Obuka goniča za lov na zeca
|
Milos88-Ivanjica |
Objavljen 23.03.2011. 18:07
|
Stari član
Upisa: 472
Pristupio: 05.08.2010. 03:16
|
I jos jedna slika.Nadam se da cu se naloviti iduce sezone ispred njega...
Milos88-Ivanjica priložio:
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 23.03.2011. 18:13
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Neca92 kaže:
Pre nekih 5,6 godina sam citao u tadasnjim ''Lovackim novinama'' jedan tekst koji me je strasno razocarao i inervirao, iako tad nisam bas ovako razmisljao i nisam puno znao o lovu! Ne znam tacno u kom kraju se to desilo, ali stvarno strasno! Dva kera (gonici), gonili su visoko bremenitu srnu u brdskom-planinskom terenu... Gonili su je duze od 3 sata! Ona je bezala, bezala, bezala i kad je skorz izgubila snagu, i bila je potpuno iscrpljena, sisla je u samo selo (nije vise znala gde da bezi) potpuno iscrpljena, pala je i nije mogla vise da bezi... Kerovi su dosli do nje i poceli da je cepaju... Umrla je... Stanovnici tog sela su pozvali veterinare i obavestili nadlezne. Kada su veterinari izvrsili uvidjaj, ustanovljeno je da je srna nosila u sebi dva laneta, koja su naravno uginula zajedno sa njom...
Ovu pricu koju sam ja ispricao sam procitao u lovackim novinama pre 5,6 godina, a i bila je slika mrtve srne sa dva laneta! Kerovi su gonili visoko bremenitu srnu (bila je pred samo kocenje) a nosila je 2 laneta i naravno, ne moze da trci istom brzinom a i toliko dugo kao kad nije skotna! Gonili su je dugo, i stigli je i uhvatili!
Inace, i kod mene, u mom kraju, se nije desavalo da kerovi stignu i uhvate srnu!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
Milorad |
Objavljen 24.03.2011. 19:08
|
Stari član
Upisa: 222
Pristupio: 17.03.2010. 09:53
|
Sinoc oko 9h komsija i ja pustimo stence (vec su poceli da teraju) njegov potera zeca oko 9:15 moj se pridruzi i sa njim je gonio 10min ne duze...njegov balkanac (10 meseci star) terao je do 23:45 kao lud ono jos nisam dozivo od matorog kera u mom kraju...
Taj pas ima jaku liniju i sa precima njegovim se iskljucivo zec lovio...tako da ako pas nema tu "crtu" sve ostalo je badava (mozemo mu piriti pod rep nece vredeti)
A sto se tice srna...iskreno bih voleo da ih uopste i nema,mislim da samo upropaste pse...a realno slabo ko ima vremena da izvrsi osnovnu obuku a kamoli da ga odvikva od srna... |
|
|
|
denisedi |
Objavljen 24.03.2011. 19:13
|
Član
Upisa: 120
Pristupio: 18.05.2010. 14:32
|
Milorad kaže:
Sinoc oko 9h komsija i ja pustimo stence (vec su poceli da teraju) njegov potera zeca oko 9:15 moj se pridruzi i sa njim je gonio 10min ne duze...njegov balkanac (10 meseci star) terao je do 23:45 kao lud ono jos nisam dozivo od matorog kera u mom kraju...
Taj pas ima jaku liniju i sa precima njegovim se iskljucivo zec lovio...tako da ako pas nema tu "crtu" sve ostalo je badava (mozemo mu piriti pod rep nece vredeti)
A sto se tice srna...iskreno bih voleo da ih uopste i nema,mislim da samo upropaste pse...a realno slabo ko ima vremena da izvrsi osnovnu obuku a kamoli da ga odvikva od srna...
Druze ja iskreno ne bi hteo takav ker,Po meni bi trebalo terati negde oko 45-60min prekosile.I da se vraca to je najdobra osobina za lovackog kera.pozz
Bog ne racuna onih dana prodjeni u lov.
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 24.03.2011. 22:13
|
Lovčina
|
Milorad kaže:
A sto se tice srna...iskreno bih voleo da ih uopste i nema,mislim da samo upropaste pse...a realno slabo ko ima vremena da izvrsi osnovnu obuku a kamoli da ga odvikva od srna...
