Bilo bi dobro da predsednik LU Srem pokuša da uđe u trag jednom srndaću iz gatera koji je "pao" za prvomajsku slobodu i uranak, da ne kažem ostao je "obezglavljen".
E sad priča ima, ali svedoka događaja nema, ili ne žele da posvedoče o samom događaju za koji imaju saznanja. Neka imena aktera se spominju, ali su to samo priče za koje u ovom momentu ne postoje dokazi.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Evo da napišem par reči o jednom fantastičnom druženju koje se odigralo u subotu u N. Sadu, na Ribarcu, pod dirigentskom palicom ljudi sa "Srbijalov" portala kojem smo prisustvovali Ficha senior i ja, a na kojem je druženju su bili prisutni i:
Predsednik LSV Milan Pažin
iz Ministarstva poljoprivrede: Miodrag Strnad
a skup je trebao da svojim prisustvom počastvuje i Predsednik Lovačkov Saveza Centralne Srbije Tomica Radosavljević, ali je u zadnjem momentu otkazao dolazak.
Pristutan je tu bio i Dušan Knežić, novinar novosadskog "Dnevnika", lovačkih strana - "Balkanski lovac"
Pored urnebesne zahebancije bilo je tu i pametnih tema i imalo se šta i pametno čuti od prisutnih ljudi, a bilo je razgovora i lovu ali je pominjan i LU Srem, pa je čak i novinar Dušan Knežić rekao da je trebalo da se radi jedan interviju sa ljudima iz LU Srem, što ja lično smatram kao izvrsnu ideju da se putem novosadskog "Dnevnika" promoviše i izreklamira LU Srem i njegovi potencijali.
Najlepše od svega, pored dobrog druženja "ića i pića" su upravo ostvareni kontakti sa gore navedenim ljudima koji će u buduće možda moći da se iskoriste na opšte dobro lovaca LU Srem.
ficha007 priložio:
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
...a na ovoj se vidi da ga oni pažljivo slučaju. E sad ja sam samo deo priče slušao, i mogu da posvedočim da je imalo šta pametno da se čuje. Ko je hteo naravno.B)
ficha007 priložio:
Prenosim jedan zaista fantastičan upis našeg kolege Elka lovcima iz Šida koji čitaju ovu temu. Delom da se vidi kako piše i razmišlja jedan lovni radnik, a delom da se i mi sami trgnemo i zapitamo šta nam je činiti.
Upis na temi "Nestaje li LSS?" br. 3448 od 11.09.2012. godine u 9.34
"Nenamensko trošenje lovačkih para, zloupotrebe, nepoštovanje Zakona i akata,zoran, marko, pera,dukići i dinići,Šid, Bojnik, Plana, LSS, krivolovi, ptice, nesavesni lovci.
Možda treba postaviti novu temu koja bi sve ove nedoličnosti lovstva stavila u jedan isti koš kako se ne bi šetalo sa jedne na drugu temu.
Zašto se obični lovci čude šta se radi u njihovim udruženjima - nikad kraja zloupotrebama, videli ljudi da je vreme drpisanja, pljački a nikakve odgovornosti. Priča počinje od samog vrha lovačke organizacije, od LSS pa rešili da se i oni ogrebu, dok ima a i to polako presušuje.
Inspekcije se okome na pojedina udruženja gde se lovci bore za opstanak a tamo gde se mulja predlažu, savetuju,daju rokove da se rad uskladi, samo što ih ne zamole da više ne kradu kako ih lovci ne bi prijavljivali a oni morali da izlaze na teren.
Krivi predsednici, delegati, članovi organa - ma kakvi.
Krivi su sami lovci koji dopustaju da ih kao većinu izrabljuju, pljačkaju i prave majmunima oni koje su sami birali ili oni kojima su dopustili da se sami izaberu.
Gde su cifre o broju unešene divljači, iznešene hrane, soli, napravljenih lovno tehničkih objekata.Izgleda da su lovci navikli da članarina uglavnom odlazi na plate stručne službe bilo u udruženju bilo u savezu.
