Pa kolege evo do mene su stigle informacije, doduše još uvek nepotvrđene, da će lov na zeca biti zabranjen u naredne minimum dve godine na teritoriji cele Srbije. Ako neko od vas zna možda nešto više o tome voleo bih da nas obavesti.
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Nije bas realno zabraniti u celoj Srbije,brojnost varira od drustva do drustva....ove godine se kod nas nesto desilo...moja sekcija je poznata u ovom kraju po bas lepom brojnoscu zeca,sve do ove sezone..prosle godine se primetio nesto manji broj zeca,ali su bile poplave u prolece 2014. pa se sumnjalo da je to glavni razlog,bilo je dosta zeca na kraju sezone,bilo ga je i na prebrojavanju...ali kad je poceo lov...nema ga...licno,najvise sumnjam u otrove protiv glodara,jer smo pri lovu prepelica i ove i prosle godine,vidjali mnogo miseva,ubedjen sam da je to razlog nestanka zeca...meni licno ne bi smetalo da se zabrani lov na koju godinu,ali ne verujem da ce to znacajno povecati brojnost...u obliznjem mestu u podnozju Cera,gde svake godine idem u goste,uvek je bilo mnogo manje zeca nego kod nas,e ove godine je obrnuto..u tim brdskim lovistima je manje obradivih povrsina,samim tim manje prskanja raznim otrovima protiv korova i glodara...bojim se da nam se crno pise ako se ne zabrane neki preparati i otrovi u poljoprivredi...
U situaciji kad nam je"strucna sluzba"po LU i savezima zakucana za fotelje,najlakse je zabraniti svima,bez obzira na trenutno stanje na terenu.Teren je daleko od udobnih kancelarija,pun blata,korova,krpelja,zimi hladno,leti vrucina,pa ko je lud da zaradi svoju platu lomatajuci se po lovistima.Najlakse je izbrisati zeca iz kalendara narednih x godina pa cemo da vidimo sta nam je to donelo.
Logicno bi bilo da se u prolece izadje na teren i da se REALNO prebroji zecija populacija,pa ko nema neka pauzira,a ko je gazdovao dobro neka to radi i ubuduce.Logicno bi bilo i da se stimulisu lovci na predatore,a "strucnjaci"sve cine da im to zabrane pravdajuci se potencijalnim krivolovom koji bi bas oni trebalo da suzbijaju.
Logicno,kako to lepo,a kako nedostizno zvuci.Ali je najnormalnije da se na skupstinama predstave troskovi iste te "strucne"sluzbe,koji su samo u gorivu od nekoliko stotina hiljada do preko milion dinara(ima se privatnog posla,a i glupo je putovati na posao svojim kolima),a cemu sluzi oprema koju smo im MI kupili,mogu da zamislim.Niko od njih nece da se mesa u svoj posao,ali svi hoce plate i dnevnice i regrese i tople obroke.Nemam nista protiv,pod uslovom da ih zarade.Na ovaj nacin.......
A gde smo tu mi,lovci,finansijeri svih njihovih bahanalija i nicim zasluzenih privilegija,mi koji cemo blejeci ponovo stati u red za sisanje i sledece sezone,znajuci da nas ceka sve manje lova,a sve veci izdatci.
Bojim se da je u lovackoj organizaciji mazohizam dostigao svoj vrhunac,a zabrana lova na zeca bice kao jagoda na tom vrhuncu,a slag(citaj kajmak)pokupice visedecenijske perjanice lovstva,kao nagradu za nerad bez granica.
SRAM NAS BILO i dobar pogled,pogotovo onima koji imaju mooda da otvore oci
S obzirom da je poznato da prirast samo u okviru jednog lovišta može znatno da varira u toku godine, kao i iz godine u godinu, totalna zabrana lova svakako nema smisla. Ono što Mrwa kaže, najpre nam trebaju realni podaci o brojnosti i prirastu. I na osnovu toga optimalni stepen korišćenja za svako lovište.
Cuo sam i ja da ce biti zabrana na 2 godine ali to nista nije sigurno , ali mislim da je to tacno samo da ne bude ko jarebica prvo 3 pa 1 a mozda je i trajno zabrane.
