Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Vazdušna puška

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Vazdušna puška
Misko60
 Zdravo Momci,

Moja GAMO Shadow DX i ja smo jos uvek novi u amatersko-rekreativnom vazdusnom streljastvu.

No, posle 200-tak ispaljenih diabola u papirnato/katronske mete, neki sredjeni utisci su:

- Stojeci, iz ruke, sa mehanickim nisanom, sa 10-tak metara, sloze se pogoci u krug do 10cm.

- Sa 15-20m uz upotrebu jeftine kineske optike 4x20, pogoci se takodje grupisu u krug od 10tak cm, a uz prirucni naslon, svede se to na 5cm sa preko 90% verovatnoce pomenutog pogotka.

- Preko 20m jos nisam gadjao, za sada sam zadovoljan sa ovim postignutim, mislim da nas dvoje i ne mozemo bolje.

Koristio sam GAMO (4.5mm) Match diabole sa ravnom glavom, kao i Pro Magnum sa spicastim vrhom. Nisam primetio znacajnije razlike u preciznosti. Jedino sto Pro Magnum vise osteti metu, tj. lako cepa/probija dascicu od "lamperije" (camovina, 12-15mm).

Planiram da nabavim i jednu kutiju GAMO Magnum, one imaju drugaciji - agresivniji dizajn od Pro Magnum-a.

kukic.ddns.net:88/MyWeb/www/Foto-doc/Oruzje/Gamo_MATCH_177.jpg

kukic.ddns.net:88/MyWeb/www/Foto-doc/Oruzje/Gamo_PRO_MAGNUM_177.jpg

Vidim da neki momci spominju lepe pogodke i sa 30m, pa me zanima, jel to stvarno ili su to "streljacke price"? Jel se puca sa naslona? sa stabilnog polozja? uz optiku? Dajte malo detalja, pa da se i ja usavrsim (tj. grupisem u strelce)...

Ja normalno vidim, pogotovu na daljinu, ali pomenuta optika (10Eu) mi bas dosta pomaze. Pokusava puska da je zbaci sa sine, ali ja nedam-dotezem, a nije joj jos ni plasticno socivo izbila...

kukic.ddns.net:88/MyWeb/www/Foto-doc/Oruzje/Optika-4x20.jpg

Ima li neko predlog proverene optike za VP koja je jeftinija od 50Eu?

Poz.

Podunavac
 Ово ти је велико растурање погодака. Ја са мојом Gamo Shadow 640 на 25 м погађам чеп од Кока Коле. Који је промера 2-3 цм.
Оптике испод 50 евра не могу да буду квалитетне. Ваздушна пушка велике почетне брзине има већи трзај од карабина 223 Рем. и потребна јој је квалитетна оптика и чврста монтажа. А све чешће се монтаже за ваздушне пушке праве са уграђеним гуменим амортизером који апсорбује део трзаја.
Гамо прави и оптике за своје пушке, па погледај нешта из њиховог асортимана.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

tomo vrbas kaže:

Podunavac jeli Vostok imao umetnutu cev od mesinga?

Није колега. Осим пластичног штитника обарача на њој је све било чист челик. Робустна као и све друго Руско оружје. А највише ми се свиђала полуга за одбрављивање цеви, која се види на малој слици. Није могла да се преломи док се на тој полуги не одбрави. А затварала се лако, сама. Било је довљно након натезања да се окрене контра и да сама затвори и забрави цев. Одличан финиш и завршна обрада. Али је купљена почетком 80-их.
Када је купљена са њом сам у кутији добио резервну опругу и обе кожице за цилиндар, као и шипку за чишћење цеви. Али и после 10-ак година употребе није било потребе за заменом делова, још је одлично радила. Упркос томе што је испуцала на хиљаде дијабола.
Задњи нишан је био штелујући по висини на точкић па се лако и брзо могла упуцати за раличите даљине гађања. А толико је била прецизна да сам са њом редовно погађао чачкалице на 7-8 метара. Само што су онда чачкалице биле пљоснате, а не округле као ове сада, а окретао сам их по ширини.
Tri prsta 2Kolce

tomo vrbas
 Pitam jer moj komsija ima istu takvu ali u metalnu cev je umetnuta cev sa zlCenzurisano.ovima od mesinga inace po meni jedno od najsigurnijih zbravljivanja je kod tih ruskih vazdusni.

