Poluautomati ili dvocevke?
|
hamerles |
Objavljen 20.04.2011. 21:38
|
Lovčina
Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Kod mene je IZ-27 kalibra 12/76 sa belom glavom i imenljivim cokovima itd.... 47000dinara toliko isto kosta i PA MP-153... Cvele korpica drzi sacmu najdalje 15m ako ti to nesto znaci ne moze se uporedjivati ca punim cokom... Ako ne verujes pucaj nekoliko patrona sa korpicom - ako gadjas u visini kao kod pucanja na fazana letece dalje ako gadjas u zemlju kao kad pucas na zeca nece leteti ni 15m... A stavi se u situaciju da je zec na 40m. Sem ako nije metak K-100... Dvocevke su keva za lov sto kaze Neca. Ma da ja volim jednocevku jer sam sa njom imao fenomenalne rezultate... Ali svako ima svoj ukus neko voli crnke neko plavuse neko dvocevke neko PA ali voleo bih da ti sa PA i jos neko sa dvocevkom i ja sa jednocevkom krenemo u lov videces cvele da nema razlike u lovu i iz dvocevke prvi metak odstreljuje tako da je druga cev suvisna a jednocevka daje lovcu samo jedan izbor i nema oslanjanja na drugi metak ali i taj jedan je presudan tako da nema razlike dali u lovu nosis MITRALJEZ ili normalnu dvocevku ili jednocevku ako znas da gadjas pogadjas iz prveB) |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 20.04.2011. 21:43
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Jeste Cvele. Ali ako opališ samo jedan metak, onda drugi sa korpicom moraš da izvadiš iz cevi, pa ponovo napuniš pušku sa prvim bez korpice i drugi sa korpicom i repetiraš. Prilično komplikovano, zar ne? Smatram da je dvocevka (bez obzira na raspored cevi) naj optimalnija za lovačku upotrebu. Ali ako se ide u lov na DS sa sačmaricom, tu bi poluautomat mogao da bude u prednosti. Pogotovo ako ima izmenjive čokove pa se koristi cilindar i tri metka na raspolaganju.
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 20.04.2011. 22:17
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
hamerles kaže:
Ali svako ima svoj ukus neko voli crnke neko plavuse ...
hamerlesUtebra a šta će onIj kUj volE riđe, tebra, a?
Podunavac a što je u prednosti PA i tri komada?!
Zar ne može i sa jednim da se obori DS? Ili misliš na "dejstvo" na više komada pa ...
Zar onda nije PA u prednosti i u lovu na prepelicu sa ta tri komada?!, a da li ćeš od te tri odstreljene prepelice naći i dve
...
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 20.04.2011. 22:22
|
Lovčina
|
Canis tebra smedje,ridje i sve sto naidje samo da ne bude ... Ja sam vise za polozare,bokerice i jednocevke B) PA |
|
|
|
ohotnik |
Objavljen 20.04.2011. 22:24
|
Veteran
Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
Zato ja na prepelice vodim cetri nemca Ako slucajno i odstrelim tri prepelice svaki po jedan za prepelicu a jedan kao rezervni za svaki slucaj. |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 20.04.2011. 22:26
|
Admin
|
hamerlesUtebra B)
ali pravo zboriš tebra
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 20.04.2011. 22:28
|
Admin
|
ohotnik kaže:
Zato ja na prepelice vodim cetri nemca Ako slucajno i odstrelim tri prepelice svaki po jedan za prepelicu a jedan kao rezervni za svaki slucaj.
jeste druže, ali verujem da si jedan u milion sa takvom "taktikom"
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 20.04.2011. 22:33
|
Lovčina
|
Retko je i dobrih nemaca koji hoce da donose divljac. kako su pojeftinili ovi kerovi kod mene nemci sve od 30-40evra stene nemaju blage veze sa nemcima krv nikakva idu pola kilometra od lovca i ne slusaju nista... do godinu ipo dana nauce da idu 300m od lovca i da ne donose nista pa cak i kad ubijes fazana on ga pocepa pre nego sto ga donese Tako bese to u Srbiji zemlji dembeliji Za dobre kerove |
|
|
|
ohotnik |
Objavljen 20.04.2011. 22:40
|
Veteran
Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
hamerles kaže:
Retko je i dobrih nemaca koji hoce da donose divljac. kako su pojeftinili ovi kerovi kod mene nemci sve od 30-40evra stene nemaju blage veze sa nemcima krv nikakva idu pola kilometra od lovca i ne slusaju nista... do godinu ipo dana nauce da idu 300m od lovca i da ne donose nista pa cak i kad ubijes fazana on ga pocepa pre nego sto ga donese Tako bese to u Srbiji zemlji dembeliji Za dobre kerove Dodas jos jednu nulu na te cifre i dobijes pravog nemca za sve vrste lovova.Prosto kao i sa ladom nivom sto si objasnjavao koliko para toliko muzike.Nedruzis se se kolegom canisom i samnom da vidis kako pravi nemac radi. |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 20.04.2011. 22:43
|
Admin
|
hamerlesUtebra mili pa kako bre to tako brate pričaš mis'im tebra, a? kakva sad ubistva brate pričaš mis'im stvarno tebra nema smisla kad se u lovstvu žargoniše sa odstreli a ne brate da budem ubica brate
Retko je dobrih nemaca ali kod tebe tebra a videćeš kakvi su nemci kolege ohotnika kad budeš otišao na ono vaše dogovoreno takmičenje u glineRima
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 20.04.2011. 23:01
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
canis aureus kaže:
hamerles kaže:
Ali svako ima svoj ukus neko voli crnke neko plavuse ...
