзине које су фабрички декларисане на ваздушним пушкама јесу тачне, али се обично тестирања врше са дијаболама од 0,45г, док са другим дијаболама зна да буде поприлично варирања. Обично је кинетичка енергија декларисана за неку пушку тачна, па се преко тога може одредити брзина са неком дијаболом. Рецимо, брзина дијаболе од 0,53г испаљене из пушке са овом почетно брзином је око 165-170 м/с, зависно од модела. Диана 240 је по мом мишљењу убедљиво најбоља ваздушна пушка за тренинге, која спада у садашњу Д категорију, само бих више волео када би имала такмичарске нишане, као други модели Диане, а не фибероптичке, али то можда и није мана. Што се кундака, окидања и изгледа тиче, ту немам никаквих замерки, допада ми се.
iveli

Misko60

DakiNS kaže:

Kolega nisam načisto zašto tebi u stvari treba vazdušna puška?

Zdravo,

Ne treba mi nizašta... a ono zašta će mi možda trebati je "plinking", tj. rekreativno "pucketanje" u nestandardne mete (plinking targets - pro-googlati za detaljniji info).

Poz.

Misko60

Sasa frrr kaže:

Daki nadam se da nije za ono na sta mislis...

Zdravo,

Da... da... pogodio si, Ti si mislo na ono što je mislio čovek u prethodnom postu i tu ste obojca mislili na isto... ali nažalost - niste pogodili na ono šta sam ja mislio...

Sledeći put - više sreće!

Poz.

Misko60

StefanS kaže:

Диана 240 је по мом мишљењу убедљиво најбоља ваздушна пушка за тренинге, која спада у садашњу Д категорију, само бих више волео када би имала такмичарске нишане, као други модели Диане, а не фибероптичке, али то можда и није мана. iveli

Zdravo,

Nema sumnje da je Diana produkt nemačkog dizajna i kvaliteta... ali kod izbora oružja ima i još jedan aspekt - oružje mora da bude lepo i da se svidja vlasniku i da mu odgovara u svakom pogledu!

Pa zato oružje ukrašavamo, graviramo, bruniramo/niklujemo, lakiramo kundake itd... da mu damo neku našu crtu, da se bar i malo razlikuje od tipskog.

Ako imam subjektivni osećaj da u rukama držim "odsečenu dršku od metle" a ne pušku - džaba i da mi je daju džabe - ne nosim je iz prodavnice kući.

Poz.

DakiNS
 Kolega nije mi bila namera , da ti čitam misli . Ali na nekoliko mesta si pisao o puškama koje imaju mnogo veću brzinu dijabole od potrebne za precizno gađanje , pa me je to dovodilo u nedoumicu. Kolega , a i ja smo ti napisali da je za precizno gađanje najbolja brzina dijabole oko 175 m u sekundi . Veruj i sasvim dovoljna do daljine od 2o m . Barem sam ja imao lepe rezultate sa Slavijom 631 starom tridesetak godina. Malo nas imamo potrebu da kupujemo ili štampamo mete za vazdušaru pa dvorištu raširimo na pogodna i bezbedna mesta od čepova od flaša do kojekakvih plastičnih čaša , flaša , kamenčića i svega onog pogodnog za gađanje. Ništa ameri nisu inovirali što se tiče "plinkinga" . A za sve to brzina od 175 m je sasvim dovoljna. Tako da se previše ne opterećuješ brzinama dijabole jer s vremenom i ona opada slabljenjem opruge ili potrošnjom CO2. Upotreba vazdušne puške ograničava te na dva mesta , a to su tvoje dvorište ili strelišta , svako drugo pojavljivanje vazdušne puške van navedenih mesta povlači za sobom sankcije .

StefanS
 Druže, poštujem Vaše mišljenje, mada kažem, meni se ta Diana mnogo više dopala od pušaka drugih proizvođača jer je jednostavno urađena, bez previše plastike kao na nekim drugim modelima, ima sasvim lepu završnicu i kvalitetno je izrađena. Samo bih voleo da ima prednji takmičarski nišan sa tankom mušicom. Ja sam sa modelom 34 Premium u cal. 4.5mm imao sasvim lepe razultate. Gađao sam na raznim daljinama, a kada gađam na 15m u malu metu za vazdušne puške, grupa od 5 dijabola bude u jednoj proširenoj rupi, mada se često desi da na poslednjoj dijaboli slučajno mrdnem pušku i pokvarim rezultat. Od dijabola sam korostio razne, kao što su Gamo Match, RWS Superpoint, Gamo Expander,Gamo Pro Magnum... Zadovoljan sam sa svim, ali sam sada prešao na RWS Basic 0.45g, a trebao bih probati i RWS Meisterkugeln i Gamo Pro Match u skorije vreme. Smile
Daki, svaka Vam je na mestu! Živeli! iveli

DakiNS
 Ja to samo amaterski , najčešće pre nekog važnijeg lova ili kada se okupi lovačko društvance. A kada sam kupovao tu Slaviju pre tridesetak godina , bila je među najboljima , ali s vremenom je počelo dolaziti do lomova , na zadnjem nišanu koji sam stavio neki budženi pošto ne mogu da nađem originalne delove , pa opruga koja gura obarač prema napred i štitnik obarača, koji je od plastike pa pukao na jednom delu.Ostatak je u funkcije i vrlo sam zadovoljan sa njom , a što se tiče kvalitete , sumnjam da će ove nove toliko dugo funkcionisati. Normalno novije puške su estetski mnooooogo lepše i sa verovatno finijim i kvalitetnijim nišanom.