Misko60
 Zdravo,

Danas se u savremenim mašinskim konstrukcijama u velikoj meri primenjiju veštsčki materijali, jednom rečju – plastika. Mi obični ljudi se uglavnom “gnušamo” na zamenu metala – plastikom.

kukic.ddns.net:88/MyWeb/www/Foto-doc/Oruzje/GAMO-Lom_1.jpg

Primena plastike omogućava veliko sniženje proizvodne cene a i omogućava da se dizajneri razmahnu u crtanju…

Medjutim, ponekad u mašinstvu komponente izradjne od specijalne plastike, pokazuju bolja svojstva od metalnih, npr. klizni spojevi plastike i metala se obično ne podmazuju, takodje drastično je redukovano trenje i šum izmedju plastičnih delova u pokretu, smanjena težina, apsorpcija vibracija itd.

Konstruktori oružja u velikoj meri koriste plastiku. Kod VP, rusi i španci (IŽ-Baikal, Gamo) su otišli i dalje, pa su ne samo kundak već i mehanizam bravljenja cevi – napravili od plastike, i izgleda da to funkcioniše!?

kukic.ddns.net:88/MyWeb/www/Foto-doc/Oruzje/BAIKAL-Plastika.jpg

kukic.ddns.net:88/MyWeb/www/Foto-doc/Oruzje/GAMO-Plastika.jpg

Ova rešenja definitivno obaraju proizvodnu cenu. Medjutim, metal i tvrdo drvo su materijali koji jako dobro prenose vibracije (delovi su rezonantni). Za razliku od njih, plastika je amorfni materijal i “gluva” je na prenos vibracija (amortizuje ih). Tako da nisam više baš 100% siguran da puškari primenjuju plastiku samo zbog cene i dizajna, već da tu možda postoji još neka dobit.

Pucao sam iz M48 i PAP karabina, TT-ejca itd. Pa to “odvaljuje” rame i kida ruke. Ovaj moj plastični Gamo deklarisan na 24J, NEMA trzaja, kao da je pravljen za ženske strelce. Verovatno da tome doprinosi i posebno konstrusan završetak kundaka od sundjeraste gume.

kukic.ddns.net:88/MyWeb/www/Foto-doc/Oruzje/SHADOW-DX-Kundak_1.jpg

kukic.ddns.net:88/MyWeb/www/Foto-doc/Oruzje/SHADOW-DX-Kundak_2.jpg

Mali off. na temu, pucao sam iz svega što je posedovala pešadija JNA, a najviše me je impresionirao “Škorpion”, miran i stabilan u ruci (zahvaljujući aktivnoj amortizaciji vibracija u rukohvatu).

Poz.

StefanS
 Što se bravica tiče, nisam nikada imao tu rusku pušku u ruci, ali pucao sam iz Slavia i Anschütz puški, koje imaju polugicu ispod cevi koja odbravljuje, i prilično mi se sviđa takva brava jer ne može doći do neželjenog odbravljenja, kao na modelima koji nemaju tu polugu, i gde se može prilikom malo jačeg udara na dole prelomiti cev. Što se optike tiče, ja jače vazdušne puške je neophodna kvalitetna optika i nosači, plus ta pločica koja drži montažu; u slučaju da na montaži nema klina kojo ulazi u śinu na pušci i spečava pomeranje. Nikada nisam osetio potrebu za optikom, jer su na ovoj pušci sa kojom gađam nišani takmičarski, a prednji ima izuzetno tanku mušicu. Nisam neki ljubitelj plastike na oružju, iako može da ima nekih prednosti u odnosu na drveni kundak... mada, ne smeta na nekim sitnijim delovima za moj ukus. To poređenje trzaja vazdušne puške čiji se trzaj ne oseća toliko na ramenu (koji je mnogo opasniji po optiku) i M48 koja ima jak trzaj zbog velikog barutnog punjenja i metalnog potkova na kundaku nije baš merodavno... mislim da plastika ne igra neku veliku ulogu u ovom slučaju. Što se rezultata tiče, sa vazduśnom puškom sasvim uspešno, iz zanimacije gađam na daljinama od 15 do 35m i pogodci na 15m, ako je meni dobra koncentracija budu u skoro jednoj proširenoj rupi, dok na 25-35m budu u krugu od 4-5 cm. Naravno da se mogu pogotci vrlo uspešno plasirati na nekim normalnim daljinama. Gađao sam i na 50-60m, ali tu uglavnom u limenke, i bude dosta pogodaka. Za te daljine su preporučljive oble ili špicaste dijabole jer ravne mogu da se tumbaju. Na 15m sasvim uspešno pogađam ekser. Obično pucam serije po 5 dijabola sa naslona, pa pravim pauzu nekoliko minuta, ali mi se desi nekada da 3-4 dijabole budu skoro u jednoj rupi, a sledeća dijabola na 15m ode 1-2cm ot te rupe mojom krivicom jer mrdnem pušku ili okinem prerano. Evo slike jedne mete od pre nekoliko meseci koja je pucana sa inprovizovanog naslona na 15m sa Gamo Match dijabolama od 0.5g. Pozdrav!
i63.tinypic.com/2rr5i6v.jpg

