pez kaže:
Ne znam kolika je temperatura ali sam mislio da se to nagrizanje pojavljuje vise kao hemijski proces posle neciscenja oruzja ...
I ja sam ovoga mišljenja. One puške koje su redovno održavane su i dan danas u odličnom stanju bez obzira na municiju (kapislu) koja je upotrebljavana. Nedavno sam video jednu Monte Carlo kojoj je unutrašnjost cevi kao nova, a stara je bar 30-40 godina. U ono vreme su sve kapisle bile sa živinim fulminatom. A video sam i nekoliko Merkel pušaka u savršenom stanju koje su možda još i starije od ove mađarice. Koliku god temperaturu da postiže, to malo smese koja ide u kapislu ne može da otopi čelik. Krateri nastaju vremenom ako se puška ne čisti redovno posle upotrebe.
Mozda i gresimo ja i Podunavac ali ako bi bilo da se zbog varnica "tope" progorevaju cevi sta bi bilo sa vojnickim puskama, mitraljezima koliko znam i vojna municija ima kapislu sa zivinim fulminatom...ne znam 'bem li ga...a o ostecenim hromiranim cevima, toga ima i na mojoj zastavinoj polozari...ali opet mislm da je "kemija" kriva...
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
Sta sada sa takvim cevima da li moze nesmetano da se lovi i dalje i da li se krateri sire ili produbljuju i kakao spreciti dalje sirenje?
miletic kaže:
Sta sada sa takvim cevima da li moze nesmetano da se lovi i dalje i da li se krateri sire ili produbljuju i kakao spreciti dalje sirenje?
Kolega Mileticu, na prvi deo tvog pitanja odgovor bi trebao potraziti kod nekog dobrog puskara koji ce pr/oceniti da li puska i dalje moze da se koristi.... za drugi deo...krateri ce nastaviti da se sire ukoliko se puska i dalje ne cisti(odrzava) pa se sprecavanje daljeg "propadanja" sastoji u redovnom ciscenju oruzja....
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
Hvala na odgovoru nov sam u ovim stvarima odnosno kada su u pitanju ovakve vrste oruzija a sto se tice vojnog oruzija znam da nagrizenost cevi necutice na funkcionalnost oruzija sve do te mere kada ta nagrizenost ne predje 80 % pa i vise e tek teda se salju na reparaciju pa mi nije logicno da zbog par manjih " kratera" treba kaciti pusku o zid ili mozda gresim?
nisam mislio bukvalno da varnica sprzi celik ali posle pucanja ako se ne cisti dolazi do povrsinske nekroze. zivin fulminat sagorevanjem na izuzetno visokoj temperaturi se razlaze i stvara zivu, ugljenik 2 oksid i azot koji cine razornu oksid smesu koja reaguje sa celikom. ako ostecenja nisu velika puska moze jos dosta dugo da se koristi. naravno treba uzeti u obzir i ostale parametre zastarelosti.
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
Moja zajka je novijeg datuma (što u prevodu znači loš brunir), malo je i popustio, kao da se izlizao, i probao bih sa ovim.
Interesuje me da li samo da ga dobro očistim i odmastim, ili da se dohvatim smirgle ili nečega sličnog da sastružem skroz stari brun?
Na mestima na cevkama ima tačkica rđe, pa bih to što pre rešavao.
Šta li se dešava kada se ovo nanese na mestima gde već ima bruna...
Ovakvi preparati prvenstveno služe za popravljanje manjih površina, a ne za bruniranje cele cevi ili oružja. Može da se uradi i celo oružje ali ne treba očekivati čuda i da izgleda kao kada je izašlo iz fabrike. Brunir nemoj ni slučajno da skidaš šmirglom. Ako već hoćeš da skineš sav stari brunir skini ga sa anti rostom. Odlazi kao rukom odnešen. Za nanošenje koristi neku malo veću spužvicu od štapića za uši. Kod nekih proizvođača u kopletu sa brunirom ide i spužvica za nanošenje.
Zato sam i pitao da li samo da dobro očistim, ili da skidam i ceo stari brunir.
Ja bih najviše voleo da nanesem to sredstvo skroz po cevima, pa i preko povrsina na kojima ima boljeg bruna, ako je to OK, mislim ako neće naneti štetu?
^ Pitanje je koliko ces uspeti da "izjednacis" brunir makar i sav stari skinuo, pa se moze desiti da ti puska bude "brunirana" ali sarena. Ko sto rece Podunavac taj brunir sluzi za manje povrsine a nije ni trajan jer se kao i sto se lako nanosi jos lakse skida sa brunirane povrsine.
