Srneći gulaš
|
DakiNS |
Objavljen 01.08.2011. 23:55
|
Admin
Upisa: 10244
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Podunavac kaže:
Rođo za tu papriku treba nabavna dozvola za sejanje, oružni list za posedovanje i zaključani kofer za transport. A nuđenje za konzumaciju se smatra pokušajem ubistva sa predumišljajem. Istina na uputstvu pise da je zabranjen pristup deci, da su potrebne rukavice i maska, i kao slag na tortu indijska vojska od te paprike pravi sredstvo za razbijanje demonstracija
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 02.08.2011. 13:07
|
Veteran
Upisa: 540
Pristupio: 29.12.2010. 02:53
|
DakiNS kaže:
Imenjace momentalno nudim kolegama tajlandsku koja je deset puta slabija od indijske jolokije pa placu sta da im dam jolokiju onda bi pored plakanja i vristali
Uh koji bi to bio cirkuz. Da mi je da mogu da vidim samo |
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 02.08.2011. 16:24
|
Veteran
Upisa: 540
Pristupio: 29.12.2010. 02:53
|
Za mog druga podunavca. Druze gledao sam neku dokumentarnu emisiju o kopackom ritu. vi stvarno imate predivnu prirodu. hteo bih nekad da je posetim i da malo uzivam u prirodu i pogledu. Pozdrav iz makedonije |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 02.08.2011. 21:01
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
U Kopačkom ritu stvarno ima šta da se vidi. A i sva okolna lovišta u Baranji su odlična i puna divljači.
|
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 06.08.2011. 03:05
|
Veteran
Upisa: 540
Pristupio: 29.12.2010. 02:53
|
Ma ako ide neko kod mene moze da gleda divljaci koliko mu je volja. Ali druze ono sto sam video je bilo prelepo. Nego ako tvoj rodja a moj imenjak pravi bambijev specijalitet i pokani mene donosim one strasne alkoholne stvari koje su lepi za pice ali i lepsi kad se nekad izbegavaju(jedan drug kaze da cuva jednu strasnu speciju koju je njegov deda ukopao). Cekam da se taj drug prikljuci u lovu(odlican drug i fin decko). Kad bi ljudi kao njega bili lovci(lekar stomatolog) kod nas bi imali divljaci imalo bi svi da lovimo itd. Ali dok svaki majmun kod mene koji ima pusku ide u lov i mi kuburimo sa divljac bice tuzno i siroto. Nego ako vas donese put u Mkd. donesite koji fazan. Vise volim da ih gledam nego da pucam na njima, Pozdrav sve najbolje |
|
|
|
Milorad |
Objavljen 13.10.2011. 11:38
|
Stari član
Upisa: 222
Pristupio: 17.03.2010. 09:53
|
Kolege,jel se krcka skoro nesto? |
|
|
|
bobmajstor |
Objavljen 30.04.2012. 21:38
|
Mlađi član
Upisa: 16
Pristupio: 15.01.2011. 22:25
|
Evo jedan recept za srneći i zečiji gulaš. Meso kada se sredi ostavim u hladnoj vodi oko sat dva i onda se promeni voda. U šerpu sa mesom i vodom doda se krupno isečen crni luk oko 3 glavice jedna glavica belog luka i malo sirćeta oko 0,05-0,1L u zavisnosti od količine mesa. Tako treba da prenoći i meso je spremno za kuvanje ili zamrzivač. U TUČANI kotlić se stavi jedna supena kašika svinjske masti može i ulje i kada se zagreje doda se luk oko 30% od količine mesa, mada nije presudno može i više ili manje.Luk treba seckati nožem a ne u blenderu i doda se jedna šangarepa (veća) i jedna bela zelen (veća). To se neprestano meša dok se luk dinsta a odmah treba staviti dve kašičice vegete dva lista lovora i malo soli zavisi od količine (na 5,5kg srnetine treba 2 kaf.kašičice soli ali bolje staviti jednu i posle pred kraj dodati koliko ko voli).Može se dolivati i voda u luk da nezagori. To se dinsta oko 20-30min. Meso srnetine ili zečetine ko želi može popariti sa vrućom vodom da izgubi "šmek divljači" a i nemora.Meso se stavi u kotlić i doda se vode da prekrije meso. Odmah po stavljanju