Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovačke čeke

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovačke čeke
arsa
 posto neznam vise gde da postavim sliku ceke (ovde ili na Lovno tehnickim objektima) evo sada sve tri iz ovih mesec dana.

Ceka Milutinovic Desimira, 20 mart 2010.

arsa
 Karaica Janko, 1 april 2010

arsa
 Miomir Stanojevic , danas

arsa
 E sad izvinite sto sam neke slike duplirao ali nije lose da se vide. Inace u nasoj lovnoj jedinici trudimo se da svaki lovac na srnecu divljac ima jednu ovakvu visoku ceku. U narednoj nedelji planiramo izgradnju jos dve ovakve ceke.B) I da na ovoj od danas fale samo daske za ogradu.

nenadx
 Svaka vam cast drugari.Vas nekoliko sa foruma bas ste se bacili u gradnjuBravo 2
Dobar pogodak

Boban
 Arso svaka vam cast gradite u najvece,fine letnje ceke
mada moze i zimi da se koriste ali na nekom kracem vremenskom periodu
inace sledi smrzavanje.

Lovac Stari
 Ja zaboravih moju da fotografisem.
Ali za par dana cu ispraviti gresku.
Dobar pogled.

Lovac Stari

Lovac Stari kaže:
Ja zaboravih moju da fotografisem.
Ali za par dana cu ispraviti gresku.

img256.imageshack.us/img256/7307/cekausmolnici.jpg
Evo konacno da i ovu moju zamisao ogreje prvo majsko sunce!
Uradjena u samostalnoj reziji, koliko je kostala to samo ja znam. Dali ce mi Lokalci reci hvala ili ce me pocastiti sa par psovki iza ledja Confused?
Podigao sam je na noge uz pomoc par mojih drugara(lovaca i nelovaca)! Ostao jos da se uradi pod u ceki i da se metalna konstrukcija ofarba u braon boju!
Dobar pogled.

Lala
 Bravo 2Časna Starino Bravo 2
A oni kojima se ne svidja što si postavio čeku, mogu da ti pljunu pod... čeku Grin
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Boban
 Stari ,svaka cas plelepa ceka i vrlo je bezbedna.Bravo 2

BRESTOVAC
 EVO i ja da se ukljucim na temu ceke.ja sada letos kada budem otisao kuci pravim ceku. dimensije 160x120 pod je od plasticne palete iz svajcarske .nece da trune.samo ja bih zeleo da napravim otvorenu naravno sa krovom.kod nas ima nesto ali to je sve kalemljeno i ne lici na ceke osim jedne.gde je najbolje postaviti uglavnom znam ali ima li nekih tajni jos .vase misljenje.poSpavanje darko brestovacB)
B)epanjel breton.moj pomocnik u lovu!!!

BRESTOVAC
 ima vidim strava ceke ovde i stvarno su divne .najvise mi se dopadaju ove prirodne ceke bolje receno rucno odeljano drvo i gornji deo samo sa krovom i ogradom kao ona u hrvatskoj slikaSrean

BRESTOVAC
 izvinjavam se nije kao u hrvatskoj nego nenadx sto je postavio sliku.....$aAa