P.S.
To sredstvo kad naneseš preko starog brunira dobićeš blago rečeno HAOS, odnosno sve će matirati i biti šareno ko maskirno!
Lepo ti lovi i redovno održavaj, dovoljno da prebrišeš suvom krpom posle lova a zatim blago nauljenom nekim uljem za oružje i nema da brineš, a ako je oružje mokro od kiše, prvo sušenje suvom krpom pa malo naprskaš WD 40, malo odstoji pa opet suva pa lako nauljena!
Ako baš hoćeš posle par godina ako se brunir baš dobro skinuo da je metal više siv nego crn, odnesi pušku majstoru koji radi bruniranje hladnom metodom i miran si do kraja njene upotrebe!
A što se tiče skisanja starog brunira Antirostom, NIKAKO TO NE ČINITE, da ne tupim u detalje ali posle mnogo otežava i komplikuje bruniranje!
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!
Tomash kaže:
Zato sam i pitao da li samo da dobro očistim, ili da skidam i ceo stari brunir.
Ja bih najviše voleo da nanesem to sredstvo skroz po cevima, pa i preko povrsina na kojima ima boljeg bruna, ako je to OK, mislim ako neće naneti štetu?
Kolega pa tebi barem nije daleko dobar puškar koji će ti ladnim bruniranjem trajno zaštiti pušku
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
^ Esi ti kod njega sredjivao Pamelu i zashto nisi?
Taj isti hladni bruner mi svojevremeno reche za svoj nadaleko chuveni brunir, da treba nakon 6-7 godina JOPET brunirati(toliko o TRAJNOM!), a s obzirom na "povoljnu" cenu, jedina logichna reakcija je - !
Inache, uzeo sam bio pre cca. 20 godina, beshe, Perma Blue, ili tako neshto, za popravq brunira, i shto rekoshe kolege Podunavac i 270, nema to veze sa pravim bruniranjem... Drzi vodu dok majstori odu, + shareno!
sheytan kaže:
^ Esi ti kod njega sredjivao Pamelu i zashto nisi?
Taj isti hladni bruner mi svojevremeno reche za svoj nadaleko chuveni brunir, da treba nakon 6-7 godina JOPET brunirati(toliko o TRAJNOM!), a s obzirom na "povoljnu" cenu, jedina logichna reakcija je - !
Inache, uzeo sam bio pre cca. 20 godina, beshe, Perma Blue, ili tako neshto, za popravq brunira, i shto rekoshe kolege Podunavac i 270, nema to veze sa pravim bruniranjem... Drzi vodu dok majstori odu, + shareno!
A otkuda znaš da nisam ?
^ Sheki ako se posle hladnog bruniranja taj postupak ponavlja posle 6-7 godina, posle koliko se ponavlja kad se brunira na vrutjo.
P.S.
Kolega pa tebi barem nije daleko dobar puškar koji će ti ladnim bruniranjem trajno zaštiti pušku
E pa to mi reci koleza
Može na PP adresa/kontakt tog majstora i detalje oko cene da ne bude reklama.
Inače ovo mi je pri ruci, a trenutno sam malo duže van NS-a zbog rođenja sina i sezone lova, pa pošto mi je taj instant brun pri ruci, rekoh da zamažem malo pre nego li se vrati život u normalu (čitaj: NS), a ovu puškicu sam pazario jer mi legla, al mi opet mlooogo ružne cevke na oko, pa rekoh da probam.
pez kaže:
^ Sheki ako se posle hladnog bruniranja taj postupak ponavlja posle 6-7 godina, posle koliko se ponavlja kad se brunira na vrutjo.
Ne znam, ali zakljuchak je da je ipak najbolje da se vlasnik potroodi da sachuva fabrichki brunir, jer je ipak bolji od svake druge alternative...
E pa to mi reci koleza
Može na PP adresa/kontakt tog majstora i detalje oko cene da ne bude reklama.
Inače ovo mi je pri ruci, a trenutno sam malo duže van NS-a zbog rođenja sina i sezone lova, pa pošto mi je taj instant brun pri ruci, rekoh da zamažem malo pre nego li se vrati život u normalu (čitaj: NS), a ovu puškicu sam pazario jer mi legla, al mi opet mlooogo ružne cevke na oko, pa rekoh da probam.
Pa čestitam kolega neka ti je sinčina živ i zdrav. Evo ture za kolege
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?