Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Vazdušna puška

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Vazdušna puška
Aca016
 kada sam kupovao vazdusaru pre nekih desetak godina taj tip oruzja za mene je bio kvantana fizika
drugari po sistemu sto vece i jace ubedjivase me da uzmem neke kineze 5,5mm, ludnica
u leskovackoj Kanoni je tada upravo bio stigao prvi kontigent vazdusara
odmah mi je oko uhvatilo taj CF-30 sa fiksnom cevi pa sam po nekoj logici stvari odlucio bas da uzmem nju jer je dugotrajnija sto se i ispostavilo kao tacno jer evo posle toliko godina jos uvek osim ciscenja i dostelovanja nisana ja nista oko nje ne diram... cini mi se da je nidza sa ovog foruma takodje u tom periodu uzeo istu pusku.. da se ne vracam unazad znam da je pisao o tome..

kada bi dosao red na jos jednu vazdusnu pusku to bi opet bila fiksna cev... a Gamo ima od mene jedan veliki plus...

na pocetku sam pucao RWS-ovim dijabolama, u poslednje vreme koristim Gamo jer u Kanoni i nemam neki veliki izbor... Zadovoljan sam...

dzudzubajac

DakiNS kaže:

Kolega nešto mi nije jasno , kako ti nišan sve pokrije pa zar ne pucaš tik ispod tačke nišanjenja. Slavija 631 nema tanke nišane ali ipak uspešno se nišani i rezultati su više nego zadovoljavajući kada je nišan podešen da je mušica tik ispod centra mete.

Rekoh da je to slučaj kod kuma, na norica dragon modelu.
Kod njega je onaj krug na prednjem nišanu jako masivan i zaklanja metu, tj slabo se vidi...
Prvo sam mislio da je subjektivno, ali vidim da ko god uzme da puca žali se na nišan Smile

StefanS kaže:
Kolega, nisam Vas razumeo, šta znači da morate da pomerite zadnji nišan skorz u desno? Pomerali ste ga skroz do kraja, koliko može preko točkića sa desne strane i dalje ne odgovara?

Da, točkić sa desne strane se pomeri do kraja i onda pogađa centar.

StefanS kaže:
Kako ste pomerali prednji nišan?

Imbus ključ, otpustiš šraf na prednjem nišanu, oprezno i lagano pomeriš prednji nišan, zategneš imbus.
Prvo smo mislili da ima rupicu u koju upada šraf, ali nije nego se šraf spušta na cev.
Nakon što sam ovo sredio točkić sa desne strane zadnjeg nišana je tu negde na sredini, tj par "klikova" u stranu.
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.

StefanS
 I ja sam slušao takve priče o kalibru 5.5mm. Gledao sam tu puškicu, fino izgleda, mada ja nekako više volim Dianu. Pisao je Nidža o toj pušci i on je zadovoljan. U kom smislu kažete da je dugotrajnija od ostalih? Kada smo otac i ja kupovali prvu vazdušaru, u planu je bila Diana a fiksnom cevi, model 460 Magnum, ali je u Srbiji bila samo jedna koja je bila izložena i imala je nekoliko ogrebotina pa smo od nje odustali. Što se tiče održavanja, vazdušaru čistim posle nekoliko stotina dijabola, a od spolja je često prebrišem nauljenom krpicom jer se hvata rukama. Kada smo u sredu pazarili ovu pušku, zapao mi je za oko model 470 Target Hunter sa Thumb Hole kundakom, tegom na ustima cevi koji ima početnu brzinu od 350 m/s u cal. 4.5mm i cev je fiksna. Od njega sam odustao jer je ova puška mnogo lepše izgledala a taj model je bio sa oprugom, tako da me je i to odbijalo od njega. Čitao sam ranije da su vazdušare sa fiksnim cevima preciznije od prelamača, mada ja nisam primetio nikakvu nepreciznost. Uvoznici su mi objasnili da Diana ima drukčiju patentiranu bravu koja se sastoji iz kugle ispod cevi koju drći jaka opruga i zuba na cilindru, tj zadnjem delu puške preko koga pređe ta kugla i uvek cev dolazi na isto mesto jer kugla mora da sklizne preko zuba do kraja kada se zabravi, odnosno da bude u istom položaju. Nadam se da sam dobro objasnio, a postaviću slike pa će biti razumljivije.
I ja sam probao nekolo turskih vazdušnih pušaka i nije mi se dopao nišan koji je previše širok i okidanje. Ne mogu da verujem da je bila potrebna tolika korekcija nišana, odnosno pomeranje u desnu stranu da bi pogađala centar. Nije mi jasno zašto, mada je i kod mene na modelu 34 zadnji nišan pomeren u desnu stranu za nekoliko klikova. Smile

