Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na zeca

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na zeca
ssekir75
 неће та забрана ништа постићи, ко и забрана на јаребицу. смањиће се само број ловаца, а богами зечева ће бити мање док се не уведе ред у пољопривреду. овако док трују мишеве и коров страдаће и све остало. сем лисица и шакала наравно, њих ћемо вакцинисатиGlavu o zidGlavu o zidGlavu o zid
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

pavlepavlaka
 E ovako kod naj na jugu Srbije u nasem lovistu zeca ima odlicno sve , jarebice toliko ima da nemoze da se opise ali ona je zabranjena sta se moze , ali Vojvodina diktira zabrane kod njih nema zec cela Srbija zabrana a ta ista Vojvodina je za 30 minuta odstreljivaa po 40 zeceva njih 20 lovaca hvatali su prodavali i uzimali pare sad nemaju sta smo mi krivi, kod nas je mnogo kada neko ima 5 h zemlje imamo staru mehanizaciju stare traktore ne prskamo cesto zbog finansije i to ne valja znaci sta god bilo mi ispstamo , Dokle tako to niko ne zna?
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!

DakiNS
 Pavle po čemu si zaključio da Vojvodina diktira zabrane?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

pavlepavlaka
 Pa prvo kada kod njih nesto nestaje oni bi hteli ako oni ne love da ne lovi niko to je makar ocito

DakiNS
 https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&...V9UquDVp3Q

pavlepavlaka
 Ja i moja porodica radimo poljoprivredu, ali sam samo iskren iskreno ne znam u kojim lovistima vi lovite i kako i gde radite i sta ali mi ne radimo to mnogo uostalom nije bitno kad bude covek dao poslednji dinar za lov i kad nema da baci djubre, i kad mu daju kao budali da lovi po poligonima 50 m od reke papiri kao da na sud ide, pa po njihovom nista ne sme da se lovi placas setnju samo nije do odstrela i to nego kad nesto ima a on hoce da te ubedi da to nema

DakiNS
 Pavle , mlad si momak, brz, nije još ni došlo do zabrane, a da li će biti , pokazaće vreme. Do sada si na forumu mogao pročitati da nigde nije sjajno , ima nekoliko LU koja dobro gazduju i koji su zadovoljni priraštajem, a sve ostalo se svodi na borbu protiv javašluka , lošeg gazdovanja i na prirodno okruženje. Stanište divljači , recimo zeca po regijama je više ili manje izmenjeno , negde na bolje a negde na gore. Problematika smanjivanja brojnosti zeca još je uglavnom nagađanje , da li pesticidi ili promena klime , jedno je sigurno , loše gazdovanje samo pogoršava već postojeće loše stanje brojnosti divljači . Nema potrebe prozivati bilo koga , posebno ne ceo region , i to napamet. Ako imaš neke pouzdane informacije koje mi ne znamo rado ćemo čitati o tome. Ovako zalećeš se bez potrebe.

ssekir75
 даки, павле је можда досадан са неким стварима, али овде је у праву. игром (смртног) случаја сам за викенд био за ниш и разговарао доста са нишким, сврљишким и пироЦким ловцима. сврљижани кажу да зеца има како где, од села до села, негде га нема ни за лек а негде колко ти срце жели. свиња има ко плеве, а и вукова има доста. јаребице исто има, за нишки крај да не причамо. пироћанци кажу да је код њих јесенас било зеца више него прошлих година. и зашто би сад та удружења бранила лов на зеца ако је рецимо пао број у житишту или сечњу? па заболе ме за сечањ ако ловим у власотинце! треба свако удружење да уради реално стање и према томе се понаша, а не да се ради уравниловка јер је неком из северног баната криво што неће слеедеће године да лови "зецове".
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

DakiNS
 Znate li koliko dugo se jarebica ne lovi u Vojvodini? Da li ste se zapitali , da li bi i mi hteli da je lovimo? Da li ste se zbog toga bunili? Lovim u Vojvodini i prihvatio sam tu zabranu kao svršen čin , pomalo zavideo jugu na jarebici , ali eto stupila na snagu i zabrana lova u celoj Srbiji, da li će opet samo zabraniti u Vojvodini , moguće (ionako taj lov nikada nisam posebno voleo , nema nikakve draži). Ili će zabraniti u u celoj Srbiji , degutantno mi je uopšte i raspravljati o tome jer još ništa zvanično nije saopšteno.

