Dobar puškar
|
kimi |
Objavljen 03.12.2015. 11:34
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Da, planiram kod puškara. Nešto mi ovi Beogradski ne ulivaju poverenje. U stvari znam samo za jednog. Očekivao sam neku preporuku, dal je neko imao sličan problem. Da odem kod proverenog majstora.
Moji drugari uglavnom idu kod Špice u Rumu, hvale ga svi, pedantan je, dobar majstor ali ovakav problem niko nije imao.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 03.12.2015. 12:02
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Ако ти је ближе Панчево има тамо одличан мајстор. |
|
|
|
MMilos |
Objavljen 03.12.2015. 13:31
|

Stari član

Upisa: 400
Pristupio: 25.07.2014. 09:42
|
Ima Dule u Arnajevu (mesto blizu Stepojevca), mlad ali odličan majstor.
Takođe, majstor Mitke iz Trofeja je meni rešio problem sa ZH koja je pucala obe cevi, i ta puška dan danas radi bez problema a popravka je bila 2007-08. |
|
|
|
Tomash |
Objavljen 03.12.2015. 13:43
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 04.02.2012. 17:44
|
kimi kaže:
Dugo nisam bio na ovoj temi, i sličnim-a pa sam malo kopao(čitao) i mislim da je ova pogodna za moj problem.
Imam položaru koja ima kako bih rekao brzo okidanje. Čim pipnem obaraču, dal od leve ili od desne cevi, nebitno je odmah dolazi do opaljenja. Sve je ispravno ali mislim da bi trebalo da bude malo "praznog hoda" ili možda je ispravnije da kažem da fali malo mekoće u okidanju.
Zanima me da li je neko imao ovakvih problema, da li se rešava i kom puškaru da se obratim?
Druze, pa ti imas sneler na sacmari 
Poslusaj coveka, stvar nije za igranje...
tomo vrbas kaže:
Ako puska opaljuje na dodir ta puska definitivno nije ispravna i moja ti je preporuka da je odma nosis kod puskara da se posle nebi nedaj Boze kajao!
Ako vec reaguje na dodir, ako je bas toliko osteljiva, moze se desiti da pri pucanju patrona malo jaceg punujenja opali iz obe cevke(zbog trzaja, vibracije, itd...), pa razvalis pusku i kljuceve, a o posledicama po tebe i ljude oko tebe ne smem ni da pomislim....
Edit:
Sada sam tek video odakle si, Surcin, tako da ti ja mogu preporuciti majstora Tozu u NS(to ti je nekih 45min voznje, ili ako navracas, doneses da pogleda), ja sa njim imam odlicna iskustva, jednom mi je sredio luft na polovnoj zastavi, koja je se od pocetka lova sa njom tesko otvarala posle ispaljivanja pojedinih patrona, a posle jedne ispaljene rucno punjene granate (od jedno 60+ grama uz plamen iz cevi jedno metar ipo), dobila je luft. Trzaj je toliko bio jak, da su se brojevi sa cevi utisnuli na baskuli puske (kao u ogledalu). On je to uradio pedantno, od tada lovim vec dve sezone, u glavnom sa 36grama i nije mrdnula nigde.
Drugi put mi je radio bruniranje cevi, i opet je odradio pedantno, od mene samo pohvale za Tozu. |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 03.12.2015. 19:49
|

Lovčina

Upisa: 1296
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Tu je problem najcesce u prljavstini koja se godinam skuplja u baskuli(glavi) jer kada se u fabrici namaze mazu je sa nekom mascu i onda se na nju svasta lepi ko na magnet+barutne cestice i onda nastaje igranka i to je kod ZH pusaka isto boljka.Imao je kod nas jedan lovac vecito problem sa opaljivanjem obe cevi kod ZH i kada je majstor rastavio unutra samo sto nije bilo mrtvih nemaca iz 1 svetskog rata puska je bila ociscena klizni delovi ispolirani i posle toga je radila besprekorno! |
|
|
|
mb-bb |
Objavljen 03.12.2015. 22:15
|