StefanS
 Kolega dzudzubajac, može li neka slika tog prednjeg nišana, samo da vidim gde su ti šrafovi i kako se podešava mušica?
Zaboravio sam da kažem u prošlom postu u vezi sa dijabolama. Koristio sam Gamo dijabole, najčešće Pro Magnum i bio sam sasvim zadovoljan njima, a isprobao sam i nekoliko drugih vrsta. Imam u rezervi nekoliko kutija špicastih dijabola RWS Superpoint 0.53g i kutiju Superdome (oble) 0.54g, pa njih trenutno koristim i odlično su mi se pokazale. Čini mi se da Gamo dijabole više prljaju pušku i ostaju ivice od kalupa na dijaboli pa sam iz tog razloga prešao na RWS. Kod nas se u prodaji za ovaj kalibar mogu naći samo 4 vrste RWS dijabola i to samo ravne. Planirao sam u skorije vreme da probam JSB dijabole jer sam čuo samo najbolje o njima, a prave se u različitim prečnicima, težinama i oblicima. Da li ih je neko od kolega koristio? Grin

Aca016
 Dugotrajnija je iz prostog razloga sto se prelamanjem cevi kod vazdusara bez tih novih sistema vremenom stvara luft a taj luft se pokaze na meti...

Drugo... Kada planirate da stavljate optiku, skoro pa obavezno neka to bude vazdusna sa fiksnom cevi jer kod prelamaca slika pogodaka se stalno menja, pogotovu kada dodje do onoga prvog navedenog.. Ja monirao dva puta optiku i oba puta je rastresla, je*ali me kinezi...

Jedina losa osobina je otezano ciscenje jer se mora rasklopiti puska ako zelite da je ocistite kako treba...

Slagao sam da nista nisam radio oko nje.. Setih se da sam joj menjao oprugu i to skoro doduse po prvi put jer ja stalno pucam, ali bas stalno... Primetio sam da se smanjila brzina dijabola, zadnji nisan sam odvrnuo skoro do kraja, pa sam bio resio da je promenim... Sada sam zavrnuo zadnji nisan do samog kraja po visini i bas je kako treba... Vremenom ce traziti popustanje, ali nije strasno jer su u pitanju desetine hiljada dijabola... To je mana opruge...

Sada postoje raznorazni sistemi, trte-mrte... Zelja mi je jedan PCP, ali mozda i neki klasicni AnsChutz, tipa 335, koju smo ja i burazer rashodovali kao klinci... Sa njom i njenim takmicarskim nisanima sam pogadjao na 10m zrno od sibice, dijabolu, petoparce na 20-30m...

zoran panic
 menjao sam stefane optiku iskljucivo zbog koncanice prosle nedelje sam uzeo novu sa mildot koncanicom koja nije bila u prodaji kad sam uzeo pusku u martu i mislim da je dobra kupovina jer ima garanciju, ako se nesto desi tipa otpadne koncanica i slicno zamenim za drugu i onda stavim Z umesto singl mada nebi trebalo stvarno se lepo steluje gde pomeris klikove to i dobijes za razliku od standardnih optickih nisana gde se brzo rasteluje pa sara na meti