Podunavac
 Трзај код ватреног и ваздушног оружја не може да се пореди. Ватрено оружје трза (и одскаче) када пројектил напушта цев због реакције. Што је веће барутно пуњење и тежи пројектил то је и трзај (и одскок) већи. Ваздушно оружје доживљава удар одапињања јаке опруге и тешког металног клипа који прави компресију у моменту ослобађања клипа.
Што се тиче трзаја М 48 он јесте релативно јак, али ПАП М 59/66 има занемарив трзај, као и пиштољ ТТ. А Шкорпион има мали трзај због релативно тешког оружја а слабог метка.
Пластичне масе се све чешће користе при изради оружја али још увек није произведен материјал који може да замени челик. И на ватреном оружју нема виталних механичких делова израђених од пластике. Ваздушне пушке не постижу притиске који су карактеристични за ватрено оружје па ту може свашта да буде од пластичних маса и разних полимера.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Лепо груписано Стефане.Odobreno
Tri prsta 2Kolce

StefanS
 Hvala ti Srbo! iveli 3
Upravo tako, slažem se u potpunosti sa tvojim prošlim postom. Vazdušna puška ima dupli, ili haubica trzaj, koji se ne oseti baš kao udarac u rame ili veliki odskok, ali takav trzaj više uništava optike nego karabinski trzaj... naročito ako nije neka kvalitetnija optika ili montaža. Smile

klaja
 Sa dobrom vazdusnom se mogu postići odlični pogodci. Samo vežba i eto rezultata. Jako dobar nacin da se djeca upoznaju sa oruzjem i steknu neku rutinu .
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

Misko60
 Zdravo,

Ima li ko iskustva ili dovoljno dobro poznaje zakonsku problematiku;

- Kako se vazdušna puška može bezbedno preneti od kuće do strelišta, ili
- Kako se može preneti od kuće do improvizovanog strelišta van grada (na privatni posed)?

Da li je torba kao na slici u prilogu OK (osigurana katancem)?

kukic.ddns.net:88/MyWeb/www/Foto-doc/Oruzje/Torba_1.jpg

kukic.ddns.net:88/MyWeb/www/Foto-doc/Oruzje/Torba_2.jpg

Poz.

Podunavac
 Мислим да за ваздушно оружје не постоје законске норме као за пренос ватреног оружја.
Tri prsta 2Kolce

StefanS
 Ni ja nisam siguran oko odgovora na ovo pitanje. Vatreno oružje se mora prenositi rasklopljeno i odvojeno od municije, a s obzirom da na vazdušnoj pušci nema šta da se rasklopi, verujem da nije ništa precizirano oko prenosa vazdušnog oružja (neka me ispravi neko ako grešim). Ova futrola je sasvim dobra za vazdušnu pušku, zašto da ne.

Misko60
 Zdravo,

Kada sam nedavno birao vazdušnu pušku, kao svoje prvo oružje, dva modela su mi zapala za oko i nisu me ostavili ravnodišnim.

kukic.ddns.net:88/MyWeb/www/Foto-doc/Oruzje/VP_MP-512-24.jpg

Ruska IŽ Baikal MP-512 varijanta 24, “mala puščica”, snage 7.5J u klasi D vazdušnog oružja. Izuzetno lepih i elegantnih - skladnih linija, u kombinaciji drveta i plastike. Lepo leži u ruci i ramenu. Rusi kažu da je kod njih jedan od najprodavanijih (a i najskupljih) modela VP iz domaće proizvodnje. Karakteristike su 4.5mm na oko 170m/sec. Iskustva i komentari vezano za ovu VP su različiti, no ja smtram da ona kao proizvod ruske oružarne industrije ni u kom slučaju ne može biti loša, pogotovu za cenu po kojoj se prodaje.

kukic.ddns.net:88/MyWeb/www/Foto-doc/Oruzje/VP_Fenix-400.jpg

Španska Cometa Fenix 400 pak pripada grupi snažnih pušaka klase C sa karakteristikama 4.5mm i 330m/sec. Performanse su sjane, dizajn i finoća izrade sa puno pažnje... Sve informacije koje sam pronašao u vezi nje – su maksimalno afirmativne. Kombinacija metala i drveta uz kvalitetnu izradu - sigurno garantuju puno godina pucanja, uz zaista prihvatljivu cenu za ovaj rang oružja. Potencijalno - odlična kupovina!