Pa koji predstavnik udruženja u Skupštini LSS, čiji je najmoralniji predstavnik sam predsednik marko tica, može u svom udruženju da objasni gde i zašta ide 500,00 dinara članskog doprinosa za LSS a za taj iznos lovci nemaju OSIGURANJE, LOVAČKE NOVINE, NIKAKVU POMOĆ U UNOŠENJU DIVLJAČI, kada sve ostalo posebno plaćaju - lovački ispit, putne troškove komisije, troškove obuke ako je sprovode predstavnici LSS ( a ko će drugi ), ocenu trofeja,i slično.Zar zbog 25.000, 00 dinara koliko košta GPG u JP Srbijašume, ili približno i neznanja ili nestručnosti svog Upravnika da plaćaju 10 puta ili više pomoć u izradi GPG našim prijateljima iz LSS.
Da bude svima jasno da ipak sada najveći deo članarine LSS ne ide za rad Stručne službe već popoviću, tici, pa onda za pasulj članovima Skupštine, pa za knjigovodstvene usluge, za organe i tela LSS po volji pojedinaca.
Ako mislite da je sukob interesa da od popovićevog zasedanja na mesto predsednika LSS lovci finansiraju naučno istraživački rad čiji je jedan od nosioca sam popović a u koji je otišlo oko 1.500.000,00 poslednje tri godine niste u pravu.Ako mislite da ne znate ništa o rezultatima tog rada niste u pravu o rezultatima nište ne znaju ni članovi Skupštine, Upravnog odbora, Nadzornog odbora, ma ne zna niko u Srbiji osim naučnika koji uzimaju pare po tom projektu a do sada nisu nikom stavili na uvid dosadašnje rezultate projekta i obnarodovali članove naučne ekipe.
Ako mislite da je zloupotreba što sekretar Saveza računovođa ne zna koja je cena računovodstvenih usluga u Beogradu za saveze i udruženja niste u pravu.Nije mu u opisu da to zna.I nemojte biti zluradi da to stavljate na dušu bivšem Predsedniku NO g-dinu škobiću ili da kojim slučajem vaš predstavnik to pita ( ako je još uvek član Skupštine LSS )bar jednom godišnje.
Ne budite ljubomorni što nemate optiku A klase (Swarowski, Zeis) i poluautomat.Zaradite.A poluautomati i onako nisu etički.Nemojte zbog svoje ljubomore da pitate kako su troškovi medalja i pehara na volšeban način u odnosu na predhodne godine porasli 4-5 puta.Ne treba ni vaš predstavnik.
Vi, Mi, kolege lovci ne postojimo da bismo se interesovali gde idu naše pare, Mi samo treba da plaćamo, zbog Kurte i Murte.Nema veze što su nam lovišta sve praznija, bitno je da ima za njih a da Mi ćutimo i zbog njih ali i zbog ovih oko nas.Možda i naših bivših drugova koji postadoše lovačka aristokratija.I da tužimo, da se žalimo samo izgleda gubimo vreme jer šta su tričavi milioni dinara lovačkih para koje se kradu i pljačkaju u lovstvu spram miliona evra krađa širom Srbije.Jednostavno UBPOK i ostale službe ne stižu na sve strane.Zato sedite, opustite se, ništa se nije ni desilo - gledajte ZOOTEKU ponekad pročitajte i ZOV, sačekajte Nedelju pa se siti isplačite u svom lovištu - ne bojte se nemate šta da uznemirite.Vaš drug elko."
Slika i prilika srpskog lovstva danas i velika sramota jer je sve napisano istina i proteže se u svim LU širom Srbije po istom šablonu.
Ima li nekih informacija o tome da li je komisija za ustanovljavanje lovišta koje je danas bila u Šidu radila na ustanovljavanju, gde je radila i ko je čini.
Da li ljudi iz Pok. sekretarijata ili Ministarstva poljoprivrede. Ovo pitam u svetlosti odluke Ustavnog suda Srbije o nadležnostima APV u okviru koje je pomenuta i i oblast lovstva kao jedna gde nije nadležna APV nego Ministarstvo poljoprivrede.
Ne bih voleo da neko danas-sutra dovede u pitanje ustanovljene granice lovišta.