StefanS
 Nisam pucao sam optikom montiranom na vazdušnu pušku ali ću probati. Čuo sam za to da je moguće da se promeni slika pogodaka kod prelamače jer se cev pomera nezavisno od optike, ali sam video sasvim pristojne rezultate na internetu. Slušao sam o tom Dianinom sistemu, i čuo da zbog tog lagera cev uvek mora da zabravi na istom mestu. Ne mogu iz iskustva sa optikom mnogo reći o ovome, ali kada budem probao, preneću utiske.Na toj pušci je čišćenje otežano jer ona ako se ne varam ima mali blok koji izlazi izvan puške iza zadnjeg nišana i u njega se ubacuje dijabola? Ima i nekih drugih rešenja kod fiksnih cevi koji se možda još lakše održavaju od prelamača. To jeste glavna mana opruge i jedan od većiš razloga što je PCP sistem i gas piston u prednosti. Koliko su iznosili troškovi servisiranja? Što se zabravljivanja tiče, mislim da je nešto kao na tom AnsChutzu ili Slavijama odlično jer se polugicom ručno odbravljuje cev. Pucao sam iz neke stare AnsChutz 335 puške i oduševila me, svarno nešto odlično po kvalitetu, preciznosti i izgledu. Dopada mi se nišan na njoj. Sviđaju se i meni jako PCP puške, mada nešto ozbiljno kao što je Diana P1000 je 150.000 dinara u radnji. Pojavilo se kod nas nekih Cometa, Hatsana AT44, ČZ 200 i slično... dosta su skupe, ali verujem da je to stvarno nešto posebno po preciznosti. Ova Zbrojina košta oko 74.000 dinara, i ima 16J, tj sa dijabolom od 0.547g postiže brzinu od 245 m/s što je sasvim dovoljno za gađanje meta do nekih srednjih daljina za vazdušne puške. Ta je ostavila dobar utisak na mene jer nema plastike puno nan njoj kao na ostalim modelima koji se koda nas dune, mada ne znam kakva je po kvalitetu u odnosu na Hatsan ili Cometu. Zorane, da li ste testirali optiku i ako jeste, kakva su iskustva? Dopada mi se ta optika. Kolika je garancija na nju? Na ZR mountu bi trebalo da može svaka optika da se namontira bez straha da će je puška rastresti jer apsorbuje trzaj 100%. Sa Single Block Mountom bi bilo rizično isprobavati sa raznim optikama na vazdušnim puškama kao što ste već pisali. Pozdrav! iveli 3 Grin

dzudzubajac

StefanS kaže:

Kolega dzudzubajac, može li neka slika tog prednjeg nišana, samo da vidim gde su ti šrafovi i kako se podešava mušica?

i.imgur.com/nZN0POS.jpg

vidi se rupa od šrafa odozgo

StefanS
 Hvala druže. Ako sam dobro razumeo, kada se ovaj imbus otpusti, ceo ovaj plastični deo se okreće oko cevi... i onda ste ga malo pomerili i zategli šraf? Jel onda šraf ulazi u cev? Nisam baš razumeo pošto mi je nekako čudno da se ceo nišan okreće oko cevi...

dzudzubajac

StefanS kaže:

Hvala druže. Ako sam dobro razumeo, kada se ovaj imbus otpusti, ceo ovaj plastični deo se okreće oko cevi... i onda ste ga malo pomerili i zategli šraf? Jel onda šraf ulazi u cev? Nisam baš razumeo pošto mi je nekako čudno da se ceo nišan okreće oko cevi...

Baš tako, popustiš šraf i nišan rotira oko cevi. Šraf ne ulazi u cev, nema rupe, već se samo "nasloni" na cev i tako drži nišan.

schweps
 Kolege interesuje me jel potrebno prijaviti u Mup prilikom kupovine polovne vazdusne puske 4,5mm i ispod 200 m/s od fizickog lica?
Lisica

StefanS
 Evo jednog novog modela Hatsana, 135 QE Carnivore u kalibru .30 - 7.62mm, za koji isto mislim da bi bilo lepo da ga spomenemo ovde. Ovo je prva vazdušna puška prelamača u velikom kalibru i predstavljena je ove godine na IWA sajmu. Kundak je urađen od turskog oraha i vrlo fino izgleda, lepe su šare na drvetu. Potkov kundaka i obrazina se podešavaju po visini koja odrovara strelcu. Ovaj model nema oprugu nego gasni klip Vortex, sa kojim se brzine dijabola kreću od 150 do 170 m/s, e energija oko 40-ak J. Dijabole koje ova puška koristi su mase od 2.90 do 3.20g, što je teže od zrna kalibra .22lr. Na ovom modelu, nišani su fiberoptikči i sasvim ok izgledaju iako više volim tanke, metalne nišane. QE u oznaci modela označava Quiet Energy sistem, što znači da ima ugrađen moderator zvuka koji smanjuje buku i do 50%. Zaboravio sam da kažem da puška ima fabrički ugrađene pređice na kundaku. Masa puške je 4.35kg, a dužina je 1200mm. Dužina cevi je 270 mm. Ne znam kako se pokazala po pitanju preciznosti zbog ovako kratke cevi a samim tim i nišanske linije (ovde dužina cevi ne bi trebala da ima velikog uticaja, jer nema sagorevanja barutnog punjenja), mada sasvim ok izgleda na snimcima, čak mislim da se može ostvariti i bolji rezultat. Na cilindru je postavljena pikatini šina i šina širine 11mm za montiranje optičkih nišana, kao i na svakom Hatsan modelu. Ovo su neki zanimljivi snimci i testiranja ove puške. $NazDrAv :)

