Zanima me koja je to ekipa bila da ustanovljava lovište u Šidu, a sve u svetlosti odluka Ustavnog suda.
Naime, što se tiče odluke Ustavnog suda, po Zakonu o ustavnom sudu se kaže sledeće
Član 59.
Kad Ustavni sud odredi način otklanjanja posledica koje su nastale usled primene opšteg akta koji nije u saglasnosti sa Ustavom ili zakonom, odluka Ustavnog suda ima pravno dejstvo od dana njenog objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Član 60.
Zakoni i drugi opšti akti za koje je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nisu u saglasnosti s Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima ili zakonom, ne mogu se primenjivati na odnose koji su nastali pre dana objavljivanja odluke Ustavnog suda, ako do tog dana nisu pravnosnažno rešeni.
Opšti akti doneti za izvršenje zakona i drugih opštih akata za koje se odlukom Ustavnog suda utvrdi da nisu u saglasnosti s Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima ili zakonom, neće se primenjivati od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda, ako iz odluke proizilazi da su ti opšti akti nesaglasni Ustavu opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima ili zakonu.
Izvršenje pravnosnažnih pojedinačnih akata donetih na osnovu propisa koji se više ne mogu primenjivati, ne može se ni dozvoliti ni sprovesti, a ako je izvršenje započeto - obustaviće se.
Tako da po meni, npr. glavni igrač za ustanovljavanje lovišta je Min. poljoprivrede a ne više PSPŠV dokle god se to ne promeni.
E sad ako su ovde bili ljudi iz LSV, koje je delegirao PSPŠV, ja zaista ne bih voleo da neko danas-sutra ospori celu proceduru za ustanovljavanje lovišta, pa da se lovci iz šidske opštine nađu u nebranom grožđu, i da se ničim krivi nađu na udaru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Zaista bi trebalo proveriti, ko je to šta radio u šidskom lovištu, nečija tvrdoglavost se može olupati o glavu onima koji su najmanje krivi.
Ko je bio to u Šidu, i povodom čega? Moguće da je bio neko iz PSPŠV; moguće je da je bio i neko iz LSV, a zaboravio si Ficho, na mogućnost da je neko bio iz one nama omiljene firme Vojvodjanski lovac! Znaš da su se i oni još kako muvali po atarima, kada su obeležavana i ustanovljavana lovišta.
"VL" čuvena firma sa još čuvenijim direktorom. Ako je to zaista ekipa iz LSV voleo bih da vidim pravni osnov po kojem su bili tu, da ne pominjem "Vojvođanski lovac" d.o.o.
Apelujem na ljude iz uprave LU Srem da povedu računa o tome, a naročito o odredbama Zakona o Ustavnom sudu, jer zakon je zakon i on kaže ono što kaže ma kako se to nama svidelo ili ne.
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Odluka je objavljena u "Službenom glasniku RS", br. 67/2012 od 13.7.2012. godine.
Evo dela odluke koji se odnosi na lovstvo:
"...8.5. Osporeni član 19. Zakona glasi:
"5. Lovstvo i ribarstvo
Član 19.
AP Vojvodina, preko svojih organa, uređuje lov na teritoriji AP Vojvodine, u skladu sa zakonom..."
10. Ocena odredaba člana 16. tačka 1), člana 18. tačka 1), čl. 19. i 21. Zakona
Osporenim odredbama člana 16. tačka 1), člana 18. tačka 1), čl. 19. i 21. Zakona oblast vodoprivredne delatnosti, šumarstva, lova i ribolova su u celini određene kao pitanja od pokrajinskog značaja koje AP Vojvodina, u okviru svoje izvorne nadležnosti, samostalno uređuje u skladu sa zakonom. Izuzetak koji je učinjen u odredbi člana 16. tačka 1) Zakona, kada je reč o vodoprivrednoj delatnosti, u suštini se ne odnosi na oblast vodoprivrede, već na oblast zaštite životne sredine, jer je propisano da AP Vojvodina uređuje vodoprivrednu delatnost, osim u delu zaštite voda od zagađenja radi zaštite zdravlja ljudi, životinjskog i biljnog sveta i zaštite životne sredine.
