Poluautomati ili dvocevke?
|
mirko knezevic |
Objavljen 26.03.2011. 10:35
|
Lovčina
Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Ovaj moj Hatsan Eskort tezak cini mi se 3.300. Tako nekako valjda izmerismo kad samm je kupio,ma svaka puska je negde u toj tezini,kako god da okrenes moras da imas 5 6 kg na sebi opreme kad krenes u lov... Puska municija ranac sa jedno 2L soka ili vode hrana... Odstrelis zeca i fazana pa i to u ranac,tako da puska dodje jos i najlaksa stvar... Ma nebi mi bila teska nijedna kad volim lov nek je teska i 5kg nosicu je...
Srbija do Tokija!
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.03.2011. 12:36
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
najic kaže:
podunavac jasno da je muski sport ali ja ipak glasam za lakse oruzje , ako neko moze volu rep da iscupa onda` ja mogu ali to ne znaci da cu pm da nosim u teren .
Osnovna prednost je u glavi!!! kada nosim 20g osecam se viteskije , moram bolje da pucam , moram bolje da nisanim , moram bolje da pazim i na kraju ne pucam na daleko uzdajuci se u 50 grama olova.
Takodje postoji realno i stvaran odnos tezine izmedju mp 153 recimo i berete u 20g po brdima je zaj....ano nosati top . na kraju moj najbolji drug je iz rjeke nasledio je od dede iz27 u 16g sa kojom je deda ubio medveda na velebitu , tako da su i manji kalibri vise no sposobni i letalni .
Ako neko ima lakše oružje i voli to OK. Ali čemu tolika halabuka oko težine puške? Lov nije samo odstrel, nego i šetnja kroz prirodu a i nošenje puške sve i da ne pucamo iz nje. Današnji lovci nešto mnogo svileni (čast izuzetcima).
Što se tiče manje gramaže sačme tu se apsolutno slažem sa tobom. Preteruje se sa tim magnumima i pokušava količinom sačme kompenzirati streljačko neiskustvo ili nesposobnost (opet čast izuzetcima).
Za odstrel je naj važniji dobar pogodak, ali po zakonu ipak nije dozvoljen odstrel medveda sa glatkom cevi. Svašta se može ako je čovek dobar strelac, ali ipak treba loviti divljač sa adekvatnim kalibrima, pošto se svakome desi da pogreši povremeno.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.03.2011. 12:45
|
Lovčina
|
hamerles kaže:
Za tesku pusku racunam tek preko 4kg a retko koja puska je toliko teska jedino PA kad je pun magacin municije. Bokerice IZ27 koje su kod nas zastupljene najvise teske su zbog kundaka svi ruski kundaci su teski i glomazni od bukovog drveta. izrada novog orahovog kundaka na IZ27 znatno bi je olaksala. Kome je bas teska neka promeni kundak i olaksace je sigurno 300gB)
Tu si kolega pod puno u pravu. Sve do 4 kile je sasvim normalna težina za prosečnog čoveka. Svako ko je bio u vojsci dužio je oružje približne i veće težine+rap i oprema.
Za kundak nisi u pravu. Moj IŽ 27 EM-1C ima orahov kundak (fabrički).
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.03.2011. 12:46
|
Lovčina
|
mirko knezevic kaže:
Ovaj moj Hatsan Eskort tezak cini mi se 3.300. Tako nekako valjda izmerismo kad samm je kupio,ma svaka puska je negde u toj tezini,kako god da okrenes moras da imas 5 6 kg na sebi opreme kad krenes u lov... Puska municija ranac sa jedno 2L soka ili vode hrana... Odstrelis zeca i fazana pa i to u ranac,tako da puska dodje jos i najlaksa stvar... Ma nebi mi bila teska nijedna kad volim lov nek je teska i 5kg nosicu je...
Bravo druže.B) Tako razmišlja pravi lovac i ljubitelj prirode i oružja.
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 26.03.2011. 13:48
|
Lovčina
Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Podunavac kaže:
hamerles kaže:
Za tesku pusku racunam tek preko 4kg a retko koja puska je toliko teska jedino PA kad je pun magacin municije. Bokerice IZ27 koje su kod nas zastupljene najvise teske su zbog kundaka svi ruski kundaci su teski i glomazni od bukovog drveta. izrada novog orahovog kundaka na IZ27 znatno bi je olaksala. Kome je bas teska neka promeni kundak i olaksace je sigurno 300gB)
Tu si kolega pod puno u pravu. Sve do 4 kile je sasvim normalna težina za prosečnog čoveka. Svako ko je bio u vojsci dužio je oružje približne i veće težine+rap i oprema.
Za kundak nisi u pravu. Moj IŽ 27 EM-1C ima orahov kundak (fabrički). Na mojoj IZ18 je bukov kundak tezak kao tuc orah je mnogo laksi. zavisi na nekoj je orahov a na nekoj bukovB) |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.03.2011. 18:04
|
Lovčina
|
Ne znam koji je kundak teži. Imao sam 90-ih godina dve prepravljene 48-ice. Na jednoj prerađeni vojnički bukov kundak, a na drugoj novi orahov. Ona sa orahovim kundakom je bila teža.