mesa dodaje se biber koji se smrvi čekićem za meso, beli luk sitno iseckan i slatke paprike 2 sup. kašike i pola kaf. kašičice ljute(može i suva umesto mlevene onda dve manje). Paprika treba da je ekstra kvalitet. To treba da se kuva minimum 3 sata na srednjoj vatri uz povremeno mešanje.Vode se može dolivati ako ima potrebe i u zavisnosti ko kako voli da bude sa više ili manje čorbe. Kada je meso skuvano spremi se paradajz oko 0,3L i dve s. kašike brašna( brašno ide ako želite da je čorba gusta) i to se sipa u kotlić uz mešanje. Ostaviti da vri još15-20min. Obavezno proveriti koliko je slano i ljuto da se može još dodati po svom ukusu, ili ako se skupilo veće društvo od planiranog vi udarite po ljutoj paprice. I to je to. Prijatno i dobar pogled. |
|
|
|
Milorad |
Objavljen 06.09.2012. 21:04
|
Stari član
Upisa: 222
Pristupio: 17.03.2010. 09:53
|
Odlican recept Bobe
Ja na 1kg mesa stavljam 800g crnog luka, 4 zelene i 4 crvene paprike, 4 sargarepe, zacina po ukusu... osrigano, biber, so, paprika ljuta slatka ( cak sam pokusavao da stavim i kockicu cokolade ili kasicicu dzema) da dobije nijansu slatkoga, ali sve je to stvar ukusa vino obavezno pa cak i malo konjaka
Ustvari uvek sam pristalica da se nesto novo doda i promeni, bitno je dobro drustvo a onda je kotlic uvek dobar |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 07.09.2012. 12:05
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Da. Ja ga pravim vrlo vrlo slicno.
Priprema je maltene identicna samo sto meni meso u pacu stoji i po 3 do 4 dana. A u pacu ima soli. Meso ocedim dobro secem na krupne komade 5 x 5 cm cak i vece, ... I jedna bitna razlika. Stavim mast, uprzim luk, onda izvadim luk, pa stavim meso i proprizim ga na jakoj vatri, brzo, da dobije kao koricu da ne gubi vlagu ... bude tako socnije, ondak vratim luk, dodam ostalo i nalijem ga pola vino crveno, pola voda ... zacini, paradajz .... sve je to isto, jedino sto ne stavljam vegetu (to je greh) i solim na kraju. Meso je povuklo malo iz paca, a ako se soli hoce so da izvlaci vodu pa bude onako suvkasto.
Kada ga pravim u kucnoj varijanti, stavljam ga u veliki cepter lonac i kuva se na najslabijoj vatri celu noc, a onda ga lagano, sat pre rucka, da se ne raspadne meso, prebacim u glinenu posudu i puknem u rernu, .... da se zapece, .... malo. Kad je gotovo, ... saft je ... ma mante me mesa, dobar lebac i MOCA!!!! i uz velike lovacke knedle od hleba .... joooooooooj.
|
|
|
|
Milorad |
Objavljen 07.09.2012. 13:17
|
Stari član
Upisa: 222
Pristupio: 17.03.2010. 09:53
|
Vegetu sam i ja izbacio, ima toliko zacinskog bilja kod nas da mozemo svaki put dobiti drugaci ukus gulasa a i ostale hrane |
|
|
|
duskov |
Objavljen 07.09.2012. 15:32
|
Lovčina
Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Srneći paprikaš treba "osloboditi" fabričkih, industrijskih-začina. Vratiti se našim, domaćim začinskim biljkama kojih ima u izobilju. Pod uslovom da hoćemo da ih potražimo.
Kad ovo govorim prije svega mislim na "C" ili "Vegetu" koji su čak i veoma štetni za zdravlje... |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 07.09.2012. 21:24
|
Admin
Upisa: 10244
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Specifičan miris začinu C ili vegeti daje biljka selen.Raste kao veliku žbun i liči na celer . U poslednje vreme ga najviše koristm svežeg. Zeleno lišće se pred kraj kuvanja na primer supe sitno isecka kao peršun i pospe, zbog svežine aroma je neprevaziđena.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 08.09.2012. 07:38
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Bas tako drugari. Vegetaje zaista visak emocija u svakoj kuhinji.