U mom selu zivi jedan covek koji obozava i cuva kerove! Ide sa nama u lov i vodi ih, ali ga puska ne interesuje! Voli prirodu, zivotinje, pesmu gonica, druzenje, a za pusku nece ni da cuje, iako ima sve uslove da je poseduje!
Nego, da predjem na stvar! Pre nekih 2,3 godine, imao je jednog obicnog dzukca, pinaca (nadam se da znate sta je to ) koga je vodio sa kerovima na teren, i verovali ili ne, taj pas (ne mogu da kazem ker jer to nije bio) terao je zeca kao pravi gonic! Jednostavno, dok je bio mlad, desilo se par puta da mu zec skoci na ''penal'' i psic se nauci... Slazem se da je bitno da ker ima lovacki krv i kvalitetne roditelje i predke, ali ovaj slucaj je dokazivao suprotno!
Najbolji recept za obuku gonica je izvodjenje, izvodjenje i samo izvodjenje! To je vec odavno dokazano, i o tome ne treba raspravljati! Ako se ker ne izvodi na teren, moze da mu i deda, i baba, i otac, i majka budu svetski prvaci, sve je dzabe ako se on ne izvodi...
Stara izreka kaze: Da bi izucio kera, moras da pocepas 3 para cizama!
|
|
|
|
Milorad |
Objavljen 25.03.2011. 14:20
|
Stari član
|
Neco----slazem se samo rad,ali mnogo manje truda treba uloziti u kera koji ima jake gene nego u obicnu benicu...inace ti avlijaneri,takve primere imas skoro u svakom drustvu,barem sam ih ja cesto sretao...kod mene rodjak ima pulina (pastirski pas) dize fazane kao lud (jos da markira) |
|
|
|
Milos88-Ivanjica |
Objavljen 25.03.2011. 17:01
|
Stari član
Upisa: 472
Pristupio: 05.08.2010. 03:16
|
Milorad kaže:
To je odlicna obuka,mozete ih pustiti jos jednom uvece i vise ne,odmah treba forsirati izvodjenje rano ujutru i bice to dobri kerovi....A sto se tice krvne linije,ona dosta pomaze,sve vise ljudi gleda da uzima stence koje ce koristiti u lovu na zeca ako su od dobrih zecara poreklom,svinjare isto tako,sto znaci da krvna linija igra veliku ulogu u odabiru steneta i njegovom radu na odredjenu vrstu divljaci...
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 25.03.2011. 18:00
|
Lovčina
|
Neca92 kaže:
Milorad kaže:
U mom selu zivi jedan covek koji obozava i cuva kerove! Ide sa nama u lov i vodi ih, ali ga puska ne interesuje! Voli prirodu, zivotinje, pesmu gonica, druzenje, a za pusku nece ni da cuje, iako ima sve uslove da je poseduje!
Nego, da predjem na stvar! Pre nekih 2,3 godine, imao je jednog obicnog dzukca, pinaca (nadam se da znate sta je to ) koga je vodio sa kerovima na teren, i verovali ili ne, taj pas (ne mogu da kazem ker jer to nije bio) terao je zeca kao pravi gonic! Jednostavno, dok je bio mlad, desilo se par puta da mu zec skoci na ''penal'' i psic se nauci... S lazem se da je bitno da ker ima lovacki krv i kvalitetne roditelje i predke, ali ovaj slucaj je dokazivao suprotno!
Najbolji recept za obuku gonica je izvodjenje, izvodjenje i samo izvodjenje! To je vec odavno dokazano, i o tome ne treba raspravljati! Ako se ker ne izvodi na teren, moze da mu i deda, i baba, i otac, i majka budu svetski prvaci, sve je dzabe ako se on ne izvodi...
Stara izreka kaze: Da bi izucio kera, moras da pocepas 3 para cizama!
I ja isto tako mislim, gore sam to napisao, ali u skoro svakom lovistu ima bar po jedan dzukac (pogotovo sad kada je zabranjeno njihovo odstreljivanje) koji je odlican zecar!
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 25.03.2011. 19:21
|
Lovčina
Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Dali neko ima BIGL gonice zeceva ??? i koliko se krecu takvi kerovi kao stenci??? i ima li neko iskustva u lovu sa njima? |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 25.03.2011. 19:44
|
Lovčina
|
Ne znam puno o njima, ali sam cuo da su extra zecari!