ssekir75
 знам, има 30 година. да ли је то поправило стање јаребице? да јесте што би уводили онда комплетну забрану??? код мене у атару је има, додуше мало, можда 100тинак птица, и користимо је за тренирање младих керова ( и ја живим у војводини али сам родом нишлија и пратим ситуацију и тамо и овамо). за ових 9 година колико се мувам по овај крај нисам приметио повећање бројности било које врсте сем шакала. додуше, ове године је било много више зеца него прошлих све до почетка орања, кад је волшебно испарио. прве недеље га је било, дизали су се надалеко али их је било. после тога слабо смо их виђали, мада нисмо ни газили орање, али би их керови свакако дигли. небитно, ствар је у томе да се најлакше удари по ловцима као кривцима да се прави кривци сакрију и лов се забрани а ефекта нема. да се разумемо, не волим лов на зеца јер се гази орање и све убијем ноге, али ако прође једна, друга, трећа забрана има да забране сав лови да нам покупе оружје зобг недостатка "оправданог разлога"!

DakiNS
 Zamenjujemo teze , pisao sam zbog Pavlove konstatacije da je Vojvodina ta koja diktira zabranu. Ma koju zabranu? O čemu pričamo?
Sad

zoranp
 sekir 75, kolega šta to znači "kažu lovci zeca ima ko pleve" ili "bilo mnogo više zeca nego prošle godine"?? jesu to podatci sa brojanja ili nakon realne analize sočiva nakon otvaranja sezone??...pa i kod nas je nakon prvog lova bilo zeca "lepo", doduše nismo se svi namirili, ali ga je bilo....neka "budala" pokušala na licu mesta paranjem ušiju, proverom suznih kostiju i zglobova na prednjim nogama pokazati i dokazati kolegama da je zec star, ali je ostatak lovaca mišljenja da zeca ima samo je teren "prljav", pa je loše proterano, a pošto nije velik broj zeca odstreljen smatralo se da je mali uzorak za analizu!!!??...ipak poslaše oči, ali ćemo ponoviti svakako za dve nedelje...pa ponovimo, opet zeca lepo, namirila se pozamašna ekipa gostiju i nešto domaćih, lovilo se odma i za društvo i opet ona "budala" na sva usta viče da je zec star, pokazuje i dokazuje, pa čak i neki profesori sa šumarskog fakulteta tu, potvrđuju nemo mišljenje "budale", ali zeko ide rado i uz širok osmeh u njihov rusak(krupan, lep, matičnjak, vrh za dobar saft, a nije jako "razbijen"), rezultati ponovljene analize očiju dematuju "budalu", PRIRAST JE 100%, lovi se i treća nedelja "budala u zabludi" neće da ide u taj lov, jer neće da bude dio tog ludila, a i "budala" je.... ali kao što ti reče dragi kolega, a i 90% ostalih kolega kojekuda "ima zeca ko pleve" ili "malo ga zeza oranje, ali zašto da nelovimo", ima, ima...nije sve za pisanje moj sekir!!!! Ja sam svestan da zabrana lova nije rešenje, sve dok se svest lovaca i odnos državnih institucija ne pozabave sa realnim stanjam broja gajenih vrsta divljači u lovištima, tu je koren svega i onog lošeg i onog dobrog u lovstvu. Kada i uz koje metode će se konačno utvrditi relano stanje u lovištima i dali će se uopšte tako nešto desiti to neznam, ali se još uvek, barem malo nadam..."BUDALA"!!! IIIIII Nezaboravimo da divljač nepripada samo lovcima, nego svakom čoveku koji boravi u prirodi, svako živ voli videti divljač ili kako "oni" to kažu divlje životinje u svom prirodnom staništu..."BUDALE"!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nidzamotocross
 Gledam da pisem ili ne pisem... Ima ovde dosta realnih, dosta optimisticnih komentara, malo zustrijih recenica, ali svi ste u pravu po meni i od svega toga sto ste napisali, ima po malo. Ovog puta delim misljenje sa kolegom PEZom, ssekirom i Pavletom koliko god njegov upis bio zustar. Kod mene u lovistu zeca ima mnogo vise nego proteklih godina i mi smo zadovoljni. Hranili smo, cuvali smo i postovali smo divljac i sada da nam zabrane lov na njega? Meni bi lov na zeca bio krajnje bezvezan bez lova sa psom, u ovom slucaju bez lova sa gonicima. Ja zeca lovim samo i samo zbog njih. Tako da cu se do kraja zalagati za sprecavanje zabrane, a ako je sprovedu, necu da je podrzim. Zasto? Zato sto me zabole za udruzenja koja zeca nemaju. Zaista... Sta smo mi koji ga imamo krivi, pa da ne mozemo da uberemo nase plodove rada? To bi bilo kao kada bi meni zabranili da uberem maline samo zato sto tamo negde u Vojvodini te godine maline nema, nisu rodile.