https://www.youtu...uqymAa5JTU

https://www.youtu...IEHNif5TvM

https://www.youtu...DE-9i5GIW8

http://www.hatsan...e_135.html

StefanS
 Da li neko zna da li kod nas, i gde može da se nađe originalna opruga i gumica (dihtung) koja stoji kod cevi, za AnsChutz model 335 Magnum? Jednom prijatelju je potrebna...

zajko

StefanS kaže:

Da li neko zna da li kod nas, i gde može da se nađe originalna opruga i gumica (dihtung) koja stoji kod cevi, za AnsChutz model 335 Magnum? Jednom prijatelju je potrebna...

Probaj ovde,trebalo bi da imaju:
http://www.milovi.../onama.php

StefanS
 Hvala Vam! Setio sam se njih, ali ne znam da li imaju originalne delove jer se taj model više ne porizvodi. Proveriču svakako. Smile

srdjan032
 Interesuje me ima li neko iskustva za Norica Spyder vazdusnim puskama, bas su jeftine pa sam sumnjicav u njihov kvalitet, hteo bih da uzmem nesto za kucnu upotrebu da ne dajem mnogo para, a opet ne bih uzeo nesto da bacim 20-30 hiljada i da posle mesec dana se raspadne...

tomo vrbas
 Za 20-30k dinara mozes slobodno da uzmes slaviju ili dijanu i da nesumnjas u njihov kvalitet!

dzudzubajac

srdjan032 kaže:

Interesuje me ima li neko iskustva za Norica Spyder vazdusnim puskama, bas su jeftine pa sam sumnjicav u njihov kvalitet, hteo bih da uzmem nesto za kucnu upotrebu da ne dajem mnogo para, a opet ne bih uzeo nesto da bacim 20-30 hiljada i da posle mesec dana se raspadne...

kum ima norica dragon, velika mana je plastični zadnji nišan koji se nakon nekog vremena sam razdesi tj pomeri

ja sam prvenstveno zbog toga gledao nešto sa metalnim nišanima

srdjan032
 ja sam gledao nesto al dijana tesko ispod 50000 da ima da se kupi, cak sam gledao Gamo al bas su mi ostavile los utisak, ova jedna u prodavnici jos a odlepila se guma na podkundaku.
dal je bolje uzeti sa vazdusnim cilindrom ili oprugom.
ja bih stavio optiku na Norica Spyder tako da bih resio probelm sa nisaom

StefanS
 Između opruge i gasnog klipa bolje je izabrati gasni klip jer od daje konstantnu brzinu dijabole, za razliku od opruge koja slabi što se više puca sa njom i stvara manji trzaj puške, manje vibracija itd... U svakom slučaju, to je dugotrajnije rešenje od opruge. Najjeftiniji Dianin model košta 20.000 dinara, tako da nisi dobro gledao druže, naravno, to je najslabiji, sa brzinom od 175 m/s. U zavisnosti od modela, cene Diana pušaka sa brzinom dijabole od 175 m/s se kreću 20.000- 27.000 dinara. Cena ovih jačih modela je od 40.000 dinara, pa na gore. Cena Slavijinih pušaka je nešto manje od 30.000 dinara, i to su takođe odlične puške po kvalitetu, i u zavisnosti od modela, brzina dijabole se kreće od 175 m/s do 220 m/s. Složio bih se sa Tomom, uvek bih pre izabrao Dianu ili Slaviju u ovom cenovnom rangu od ovih ostalih pušaka koje su se skoro pojavile kod nas. Smile

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Vazdušne puške PRODAJEM 6 11.12.2018. 20:28
Vazdušna puška PUŠKARSKA RADIONICA 72 06.06.2015. 20:41
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,477,214 posete www.srbijalov.com