Noćna optika
|
Sniper Hunter |
Objavljen 26.11.2010. 18:31
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
270To ti je ono trzisno" svaka roba ima svoga kupca"pa ko sta voli nek izvoli
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 26.11.2010. 18:34
|
Moderator
|
pescarac kaže:
Inače nisam protiv toga da stručni pratioc u lovu svinje ima takav uredjaj i kaže lovcu da taj i taj primerak može ili ne može da se odstreli. Mislim da bi sa bezbednosnog aspekta sigurno bili bolji ti uredjaji od klasičnih optika. Sigurno ni ubistava ne bi bilo. Slažem se da i divljač ima manje šanse, ali isto tako mislim da je i veća verovatnoća ranjavanja i patnje divljači na ovaj način lova kako sad lovimo.
Treba u svemu tome naći meru
A kako ce lovac da puca ako samo strucni pratilac ima uredjaj? posto je mrak i on nema pravo da koristi uredjaj znaci oboje moraju da imaju
|
|
|
|
270 |
Objavljen 26.11.2010. 19:46
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Pescarac a šta kažeš na ovaj slučaj sa bezbednosnog aspekta?
Suviše je mračno da lovac vidi jasno divljač čak i kroz dobru optiku i on onda jednostavno NE PUCA!!! |
|
|
|
pescarac |
Objavljen 26.11.2010. 21:48
|
Član
Upisa: 83
Pristupio: 27.08.2009. 22:49
|
270 kaže:
Suviše je mračno da lovac vidi jasno divljač čak i kroz dobru optiku i on onda jednostavno NE PUCA!!!
Pa šta će u lovu kad ne vidi divljač. Ne puca se ono što se dobro ne vidi.
Kad sam napisao ovo što sam napisao mislio sam na to da stručni pratioc ima uredjaj za osmatranje i da kaže lovcu da mu se nalaze svinje sa "desne ili leve strane" da ima "tri ili četiri komada" da su od njih "dve krmače" i da može da puca "onog poslednjeg" koji je mužjak i grlo je za odstrel za koje je lovac izrazio želju da ulovi, a uz to je bezbedno pucati u svim pozicijama sa te i te strane. Posle takvih konsultacija, lovac upali reflektor u pravcu u kom samo nazire svinje i puca odabrano grlo i završava lov.
SVE JE PO ZAKONU, SVE JE BEZBEDNO i SVE JE U SKLADU SA PLANOM GAZDOVANJA, I SVE JE PO ŽELJI LOVCA.
A možda je i moje poimanje takvog lova utopija.
p.s. Da i kod Vas u udruženju pogine lovac - i to dobar lovac u lovu na divlje svinje noću, a meni se to desilo prošle godine, verovatno bi drugačije razmišljali o ovoj temi |
|
|
|
Lala |
Objavljen 26.11.2010. 22:00
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Zakon ne zabranjuje korišćenje uredjaja za noćno OSMATRANJE. Zabranjeno je korišćenje noćnih uredjaja za NIŠANJENJE.
Saglasan potpuno sa odredbama zakona.
Ljudski život je najvredniji. A koliko je bilo slučajeva pucanja 'oko ušiju' i 'pod noge', koji na svu sreću nisu tragično završili? Pa jesu li se zimus negde u Šumadiji dvojica kumova u krivolovu na DS, jedan ubio svog kuma...
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
petar |
Objavljen 26.11.2010. 22:55
|
Lovčina
Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Pa da, znaci nocna optika je namenjena vecinom da se krivolovci nocu ne poubijaju medjusobno...
Just like old times!
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 26.11.2010. 23:07
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
petar kaže:
Pa da, znaci nocna optika je namenjena vecinom da se krivolovci nocu ne poubijaju medjusobno...
Ako si ti to tako shvatio, onda ti ne vredi objašnjavati.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 26.11.2010. 23:12
|
Moderator
|
Petre krivolovce boli uvo za zakon ovde diskutujemo u zakonskim okvirima jer se desava i lovcima postenim da nastradaju u lovu jer neces da gledas kroz optiku na pusci u lovu gde ti je kolega kad se potpuno smraci mada me nebi cudilo da se i to radi
|
|
|
|
petar |
Objavljen 26.11.2010. 23:14
|
Lovčina
|
Pa tako sam protumacio, jer je nocni nisan kod nas zabranjen, znaci posteni lovci nemaju sta da traze u lovistu sa nocnim nisanom, a posto krivolovce kako kazes boli uvo za zakon, znaci za njih su zabranjena sredstva dozvoljena, to znaci da je nocni nisan za njih...