I treba!! ...u ovoj zemlji treba zabraniti sav lov na plemenitu divljač , barem na 5 godina!!...pravljenje planova i izveštaja prebrojavanja uz paprikaš negde u kafani, vađenje očiju zečevima po izboru (koji su mladi), lov fazana iz gajbe (kažu nemože se drugačije), uništenje remiza, krivolov u svakom obliku, "mafijaške organizacije" od LD-a, pa sve nagore, gde se onaj koji iole hoće nešto da uradi na povećanju broja divljači i na njenoj zaštiti smatra destruktivnim elementom, kojeg treba ušutkati i ukloniti!!! PA NORMALNO DA TREBA SVE ZABRANITI, JER VIŠE NIŠTA I NEMAMO!! DA LI KOLEGE VI ČITATE ŠTA POJEDINCI OD VAS UOŠTE PIŠETE??? npr...bili smo danas u lovu i opet ništa nismo ulovili, ili nismo se namirili ni pola nas,ili super lov,pustili smo deset fazana, pa smo ih nas deset ganjali!!!??? ALO LJUDI DOKLE VIŠE??? PA ŠTA ĆETE ILI ŠTA ĆEMO U LOVU AKO NIŠTA NEMA U LOVIŠTU, JELI TO NAŠE LOVSTVO I NAŠ USPEH??? JELI TO NASLEDSTVO KOJE OSTAVLJAMO NAŠOJ DECI?? SRAM NAS MOŽE BITI KOLEGE LOVCI, GDE GOD DA SMO U OVOJ ZEMLJI SRBIJI!! KRIVI NAM ZELENI, POLJOPRIVREDNICI, SAVEZI,KLIMATSKE PROMENE, ALI MI NISMO!!??..PREISPITAJMO SE ZAŠTO SMO POSTALI LOVCI ILI ONI DRUGI, TE ONAJ KOJI ME UBEDI DA POSTOJI IJEDAN RAZLOG POSTAJANJA LOVCEM, A KOJI NIJE USKO VEZAN UZ TO DA DIVLJAČI MORA BITI U IZOBILJU U LOVIŠTU, JA GA POLJUBIM U DUPE!!!! KAD SMO VEĆ KOD DUPETA, IZVADIMO GLAVU IZ NJEGA I POGLEDAJMO ISTINU U OČI, JER OVAKO VIŠE NE IDE!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
zoranp kaže:
I treba!! ...u ovoj zemlji treba zabraniti sav lov na plemenitu divljač , barem na 5 godina!!...pravljenje planova i izveštaja prebrojavanja uz paprikaš negde u kafani, vađenje očiju zečevima po izboru (koji su mladi), lov fazana iz gajbe (kažu nemože se drugačije), uništenje remiza, krivolov u svakom obliku, "mafijaške organizacije" od LD-a, pa sve nagore, gde se onaj koji iole hoće nešto da uradi na povećanju broja divljači i na njenoj zaštiti smatra destruktivnim elementom, kojeg treba ušutkati i ukloniti!!! PA NORMALNO DA TREBA SVE ZABRANITI, JER VIŠE NIŠTA I NEMAMO!! DA LI KOLEGE VI ČITATE ŠTA POJEDINCI OD VAS UOŠTE PIŠETE??? npr...bili smo danas u lovu i opet ništa nismo ulovili, ili nismo se namirili ni pola nas,ili super lov,pustili smo deset fazana, pa smo ih nas deset ganjali!!!??? ALO LJUDI DOKLE VIŠE??? PA ŠTA ĆETE ILI ŠTA ĆEMO U LOVU AKO NIŠTA NEMA U LOVIŠTU, JELI TO NAŠE LOVSTVO I NAŠ USPEH??? JELI TO NASLEDSTVO KOJE OSTAVLJAMO NAŠOJ DECI?? SRAM NAS MOŽE BITI KOLEGE LOVCI, GDE GOD DA SMO U OVOJ ZEMLJI SRBIJI!! KRIVI NAM ZELENI, POLJOPRIVREDNICI, SAVEZI,KLIMATSKE PROMENE, ALI MI NISMO!!??..PREISPITAJMO SE ZAŠTO SMO POSTALI LOVCI ILI ONI DRUGI, TE ONAJ KOJI ME UBEDI DA POSTOJI IJEDAN RAZLOG POSTAJANJA LOVCEM, A KOJI NIJE USKO VEZAN UZ TO DA DIVLJAČI MORA BITI U IZOBILJU U LOVIŠTU, JA GA POLJUBIM U DUPE!!!! KAD SMO VEĆ KOD DUPETA, IZVADIMO GLAVU IZ NJEGA I POGLEDAJMO ISTINU U OČI, JER OVAKO VIŠE NE IDE!!!
Svaka ti je na mestu Zoki
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Ima tu samo još jedan problem, prvo mora da se promeni svest lovaca pa tek sve ostalo. Dzaba i da zabrane 5 godina, pa posle isteka te zabrane pri prvom izlasku pojedinci kojih je velika većina, bar kod mene u LU, pucaće sve dok im se zečevi budu dizali pred pušku ili dok ne ispucaju svu municiju koju su poneli sa sobom i onda ajd Jovo na novo.