StefanS
 I ja uglavnom pucam iz zanimacije... amaterski. Slavija mi je takođe jedna od omiljenih pušaka, posle Diane. Kada sam prvi put uzeo jednu u ruke, dogodila se pjubav na prvi pogled. Oduševila me preciznost, a i dopada mi se što je puška teža od ostalih u toj klasi, pa je stabilnija prilikom gađanja. Ima još nekoliko detalja koji su mi se svideli na njoj kao što su bravica za prelamanje cevi i dugačka cev (530mm). Što se tih delova tiče, čitao sam u ovoj temi ranije oko Vašeg problema sa nišanom, pa ako Vam treba nešto od sitnijih originalnih delova, ima na zvaničnom Zbrojovkinom sajtu on line kupovina, a i mislim da nisu skupi ti delovi. Možda ima pušaka sa lepšom završnom obradom, ali se sada sve više koristi plastika u izradi, a toga nisam baš ljubitelj, zato sam i rekao da najviše volim Dianu i Slaviju (naravno, ima još nekih lepih modela da se probere)... Smile

DakiNS
 Možeš li mi poslati link jer nisam mogao da nađem. Prošle zime sa napravio lepu reparaciju kundaka jer je originalni bio premazan nekim tamnim lakom koji se s godinama zgulio , tako da sam ga uradio sa lanenim uljem sve sem čekiranog dela i perfektno izgleda. Dopada mi se originalni zadnji nišan jer se lepo i lako da podesiti posebno je izraženo kod povećanja daljine pucanja

StefanS
 Evo tog linka. Ima dosta rezervnih delova za Slavije.
http://www.shop-c...ts/c-1193/
Zadnji nišan košta 16€, a branik obarača oko 2€. Smile Imate li neku sliku kako ste odradili kundak, da vidim, ako nije problem naravno?
I hteo bih da malo više pokrenemo diskusiju o dijabolama, koje su se dobro pokazale, koje korostite i slično?

DakiNS
 Hvala Stefane . Nešto me neće slika kundaka.

StefanS
 Нема на чему Даки, биће ми драго ако будете набавили оригинални нишан. Одличан је кундак, свиђа ми се како сте га урадили... има лепу боју и врло је сличан садашњој фабричкој завршници кундака на Славији... iveli 3

Podunavac
 Ја сам као дете имао Руску пушку Восток ИЖ-38. Код мене је била 10-12 година без икаквог квара и застоја. Док нисам почео да је посуђујем редом ко год је тражио. Онда су је брзо уништили. Сада већ 6-7 година имам Gamo Shadow 640 са којом сам исто тако задовољан.
Од муниције користим Гамо дијаболе са шпицастим врхом. Одлично су ми се показале. За одстрел разних штеточина на даљинама до 50-ак метара.

Восток.
i63.tinypic.com/mw7g95.jpg

Гамо.
i68.tinypic.com/apgyki.jpg

Дијаболе.
i65.tinypic.com/iyjyo1.jpg
Tri prsta 2Kolce

StefanS
 Лепо изгледа овај Гамо Србо! Namigivanje
Мислим да ових дијабола нема код нас... а тренутно користим RWS Superpoint 4,5 mm 0,53g (шпицасте, сличне овим твојим) и RWS Basic 0,45g (равне) и презадовољан сам, иако има још неколико врста дијабола које сам планирао да пробам. Ни са једним дијаболама нисам имао проблема, да би се могло рећи да су оставиле лош утисак на мене, а користио сам разне Гамо и Диана дијаболе, којих још имам у залихама. Некако сам стекао утисак да је за 4.5мм најбоља грамажа дијабола од 0.45г до 0.7г, у зависности од јачине пушке. Ја пуцам и дружим се са једном Дианом 34 Премиум у калибру 4.5мм (305 м/с, која се води на мог оца). Оно што је код ње оставило веома снажан утисак на мене је предњи нишан са такмичарском мушицом, која је изузетно танка, и кратко, одсечно и веома "мекано" окидање на ТО6 окидачу. Smile

tomo vrbas
 Podunavac jeli Vostok imao umetnutu cev od mesinga?
Moja prva vazdusna je bila stara Madjarica sa sarzerom za 40 kuglica sacme inace to je oceva jos kad je on bio klinac.I jednom otac isao u Cehoslovacku i donese mi 10000 diabola i ja sam toliko pucao sa njom da mi je ostavila uspomenu na arkadi za ceo zivot.Zub se bio izlizao koliko je puta samo nategnuta bila i u jednom momentu kad sam je nategao da stavim diabolu u cev ona se otkaci i cev direkt po arkadi 4 kopce,a otac od besa je zgrabi i olupa je od stub u radionici.Posle sam uzeo Slaviju 630 koja je bila djavolski precizna ali nije opruga mogla mnogo da se budzi kao na Madjarici gde je bila toliko jaka da se jedva natezala.I onda otac skupi vremenom sve delove i ponovo sastavi Madjaricu i evo i sada je imamo,a Slavija je zavrsila kod dede na salasu!Inace sada mi je u planu kupovona neke kvalitetnije i preciznije za sina da ga postaknem da zavoli streljastvo.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Vazdušne puške PRODAJEM 6 11.12.2018. 20:28
Vazdušna puška PUŠKARSKA RADIONICA 72 06.06.2015. 20:41
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 1

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,477,610 posete www.srbijalov.com