hamerles kaže:
Treba tebra na leto da organizujemo druzenje jedno pa da gadjamo i golubove i mete i sve tako.... Izvinjavam se za ubistvo (odstrel je prava rec)B)
B)B)
hamerlesUtebra pa kako sad pitaš ovo za čokove što "ne razumeš"?!?
pa bar ti tebra loviš po šumama i gorama gde se divljač gađa na sve nekim bližiJIm daljinama da ne kažem kraćim odstojanjima gde sigurno što širi choke ima veliki značaj ... i tako to!
hamerlesUtebra ja baš priličio tebe da priupitam o takije lovu na blizO kad ti pucaš izgleda mi samo na daleko
tebra otisli smo van teme ali evo odgovora za takav lov dovoljan je polucok kao prvi hitac a za drugi naravno cok... sket i cilindri i sve sto je sire od polucoka nema koristi u luvu... jedino ako zec izadje na 10m a to je retko... Canis tebra u lov 70% koristim jednocevku a 30 % dvocevku na jednocevki imam pun cok sa njim lovim sve(naravno sto je zakonom dozvoljeno) bez problema.... Ziveo tebra
Hamerles, veteranu, pa ti u šumi, ako sam shvatio, koristiš uglavnom pun čok? A u šumi se naravno gadja na kraćim rastojanjima - blago tebi, kad na blizu sašiješ iz punog čoka snop sačme u divljač, šta ostane od divljači... Vidiš kako proizvodjači oružja ne znaju, kad na dvocevke uglavnom prvu cev stave pola čoka, a drug pun čok. Po tvom načinu lova i rezonovanju, trebalo bi obrnuto?
Lalo pa ne puca se bas blizu. Sumadija nije kao Vojvodina po pitanju terena u Vojvodini se mnogo blize gadja ima vise divljaci i blize se dize. ovde se divljac obicno gadja oko 40m. Ne bih stavio cokove obrnuto taman posla koristim i ja dvocevku sa pola coka i punim cokom B) ali ovde kod sve ispod polucoka nebi imalo efektaB) a to za sume i livade to je Canisov upisB) inace po sumi se i ne lovi samo po livadama Iz kalibra 12/89 verovatno se raznese divljac iz punog coka i na vecoj daljini ali ja koristim 16ticu pa je bas i ne mogu razbiti ni iz punog coka i kada blize skoci zekan naprimer na 20m. Ispod 20 metra nikada i ne skaceB)
hamerles, nije mi jasno to, kako nikada zec ne skace ispod 20m.... kako lovite zeca ? Na skok-lovci rasporedjeni na po 5,6 metara gaze trave, trnja, oranja, ili s' kerovima ? Kod nas se mnogo, mnogo puta desava da zec skoci iz samih nogu, nema ni metar ispred jer se kod nas slabo koriste pticari, mislim na stariju populaciju lovaca kojih je vise, dok mi mladi sirimo populaciju pticara
Cvele druze retko ga ima,ima kad ides ceo dan u lov i uopste nevidis ni jednog zeca. A drugo pa ker ide 20,30m ispred tebe on od kera valjda skace?w0NdEr Ako ne vodis ti tvog kera skace od tudjeg. sto se tice lova lovi se liniskim rasporedom lovaca na po 20-30 metara jedan od drugog...
Pa dobro, ja sam preterao bas za razmak izmedju lovca, od prilike je oko 10-ak, mozda 15m...a od kera, pa skace ako je ker gonic, a gonici kod nas obicno ne idu tako blizu, pa mi je zato cudno ;)
Ako uzmemo u obzir da postoji zakon koji PA ogranicava na dva metka u magacinu ne vidim nikakvu prednost PA u odnosu na dvocevku. Dvocevka je univerzalno lovacko oruzje koje ima velike prednosti nad poluautomatom : Dve cevi sa razlicitim cokovima i granulacijama sacme,izbor opaljenja razlicitih cokova i razlicitih granulacija sacme u zavisnosti od udaljenosti divljaci koja se gadja. Lakse se odrzava od PA, u lovu je prakticnija lakse se napuni ili isprazni, Ako je u pitanju zimski lov gde je potrebno cesto puta proveravati dali slucajno nije upao sneg u cev provlaceci se kroz siblje i granje to je sa dvocevkom vrlo lako dok sa PA veoma tesko. Ima jos mnogo slucajeva gde je dvocevka bolja ali da ne duzim DVOCEVKA JE ZAKON... B)
Pre neki dan sam odgledao lov na prepelice na DVD,vecina lovaca je lovila sa poluautomatima ali naravno sa granicnicima. Jedan lovac je spomenuo da je prednost poluautomata to sto ima jednu cev i sto se lakse nanosi musica pri pucanju,laksa za baratanje zbog jedne cevi. Gledajuci to skroz sam promenio misljenje o PA a i zainteresovao se za par njih kao sto su Fabarm i Browning. Nije iskljuceno da cu ja ako naletim na neki Browning ili Fabarm uzeti njega za pocetak. Ali i dalje prednost kod mene ima jednocevka u kalibru 20/76.
Iako mi je najlovačkija puška dvocijevka hamerles, prva nabavljena mi je bokerica, jednostavno radi većeg izbora! Želja mi je u budućnosti kupiti i hamerles, a tek na trećem mjestu bi bila nabavka poluatomata ili jednocijevke! Jednostavno što se tiče sačmara, takav je moj stil i moj izbor.
Hunter forever kaže:
Jedan lovac je spomenuo da je prednost poluautomata to sto ima jednu cev i sto se lakse nanosi musica pri pucanju,laksa za baratanje zbog jedne cevi. ...
i jednocevke imaDu jednu cev, zato se tako i naziDaju, pa im je "nanošenje" verovatno i bolje zbog glomaznosti PA u odnosu na vitkost jednocevke ... hmm a kakva je nišanska linija kod bokERICA, da li preko jedne cevi?!
Tako da to što taj spomenu na DVD i ne pije vodu
Najveci problem nase omladine je to sto uce od nestrucnih ljudi i sljusaju njihova lupetanja poput tog lupetanja sa DVD-a...
Slusaj sad dobro dragi moj mladi kolega Hunter Forever i pamti:
Nikakve razlike nemas u nisanskoj liniji i nisanjenju sa sve tri puske je potpuno isto SINA IDE PREKO CEVI POTPUNO ISTO I na PA i na Bokericii i na JednocevKi(sa sinom) je potpuno ista nisanska linija i potpuno isto se nisani Razlika je samo u jednocevKi bez sine na nju se malo treba navici.Ne slusaj te price sa DVD-a vec moras sam da probas jednu, drugu,trecu pusku da bi potvrdio ovo sto ti govorim... A ti lovci sa PA koji ima skoro 4kg tvrde da je lakse nisaniti sa njim nego sa jednocevkom koja nema ni 3kg debelo grese.
Probaj pa kad probas bice ti jasnije
A sta ce oni koji nenisane vec pucaju sa oba otvorena oka I sina ih neinteresuje vec kundak i samo lezanje puske u ramenu.Dalje za njih bolji poluautomat ili jednocevka.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?