Zemara ,u zadnje vreme retko pises,ali kad napises to je to.
Obrni okreni,glavni krivci za stanje u lovistima smo mi sami,lopinjajuci ili se povlaceci pred lopovima,aminujuci izbor lovnih"radnika"od LD do LSS-a,a ocekivan rezultat takvog odnosa prema divljaci i prirodi je"vrhunski lov"fazana iz gajbe(koji po definiciji i nije divljac).Da li nas u buducnosti ceka takav lov na zeca,gde ce ga grupovodja pustati iz bunkera kao glinenog goluba kroz spalir lovaca radi sigurnijeg odstrela.
Tuzno je stanje u vecini lovista i siguran sam da bi jedno OBJEKTIVNO inventarisanje zasigurno stavilo katanac bar sto se lova na gajene vrste tice.Oni koji bi trebalo to da preporuce NECE to nikad uraditi jer bi sebi iz dzepa izbili znacajnu svotu novca.Za generacije koje dolaze,zabole ih mnogo jer posle njih svet prestaje da postoji(ili barem oni tako misle)gledajuci sa trona na koji smo ih mi postavili bez namere da ih menjamo do zadnje zivuljke u ataru
Evo jedne kratke pripovetke iz lova neki dan,...
Kolega Nikola, grupovodja Steva i ja u lovu na lisice, rano je jutro, izmaglica. Steva i ja sa karabinima skriveni cekamo i vabimo dok nikola sa lovackom obilazi i seta, pri povratku prosao je kroz neki niski kukuruz ne bi li mozda stevanu isterao neku liju,... Nista, lov se zavrsava. I na kraju Nikola kaze - video sam zeca kako lezi u oranju. Zastao sam i zaobisao ga na daleko da se ne uplasi,...
Sve bi to bilo kao neka lepa prica da to nije jedini zec kog smo u 2 nedelje videli na tom terenu - nije on vise retkost - on je cudo prirode,...
Da - nas nekoliko je poslo od sebe od prirode i zdrave logike
Imenom kolege Nikola i njegov brat Damir, Krle, Mihajlo i ja ne izlazimo u lov na fazane
Nismo mi te Velicine da mozemo da i druge ubedimo u to, ali ja sa ponosom kazem da nisam lovio i izlazio na fazana pa i kada ih vidim u lovu na lisice pazim dobro kome cu reci gde sam ih video - smesno ali istinito
Mi imamo lisica ohohohohoooo kolko oces pa ajmo kolege lovci Somborci da njih lovimo, nesto kao ide prica kako ja to volim loviti pa zato ja to tako i tako,... pa DA, jeste, volim, ali nisam ni ja operisan od lova sa mojom bokericom na fazana i zeca,...
Nas nekolicina je posla od sebe i voleo bih da nam se broj poveca
Limune druže svest i savest lovaca se ne menja kojekakvim nebuloznim zabranama samo se postiže kontra efekat. Tih neiživljenih, drčnih koji bi danas pucali na 10 zeca a da naradnih deset izlazaka ne vide ni zečji rep ima svuda, ti takvi neće poštovati nikakvu zabranu, peglaju oni i peglaće i kad treba i kad ne trebe. Ajd realno kolege recite poštuje li se zabrana na Jarebicu !? Poštuju oni pravi zaljubljenici u lov i divljač, samo, malo je takvih.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
Nacrtaš im bre Nidžo i lepo im kažeš dosad što ste jurili jurili ste
od sad dok ne prođe zabrana sa zečevima možete i da se bratimite, nema gonjenja
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
PEZ kaže:
Limune druže svest i savest lovaca se ne menja kojekakvim nebuloznim zabranama samo se postiže kontra efekat. Tih neiživljenih, drčnih koji bi danas pucali na 10 zeca a da naradnih deset izlazaka ne vide ni zečji rep ima svuda, ti takvi neće poštovati nikakvu zabranu, peglaju oni i peglaće i kad treba i kad ne trebe. Ajd realno kolege recite poštuje li se zabrana na Jarebicu !? Poštuju oni pravi zaljubljenici u lov i divljač, samo, malo je takvih.
Upravo tako druze,udaljavanjem iz lovista prepustamo ga na milost i nemilost onima kojima dozvola i onako nije potrebna.Kada bi kontrole lovocuvarske sluzbe bile cesce mozda se ne bi tako opusteno peglalo po 5-6 zeceva,jarebice,srne i sve to u lovu na fazana.Ovako,pare ulozene u"cuvanje"lovista su pare bacene u vetar,jer zaista je simptomaticno da se ogroman pad brojnosti gajenih vrsta poklopio sa uvodjenjem profi lovocuvarske sluzbe.