Sasvim je dovoljno da se koriste prirodni zacini, zacinsko bilje koje ima mnogo bolji ukus.
Bosiljak,ruzmarin, nana, limunova trava, korijander .... Ma ima cega hoces ....
Daki nisam znao za Selen, hajde ako moze neka slika zbun ili list ... Pa da probam da ga uteram mada je ova godina strasno teska zbog suse ... |
|
|
|
bakster |
Objavljen 28.11.2012. 14:42
|
Pripravnik
Upisa: 3
Pristupio: 29.11.2010. 19:07
|
bas sam se razocarao za ovu temu, samo dva recepta, i razgovaranja beskrajno.... |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 28.11.2012. 14:46
|
Admin
Upisa: 10244
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
stojkuki kaže:
Bas tako drugari. Vegetaje zaista visak emocija u svakoj kuhinji.
Sasvim je dovoljno da se koriste prirodni zacini, zacinsko bilje koje ima mnogo bolji ukus.
Bosiljak,ruzmarin, nana, limunova trava, korijander .... Ma ima cega hoces ....
Daki nisam znao za Selen, hajde ako moze neka slika zbun ili list ... Pa da probam da ga uteram mada je ova godina strasno teska zbog suse ...
Nisam do sada video ovaj upis, ali danas ću slikati iako je žbun posečen pred zimu ima malo listova za izložbu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
golf071 |
Objavljen 28.11.2012. 18:24
|
Veteran
Upisa: 891
Pristupio: 05.11.2010. 19:43
|
stojkuki kaže:
Da. Ja ga pravim vrlo vrlo slicno.
Priprema je maltene identicna samo sto meni meso u pacu stoji i po 3 do 4 dana. A u pacu ima soli. Meso ocedim dobro secem na krupne komade 5 x 5 cm cak i vece, ... I jedna bitna razlika. Stavim mast, uprzim luk, onda izvadim luk, pa stavim meso i proprizim ga na jakoj vatri, brzo, da dobije kao koricu da ne gubi vlagu ... bude tako socnije, ondak vratim luk, dodam ostalo i nalijem ga pola vino crveno, pola voda ... zacini, paradajz .... sve je to isto, jedino sto ne stavljam vegetu (to je greh) i solim na kraju. Meso je povuklo malo iz paca, a ako se soli hoce so da izvlaci vodu pa bude onako suvkasto.
Kada ga pravim u kucnoj varijanti, stavljam ga u veliki cepter lonac i kuva se na najslabijoj vatri celu noc, a onda ga lagano, sat pre rucka, da se ne raspadne meso, prebacim u glinenu posudu i puknem u rernu, .... da se zapece, .... malo. Kad je gotovo, ... saft je ... ma mante me mesa, dobar lebac i MOCA!!!! i uz velike lovacke knedle od hleba .... joooooooooj.
Kad sam ovo procitao ogladnio sam momentalno. Svaka cast.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 28.11.2012. 22:59
|
Admin
Upisa: 10244
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Stojkuki da ispunim obećanje, evo slike biljke selen. Jeste da podseća i na peršun i na šargarepu i na celer , ali razlikuje se drastično aromom u stvari nema sličnosti uopšte.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 28.11.2012. 23:23
|
Moderator
Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Daki jel tu travu jedosmo letos kod tebe
Dobar pogodak
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 28.11.2012. 23:24
|
Admin
Upisa: 10244
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Jeste Nenade sećaš li se intenziteta ukusa? Inače obavezno imam po dvorištu posađenog bosiljka , nane , ruzmarina, celera, peršuna majčine dušice , ma da ne nabrajam svega što možda može zatrebati kod neke specifične kuhinje
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 28.11.2012. 23:38
|
Lovčina
Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Svako ko je probao šargarepu, zna ukus, miris i aromu....e SELEN nije ni nalik tome....
Lov je stil mog života... ]
|
|
|