Lovna puska je ona sa kojom se lovi.Iz svih izlazi metak a ne cvece.Okom padu kolega govorite kada je m76 streljacki nisan koji ima dobos sa podeocima i namestanjem dobosa na daljinu pucanja vrsi se i korekcija koncanice tako da je tada nisanska tacka i tacka pogodka. Manje je ranjavanja divljaci sa takvom optikom.
Sto se tice M76 ja sam rekao sta je dobro i sta je lose a i kako lose ispraviti i necu se vise javljati ni komentarisati da se nebih ponavljao.
E ajd sad. Bas tamo sedi baja koji kaze ova je pusnja srnje i nju cemo medju onih 10 sto se prodaju u Srbiji. Daj da se ne palimo.
Malo je vec neozbiljno.
Prosto to je na nivou SFa da se tako nesto desi. Po mislim vec 5ti put ta je puska ostecena od izlaza fabrike do izlaska na upucavanje. Nego je nekoga sramota da prizna, pa je najlakse opaliti fabriku.
Ali znas ima tih pusaka kod nas i nikada ali nikada nije bilo takvih ili mnogo sitnijih primedbi. BAR je jedan od boljih PA na trzistu malo ih je u toj klasi upravo zbog pouzdanosti i upeglanosti proizvodnje i visokih standarda.
A za pucanje na vepra u trku na 250 m necu da komentarisem vise, a prase na10 m moze bre ko zna i po sluhu da se puca
E kolega mpeca nece da bidne. Nije bas svaka puska lovacka. Hajd sad izadjem sa stayer ssg da lovim. Ne ide bre.
M76 je cetna snajperska puska, nije bog zna sta precizna, ali hajde da ne trpam. Zadrzimo se na konstataciji da je to vojni snajper.
... dugo sam se družio sa M76 i stvarno je cenim! Nikada nije zatajila a ispucala je tonu sigurno i po svakakvim uslovima, prilikama i terenima ... Prava robusna, vojna puška! Za ono zašta je stvorena i namenjena je odličan izbor!! i uvek bih se opredelio kada bih birao za takve uslove ...
Pošto na lov "gledam" malo drugačije a i inače ne volim PA, bilo karabine ili sačmarice, M76 ne volim ni da vidim u lovištu(a tek PAPovku )
Iako su mi poznate sve dobre strane te puške, iako je cenim i hvalim ... preciznost, robusnost, funkcija, izdržljivost ... ali u lovu nikako! Dorađene, prerađene u lovački stiling 'ajd i nekako(moj izbor sigurno NE) a ove "fabričke" u "izvornom" obliku i liku
Ali, svako ima svoj ukus, svoje "rezonovanje", poglede pa ...
... a što se tiče pomenutog odstrela vepra na 250m u trku
Lično nisam imao takvih odstrela na tolikim daljinama niti sam imao prilike da gađam DS na tim daljinama u pokretu i kad razmislim, iako verujem u 8x57JS i Barnes 14,26g(koji i sam koristim) ne bih gađao divljač u trku na toj daljini. Siguran sam da je izvodljivo!!! jer ako je upucana na 100m +5cm na 200m je pad 7cm a na 250m ne bi trebalo da bude veći pad od 20cm i s obzirom da se gađa pozamašna meta ... izvodljivo je(mada preticanje?!?!) ALI me više plaši "ciljna balistika", da li bi efekat zrna na toj daljini bio dobar, da li bi prenos energije bio dovoljan ... i iz tog razloga bih se odlučio da ne pucam, naročito znajući da vepar ima jaku i "tvrdu" konstituciju i da iole lošije pogotke zna da odneseeee u tri lepe pa i kada je gađan na dosta manjim daljinama.
mpeca kaže:Okom padu kolega govorite kada je m76 streljacki nisan koji ima dobos sa podeocima i namestanjem dobosa na daljinu pucanja vrsi se i korekcija koncanice tako da je tada nisanska tacka i tacka pogodka. Manje je ranjavanja divljaci sa takvom optikom.
Jeste kolega, vrši se korekcija pogodaka. Ali je optika ON 76 predviđena za pad snajperske municije, a ne za pad bilo koje municije. Što u praksi znači na onim daljinama na kojoj puška (optika) nije upucana, različite pogotke po visini od pogodaka sa snajperskim zrnom. Konkretno, ako upucaš optiku na 200 metara sa snajperskim zrnom, imati ćeš dobre pogotke i na 100, 300, 400 itd metara pomerajući samo daljinar po podeocima 1, 3, 4 itd. Ali ako upucaš ON 76 na 200 metara sa lovačkom (ili nekom drugom vojnom municijom) na 100, 300, 400 itd metara nećeš imati pogotke u centar na podeocima 1, 3 ili 4.
... dugo sam se družio sa M76 i stvarno je cenim! Nikada nije zatajila a ispucala je tonu sigurno i po svakakvim uslovima, prilikama i terenima ... Prava robusna, vojna puška! Za ono zašta je stvorena i namenjena je odličan izbor!! i uvek bih se opredelio kada bih birao za takve uslove ...
Pošto na lov "gledam" malo drugačije a i inače ne volim PA, bilo karabine ili sačmarice, M76 ne volim ni da vidim u lovištu(a tek PAPovku )
Iako su mi poznate sve dobre strane te puške, iako je cenim i hvalim ... preciznost, robusnost, funkcija, izdržljivost ... ali u lovu nikako! Dorađene, prerađene u lovački stiling 'ajd i nekako(moj izbor sigurno NE) a ove "fabričke" u "izvornom" obliku i liku
Ali, svako ima svoj ukus, svoje "rezonovanje", poglede pa ...