Zna se da odluke Ustavnog suda obavezuju ili odmah po objavljivanju ili u određenom roku od dana objavljivanja za ubuduće, kao da se odnose i na postupke koji nisu pravosnažno okončani.
Kako je ustanovljavanje lovišta u APV uglavnom pravosnažno završeno to se ova odluka Ustavnog suda može odnositi samo na lovišta u šidskoj opštini kao i ona koja još nisu ustanovljena.
Po nekim pričama Jamena definitivno ide sama, što ponavljam po meni predstavlja izuzetno loš potez. Imaju oko 50 članova, ako su troškovi po jednoj lovnoj sezoni oko 2 - 2.5 miliona ( pod uslovom da kreću od nule ) ili hajde neka bude 1.5 miliona, ako imaju vozilio, objekat... to znači da 50 članova treba da plati godišnju članarinu od 30.000 dinara.
U situaciji kada se ljudi natežu i sa 10.000 dinara godišnje to je veliki problem a ako misle da nedostatak reše komercijalom to je izuzetno loše razmišljanje jer moraju lavovski da rade da bi DS zadržali na tim prostorima zbog granice sa R. Hrvatskom, čiji lovci takođe nisu "sisali ćošak od mlekare" i učiniće sve da te DS zadrže tamo.
Pitanje je ko će da radi? Ko će da postavlja čeke, hranilišta, solišta...da iznosi hranu pa da mu gost u komercijali dođe i opuca to sve.
I da povrh svega toga plati članarinu od 30.000 dinara godišnje. To netje da može.
Ko će da im plaća štete od divljači, jer su od udruženja uvek mogli da uštinu koji dinar, a sada kada budu sami to će da se prevali na njih i njihove članove.
Razmislite Jamenčani šta radite. Nije to dobro.
Rešenje je, ponavljam po ko zna koji put, reorganizacija udruženja, smanjenje broja članova UO, reorganizacija Skupštine LU, ulazak u UO najboljih članova LU Srem, brzo i efikasno rešavanje svih problema, reorganizacija stručne službe i lovočuvara, konkurs za lovočuvare...samo tako će se ići napred sa radom LU.
Cuo sam veceras tu informaciju o obelezavanju novih lovista odnosno udruzenja,nemam nekih pouzdanijih informacija vec je to informacija od drugara koji je to cuo.
Verovatno ce se nesto vise znati za koji dan,ono sto je interesantno a bas smo to i komentarisali veceras da se Jamena izdvaja i pravi svoje udruzenje .
Mozda je to za nekog iznenadjenje a za neke to nije nikakva novost,oni su se drzali po strani i radili su za sebe.
Vreme ce da pokaze koliko je bio to dobar potez za Jamenu,sto se tice divljaci tu su jaki i imaju zaista bogato loviste.
Posle ove informacije lu srem mora da sazove skupstinu i da krene sa reorganizacijom samog udruzenja .
Moharač, bogato je jer su svi radili, a ja postavljam pitanje ko će da radi kad članarina bude 30.000 dinara. Niko jer će siromašniji lovci koji su i radili da napuste. Moraće nekoga da plate, ali onda to nije LU za narod već klub bogatih, elitni klub u koji će moći da uđu samo odabrani ( čitaj: bogati ) Tu je problem.
Da li će oni da rade? Neće. Doduše oni će izostanak sa radnih akcija, ako ih u opšte bude plaćati, mada mislim da toga neće biti nego će verovatno biti par plaćenih lica koje će to sve da obavljaju za udruženje.
Odmah se stvara problem krivolova, jer kako ćeš nekoga ko ti je do juče bio član i plaćao nekako tih 10.000 dinara a koga si sada "oterao" zbog velike članarine, da sprečiš da ti izlovljava divljač koju si nameračio za komercijalu?
Ko će da ti plaća štetu od divljači kada je to nekada LU Srem radio za tebe a to će sada tebe da dočeka?