Poz.

Neca92
 Ako vec zelis da budes potpuno ispravan i da ne razmisljas, kupis bravicu za oruzje koja se stavlja oko stitnika obaraca, stavis je u futrolu i uopste ne razmisljas. Smile
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

davorcalic
 kukic.ddns.net:88/MyWeb/www/Foto-doc/Oruzje/VP_MP-512-24.jpg

Ruska IŽ Baikal MP-512 varijanta 24...

Kolega,ja imam MP-512m (sličan model kao na slici) i mogu ti reći da je u početku bila super,ali vremenom sve lošija....nabacio sam optiku na nju jer je zadnji nišan loše odrađen tj. šraf koji podiže nišan po visini je em kratak em loš pa iskače jer moraš povisiti z.nišan skroz gore da bi dobio precizan pogodak....ima i jak trzaj...
Optiku sam upucao i bilo je super ali sad posle nekih 3000 dijabola više je ne mogu upucati...Probao sam i na 15m ma to nema veze s vezom gde sve baca....možda je nastao problem u bravljenju cevi pa dobija luft....ma nemam više živaca sa njom..
Brzo oslabi i opruga više nije ono ko pre a sve to nekako brzo... Malo sam sad ljut na sebe jer moram kupiti novu a mislio sam da su dobre.... preporuka za one koji žele staviti optiku na VP da ne uzimaju puške koje se preklapaju već one koje se natežu ručicom ili bilo kako, samo ne prelamanjem...
Preskoči sve Bajkalove VP....
Žena mi Makedonka....ena Shock

StefanS
 Druže, da nije možda problem u optici? Je l' ste probali da pucate sa mehaničkim nišanima kasnije? Inače, što se tiče preciznosti, za nabolje važe puške sa fiksnom cevi i PCP... ali i sa prelamačama se može ostvariti jako dobar rezultat. Smile Ovo je recimo jedan model koji mi se jako dopao. Diana 350 N-Tec Magnum 4.5mm (Vo= 400 m/s). Ima ugrađen gasni klip umesto opruge, što doprinosi trajnosti, smanjenju trzaja, buke itd... I kundak me je oduševio, urađen je od tamne kvalitetne orahovine i ovako je specifičnog oblika. Ali je i cena dosta visoka kod nas...
i65.tinypic.com/ke6c6v.jpg

davorcalic
 Jesam,probao sam posle sa meh.nišanom baca do rubrike ,,da ne veruješ,,...plaćena je oko 21000 pre tri godine....
Žena mi Makedonka....ena Shock

StefanS
 To he relativno nova puška... zar je moguće da su takvi rezultati!? I dalje mislim da može da bude do nišana, dijabola ili tako nečeg... ali ako kažete da su velika rasturanja, ne znam šta bi moglo toliko da utiče.

Misko60

davorcalic kaže:

Jesam,probao sam posle sa meh.nišanom baca do rubrike ,,da ne veruješ,,...plaćena je oko 21000 pre tri godine....

Zdravo,

Početkom marta IŽ-512 plastična u Kragujevcu bila 13.000, drvena u G. Milanovcu 17.000, izgleda da ih ima u BGD plastične za po 11.000din...

Diana 240 u G. Milanovcu 24.000din.

Cometa Fenix 400 u Čačku 30.000, Gamo Shadow Black 20.000, Shadow DX 26.000. Turski Uzkon (sa kineskim primesama) 10.000, 15 i 19.000din.

Hasan razni modeli u Užicu 18-24-30.000din.

Ima i raznih visoko-budžetnih modela od 40-70.000 (koje nisam analizirao detaljnije).

Torba za VP je 2.000, a 500kom razne Gamo municije 500din, komplet za čišćenje ulje + četkica oko 1.500.

Novi Zakon je ispraznio rafove i magacine trgovaca VP, a ono što stiže je koju +/- 1000din.

Najbolja kupovina je bio fenomenalni mali ruski kip-lauf karabin IŽ, 36.000din!

Poz.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Vazdušne puške PRODAJEM 6 11.12.2018. 20:28
Vazdušna puška PUŠKARSKA RADIONICA 72 06.06.2015. 20:41
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 1

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,477,610 posete www.srbijalov.com