Stari član

Upisa: 306
Pristupio: 21.08.2012. 15:22
|
Kolega ako ti nije daleko ZR, majstor Cveta Budisin isto je za svaku preporuku....
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 03.12.2015. 22:47
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Zna li neko kontakt telefon od majstor Toze iz N.Sada i od majstora Cvete iz Zrenjanina?
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
klaja |
Objavljen 03.12.2015. 23:39
|

Lovčina

Upisa: 1332
Pristupio: 10.03.2011. 21:02
|
Šaljem u pp.,
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
|
|
|
|
dzudzubajac |
Objavljen 16.01.2016. 13:21
|

Veteran

Upisa: 556
Pristupio: 09.12.2014. 09:40
|
Budisin iz Zrenjanina i "majstor Pile" - jel to jedna osoba ili dve?
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
|
|
|
|
dreger |
Objavljen 16.01.2016. 20:15
|

Stari član

Upisa: 472
Pristupio: 14.12.2010. 07:55
|
Dve,Cveta Budisin je puskar,a majstor Pile izradjuje nosace,montaze za optike. |
|
|
|
dzudzubajac |
Objavljen 16.01.2016. 20:57
|

Veteran

Upisa: 556
Pristupio: 09.12.2014. 09:40
|
Hvala kolega
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
|
|
|
|
Can y Cero |
Objavljen 20.03.2016. 19:28
|

Mlađi član

Upisa: 23
Pristupio: 18.03.2016. 18:07
|
Majstor Svetozar Paroski- TOZA je prestao da radi ovih dana... Za nedelju dana se seli u Norvesku i 99% se vise nece vracati u Srbiju  
Ostasmo bez izuzetnog majstora i poznavaoca oruzja... Ko zadnji ode neka ugasi svetlo
|
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 20.03.2016. 21:44
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 17.03.2016. 21:10
|
Preporucujem Stojana Canka Spicu iz rume,imam dobro iskustvo sa njim.
Obaveštavaju se svi članovi portala SRBIJALOV da je uvedeno obavezno predstavljanje u PROFILU.
Svi koji nemaju podatak imaće upozorenje.
Oni koji su već uradili predstavljanje u forum temi PREDSTAVITE SE mogu isti tekst da prekopiraju u PROFIL ili da ukucaju novi.
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja, a članovi koji ne poštuju ovu obavezu biće banovani.
Srbijalov Admin Tim ! |
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 18.09.2016. 22:07
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Moze li neko da posalje na pp tel. od majstora iz Rume,hvala.
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
Can y Cero |
Objavljen 14.03.2017. 12:26
|

Mlađi član

Upisa: 23
Pristupio: 18.03.2016. 18:07
|
Moze li mi neko ostaviti broj kolege I Jevtica ?
Vidim da mu je poslednji upis bio jos u oktobru 2016te...
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 02.06.2017. 21:19
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
може ли неки од пушкара да изведе брунирање тако да добије ону плавичасту нијансу коју су имале руске пушке из 80их година? и тог квалитета, наравно...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
Tomash |
Objavljen 04.06.2017. 21:47
|