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 26.03.2011. 19:14
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Sniper je skoro uradio kundak na svojoj bokerici IZ27, i kaze da je laksa sa novim kundakom oko 300,400 grama nego sa fabrickim (fabricki je takodje bio orahov ) !
Imate posebnu temu 'Kundak', pa tamo nastavite
Srbijalov Admin Tim
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 26.03.2011. 19:20
|
Lovčina
|
Zavisi i od debljine fabrickog kundaka. Moja polozara 12/70 sa orahovim kundakom ima 3,2kg,400g je samo teza od jednocevke IZ18 jer sam kundak na polozari radio po mom ukusu B) a na IZ18 je fabricki |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 26.03.2011. 19:41
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Necemo vise!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 26.03.2011. 19:49
|
Lovčina
|
OK... Vratimo se temi. PA ili Dvocevke??? Dvocevke svakako B) ili jos bolje jednocevke |
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 27.03.2011. 06:27
|
Lovčina
Upisa: 1235
Pristupio: 23.12.2010. 22:12
|
Jednocevka? Može fino i elegantno, ali često hendikepirano, u odnosu na dvocevku, mislim da je praksa, najbolje pokazala da je ipak optimalna puška za veliku većinu lovaca ipak dvocevka, i pored svoje nazovimo superiornosti PA su ipak još uvek u velikoj manjini u odnosu na klasične dvocevke pa bile one položare ili bok konstrukcije.
Cucić će biti sasvim dovoljno.
|
|
|
|
ohotnik |
Objavljen 27.03.2011. 07:40
|
Veteran
Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
Pisali smo o temi univerzalni kalibar kod karabina gde smo dosli do zakljucka da nepostoji jedan univerzalni kalibar vec da je potrebno najmanje dva a idealno tri.Tako je i po meni sto se tice polouautomata ili dvocevke treba ih imati obadvoje Ja licno lovim svu sitnu divljac sa bokericama kalibra 20 i 28 osim pataka i gusaka za koje koristim poluautomat bez koga nemogu da zamislim tu vrstu lova.Za tu vrstu lova gde se puca na ekstremnim daljinama i uslovima [vlaga,hladnoca,blato,sneg,camac,trska] gde se koriste jaca punjena cesto i magnum tu je poluautomat nezamenjiv.Lovci koji love divlje svinje sa poluautomatom ce imati vrlo spretno i mocno oruzje.Dok za prepelicu,fazana i zeca mi automat nekako neprelici mnogo je lepse i udobnije loviti sa bokericom ili polozarom.Pogotovo ako je u kalibru 20 jer mislim da je sve drugo prejako za tu divljac i vrstu lova.Znaci moj glas je za oba i poluautomat i dvocevka. |
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 27.03.2011. 09:12
|
Lovčina
|
Ima ohotnik logike u tome što kažeš, samo treba da znamo da lov nije rat da treba pobediti niti je svetska glad da po svaku cenu treba preživeti, previše ostrašćeni lovci nisu za lov kakav bi trebalo da sprovodi udruženje koje dugovečno planira gazdovanje lovištem, oni su za turističke lovove, pa kad plate onda neka love i mitraljezom.
Do čega će mo kao članovi udruženja doći, kad jedan pored drugog lovimo, a jedan od nas ima superiornije oružje i municiju, šta su onda ostali, goniči i publika koja nekome i nečemu treba da se divi, nemojmo biti neiskreni pa ne priznati da takvih problema već ima i da će se oni upravo produbljivati ako sami sebi ne uvedemo neka ograničenja, jer bi to bilo mnogo bolje nego da nam ih zakonodavac uvede.
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 27.03.2011. 11:15
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
LU Aleksandrovo kaže:
Ima ohotnik logike u tome što kažeš, samo treba da znamo da lov nije rat da treba pobediti niti je svetska glad da po svaku cenu treba preživeti, previše ostrašćeni lovci nisu za lov kakav bi trebalo da sprovodi udruženje koje dugovečno planira gazdovanje lovištem, oni su za turističke lovove, pa kad plate onda neka love i mitraljezom.
Do čega će mo kao članovi udruženja doći, kad jedan pored drugog lovimo, a jedan od nas ima superiornije oružje i municiju, šta su onda ostali, goniči i publika koja nekome i nečemu treba da se divi, nemojmo biti neiskreni pa ne priznati da takvih problema već ima i da će se oni upravo produbljivati ako sami sebi ne uvedemo neka ograničenja, jer bi to bilo mnogo bolje nego da nam ih zakonodavac uvede.