nenadx
 Ima par pravila pri postavljanju ceka.Cesto su ranije lovci birali mesto po preglednosti pa cak i pogledu(ona fora vidi sto je lep pogled sa nje..)Ovde cu reci svoja zapazanja,pa ako nesto propustim vi dopunite.Prvo ceka moze biti i privremena,recimo lovac postavi dasku na drvo,malo sredi i olaksa penjanje na mestima gde su staze divljaci....Ovo nije dobro,iako pocetni uspesi u lovu postoje.Dugorocno,divljac brzo menja navike i kretanje,pa ceka postaje neupotrebljiva.Dalje ceke nisu samo visoke....Zavisno od konfiguracije terena,kretanja vazduha...nema nikakvih problema da bude i nisko postavljena...Medjutim ono sto najcesce predstavlja i asocira na ceku je ono sto vidimo i na najvecem broju slika na forumu.Visoka,najcesce oko 3 m,sto je optimum za sirenje mirisa coveka u visim slojevima vazduha,da ga divljac sa zemlje ne bi osetila.Medjutim i tada ako se neobrati paznja na strujanje vazduha,koje je najcesca na tom mestu,lovac se moze osetiti.Znaci ceka se postavlja uvek suprotno od mesta odakle struji vazduh i vetar kao i suprotno od mesta dolaska divljaci.Ovo navodi na to,da se pre postavljanja ceke dobro upozna teren i obrati paznja na ove elemente.Dalje,ceka ne bi trebala da remeti izgled okoline,pa je najbolje postaviti je uz sumu ili bar pored visokog zbunja ili drveta,naravno da neutice na preglednost.U najmanju ruku divljaci ce trebati vremena da se prilagodi na novi objekat..Ovde se nadovezuje i prilaz ceki,koji mora biti sto kraci iz pravca dolaska lovca i zaklonjen bar od ocekivanog pravca dolaska divljaci,Naravno podrazumeva se i da prilaz nije na pravcu kretanja divljaci.Ovo su neke osnove iako ih vecina zna,nije lose da pomenemo i to.Sto se tice recimo same ceke,obraca se paznja na neutralisanje skripe i zvuka pri kontaktu sa drvetom,koja je cesta...Postavljanje solista i hranilista(mada i kaljuga)imaju za cilj pored primame divljaci i dovodjenje na najpovoljnije mesto za odstrel,mada i tu ima dosta teza....pa su u nekim lovistima recimo glavna hranilista,solista....na livadi pored onih sa cekama..... Primer ceke,koja nije visoka,ali konfiguracija i polozaj dozvoljavaju ovako postavljanje i42.tinypic.com/2lbfkn4.jpg
Dobar pogodak

Sniper Hunter
 Super stvar ova ceka jos malo pa moze i da se boravi na duze vreme u njojB)

Lovac Stari
 Sve je vec receno B), ja cu samo dodati jos par sitnica i par fotografija.

Zajednicka namena svih ceka je odstrel i osmatranje lovista i divljaci u njemu!

Odstrel moze biti trofejni(komercijalni),selektivni(uzgojni) i sanitarni!

Osmatranje se vrsi radi uvrdjivanja trenutnog stanja u lovistu i trenutne brojnosti neke vrste divljaci.Pri tom osmatranju utvrdjujemo i zapazamo jos neke pojedinosti kao np: Kvalitet pojedinih grla divljaci, kretanje nepozeljnih lica po lovistu itd.

Ceke mogu biti raznih tipova i modela.

Imamo privremene(trenutne),pokretne(mobilne).
Otvorene,poluotvorene i zatvorene ceke. Otvorene se najvise koriste radi pogonskih lovova np u gaterima. U lovistima u poslednje vreme najvise srecemo poluotvorene sa krovom i potpuno zatvorene. Ove poluotvorene su prikladnije za prolecno-letnji lov(lepo vreme). Dok ove zatvorene su korisnije ili udobnije za jesenji ili zimski lov kada nastupe hladni dani.
Svaka ima svoje prednosti!
U toku leta ili jeseni lako cemo probdeti par sati na jednoj otvorenoj ili jednoj poluotvorenoj, mada i tada je pozeljno imati krov iznad glave jer vremenske neprilike se brzo menjaju i eto kise. Ove zatvorene su korisnije u zimskim mesecima ako cemo cekati Svinje na hranilistu ili Predatore na mrcinistu!
Ponekad ti par stepeni razlike u temperaturi igraju veliku ulogu, posto je unutra toplije mozemo duze ostati na ceki i docekati naseg crnog Kapitalca iz snova ili obezbediti gospodji bujno krzno od Lisice za bundu!