Ustavni sud i u ovom slučaju konstatuje da su oblasti na koje se odnose osporene zakonske odredbe utvrđene u članu 183. stav 2. tačka 2. Ustava. Međutim, polazeći od stavova iznetih u delu V ovog Obrazloženja da iz odredbe člana 177. stav 2. Ustava i uvodne rečenice odredbe člana 183. stav 2. Ustava proizlazi da se Ustavom autonomnoj pokrajini ne prenosi nadležnost da u celini uređuje oblasti utvrđene članom 183. stav 2. tač. 1. do 3. Ustava, već da se zakonom određuje koja su to pitanja u ovim oblastima od pokrajinskog značaja, zbog čega se njihovo uređivanje prepušta autonomnoj pokrajini, Ustavni sud ocenjuje da odredbe člana 16. tačka 1), člana 18. tačka 1), čl. 19. i 21. Zakona nisu u saglasnosti sa odredbama člana 177. Ustava.
U subotu je na prostorima šume Cerije bio organizovan pobratimski lov sa kolegama iz Savinog Sela.
Veoma lepo druženje i dobar odziv lovaca kako iz Šida tako i iz Savinog Sela. Dan je bio dobar ali su psi slabije radili zbog dobro poznatog problema sa sušom i nedostatkom padavina.
Par slika za uživanje.
šta reći osim da je druženje bilo prelepo, uz puno šale i zezanja. Bilo je i nekih "zaostataka" iz vremena BB-a ali to nije moglo da pokvari ukupnu sliku druženja u Šidu.
Drago mi je da se u društvu u Šidu ponovo okuplja jedna kvalitetna ekipa ljudi i da Šiđani ponovo "staju na noge".
Već u nedelju nisam mogao da idem na otvaranje lova jer bi i tu napravio par fotografija ekipe iz mog tzv. IV reona koja je bila najbrojnija na otvaranju ( šta će ljudi uželeli se, a i jedva čekali da pobegnu od žena ).
Koliko znam i taj dan je prošao dobro, u nekim reonima je bilo više, u nekim manje ulova, ali mi je drago da je "priča ponovo krenula".
Drago mi je što je u subotu prisutna bila i upravnica LU "Srem" i ako je u Ljubi bio dogovoren udruženjski lov. Smatram to pre svega lepim gestom uprave LU Srem i željom da odnose koji su bili narušeni popravimo na zadovoljstvo pre svega lovaca a ne pojedinaca.
Ovo tim pre što je pobratimstvo sa Savinim Selom kako sam čuo od starijih lovaca višedecenijsko, i bilo je ozboljno narušeno "radom" BB-a i pojedinaca za vreme njihovog "zemana".
pozdrav za sve kolege lovce iz Šida, uz normalno poseban pozdrav Tihomiru, momku sa sjajnim kratkodlakim nemcima...i normalno našim dobrim Fićama(senioru, junioru i pioniru)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
U nedelju, 14.10.2012. godine bio sam učesnik, doduše pasivni, jednog lova na fazana u delu lovišta LD "Šid" poznatijem pod nazivom planina.
Šta reći osim da je lov bio lep kao i svaki, kako to samo lov može da bude. Ekipa brojna, dosta pasa kojima je dobro došla kišica od prethodnog dana, ali je vlaga bila velika i rosa se dugo zadržala, tako da smo do doručka već bili svi propisno mokri do struka od provlačenja kroz vrzine i vinograde.
Fazana i nije nešto naročito bilo. Odstreljeno je svega par komada što je za ovaj deo terena dosta diskutabilno jer se radi o jednoj dolji u kojoj ima vode i rastinja, pa se plašim da nisu radili "lijaći" po terenu.
Ono što je oduvek bilo fascinantno je lovački doručak.
Tu kad krene da se vadi iz rančeva sve i svašta, kao da su ispražnjeni svi frižideri.