Pa dobro bre kolega hamerles, pored toliko nasis domacis gonica, ti se raspitujes za neke tamo strane rase! Balkanci, posavci, trobojci, istarci, brak jazavicari, itd, itd, itd, VRHUNSKI GONICI, a ti trazis neke strance!
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 25.03.2011. 19:51
|
Lovčina
|
Neca92 kaže:
Ne znam puno o njima, ali sam cuo da su extra zecari!
Pa dobro bre kolega hamerles, pored toliko nasis domacis gonica, ti se raspitujes za neke tamo strane rase! Balkanci, posavci, trobojci, istarci, brak jazavicari, itd, itd, itd, VRHUNSKI GONICI, a ti trazis neke strance! jeste Neco ali sa Biglom mogu da lovim kod mene jer je nadmorska visina ispod 500m. moj omiljeni gonic je Trobojac ali on je za preko 500m |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 25.03.2011. 19:59
|
Lovčina
|
Taj zakon (ja mislim ) jos uvek nije stupio na snagu!
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 25.03.2011. 20:02
|
Lovčina
|
Neca92 kaže:
Taj zakon (ja mislim ) jos uvek nije stupio na snagu! Tako mi je bar rekao jedan poznati odgajivac labradora da trobojni gonic nije za lov ispod 500m nadmorske visine. a to mi je i potvrdio isto covek koji mi je i prodavao gonica trobojca. ako oni grese gresim i ja valjda je ovome bilo u interesu da ga proda |
|
|
|
Milorad |
Objavljen 26.03.2011. 09:02
|
Stari član
|
Na snazi je taj zakon vec godinama...ali je veoma los po mom misljenju...
Inace bigl,odlican pas nisam video da ga kod nas neko koristi za lov ali je odlican,barem na klipovima na youtube-u |
|
|
|
hamerles |
Objavljen 26.03.2011. 09:36
|
Lovčina
|
Znaci ipak su ovi ljudi bili u pravu B) |
|
|
|
mihailo |
Objavljen 26.03.2011. 14:42
|
Veteran
Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
Ako se nevarm stari zakon je propisivao zabranu tj.upotrebu dugonogih goniča ispod 500nm.
Kvalifikacija dugonogi je interesantna.
|
|
|
|
Milorad |
Objavljen 26.03.2011. 14:50
|
Stari član
|
Imate ovde na forumu temu GONICI
koliko se secam tamo pise da jos uvek ima ta odredba o zabrani ispod 500m iako nase rase spadaju u rase srednje velicine...birokratija |
|
|
|
Milorad |
Objavljen 26.03.2011. 14:51
|
Stari član
|
Imate ovde na forumu temu GONICI
koliko se secam tamo pise da jos uvek ima ta odredba o zabrani ispod 500m iako nase rase spadaju u rase srednje velicine...birokratija |
|
|
|
aca81 |
Objavljen 30.03.2011. 10:22
|
Lovčina
Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
Moj planinski gonic CIGA cetri meseci,zadovoljan sam kako je nasao zeca s obzirom da mu je prvi put,vidi se kako mu je to nepoznanica i kako laje s odstojanja dok ce svaki naredni put napasti zeca bez razmisljanja ali naravno da mu necu to dozvoliti nego cu prvo pustiti zeca da hoda sat vremena i uplete trag pa cu ga skloniti u kavez pa onda kad pustim stenca da vidim kako radi stariji trag i koliko je uporan.....poz.
http://www.youtub...BwD1bmnbq8
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 30.03.2011. 14:31
|
Lovčina
|
aca81 kaže:
Moj planinski gonic CIGA cetri meseci,zadovoljan sam kako je nasao zeca s obzirom da mu je prvi put,vidi se kako mu je to nepoznanica i kako laje s odstojanja dok ce svaki naredni put napasti zeca bez razmisljanja ali naravno da mu necu to dozvoliti nego cu prvo pustiti zeca da hoda sat vremena i uplete trag pa cu ga skloniti u kavez pa onda kad pustim stenca da vidim kako radi stariji trag i koliko je uporan.....poz.
http://www.youtub...BwD1bmnbq8
Lepo, lepo!
Zelim ti puno uspeha sa njim! B)
|
|
|