Just like old times!
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 26.11.2010. 23:19
|
Moderator
|
pescarac kaže:
270 kaže:
Suviše je mračno da lovac vidi jasno divljač čak i kroz dobru optiku i on onda jednostavno NE PUCA!!!
Pa šta će u lovu kad ne vidi divljač. Ne puca se ono što se dobro ne vidi.
Kad sam napisao ovo što sam napisao mislio sam na to da stručni pratioc ima uredjaj za osmatranje i da kaže lovcu da mu se nalaze svinje sa "desne ili leve strane" da ima "tri ili četiri komada" da su od njih "dve krmače" i da može da puca "onog poslednjeg" koji je mužjak i grlo je za odstrel za koje je lovac izrazio želju da ulovi, a uz to je bezbedno pucati u svim pozicijama sa te i te strane. Posle takvih konsultacija, lovac upali reflektor u pravcu u kom samo nazire svinje i puca odabrano grlo i završava lov.
SVE JE PO ZAKONU, SVE JE BEZBEDNO i SVE JE U SKLADU SA PLANOM GAZDOVANJA, I SVE JE PO ŽELJI LOVCA.
A možda je i moje poimanje takvog lova utopija.
p.s. Da i kod Vas u udruženju pogine lovac - i to dobar lovac u lovu na divlje svinje noću, a meni se to desilo prošle godine, verovatno bi drugačije razmišljali o ovoj temi
Ako je tako onda oboje mogu da imaju nocne uredjaje za osmatranje a ne samo pratilac ja sam shvatio da razmatramo opciju uredjaja za nisanjenje koji se montira na oruzije za osmatranje u CH i mala deca imaju i moze da se kupi i u samoposluzi malo vecoj naravno
|
|
|
|
270 |
Objavljen 27.11.2010. 00:46
|
Veteran
|
pescarac kaže:
p.s. Da i kod Vas u udruženju pogine lovac - i to dobar lovac u lovu na divlje svinje noću, a meni se to desilo prošle godine, verovatno bi drugačije razmišljali o ovoj temi
Pescarac izgleda da nisi shvatio pravilno moj odgovor. Hteo sam da kažem da nam za bezbednost u lovu nisu potrebni nikakvi ureeđaji za noćno osmatranje i termalne kamere već je dovoljno da se pridržavamo osnovnih postulata u bezbednom rukovanju oružijem a jedan od njih je "Nikada ne pucaj u cilj koji jasno ne vidiš ili ne znaš šta se iza njega nalazi"!!! |
|
|
|
270 |
Objavljen 27.11.2010. 01:10
|
Veteran
|
[quote]pescarac kaže:
Ovo što si ti opisao možda i jeste po planu gazdovanja i zakonu ali ja to ne shvatam lovom! Za mene je to "Streljanje" ili "Eliminacija" divljači!
Kao što sam već reko zadovoljstvo lova nije samo u odstrelu već i u prilaženju i nadmudrivanju sa divljači a i u posmatranju i praćenju primerka koji želim da odstrelim! Ovim tvojim načinom ja vidim šta sam odstrelio tek nakon odstrela!!! A treba da pucam u ono što ne vidim dobro samo zato što mi "Mali Perica" koji koristi noćni durbin kaže tako, a ako se nešto loše desi on ne snosi odgovornost, jer bože moj, ja sam taj koji je pucao!!!
Kad god sam lovio nikad nisam dozvolio da mi stručni pratilac bira grlo za odstrel. Osmatranje i izbor sam uvek vršio samostalno, a on sa tim izborom može da se složi a i ne mora, njegova je zadnja! Nakon što sam pronalazio grlo sa čijim se odstrelom oboje slažemo, on je ostajao na mestu a prilaženje i odstrel sam vršio sam!
Lov sistema "Jurcamo džipom kroz lovište, a zatim ti stručnjak kad uoči divljač kaže pucaj drugog sa leva na desno" kod mene nije i nikad neće da prođe!!!