A sve zdravoooo i prirodnooo. Holesterol samo p..i, a pritisak posle ovakvog doručka samo udara pa nam svima uši pište narednih nedelju dana.
Par slika , čisto da dočaram taj čarobni trenutak u šumi. Naše žene to nikada neće moći da razumeju. Što se slika tiče, fotoaparat je izostao pa sam napravio par fotki sa mobilnim.
"Slikao sam iz kola jer je bio brisan prostor. U aparatu su svi..."
Ekipa JKP "Standard" na okupu
Pogledajte vi ovu ikebanu
Ikebana deo 2.
Lalo, samo da znaš koliko nas je bilo, jedna omanja četa... a što možemo da pojedemoooo, ne pitaj.
To ko da nije jelo nedelju dana, od lova do lova, pa kad ekipa krene da vadi iz ranca, to ni poznatiji restorani u BGD-u i NS-u ne raspolažu sa tim količinama mesa
Podunavac kaže:
Sa ovolikim mesom bi u Africi hranili celo selo tri dana. A šta ste dobro pili posle ovolikog krkanluka?
Podunavac, uglavnom "žuja". A da vidiš scenu lova, idemo mi, razvili se u strelce, ko pravi partizani, i sad u gornjem delu šume ekipa "krši i lomi" vrzine, kad čuješ glas nekog čoveka: Momciiiii, aj vamo evo radi vesela mašina", pa ovi moji kao se nećkaju, pa bi išli i ne bi, kad vidiš na doručak na zborno mesto uredno kasne.
Dolaze dobranih pola sata posle nas, "ali ne bez ulova šinko", bezecovali litricu "žuje" pa kao što je i red dele sa kolegama.
Eeeh, falio mi je fotoaparat. Baš!
Dugo me nije bilo na ovoj temi, ali koliko čujem u postupku su predlozi za izmene i dopune Statuta LU "Srem" i aktuelna pitanja oko smanjenja broja članova UO, pa su se neki "stari" lovci pobojali da to nije uvođenje na mala vrata "školovanih"???!!!!!! ljudi u organe LU.
Da ne poveruješ svojim ušima. Pa da li to znači da ako je neko školovan i ima diplomu ( ali ne kupljenu ) nego pravu, i ako nešto zna iz te materije ( na primer pravo ) i ako želi da doprinese boljitku udruženja - vrata udruženja ćemu biti zatvorena jer "ima višak škole"?????!!!?!!!!??!!!
Ajooooj Srbijo zemljo među šljivama
Elem, da ne dužimo, jer neko ne zaslužuje ni da se na njegove takve izjave u opšte daje komentar.
Posredstvom jednog moga dobrog kolege koji je član ovoga foruma dobio sam ogledni primerak statuta koji sam ja doradio i prilagodio potrebama našeg LU, pa ću ovde objavljivati deo po deo tog moga predloga Statuta u nadi da će ljudima iz LU poslužiti kao osnova za neke dorade ili bar razmišljanja na tu temu, s obzirom da su od članova LU tražili da uzmu učešća u ovim aktivnostima.
DEO I
PREDLOG STATUTA LU Srem Šid
Nacrt
Na osnovu čl. 10., 11., i 12. Zakona o udruženjima ( Službeni list RS br.51/09), na Skupštini, održanoj dana____________, u______________, usvojen je sledeći:
STATUT LOVAČKOG UDRUŽENjA SREM ŠID
1. OPŠTE ODREDBE
- Naziv i sedište
- teritorija rada
- javnost rada
- znak, pečat i članska karta
Član 1.
Lovačko udruženje Srem Šid (u daljem tekstu Udruženje), je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje, zasnovano na slobodi udruživanja, osnovano na neodređeno vreme, radi ostvarivanja ciljeva iz oblasti lovstva.
Sedište Udruženja je u ___________, ul.________________________br.____.
Pun naziv udruženja je: Lovačko udruženje Srem Šid
Skraćeni naziv Udruženja je: LU Srem
Član 2.