Ne mogu a da ne napišem i ovaj upis, kolege možda će te me neki shvatiti ozbiljno, možda pogrešno ali ipak napisaću, jednostavno to je jače od mene. Nekako sam znao da je pitanje dana kad će ova zabrana početi da isplivava na svetlost dana.
U jednom delu naše zemlje nestaje Jarebica, razlozi svima dobro znani ali svi prećutkuju, sem pojedinih koji se takoreći ništa i ne pitaju. Na drugom kraju naše zemlje ista ta Jarebica ima odličnu populaciju po nekima najbolju u Evropi, nema pesticida nema ogromnih parcela koji se obrađuju najsavremenijim poljoprivrednim mašinama, nema svega toga što utiče na brojnost Jarebice ali ima zabrane. Isti taj deo sada kuburi sa zecom, nema ga kao što ga je bilo dok se opet na drugom kraju brojnost zeca oporavlja iz godine u godinu ali opet će zabrana.Zašto? Oće li ta zabrana, smanjiti upotrebu pesticida, žetvu i kosidbu bez plašilica i oće li uopšte ta zabrana dovesti do toga da se brojnost zeca poveća pored svih tih negativnih faktora koji satiru svu divljač, više od lova i krivolova zajedno.
Lično sam protiv zabrane i na Jarebicu i na Zeca, mada se ništa ne pitam samo "naglas" komentarišem.
P.S.
Pez jarane, nisam ni ja za zabranu, ali brate kada si bio prisutan realnom izveštaju sa terena? Pa kod nas se neki predsednici hvale kako ove godine imaju prirast zeca 100%!!!!!, pa dali to može normalan čovek da izjavi???..to čak ni teoretski nije moguće!!! Dokle god je ona parola "lov je druženje" glavna u istom, dotada pravog lovstva neće ni biti!! Jer opet pišem, mada bi to svi trebali znati, da je LOVSTVO PRIVREDNA GRANA, KOJA SE BAVI UZGOJEM, ZAŠTITOM I ISKORIŠTAVANJEM DIVLJAČI, a ne druženje po atarima kojekakvih lelemuda, politologa, doktora, moćnih "paora", alkosa, nabeđenih strelaca i pucača, itd, a koji sve svoje komplekse leče na divljači, a kod iste nema, onda se oni druže, MA ZAI VIŠE !!! Nekažem da druženje nije bitno, ali najbitnija je divljač, bez koje moj Pez ni psi, ni lovci, pa ni krivolovci nemaju smisla!! Mi kao narod moramo ozbiljno poraditi na svojoj svesti i moralu, jer niko od nas ništa nije donio na ovaj svet osim gladne guzice, a nju će samo i odnjeti sa njega....zato kao što je govorio patrijarh Pavle.."PRE SVEGA BUDIMO LJUDI", jer drukčije nećemo još dugo!! Zar je teško biti iskren prema sebi i svojem lovišu i reći ljudi imamo toliko i toliko divljači, ljudi on je lopov i to je njegova sramota, A NE MOJA KOJI SAM GA PRIJAVIO, ili nećemo lovit sedam nego tri nedelje, jer nemamo šta, ili ove sezone nema lova na plemenitu divljač, ili daj da uradimo neko pošumljavanje umesto žderanja negde u vreme tkz. lovnih akcija,itd!!!!????? DOKADA ĆE NAM IDOLI BITI LOPOVI I ONI KOJI NAM KRADU BUDUĆNOST, PA ZAR SU NAM ONI BITINIJI OD NAŠE DECE I ZEMLJE U KOJOJ ŽIVIMO??? MI BI TREBALI BITI ZABRANA LOVA SVAKOME KOJI UNIŠTAVA DIVLJAČ KOJE NEMAMO ILI KOJOJ NIJE VREME DA SE LOVI, A NE SAUČESNICI POD MOTOM "AKO NEĆU JA UBITI, UBIT ĆE NEKO DRUGI"!!! E tako moj druže Pez nisam ja za zabranu lova, ali sam za zabranu istrebljenja koje se sprovodi širom Srbije!!!! Živi bili!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
A da sam u pravu u potpunosti, govori i ovo što se na ovakvu tematiku opet javlja samo par kolega koji su uvek oko ovoga trubili, dok ostale "kolege mudro ćute". Neka samo nek se ćuti, ima neko i da "laje", pa makar ostao poslednji "lajat" ću na sva usta, jer što više diraš ona više smrde, a kad više smrde vidiš da su prava , pa možda će neko i zaobići ista, ili skloniti sa puta da neko nebi stao u njih!!!?? Mislim da je prošlo vreme "Kere laju, a karavani prolaze", jer nemaju više kuda ići!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?