I Još nešto; Iz iskustva znam da noćnim durbinom a naročito termalnom kamerom, u mraku, već na 50 metara ne možeš da razlikuješ šarplaninca od svinje a kamoli vepra od krmače pa stvarno ne znam kako će on pomoći "Malom Perici" tj. stručnom pratiocu da odabere grlo za odstrel!!! |
|
|
|
petar |
Objavljen 27.11.2010. 01:25
|
Lovčina
|
Mislim da nam je kao pravim lovcima priroda jako vazna. Prema tome, ako priroda kaze da sada noc, to je tako i tu nema price, priroda je glavna, a mi samo treba da se trudimo da je sacuvamo onakvu kakva zelimo da bude...B)
Just like old times!
|
|
|
|
pescarac |
Objavljen 27.11.2010. 22:24
|
Član
Upisa: 83
Pristupio: 27.08.2009. 22:49
|
270 kaže:
I Još nešto; Iz iskustva znam da noćnim durbinom a naročito termalnom kamerom, u mraku, već na 50 metara ne možeš da razlikuješ šarplaninca od svinje a kamoli vepra od krmače pa stvarno ne znam kako će on pomoći "Malom Perici" tj. stručnom pratiocu da odabere grlo za odstrel!!!
Ti si onda gledao kroz noćni durbin generacije 1. Ja sam imao sreće da sa našim kolegama policajcima (neću reći koja je jedinica u pitanju), na njihovim "vežbama noću" gledam kroz 3 generaciju i na nekim lovačkim daljinama video sam da li drugi policajac ima košulju ili majcu, za termalni uredjaj ne znam, ali mislim da on ima veliku manu da moće da se puca samo na čistoj njivi, jer svake druge prepreke koje nisu toplokrvni organizam oni ne vide, tako da može da se desi da vidimo svinju u šumi, ali da ne vidimo šumu, pa onda imamo odstrel stabla |
|
|
|
Nex357 |
Objavljen 27.11.2010. 22:43
|
Veteran
Upisa: 521
Pristupio: 13.10.2010. 22:15
|
U pravu si pescanac , mada ja iskreno mislim da ogromnu ulogu ima sto je nocni durbin , po klasifikaciji i vokaciji strogo vojno policijski uredjaj , i kao takav sanse za legalizaciju civilnom stanovnistvu su mu ravne nuli , isto kao i automatsko,priguseno i potkalibarno protivpancirno oruzje ...
A i ne smem da pomislim sta bi bilo kad bi se dovelo do omasovljavanja nocnog durbina na nasoj (trustnoj jos uvek) teritoriji odobrenjem kupovine civilnom stanovnistvu ...
Realno mi koji legalno posedujemo oruzje za lov i sportsko pucanje odlicno znamo kolko lako dodju i pokupe ti kompletno oruzje .. (mom prijatelju uzornom dugogodisnjem lovcu , zbog doduse zustre diskusije sa policajcem pokupili svo oruzje pa ga vrati ti posle) sigurno ne bi bio zloupotrebljen ali ... zna se ko zlouptrebljava oruzje i sve sto ide uz njega i tako u krug .... |
|
|
|
fgorza |
Objavljen 23.04.2011. 15:08
|
Pripravnik
Upisa: 2
Pristupio: 22.04.2011. 08:00
|
Pozdrav.
Bio sam 21 godina lovočuvar ovde v Sloveniji i možem kazati, da mi je bila nočna optika veoma korisna pri traženju slabo pogodžene divljači (svinja,medved,jelen itd.) sa strane lovačkih gostijo. Kad sam nabavijo prvi Dedalov (Rusija) uređžaj imao sam sigurno 50% manje traženja divljači. Ja , mislim, da je ono prvo što je treba nama lovcima prije pucanja na divljač , dobro posmatrimo što zapravo ima i onda se odlučiti za pucanje u kojem načiničeš što manje muke oni životinji. Sad ima uređžaja koji so za posmatranje i posle toga možeš ga staviti na prednji dio dnevne optike i pucati bez plašenja, da ne poštuješ zve zakone koji so bili napisani u našoj nekadni Jugoslaviji. Koje još sada imamo kod nas jednako kod vas. Izvinite na mojim greškama kod ovoga pisanja.L.P |
|
|
|
Dzamba |
Objavljen 05.07.2011. 22:20
|
Mlađi član
Upisa: 10
Pristupio: 04.07.2011. 13:02
|
Narode ja bih da kupim optiku za karabin 8x57JS,imam svenk montazu,ali mi fali optika,jer sam vec imao TASCO TROPHY,3-9x42,koja se pokazala jako losa.tj.otpala je koncanica posle 20tak ispaljenih metaka.Molio bih vas da podelite samnom vase strucno misljenje,jer stvarno ne znam koju optiku da kupim i koje velicine.Teren za lov je sa max pucanjem oko 200m daljine.Lovacki POZDRAV
Obaveštavaju se svi članovi portala SRBIJALOV da je uvedeno obavezno predstavljanje u PROFILU.