Udruženje svoju delatnost ostvaruje na teritoriji Republike Srbije, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.
Član 3.
Rad Udruženja i svih njegovih organa je javan. Javnost rada se ostvaruje na sve načine predvidjene Zakonima i ovim Statutom.
Udruženje za svoje obaveze odgovara imovinom i sredstvima kojima raspolaže.
Član 4.
Udruženje ima svoj znak i pečat.
Znak udruženja je_______________
Pečat je okruglog oblika, prečnika 30 mm, sa znakom Udruženja u sredini, i natpisom LOVAČKO UDRUŽENjE SREM, po obodu pečata, ispisano srpskim jezikom, na ćirilici, i upisanim mestom i adresom u sredini pečata.
Član 5.
Udruženje svojim članovima izdaje člansku kartu, sa rednim brojem. U člansku kartu se upisuje ime, očevo ime, prezime člana, datum i mesto rođenja, JMBG, mesto prebivališta, datum polaganja lovačkog ispita, broj diplome o položenom lovačkom ispitu.
U članskoj karti se unose podaci o plaćenoj članarini za odgovarajuću godinu. Članska karta ima prostor za overu članarine za 10 godina članstva, sa tim da se datum izdavanja članske karte računa kao prva godina.
Članska karta se ne može izdati pre regulisanja obaveza za prvu godinu članstva.
Član 6.
Radi ostvarivanja ciljeva udruživanja, LU SREM se registruje tako da može neposredno obavljati privredne i druge delatnosti iz oblasti lovstva, u skladu sa Zakonima i ovim Statutom.
U cilju obavljanja privredne delatnosti iz prethodnog stava, Udruženje može osnovati privredno društvo ili drugi oblik pravnog lica za obavljanje privredne delatnosti, u skladu sa Zakonima.
...
Inače, Erdevik, Bingula i Ljuba definitivno idu, ali me i pored svega čudi želja LD Jamena da formira svoje LU jer smatram da je to čist promašaj i da će se to veoma brzo pokazati, kroz par godina, ali živi bili pa videli...
Ove sekcije koje ostaju po meni moraju da se drugačije reorganizuju na nekim drugim osnovama i da formiraju jaku stručnu službu sa dobrim lovočuvarima kako bi danas opstali i zaradili plate.
2. CILjEVI UDRUŽIVANjA U LOVAČKO UDRUŽENjE SREM
- oblast ostvarivanja ciljeva
- ciljevi radi kojih se osniva
Član 7.
Oblast ostvarivanja ciljeva Udruženja je gajenje, zaštita, lov i korišćenje divljači, kao i unapređenje populacije divljači i njenih staništa na teritoriji lovišta koje Udruženje koristi.
Član 8.
Ciljevi Udruženja su: okupljanje i udruživanje svih fizičkih i pravnih lica, radi usklađivanja i ostvarivanja zajedničkih ciljeva i interesa u gajenju, zaštiti, lovu i korišćenju divljači, kao i zaštiti i unapređenju prirodnih staništa divljači u lovištu koje Udruženje koristi, u skladu sa Zakonom.
Ciljevi osnivanja Udruženja su:
- zaštita, gajenje, lov, i racionalno korišćenje divljači;
- gazdovanje lovištem;
- zastupanje, predstavljanje i zaštita interesa svojih članova pred državnim i drugim organima;
- pružanje stručne pomoći svojim članovima;
- organizacija lova za lovce-članove;
- organizacija lovnog turizma;
- organzacija smeštaja gostiju i ugostiteljskih usluga;
- organizacija izložbi i takmičenja pasa;
- održavanje i unapređenje strelišta za sportsko streljaštvo;
- organizacija takmičenja u sportskom streljaštvu;
- izdavanje lovačke literature;
- obavljanje drugih poslova utvrđenih zakonima koji uređuju oblast lovstva;
- održivi razvoj i unapređenje lovstva;
- stručno obrazovanje lovaca;
- zaštita prirode i životne sredine, i održavanje biološke ravnoteže u prirodi;
- praćenje i primena savremenih dostignuća u lovstvu;
- razvoj i primena lovačke etike;
- saradnja sa institucijama koje svojim radom doprinose napretku lovstva;
- rad na ostvarivanju zajedničkih interesa sa svim zainteresovanim subjektima u oblasti ekologije, kinologije, streljaštva, zaštite flore i faune;
- informisanje članova o svim pitanjima od interesa za njihov rad;
- popularisanje lovstva među mladima i neprekidno stručno obrazovanje lovačkog podmlatka.