Džaba dobro i kvalitetno brojno stanje divljači ako imaš krivolov, ako nemaš dovoljno članova, ako imaš malo ljudi da to sve "proprate"...ako...puno je tu kako i ako druže moj...ali da ne bude da ja sve gledam crno videćemo kako će to sve da bude, možda bude i dobro, ko zna.
Daki nisi daleko od istine. Mislim da se od Jamene stvara udruženje ne radi običnih ljudi i lovaca nego zbog nekolicine, ambasadorskih lovova...ekskluzive...trt, mrt, život ili smrt...tako to biva kad ambasador neke zemlje dođe u lov, pa se odmah nađu pojedinci koji vide priliku da zarade...itd...itd.
Slazem se sa tobom ficho ,mislim da su ljudi sa strane dosta uticali na lovce iz Jamene da osnuju svoje udruzenje i gazduju sa svojim lovistem.
Matematika je ta koja spaja i razdvaja lovce jednog udruzenja a naravno svako ima svoj interes u takvoj jednoj prici.
Sto se tice placanja steta i to je prica za sebe i ona ce imati dosta udela i u ovom udruzenju.
A sto se tice visine clanarine slazem se sa tobom da ce sigurno biti visoka i da ce to biti jedan veliki problem za obicene lovce.
Tako je Moharač. Ja u Jameni ne vidim obične lovce nego strane turiste, ambasadore...bogatu klijentelu i sve ono što lov ne treba da bude.
Lala negde reče da je odstrel kranja faza lova, nekom možda najlepša, ali je lepo i šetati šumom, uzeti dvogled ili fotoaparat pa slikati...zajedno sa ostalim kolegama raditi u lovištu...oko lovačkog doma... sve je to po meni lov i nosi svoju draž.
To da li ja imam novog Merkela, Blasera, Browinga...je nebitno, a čini mi se da postoje ljudi opterećeni time i da će upravo takvi da vode glavnu reč u Jameni i to je ono čega se plašim.
Pošto pominjete članove sa strane, nemam ništa protiv njih i sam sam bio takav član.Ali valjalo bi razmisliti da li je tim članovima sa strane više stalo do vašeg dvorišta(lovišta) od vas samih. Da li će kada se lovište isprazni preći u neku drugu Meku.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Mislim da je Daki upravo tako. To su današnji "moderni lovci". Slažem se da svako udruženje treba i mora da proceni da li želi članove sa strane ili ne. Ne treba nikom braniti ako želi da bude član LU, ali sama LU a pogotovo ova nova moraju da vode računa o tome koga primaju, a pre svega ko koliko može da doprinese radu LU, a ne samo da "odstreljuje" u dane predviđene za to.
E tu si Daki u pravu. Dve glave pametnije misle nego jedna, i po meni je dobro da i neko sa strane ko želi da pomogne učestvuje kao član u radu LU.
OK je meni i kada neko ne dolazi na radne akcije, ako nedolazak plati u novcu jer i novac je potreban da jednu LU funkcioniše. Ali ako ne dolazi a i ne plaća izostanak sa RA, nema ga na brojanju...na iznosu hrane u lovište...itd, ali ga ima samo na odstrelu, takav i ne treba da bude član LU.
Evo par slika lovačkog doma u Šidu koji je vlasništvo Udruženja "Lovačko društvo Šid".
"Slikao sam iz auta jer je bio brisan prostor.."
ficha007 kaže:
E tu si Daki u pravu. Dve glave pametnije misle nego jedna, i po meni je dobro da i neko sa strane ko želi da pomogne učestvuje kao član u radu LU.
OK je meni i kada neko ne dolazi na radne akcije, ako nedolazak plati u novcu jer i novac je potreban da jednu LU funkcioniše. Ali ako ne dolazi a i ne plaća izostanak sa RA, nema ga na brojanju...na iznosu hrane u lovište...itd, ali ga ima samo na odstrelu, takav i ne treba da bude član LU.
Zato LD treba da uvede sistem bodovanja. Pa ko ne sakupi dovoljan broj bodova na RA neka plati bodove po određenoj tarifi. A ako neće ni da radi ni da plati onda za njega nema ni lova ni odstrela. Pa nek samo plaća članarinu i uživa u druženju posle lova.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?