hamerlesU tebra a šta će onIj kUj volE riđe, tebra, a?
Podunavac a što je u prednosti PA i tri komada?!
Zar ne može i sa jednim da se obori DS? Ili misliš na "dejstvo" na više komada pa ...
Zar onda nije PA u prednosti i u lovu na prepelicu sa ta tri komada?!, a da li ćeš od te tri odstreljene prepelice naći i dve
...
Canise rekao sam "mogao" bi biti u prednosti. Neko ne može da pogodi ni sa tri metka, a kamoli prvim. A neko puca na sve što se miče pa možda sa tri metka tri svinje... Ova prednost je čisto teoretski izrečena, a ja lično ne volim poluautomate i nemam nameru da lovim sa njima.
|
|
|
|
charuga |
Objavljen 21.04.2011. 00:14
|
Veteran
Upisa: 580
Pristupio: 26.10.2010. 13:43
|
Neca92 kaže:
charuga kaže:
LU Aleksandrovo kaže:
Jednocevka? Može fino i elegantno, ali često hendikepirano, u odnosu na dvocevku, mislim da je praksa, najbolje pokazala da je ipak optimalna puška za veliku većinu lovaca ipak dvocevka, i pored svoje nazovimo superiornosti PA su ipak još uvek u velikoj manjini u odnosu na klasične dvocevke pa bile one položare ili bok konstrukcije.
sam si dao odgovor na pitanje...
jednocevka je najbolja ali hendikepirana u odnosu na dvocevku...eto vidis PA je jednocevka sa kojom nisi hendikepiran u odnosu na dvocevke..zasto se podrazumeva da u PA moras da imas vise od dva metka?!?
kupis PA stavis dve patrone i kraj...
Ali, opet si hendikepiran u odnosu na dvocevke jer nemas dve razlicito cokirane cevi....
Jedan cok za bliza pucanja (donja cev), drugi za malo dalja (gornja cev)...
Kako god okrenes, dvocevka je keva! B)
na mom PA cok je 3/4...
blizu retko kad pucam...pustim petla,dam mu sansu pa opalim..tako da te price o dve razlicite cokirane cevi kod mene ne piju vodu,ili jos uvek nisam dostigao te finese u lovu...
..............
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 21.04.2011. 08:32
|
Lovčina
|
canis aureus kaže:
hamerlesU tebra mili pa kako bre to tako brate pričaš mis'im tebra, a? kakva sad ubistva brate pričaš mis'im stvarno tebra nema smisla kad se u lovstvu žargoniše sa odstreli a ne brate da budem ubica brate
Retko je dobrih nemaca ali kod tebe tebra a videćeš kakvi su nemci kolege ohotnika kad budeš otišao na ono vaše dogovoreno takmičenje u glineRima Treba tebra na leto da organizujemo druzenje jedno pa da gadjamo i golubove i mete i sve tako.... Izvinjavam se za ubistvo (odstrel je prava rec)B) |
|
|
|
hamerles |
Objavljen 21.04.2011. 08:44
|
Lovčina
|
charuga kaže:
Neca92 kaže:
charuga kaže:
LU Aleksandrovo kaže:
Jednocevka? Može fino i elegantno, ali često hendikepirano, u odnosu na dvocevku, mislim da je praksa, najbolje pokazala da je ipak optimalna puška za veliku većinu lovaca ipak dvocevka, i pored svoje nazovimo superiornosti PA su ipak još uvek u velikoj manjini u odnosu na klasične dvocevke pa bile one položare ili bok konstrukcije.
sam si dao odgovor na pitanje...
jednocevka je najbolja ali hendikepirana u odnosu na dvocevku...eto vidis PA je jednocevka sa kojom nisi hendikepiran u odnosu na dvocevke..zasto se podrazumeva da u PA moras da imas vise od dva metka?!?
kupis PA stavis dve patrone i kraj...
Ali, opet si hendikepiran u odnosu na dvocevke jer nemas dve razlicito cokirane cevi....
Jedan cok za bliza pucanja (donja cev), drugi za malo dalja (gornja cev)...
