Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Poluautomati ili dvocevke?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Poluautomati ili dvocevke?
stojkuki
 to mora da je vrrrrlo neprecizno oruzije .....Smeko

kimi

najlovačkija puška dvocijevka hamerles

Izvinjavam se na neznanjuNe razumem molio bih nekoga da mi kaže-objasni šta znači " HEMERLES" ?Cao poljubac
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

neca90
 Ukoliko se ne varam,kad se kaze da je puska tipa hamerles,to znaci da ima unutrasnje,a ne spoljne udarace.Na engleskom hammer znaci cekic.Pa prema tome,i puske bokerice su tipa hamerles,a to je ono u cemu mnogi grese kad kazu da su samo polozare bez oroza hamerles.Znaci,mislim da hamerles znaci da puska ima unutrasnje cekice koji se ne vide.Ako gresim,neka me kolege koje se u ovu materiju razumeju bolje od mene isprave.

Scorpion Hunter
 U pravu si Neco Bravo 2 Samo sto se u narodu naziv Hamerless udomacio za puske polozenih cevi(polozara)
Isto kao i za puske sistema Lever Action sto se udomacio naziv WINCHESTERKA... Za pistolje marke COLT u narodu se podrazumevaju revolveri iz kaubojacaGrin A jedno s drugim blage veze nema ali narod je narodGrin

shikaree

kimi kaže:

Izvinjavam se na neznanjuNe razumem molio bih nekoga da mi kaže-objasni šta znači " HEMERLES" ?Cao poljubac

Sistem napinjanja i opaljivanja! http://firearmshistory.blogspot.com/2...tguns.html. No kod nas se ustalio taj izraz za puške položenih cijevi , ili što bi regli inglezi , sajd baj sajd!

Lala

kimi kaže:

Sam izraz 'HAMMERLES', u bukvalnom prevodu znači 'bez čekića'. Kada se prevede na 'lovački jezik', hamerles puške su sve one kojima je sistem napinjanja i okidanja sakriven u glavi puške, dakle, gde se udarači ne vide spolja, za razliku od orozara, kod koji su udarači (orozi) vidljivi spolja, i koji se ručno napinju.
Kod nas se (pogrešno) hamerles puškama nazivaju položare. Hamerles su i položare i bokerice, ako je sistem uklopljen u glavu puške.
Dakle, imamo orozare, i hamerles puške (koje mogu biti položare ili bok).
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Koca Hunter
 Ja koristim iz 27 em 1 c.I super je za sad nemam problema. Jedan moj kolega ima poluautomat i pravi mu zastoje. Pa vi odlučite sami.

kimi

Lala kaže:

kimi kaže:

Sam izraz 'HAMMERLES', u bukvalnom prevodu znači 'bez čekića'. Kada se prevede na 'lovački jezik', hamerles puške su sve one kojima je sistem napinjanja i okidanja sakriven u glavi puške, dakle, gde se udarači ne vide spolja, za razliku od orozara, kod koji su udarači (orozi) vidljivi spolja, i koji se ručno napinju.
Kod nas se (pogrešno) hamerles puškama nazivaju položare. Hamerles su i položare i bokerice, ako je sistem uklopljen u glavu puške.
Dakle, imamo orozare, i hamerles puške (koje mogu biti položare ili bok).

Znači maltene svaka novija puška je "hemerles".
Hvala
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

DakiNS
 Nemora da bude ima i novih pušaka petlara, Kolega na svim puškama bilo položarama i posebno bokericama gde je mehanizam zatvoren , znači bez vidljivih udarača spada u hamerles jedino što se kod nas odomaćio naziv hamerles koji označava pušku položaru
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

stojkuki
 Mali dodatak uz slaganje sa ranijim postovima odnosno pojasnjenje poistovecivanja polozare i hamerles sistema.
Naime ne znam ni jednu bokericu koja ima "cekice" osnosno oroze van glave, spolja. Nevideh to do sada. Upravo zato sto su mahom polozare pravljene kao orozare a ne over & under odnosno bokerice, kad se kaze hamerles misli se na polozaru koja nije orozara. U suprotnom proizvodjac kaze da je hamer system. Poznat je rizzini ...ali i drugi pogotovo englezi ...
Da ponovim to nije sasvim ispravno ali se odomacilo ...

najic

stojkuki kaže:
to mora da je vrrrrlo neprecizno oruzije .....Smeko

Ma idi bruka kako krive cevke . Trebao bi da je otezam malo sa kojim tegicem pa da bidne prava lovacka kao neka bratska nam ..Smeko

Uzgred imadoh poluautomat ali ga prodah jer mi se jednostavno nije svidjao a kupio sam ga iz znatizelje ....

sheytan

stojkuki kaže:
Naime ne znam ni jednu bokericu koja ima "cekice" osnosno oroze van glave, spolja. Nevideh to do sada. Upravo zato sto su mahom polozare pravljene kao orozare a ne over & under odnosno bokerice, kad se kaze hamerles misli se na polozaru koja nije orozara.

Eve gi:

http://www.jagdwa...waffen.htm

Vidjao sam ih još, samo nisam mogao ništa bolje da iskopam na netu. A čemu to služi, bem li ga! Grin
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podmladak
 Mislim da je bolja dvocevka,a moze i bokerica. srbijalov

DakiNS
 Kolega mislio si reći položara i bokerica jer su obe dvocevkeBye
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

aleksa
 Dvocevka,hamerless,polozara,dva obaraca,engleski kundak,komada 2,jedna u kalibru 20,druga u kalibru 12.O tom potom...

DESPERADOS
 U mom kraju se zovu , polozara i bokerica , petlare retko ko ima tako da su pale u zaborav.
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

gorance
 Po mom mišljenju, orozara toz 63 je najlepša i najelegantnija ruska puška,
Naravno iz standardne ponude,ne računajući luksuzne MC tula puške.
DOBAR POGLED

Scorpion Hunter

gorance kaže:
Po mom mišljenju, orozara toz 63 je najlepša i najelegantnija ruska puška,
Naravno iz standardne ponude,ne računajući luksuzne MC tula puške.

Bravo 2 Nesto sto je najskladnije i najelegantnije napravljeno po pitanju ruskih pusaka Bravo 2

gorance
  Odabir između položare i bokerice kao i izbor između orozare i hamerles je sasvim individualna stvar lovca. Nemojte se zavaravati da je jedan sistem bolji od drugoga. sve su to samo neprimetne nijanse.
Gledao sam kolegu koji lovi sa orozarom i ni u čemu nisam primetio da je sporiji od onih koji love sa hamerles ili bokericama. Isto kao što je drugima uvežban pokret otkočivanja puške prilikom podizanja u rame tako je i njemu napinjanje oroza.
Za početnika je najbitnije da ima ispravnu pušku, da je kundak na toj pušci odgovarajući za njega i da dosta vežba.
Nikada nisam, niti ću biti pristalica pozajmljivanja tuđeg oružja. Danas se za stotinak eura može kupiti polovna dobro očuvana puška. Kolega je pre par meseci za 150e kupio Toz 34, 12/70 sa dva obarača iz koje nije ispaljen nijedan patron. Uz pušku je dobio i redenik, futrolu, lovački ranac i nešto municije. Sve bukvalno novo.
Kupite ono što vam se svidi, ono što možete da priuštite i što više vežbe.
Luksuzno oružje ne čini lovca.
DOBAR POGLED

DESPERADOS
 Tako je neko preferira , polozaru , neko bokericu a neko jednocevku ali najbitnije je dobro oko i mirna ruka.

*
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
“ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK” – 2025. год.
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,140,006 posete www.srbijalov.com