U poslednje vreme u komercijalnim lovistima grade se i ceke zatvorenog tipa za cekanje(24 casa). U takvim cekama postoji i krevet i grejalica na gas i mali mokri cvor i sve sto je potrebno lovcu i strucnom pratiocu za nesmetani i udobni boravak od 24 ili 48 sati.Ove ceke su obicno pored vecih hranilista i mrcinista.
Sa ovih ceka se obicno love krupni grabezljivci(predatori) kao sto su Vuk ili Medved.

Fotografije.
img405.imageshack.us/img405/2964/dsc00048qp.jpg
Pokretna-prenosna(mobilna) ceka. Koristi se najvise za lov divljih svinja u toplim mesecima.
img263.imageshack.us/img263/4769/200612121497357923g8.jpg
Jos jedan model prenosne.
img138.imageshack.us/img138/7288/mobilnanaprikolici.jpg

img532.imageshack.us/img532/4638/p1010331o.jpg
Modeli mobilnih.Ove se obicno postavljaju po potrebi kraj parcela pod kukuruzom radi lova na svinje ili prilikom uzgojnog lova srnece divljaci u jesenjim i zimskim mesecima.
Mada mislim da ove ceke-prikolice kod nas u lovistima bi brzo dobile noge.
img139.imageshack.us/img139/405/448x0drckjagdbock.jpg
Otvoreni tip ceka, ovaj se model najvise koristi u gaterskim lovovima na svinje. Zahvaljujuci otvorenom gornjem delu Lovac ima veci radijus kretanja ili manevrisanja i moze pucati u sve pravce!
img7.imageshack.us/img7/4898/448x0offenekanzelsternk.jpg
Poluotvorene ceke su upotrebljive za sve vrste lova. Mislim da je ipak lepse kada nekaplje nista na sesir!
img29.imageshack.us/img29/1510/nemacka4.jpg
Potpuno zatvorena ceka za zimski lov ili cekanje u losim vremenskim uslovima.
img36.imageshack.us/img36/10/bild016wx.jpg
Ceka 24 casa.
Ovo je ceka za lov Vukova u jednom nasem poznatom lovistu.
I sto rece Brestovac i meni se najvise svidjaju one nase prirodne drvene koje se lako uklapaju u prirodni ambijent. Ali kako ih nasi lovci prave navrat nanos ne ulivaju mi uopste poverenje i stabilnost. Jer ako ja krenem na nju sa mojih 110kg i ona pocne da skripi i da igra levo-desno???

Komfort.
Ni jedna poluotvorena ili zatvorena ceka nesme biti manja(unutrasnja dimenzija) od 120x120 ili 120x160 cm. Treba uzeti u obzir da Lovac mora imati dovoljno prostora i za sedenje i odlaganje stvari i manevrisanje-namestanje za pucanj a uz to kao prateci invetar dolazi i strucni pratioc.
Ako hocemo i da prilegnemo? Tada treba napraviti nesto minimum 180x200cm.
Mozda sam nesto propustio da navedem?
Dobar pogled.

BRESTOVAC
 bas vam hvala na sve ove informacije ovo je lepo i citati a i gledati.trudicuse da napravim sto prirodnije i sto jace..stose tice dimensije 120x160 ce biti vidim super sto sam i ja zamisljao.ova sesta slika mi se najvise svidja pa cu probati bas tako nesto da napravim ako lovac stari nema nista protivConfused.pozzz

nenadx
 Evo jos jedna mogucnost.Ceka na dva nivoa,takodje gde konfiguracija dozvoljava..Ili tezi dole,laksi gore i42.tinypic.com/1zlqg6p.jpg
Dobar pogodak

Lovac Stari
 Donji nivo cika Nenade moze se iskoristiti kao kos ili deo za skladistenje hrane.

img19.imageshack.us/img19/9011/cekask.jpg
Ovaj model je jedan od najzastupljenijih u lovistima Ceske Republike.
Dobar pogled.

nenadx
 Znam stari,ali mi je uvek to bilo neprakticno,neracionalno....bez obzira na dobre namere
Dobar pogodak

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 876 08.12.2024. 16:56
Lovački karabin KARABINI 1745 03.12.2024. 02:19
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,083,979 posete www.srbijalov.com