Veteran

|
ssekir75 kaže:
може ли неки од пушкара да изведе брунирање тако да добије ону плавичасту нијансу коју су имале руске пушке из 80их година? и тог квалитета, наравно...
To može da ti odradi neki od "majstora" iliti fušeraj majstora...
Imaš toplo i hladno bruniranje, hladno je skuplje, ne radi ga svako, i zahebanije je...
Kod toplog, koje je kada je sama zaštita u pitanju možda i kvalitetnije,.... e tu imaš svega...., pa recimo imaš cevi koje se presijavaju ljubičasto, plavičasto itd....to jest, kada "majstor" ne uradi kako treba...
Ako nađeš dobrog majstora dobiješ nazad crne cevi, i dobro zaštićene cevi.
Ako dobiješ plavičaste ili ljubičaste, onda ti je dopao "majstor". |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 06.06.2017. 15:12
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Вараш се друже. Плавичасти финиш брунира је познат на револверима Colt Python, који су врхунске квалитете израде и завршног финиша. Ја сам имао једну преправљену М 48 којој је спојница затварача после брунирања испала црвенкасто. И годинама је задржала ту боју и није рђала. Наравно уз одговарајуће одржавање. То што је била црвенкаста значи да је имала мање натријум-хидроксида NaOh. Док код вишка NaOh боја постаје зеленкаста. Боја брунира варира у односу на количину одређених компоненти које су стављене у купку. А ако није чисто црн брунир, не значи аутоматски да није добро урађен као заштита.
Хладно брунирање се врши на пушкама које имају такозвано меко лемљење цеви, да се не би одвојиле од прутова приликом брунирања. Топло брунирање се изводи у лужнатој купки на темепратурама између 135 и 145 степени целзијуса, па може да дође до попуштања лема. Код скупљег начина лемљења цеви сребрним лотовањем то није проблем.
Хладно брунирање не мора да буде ништа мање квалитетно, јер се поступак понавља 5 до 7 пута, а траје 3 до 5 дана.
Хладно брунирање је чешће код пушака сачмарица него топло, за цеви. Док се главе (баскуле) брунирају поступком топлог брунирања, које је брже и јефтиније. И делови карабина и пиштоља (и револвера) се раде поступком топлог брунирања, јер не постоји могућност оштећења и одвајања челичних делова.
|
|
|
|
Tomash |
Objavljen 07.06.2017. 00:48
|

Veteran

|
Podunavac kaže:
Вараш се друже. Плавичасти финиш брунира је познат на револверима Colt Python, који су врхунске квалитете израде и завршног финиша. Ја сам имао једну преправљену М 48 којој је спојница затварача после брунирања испала црвенкасто. И годинама је задржала ту боју и није рђала. Наравно уз одговарајуће одржавање. То што је била црвенкаста значи да је имала мање натријум-хидроксида NaOh. Док код вишка NaOh боја постаје зеленкаста. Боја брунира варира у односу на количину одређених компоненти које су стављене у купку. А ако није чисто црн брунир, не значи аутоматски да није добро урађен као заштита.
Slažemo se nas dva sve, posebno oko kvalitetnog hladnog bruniranja(i znam kolika je muka i koliko se i kako radi, moja je bila na hladnom), i toga da je topli brunir bolja zaštita,kao što sam ja i rekao, a ti potvrdio,
ali ako nije crn brunir, baš me briga za zaštitu, šarene cevi su jako ružne, i za posao koji pošteno platiš, onda hoćeš i rezultat, a ne da ti se neko smeje kada izvadiš pušku iz futrole, sa nedajBože šarenim cevima, u raznim bojama. Ok zaštićene su, ali SU RUŽNE. Nekada majstor i ne zna. To što cevi ispadnu šarene, i pored najbolje volje majstora, ne treba da se koriste izgovori tipa procenat hemikalije ove ili one, ako si dobar majstor....uradićeš kako treba, u suprotnom si hobi majstor.
Hoću crne cevi, i tačka.
Neću kusur, oću žvaku 
e sad, ukusi su različiti, ali meni:
Najlepše su cevi crne mat boje, još kada se magla uhvati na njima....znaš da je urađeno kako treba...
Izvadiš pušku, a ovi šareni u nju gledaju kao u sva čuda sveta, bacaju od muke ljubičaste i plave skalamerije, i ne daj Bože te crvene cevke,
pa kad i pokisnu, njih baš briga, a mi hladni ih odmah posle lova prebrišemo i namažemo (znam i jednog koji umotava ) i ne brukamo se da rizikujemo da nas nazovu pripadnicima duginih boja, već nosimo lovačko oružje, onako kako zdrav razum nalaže, crne cevke, logično, a ne šarene! |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 09.06.2017. 16:41
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Cevi ni ne smeju da budu šarene. Ja nisam to ni rekao. Nego može da bude druga nijansa, ako je ta nijansa jednaka celom dužinom cevi. Ne znam da li si imao prilku da vidiš smeđe (crvenkaste) cevi na sačmarici? Ja jesam i oduševilo me. Probaću da nađem jednu sliku da postavim ovde.
|
|
|