Mnogi se pozivaju na slucaj jarebice i u pravu su. Kao sto znate, jarebica je na jugu Srbije zabranjena za lov samo zato sto u jednom delu Srbije i u Vojvodini te divljaci nije bilo. Da li se stanje popravilo? Nije. Odnosno jeste, tamo gde se uticalo i na druge faktore. Ali opet brojnost nije ni blizu onakve kakva bi trebala da bude da bi se opet na nju otvorio lov. Kod nas se saplicemo od jarebica, ometaju nam lov kad god se lovi u polju i sta sad treba?

Na jugu Srbije i u velikom delu centralne Srbije zeca ima. Ima ga zaista u lepom broju i to su proverene informacije, a ne price rekla kazala. I da ga ima malo manje, mi bi opet bili zadovoljni i sa jednim zecom na deset coveka po izlasku, kao sto je i najcesci slucaj u lovu sa gonicima, osim kada lovci budu mirnije ruke pa bude i po dva-tri. Kada ga psi podignu i gone, za mene taj zec kao da je odstreljen i u rancu. Medjutim mnogi imaju malo drugacije misljenje pa bi da zecom bude namirena grupa od 100 lovaca. Navicice se i takvi da nema, kao sto smo mi navikli eto sto pomenu PEZ sa prepelicama, patkama, guskama, itd. Sada ja treba da dignem glas da se zabrani lov na gusku samo zato sto godinama nisam nijednu video, dok kolege sa velikih reka love uspesno. Budimo realni... Zato mojim psima sigurno nece da zabrani lov na njihovu omiljenu divljac neko ko ga bez pasa lovi...
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

zoranp
 Niđo nema tu oštre, blage , realne ili nerealne stvarnosti, kao ni mi iz Srbije, vi iz Vojvodine (za mene je to ista zemlja!!???), već postoji samo jedno merilo PRIVREDNO GOSPODARSKA OSNOVA, SA JASNO DEFINISANIM BONITETNIM RAZREDOM STANIŠTA tj. LOVIŠTA I JASNO DEFINISANOM BROJNOŠĆU DIVLJAČI NA ISTOM!!! Tu moje kolege nema priče ni o čemu drugome, osim o tome dali mi imam na staništu koje odgovara bonitetetnom razredu, brojno stanje gajenih vrsta divljači, tačnije lovnom osnovom obuhvaćenih!!! Sve drugo su trice i kučine!!! I samo da znaš Niđo ja sam odrastao sa goničima i znam šta je pesma goniča za zecom ili lisom, ali isto tako znam da retko koji goničlija drži goniče "na vezu" tokom većeg dela godine kao mi koji sada lovimo sa ptičarima. Jako retko poštuju period reprodukcije, daleko je manja kontrola nad goničem nego nad ptičarem, a i znam da kad se zec otera on tamo i ostaje...iako pravi zečar tera zeca u krug ...no to je neka druga priča...OSNOV ZA OVU POLEMIKU JE ONO PRVO NAPISANO!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nidzamotocross
 Kako znati tacan broj zeceva u planini?