Kolega Aleksandrovo ,ovo nisam najbolje razumeo, ako si mislio na kolege sa poluautomatima tu postoji zakon i ne vidim u cemu su oni u boljem polozaju u odnosu na druge koji love polozarama,bokericama,zakon jasno kaze za poluautomate 2 metka pa prema tome nema nikakve prednosti po meni a nepostovanje zakona to je druga stvar ko ide bez granicnika krsi zakon i lepo se zamoli da zameni pusku ili stavi granicnik ako nece udalji se iz lova i ne vidim problem, po meni sve je u sprovodjenju zakona i nasem vec tradicionalnom gledanju kroz prste, a ako si mislio u superiornosti municije ,na upotrebu magnum i super magnum moje misljenje je da ako ne umes da gadjas ne pomaze ni cal 4 i tubular od 10 metaka a ovo drugo u vezi zakona mislim da bi nam trebao jedan bolji zakon sa jasnije definisanim stavkama o kalibrima kod olucenih cevi i vrstama divljaci koja sme da se lovi istim ali to je vec druga tema.
Znaci po meni ako se ispostuje zakon nema nikakve prednosti poluautomata nad dvocevkama jedino su mozda jednocevke u malom zaostatku mada dobar strelac i jednocevkom lovi dobro obicno su to lovci koji znaju znanje i obaraju sa jednim metkom sigurno.
|
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 27.03.2011. 11:33
|
Lovčina
|
Zakon je odrednica koja se krši, ne može neko nekoga stalno kontrolisati, niti mu brojati pucnje, niko od nas neće to da ide da radi, kad se sa tim počne dovešće do neželjenih reakcija, jer u udruženju smo svi jednaki a ko ti kriv što ti nemaš, ljudi će se raslojiti na dve grupe, na to sam uglavnom mislio, ai i na mogućnost snažnije municije u neolučenim puškama, pri čemu su već svi novi automati tako konstruisani, dok je puno dvocevki još uvek u opticaju a još dugo će ostati dok budu većeim delom zamenjene novijim konstrukcijama.
Mora se priznati da nije isto pucati beretinim poluautomatom sa municijom 89mm i zastavinom dvocevkom sa municijom 70mm, i kad nešto natrči daleko za mene on će već opaliti i kazati mi izvini kolega, moro sam da pucam da ne bi otišlo, a onda ću ja pokušati da mu objasnim da nije morao pucati, a svi ostali će doneti presudu,
Nekada su razlike bile male jer smo bili u nekom društvenom uređenju u kojem nije bilo velikog raslojavanja, danas nije takva situacija, pa su i razlike sve veće, a onda lako dođe i do nepotrebnih rasprava a i do nepoštenja i nepoštovanja osnovnih društvenih normi.
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 27.03.2011. 12:09
|
Moderator
|
Ma ti sto pucaju ispred ne koriste samo magnum ,i ultra magnum imao sam prilike da gledam i sa zastavinim puskama koji rade isto ,to su mesarosi kolega i ima ih u svakom drustvu rade to nevezano za kalibar i vrstu oruzija a po novom zakonu grupovodja je duzan sve ovo da kontrolise u vezi oruzija i granicnika kao i sve papire ,dozvole,rodovnike znaci odgovornost je na njemu ako to ne uradi prilikom kontrole nagrabusice on znaci mora ako nece na njegovu je stetu ,licno ja bih lovca bez granicnika udaljio iz lova pa neka mi bude i brat rodjeni za svakog isti arsin ,pa neka se ljute do mile volje jednom mora da se presece dokle tolerisanje i gledanje kroz prste!
|
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 27.03.2011. 12:30
|
Lovčina
|
Tu si u pravu, ja sam najsrećniji od kad je zakonodavac definisao ko je grupovođa to jest koja su mu dužnosti i ovlašćenja, ali eto kao što vidiš ipak samo zakonska regulativa može doneti neke pomake, a ne svest ljudi, a posebno što je počela i nek najezda ne lovaca da ih tako nazovem, koji pokušavaju da tehničkim novitetima oružja i municije, nadomeste svoj hendikep.
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 27.03.2011. 12:40
|
Moderator
|
Samo da se oplete dobro po dzepu i sve ce samo da se dovede u red nego odosmo opet u
|
|
|
|
cokoladni |
Objavljen 27.03.2011. 15:01
|
Član
Upisa: 74
Pristupio: 24.08.2010. 13:17
|
Ja licno imam poluautomat mp 153 kupio sam ga kada sam poceo da lovim zato sto mi je delovao moderno i dopadao mi se ali sada planiram jednu bokericu jer ipak mislim da je vise izgledna za lov.PA cu za divlju svinju.Aposto sam u Svajcarskoj lovac pripravnik ovde zakon kaze ovako:u lovacko oruzije spada oruzije na prelamanje i karabini na manuelno repetiranje i za to treba samo lovna karta i kupis a PA se ne smatra lovackim oruzijem i treba da se preda u policiju za nabavnu dozvolu....Naravno nije zabranjen lov sa istim samo procedura nabavke malo koci.
U Srbiji sam stavio granicnik prvog dana kada sam kupio pusku pa ga ne vadim ni na stetocine tako mislim da je korektno prema ostalim kolegama.
priroda i drustvo
|
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 27.03.2011. 15:41
|
Lovčina
|
Po meni švajcarci nisu ništa pogrešili u razvrstavanju.
|
|
|