Kako god okrenes, dvocevka je keva! B)
na mom PA cok je 3/4...
blizu retko kad pucam...pustim petla,dam mu sansu pa opalim..tako da te price o dve razlicite cokirane cevi kod mene ne piju vodu,ili jos uvek nisam dostigao te finese u lovu... 3/4 cok ti je izmedju pun cok i polucok. Samo ne razumem lov sa cokom sirim od polucoka kad i polucok rastura previse sacmu zasto ljudi koriste toliko siroke cokove..................... |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 21.04.2011. 10:16
|
Admin
|
hamerles kaže:
Treba tebra na leto da organizujemo druzenje jedno pa da gadjamo i golubove i mete i sve tako.... Izvinjavam se za ubistvo (odstrel je prava rec)B)
B)B)
hamerlesUtebra pa kako sad pitaš ovo za čokove što "ne razumeš"?!?
pa bar ti tebra loviš po šumama i gorama gde se divljač gađa na sve nekim bližiJIm daljinama da ne kažem kraćim odstojanjima gde sigurno što širi choke ima veliki značaj ... i tako to!
hamerlesUtebra ja baš priličio tebe da priupitam o takije lovu na blizO kad ti pucaš izgleda mi samo na daleko
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 21.04.2011. 19:54
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Tebra i tebra... Imate temu 'Čokovi na sačmaricama', pa bih molEo da nastavite tamo... ZaFaljivam
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 21.04.2011. 20:17
|
Lovčina
|
canis aureus kaže:
hamerles kaže:
Treba tebra na leto da organizujemo druzenje jedno pa da gadjamo i golubove i mete i sve tako.... Izvinjavam se za ubistvo (odstrel je prava rec)B)
B) B)
hamerlesU tebra pa kako sad pitaš ovo za čokove što "ne razumeš"?!?
pa bar ti tebra loviš po šumama i gorama gde se divljač gađa na sve nekim bližiJIm daljinama da ne kažem kraćim odstojanjima gde sigurno što širi choke ima veliki značaj ... i tako to!
hamerlesU tebra ja baš priličio tebe da priupitam o takije lovu na blizO kad ti pucaš izgleda mi samo na daleko tebra otisli smo van teme ali evo odgovora za takav lov dovoljan je polucok kao prvi hitac a za drugi naravno cok... sket i cilindri i sve sto je sire od polucoka nema koristi u luvu... jedino ako zec izadje na 10m a to je retko... Canis tebra u lov 70% koristim jednocevku a 30 % dvocevku na jednocevki imam pun cok sa njim lovim sve(naravno sto je zakonom dozvoljeno) bez problema.... Ziveo tebra |
|
|
|
Savic Marko |
Objavljen 05.05.2011. 12:32
|
Stari član
Upisa: 352
Pristupio: 14.02.2010. 18:17
|
Dvocevka - bokerica je ZAKON!!! |
|
|
|
Lala |
Objavljen 05.05.2011. 14:36
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
hamerles kaže:
canis aureus kaže:
hamerles kaže:
B) B)
hamerlesU tebra pa kako sad pitaš ovo za čokove što "ne razumeš"?!?
hamerlesU tebra ja baš priličio tebe da priupitam o takije lovu na blizO kad ti pucaš izgleda mi samo na daleko tebra otisli smo van teme ali evo odgovora za takav lov dovoljan je polucok kao prvi hitac a za drugi naravno cok... sket i cilindri i sve sto je sire od polucoka nema koristi u luvu... jedino ako zec izadje na 10m a to je retko... Canis tebra u lov 70% koristim jednocevku a 30 % dvocevku na jednocevki imam pun cok sa njim lovim sve(naravno sto je zakonom dozvoljeno) bez problema.... Ziveo tebra
Hamerles, veteranu, pa ti u šumi, ako sam shvatio, koristiš uglavnom pun čok? A u šumi se naravno gadja na kraćim rastojanjima - blago tebi, kad na blizu sašiješ iz punog čoka snop sačme u divljač, šta ostane od divljači... Vidiš kako proizvodjači oružja ne znaju, kad na dvocevke uglavnom prvu cev stave pola čoka, a drug pun čok. Po tvom načinu lova i rezonovanju, trebalo bi obrnuto?
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 05.05.2011. 15:21
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Eto do sada sam samo čitao ovu temu , nekada se slatko nasmejao a nekad jako rastužio,nasmejao zbog kojekakvog lupetanja, a rastužio zbog količine neznanja, koja je štrčala na pojedinim mestima.Sa druge strane sam oduševljen poznavanjem materije i terminologije koja se koristi i kojom se raspolaže, moj predlog glasi: Ukoliko niste sigurni u ono što pišete , naučite bilo iz literature ili sa interneta, da se zalud ne brukate. Vidim da se nekada tera mak na konac a i dvoumio sam se da li da se uopšte uključujem, da se ne bi ulazilo u rasprave, u svakom slučaju svi ćemo se negde u ovom tekstu prepoznati.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|