... a što se tiče pomenutog odstrela vepra na 250m u trku
Lično nisam imao takvih odstrela na tolikim daljinama niti sam imao prilike da gađam DS na tim daljinama u pokretu i kad razmislim, iako verujem u 8x57JS i Barnes 14,26g(koji i sam koristim) ne bih gađao divljač u trku na toj daljini. Siguran sam da je izvodljivo!!! jer ako je upucana na 100m +5cm na 200m je pad 7cm a na 250m ne bi trebalo da bude veći pad od 20cm i s obzirom da se gađa pozamašna meta ... izvodljivo je(mada preticanje?!?!) ALI me više plaši "ciljna balistika", da li bi efekat zrna na toj daljini bio dobar, da li bi prenos energije bio dovoljan ... i iz tog razloga bih se odlučio da ne pucam, naročito znajući da vepar ima jaku i "tvrdu" konstituciju i da iole lošije pogotke zna da odneseeee u tri lepe pa i kada je gađan na dosta manjim daljinama.
Slažem se sa svime napisanim, osim sa jednom stvari. A to je pad tako teškog zrna na toj daljini. Pad zrna težine preko 14 grama na daljini od 250 m mora da bude preko 30 cm.
... sa +3,8mm na 100m na 200m -7,6cm a na 300m ima pad 42cm(navodi proizvođač)
e sad na 250m neka bude pad 25-30cm sa ovim prethodno navedenim
a ja sam u prethodnom upisu na 100m prebaciJo za 5cm te mislim da bi to dalo pad na 250m oko 20-25cm
ali sve u svemu, na toj daljini ako "spakuje" u grupu 10-15cm ...B)
Pad zrna je velik. E sada lepo tome dodajte brzinu trka vepra, malo vetra i pad energije na 250 m i eto "savrsenog pogotka". Opet kazem svaka cast, ja to ne mogu. I nikada ni ne probam !!! jer to nije lovacko pucanje vec overavanje pa sta bude ... Skup mi metak da bi ga trosio tek tako.
Nisam hteo da se mešam, ali pošto su cenjene kolege javile, da i ja dodam koju!
Po meni, najmanje je bitan pad, i možemo ga zanemariti u pritči! Znači, recimo da je pad NULA cm! E, sad, interesuje me da li kolega mpeca može da nam objasni, koliko treba preteći "vepra u trq", uz davanje približnih vrednosti BRZINE TRKA vepra(kako je odrediti, približno, u trenutq???) + VREMENA LETA zrna. Na kraju, kolega mpeca, reci nam, kolika je verovatnoća iole ozbiljnijeg pogotka u toj pritči, a kolika verovatnoća ranjavanja(sve ovo npr. iz 5kom metaka, jer je u pitanju poluautomat)?
Bilo kako bilo, u pitanju je definitivno neetičko pucanje, i nije baš za neq hvalu...
Shey, upravo o tome sam pisao u jednom od predhodnih postova.
Ako ne gesim:
zrno putuje 0,5 sekunde do cilja (pocetna brzina mu je oko 750 m/s, a na 250 m ima brzinu oko cca 500 m/s), a vepar trci brzinom od 55 km/h odnosno 15 m/s (podatak o njegovoj brzini sam nasao na netu), a licno znam da je brz jer sam to doziveo, moze se izracunati da je preticanje ne manje od 7,5 m. Predhodni put sam bez provere rekao 10 m. Pa dodajmo na to i pad zrna od oko 35 cm. Izvinjavam se, ali mislim da je pri ovakvnom pucanju i 1 metar mnogo. Tu ne pomazu ni balisticki tureti ...
Zakljucak je: ako vidite vepra kako trci na 250 m nemojte pucati, jer to je veoma, podvlacim, veoma tezak pucanj, mogucnost ranjavanja je (iako je mala zbog uslova pucanja) mnogo veca od letalnog pogotka sto ga cini prilicno neetickim.
Ovo se odnosi na na sve one koji u lovu koriste lovacke karabine, a ne na one koji za tu namenu koriste minobacace ili raketne sisteme tipa oganj ili plamen ... oni imaju siguran pogodak i ne moraju da se brinu oko preticanja.
Eh kolege, i pored sve etike koje znam da prospem (uz picence i mezence) kad bih mlatio desetak nedelja po 25-40km koliko deckovi iz pogona idu u planinskom lovu po jarugama i vrtacama (srecom ili nesrecom ja sam vec u ekipama koje se rasporedjene po vencima na doceku) i kad bih video svinju na trecem brdu i ja bih pucao makar od srece u vis . PS. Sa srnecom i jelenskom divljaci to ipak ne bih uradio.
Vidim kasnim vise od godinu dana. Nisam ljubitelj PA ni karabina ni sacmarica. Ali neko rece u ovoj diskusiji "zlu ne trebalo". Znaci registrovano oruzje za lov koje ce da kupi prasinu dok sam ja ziv ako bude mir. I za tu eventualnost (neka nova 91', 92' ili 99)ne daj Boze, moj izbor je M-153 kalibra 12/76 sa fiksnim polu cokom i M-76 kalibra 8x57 sa sandukom od livenog celika. Ovakav sanduk je po meni najveca razlika izmedju crvane zastave i zastava armsa. To sto je danas u ponudi kao PA karabin ima sanduk od lima. Odavno oni ne rade sa livenim celikom, steta.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?