mrwa22250
 Bojim se da ce rasprava otici u nezeljenom pravcu,sto svakako nije cilj nikome od nas,ali je jasno da zabrana lova jarebice nema nikakve veze sa tim sto je u Vojvodini nema jer bi stupila na snagu pre trideset godina.Zabrana lova na zeca(ako je bude)svakako ne bi smela da se odnosi na sva lovista jer kao sto rekose kolege ni brojnost mu nije svuda ista.Drzava ima,vec godinama taj glupi sistem kolektivnog kaznjavanja(recimo smanjiti plate i penzije svima u javnom sektoru)sto bi bilo OK da se te pare ne trose na subvencionisanje dugogodisnjih gubitasa(znamo svi koji su).Rezultat je naravno nula ili malo iznad nule.Konstantno se saniraju posledice bez ikakve zelje da se dodje do uzroka.Ili je taj uzrok toliko mocan i nedodirljiv da mu drzava ovakva kakva je ne moze nista.Tako i visedecenijska zabrana lova jarebice u Vojvodini,ne da nije povecala brojnost iste vec je skoro potpuno nestala sa ovih prostora.
Pitanje je ko sme zabraniti Paorima da preoravaju livade,pale trstike,seku vetrozastitne pojaseve,koriste stetne a svercovane herbicide sumnjivog porekla(bitno da su jeftini) kad njihov proizvod drzavi donosi profit.Ko moze naterati velike kompanije da ugrade uredjaje za preciscavanje otpadnih voda,kad i od njih imaju profit?Lovacka organizacija je dugo godina ignorisala drzavu kao vlasnika divljaci,suma,voda i sad joj se to kao bumerang vratilo.Zarada od lovnog turizma(dok ga je bilo,ovo sad je sprdnja)zavrsavala je po pravilu po privatnim dzepovima,kao u nekoj sektasko-masonskoj organizaciji,pa je shodno tome lovstvo gurnuto na marginu drustva i ostavljeno da se samo o sebi brine.
To su jedva docekali prvaci naseg lovstva i iskoristili datu priliku za enormno bogacenje(za nekima se jos"traga",a neki su i dalje rado vidjeni gosti u lovackim krugovima).Stari provereni metod ,pusti clanstvo da "kraducka"dok mi tovarimo lopatom i ovde se pokazao kao uspesan(za njih),a epilog je ono sto imamo danas.Poluprazna lovista i potpuno prazna kasa korisnika istih tih lovista.Sve vreme ih gledamo,znamo sta i kako rade ali smo uvek iz ovog ili onog razloga zazmurili na jedno oko ili sto je jos gore,sputavali one koji su hteli da ukazu na problem poznatom recenicom DRUGOVI LOVCI,PAPRIKAS JE GOTOV,PA DA SE NE LADI OSTAVICEMO TO ZA IDUCU SEDNICU.Pa kad je vec takoIzvolte
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

Sremac75

nidzamotocross kaže:
Kako znati tacan broj zeceva u planini?

Planina nije problem....svi pretpostavljamo koliko se u takvim lovistima odstreli zeceva godisnje.....i to svakako ne moze da utice na populaciju....

Problem je u ravnici gde se prekomerno odstreljuje...po 100 i vise komada... po lovistu...po lovnom danu....

I sad ga nema ko pre....??????
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

nidzamotocross
 Sremac, druze, o tome ja i pricam...

zoranp
 Nidžo, a ja pričam o onome što je napisao Mrwa u upisu pre Sremčevog!!
Znači razumemo se!!!
Mrwane ala vera kako si sve sročio i izbacio na medij he he...!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

ssekir75
 па бре зоране ти причаш исто што и ми - свако ловиште посебно да се преконтролише и према томе одређује треба ли забрана или неSmile јаребица је само поменута да забрана не доноси ништа ако се остали услови не промене/испуне, иначе би је до сад у војводини било да се саплићемо од њу, што реко ниџа. ми смо јуче без керова дигли два јата док смо јурили по атару [xhide]џукеле луталице, нисмо их стигли нажалостBesan[/xhide] али требало би да их буде мнооооого више од та два јата. рецимо у том делу атара зеца нема (или га ја нисам видо јер слабо идемо у тај део), али у другом делу, са друге стране села, има га пристојно. сад, нисам бројао, али га има. и што је добро сви су млади колко смо видли. само два маторца смо видли кад смо ловили ономад и они су успели да кидну. нека их, али не знам оће ли преживети велики број шакала. да се разумемо, ја не волим лов на зеца јер све убијем ноге по орању (јбг шта ћу кад сам тежак и трапав), али сам апсолутно против забране на територији целе државе.

а мрва је у праву за све што је написао.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Obuka goniča za lov na zeca KINOLOGIJA 464 31.05.2018. 09:45
Paraziti zeca i prepelice u Bačkoj STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 07.11.2014. 15:02
Sindrom evropskog zeca u Vojvodini STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 23.10.2014. 23:13
VEŠTAČKA PROIZVODNJA ZECA STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 5 10.03.2014. 19:41
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 26
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,953,441 posete www.srbijalov.com