Svi koji nemaju podatak imaće upozorenje.
Oni koji su već uradili predstavljanje u forum temi PREDSTAVITE SE mogu isti tekst da prekopiraju u PROFIL ili da ukucaju novi.
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja.
Kolega predstavite se u profilu ili u temi" Predstavite se"
Srbijalov Admin Tim! |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 06.07.2011. 00:43
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Kolega prvo mislim da si napravio grešku. Tasco nije imao seriju Trophy (koliko ja znam). Trophy seriju u svom programu ima Bushnell. Za koju bi divljač koristio optiku i do koliko para bi je platio? Univerzalne su ti optike 1,5-6x40 (42, 44) ili 3-9x40. A što se tiče cena ispod 200 evra ne možeš naći ništa iole dobro. Računaj za solidnu optiku 300-500 evra. Bushnell Elite 3200, Leupold VX-I (VX-II), Redfield Revolution ili Meopta Artemis 2000.
|
|
|
|
iceman85 |
Objavljen 06.07.2011. 01:07
|
Pripravnik
Upisa: 6
Pristupio: 08.03.2011. 18:44
|
Dzamba kaže:
Narode ja bih da kupim optiku za karabin 8x57JS,imam svenk montazu,ali mi fali optika,jer sam vec imao TASCO TROPHY,3-9x42,koja se pokazala jako losa.tj.otpala je koncanica posle 20tak ispaljenih metaka.Molio bih vas da podelite samnom vase strucno misljenje,jer stvarno ne znam koju optiku da kupim i koje velicine.Teren za lov je sa max pucanjem oko 200m daljine.Lovacki POZDRAV
Obaveštavaju se svi članovi portala SRBIJALOV da je uvedeno obavezno predstavljanje u PROFILU.
Svi koji nemaju podatak imaće upozorenje.
Oni koji su već uradili predstavljanje u forum temi PREDSTAVITE SE mogu isti tekst da prekopiraju u PROFIL ili da ukucaju novi.
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja.
Kolega predstavite se u profilu ili u temi" Predstavite se"
Srbijalov Admin Tim!
Zrak 6x42... za te pare, a da valja... Pozzz
Sve se moze popraviti, jer ga je napravio covek!
|
|
|
|
Dzamba |
Objavljen 06.07.2011. 14:23
|
Mlađi član
Upisa: 10
Pristupio: 04.07.2011. 13:02
|
Podunavac druze u pravu si,moj teca ima trophy,a moja je TASCO PRONGHORN optika.jbg,greska,ali nemoj zameriti!Razmisljao sam da kupim optiku do 500e,samo ne znam koju,zbog karakteristike terena na kojim lovim,jer su sve sumarci,bagrenjaci sa malim livadicama gde se svinje dovlace prihranom.ali kad sinem sa farom,svinjce se pomeri samo 1 m i ja ga vise ne vidim i onda se lagano proseta pored mene,samo gulezinom i pozdravi me onim njihovim duvanjem kroz nos...zanima me jel ima neka optika kojoj ne treba far za pucanje,jer optika i far nisu dobra kombinacija,nikako!A naravno kad je mesecina,divljac nece ni da izadje...Gledao sam na tu optiku ZRAK 6x42,problem je sto za ove terene ovde kad uvelica na 100nak m,tesko sta razlikujes...mozda je bolje cekati promenu zakona,pa kupiti optiku za nocno gadjanje...
Zadnja opomena da se korektno predstavite!!
Srbijalov Admin Tim!
|
|
|