Ajd malo da izblejimo ovde na forumu, i da se hipotetički stavimo na drugu stranu cevke pištolja...
Ima ovde jako puno onih koji su službena lica ili su bili službena lica, ljudi koji su kao i ja trenirali razne tehnike odbrane od pištolja...ali hajde malo da se stavimo u realnost....?
Garant se pitate koji mi je vrag...?
Ajmo realno, ako se nađete na drugoj strani cevke, ovo je realnost!
Napomena, u klipu je korišćen gasni pištolj i zaštitna oprema i naočare, a u pitanju su realne situacije....
Pa...kao što kažu pametniji popušta....nemojte protiv gvožđurije izigravati heroje:
9 Пара. За 7,62х25 нема више муниције на црно а од избора пиштоља код нас има само ТТ, наш или Совјетски. Док са друге стране за 9Пара има толики избор пиштоља да је само већи избор можда у посрнулим дамама ;)
Imam 9 para i 7,62 TT pištolje. Ispucao sam dosta metaka i što se tiče preciznosti prednost dajem TT , što se tiče zaustavne moći duga 9. Ovo pišem kao lično mišljenje i iskustvo sa cevima koje koristim iako sa drugim cevkama mogu biti drugačiji rezultati.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Negde pročitah da je 7,62x25 konstrukcijski odličan metak, jer zbog oblika vrha čaure jako teško zaglavljuje...
Ujak ima TT, koji će verovatno pripasti meni, i pucao sam njime kao klinac, sa 12 godina sam žmureći mogao da ga rasklopim i sentimentalno sam vezan za njega, tako da moj glas ide za "tetku"!
Sa jučerašnjeg gađanja...
ČZ 75 SP 01 Shadow Orange sa Sellier& Bellot municijom 8g FMJ na 25m. Ovo mi je za sada najbolja meta sa ovom pištoljem na 25 (tek drugo gađanje). Greškom sam napisao post u drugoj temi o pištoljima, a hteo sam ovde, pa može taj prvi da se obriše.
Hvala Canise! Mislim da je grupa otišla malo u levu stranu mojom greškom. Ne verujem da je do okidanja jer sam vodio računa o tome, a na ovom modelu je ceo mehanizam ručno poliran i sklapan, pa je okidanje podosta ispod kilograma. Može biti i da je od trzaja, jer tačno osetim kako mi se mrdne pištolj u rukama od trzaja kada ga ne držim čvrsto koliko treba...? Inače, pošto sam video da ste dosta pisali u temama pištolji/revolveri hteo sam da Vas pitam koja municija Vam se bolje pokazala, S&B ili PPU sa FMJ zrnom? I koja gramaža je najbolja za ČZ pištolje, pošto sam čuo da vole teža zrna? Na sajmu sam uzeo Bellot FMJ 7.5g, a do sada sam pucao PPU i Bellot od 8g.
Pod "okidanje" i mislio sam na tvoju grešku prilikom okidanja i naveo "povlačenje okidača"
Mnoogoo više koristim PPU nego S&B tako da ne bih mogao baš kompetentno da ti odgovorim. Koristio sam S&B i bio zadovoljan ali i PPU je sasvim OK tako da za strelište i ne tražim išta bolje, dok za ne daj Bože nađe se adekvatnijih kuršuma
Podjednako dobro mi se pokazala lakša kao i teža mundža, nijanse su u pitanju
Hvala Vam! Meni se čini da S&B možda čak i manje prlja cev od PPU-a, a pored toga, jeftinije me je izašao Bellot. Planirao sam da probam i municiju za IPSC strelce od 9.7g koja je malo "mekša", pa ću videti. Video sam u Kanoni Federal Hydra Shock 8g za ne daj Bože, ali je cena od 235 dinara po komadu više nego visoka!
... što se prljanja cevi tiče S&B je čistiji al pošto je kratka cevka i to je zanemarujuće
eee, ako je povoljnija cena, to je bitno! Uglavnom je do sada PPU bio najjeftiniji što sam mogao naći a ako se to promenilo ...
Koja je cena S&B?
Ja sam na proslom sajmu u Nisu kod "Grofa" uzeo S&B FMJ 7,5g po 35 dinara, a PPU je 40 bio tada. Inace, sto se tice prljanja cevi, ja neku vecu razliku nisam primetio, kao ni u preciznosti...ako sam skoncetrisan, sa oba proizvodjaca mogu da napravim koliko-toliko preciznu grupu, a ako misli lutaju na sve strane, onda od preciznosti nema nista😉
Naravno, ceo pištolj se zaprlja od gareži, ali opet lakše očistim cev kada pucam S&B. Pištolj detaljno čistim posle svakog gađanja, mada cev ne stružem mnogo četkicama, uglavnom krpicama ili filcanim čepićima. PPU u Snajperu košta 38 dinara po komadu (na sajmu je bio 33 dinara). Sellier & Bellot municija od 8g košta u Grofu 34 dinara, a na pakete od 250 komada municija sa FMJ zrnom od 7.5g košta 32 dinara po komadu. Ja sam na pakete od 250 komada dobio po ceni od 30 dinara po komadu. Naravno, koncentracija je najbitnija na gađanju. Kako vi čistite pištolje i čime?
Sto se cevi tice, ja razliku u smislu vece ili manje zaprljanosti izmedju PPU i S&B nisam primetio... Za ciscenje cevi koristim onaj klasicni stap za ciscenje sa drvenom drskom na koji stavim cetkicu za podmazivanje(onu najnezniju), a preko nje deo bele krpe, majice, carsava...svejedno. Tako samo jednom prodjem kroz cev, i to u jednom smeru, a onda menjam krpu. To radim dok krpa ne izadje potpuno cista. Onda sprejom naprskam unutrasnjost i spoljasnost cevi, ostavim da odstoji 10-ak minuta, pa na isti nacin provucem dve-tri bele krpice, spoljasnjost obrisem, i to je to. Za ciscenje koristim Brunox, ali nikada ne prskam cev dok je ne ocistim suvom krpom! Po you tube kanalima sam gledao da ljudi u garavu cev prskaju direktno sprej, ali ja to tako ne radim. Obavezno prvo ciscenje suvom krpom, i nikako mesanje garezi sa sprejom. One druge dve cetkice nikad ne koristim, jer cev cistim redovno, pa nema potrebe. I unutrasnja trasa se sija kao ogledalo. Mozda neko ne radi to kao ja, ali meni daje rezultate. Ponavljsm jos jednom : ne mesam sprej sa garezi, vec prvo suva krpa! Ovo isto vazi i za sacmaru.
Ram takodje prvo suvom krpom, pa onda sprej, pa odstoji 10-ak minuta, pa suva krpa. A ako ima potrebe, moze eventualno stapic za usi za tesko dostupne delove, mada to ne praktikujem cesto, jer cistim redovno, pa nema kad da se nagomila necistoca. Opet, na you tube-u gledam da koriste i cetkice za zube, ali ja to ne radim, jer smatram da nema nikakve potrebe. Isto ovo vazi i za navlaku.
Na kraju, sprejom sasvim malo navlazim onaj tanki deo rama preko kojeg klizi navlaka sa obe strane, kao i iste te "klizece" delove navlake sa obe strane, i to ne brisem krpom. Zatim spojim navlaku i ram. Taj neobrisani sprej utice na to da repetiranje bude glatkije.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?