- razvoj Udruženja u svakom smislu ( brojnost i stručnost članova, finansijska sigurnost Udruženja )
3. ČLANSTVO LOVAČKOG UDRUŽENjA SREM
Član 9.
Član Udruženja može biti svaki pojedinac, pod jednakim uslovima, a u skladu sa Zakonom o udruženjima (čl. 19) i ovim Statutom, ukoliko podnese pismeni zahtev za prijem u članstvo i izjavu da prihvata ciljeve radi kojih je Udruženje osnovano.
Maloletna lica mogu biti članovi Udruženja uz pismenu saglasnost roditelja ili staratelja.
Članovi Udruženja mogu biti i pravna lica čijim su aktima utvrdjeni ciljevi i delatnost iz oblasti gajenja, zaštite, lova i korišćenja divljači, kao i zaštita i unapređenje prirodnih staništa divljači.
Udruženje može imati i pridružene članove. Pridruženi članovi su ona fizička ili pravna lica, koja svojom delatnošću direktno ili indirektno pomažu rad Udruženja.
Udruženje može imati i počasne članove. Počasni članovi su ona fizička ili pravna lica, koja su svojim radom izuzetno doprinela razvoju Udruženja.
Pridruženi i počasni članovi su oslobođeni plaćanja članarine i drugih obaveza iz Statuta.
Imaju pravo prisustva i učešća u diskusiji na sednicama organa Udruženja, ali ne mogu biti birani u organe Udruženja i nemaju pravo glasa.
Član 10.
Uslov za učlanjenje fizičkih lica u redovno članstvo je:
- pismeni zahtev za prijem sa osnovnim podacima
- izjava o prihvatanju ciljeva Udruženja
- potvrda da se protiv lica ne vodi krivični postupak i da nije pod istragom
- dokaz o posedovanju oružnog lista za lovačko oružje
- pismeni predlog sekcije Udruženja
Član 11.
Uslov za prijem pravnog lica u Udruženje je ispunjenje uslova iz čl. 9. stav 3. ovog Statuta, izjava o prihvatanju ciljeva ovog Udruženja, i pisani zahtev za prijem, overeni pečatom pravnog lica i potpisom ovlašćenog lica za zastupanje.
Član 12.
Odluku o prijemu u članstvo donosi Upravni odbor Udruženja.
Članu Uduruženja članstvo prestaje:
- kada izgubi pravo na posedovanje oružnog lista za lovačko oružje
- kada ne izvrši obaveze predviđene ovim Statutom
- konačnom odlukom Upravnog odbora donetom u disciplinskom postupku
Član 13.
Članovi Udruženja imaju sledeća prava:
- da love divljač u skladu sa zakonom i aktima Udruženja
- da biraju i budu birani u organe Udruženja
- da preko svojih predstavnika učestvuju u upravljanju
- da budu pravovremeno informisani o svim pitanjima
- da neposredno ili preko predstavnika učestvuju u radu Udruženja
- da ostvaruju uvid u materijalno-finansijsko poslovanje Udruženja
- da daju predloge, mišljenja i inicijative vezane za rad Udruženja
Član 14.
Članovi Udruženja imaju sledeće obaveze:
- da se u svom radu pridržavaju zakona koji se odnose na delatnost Udruženja, i odredaba ovog Statuta
- da aktivno rade na svim poljima delatnosti Udruženja
- da blagovremeno izvršavaju obaveze predviđene zakonima i ovim Statutom
- da izvršavaju odluke organa Udruženja
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?