Kolega Srem, znam ja da je članstvo u Komori stvar lične odluke, i znam da se na skupštini ne nalaze predstavnici LU ili firmi. Ja sam jasno napisao da su u rukovodstvo izabrani ljudi-članovi Komore pod imenom i prezimenom, a u zagradi sam napisao gde su zaposleni, odnosno, gde obavljaju neka zaduženja.
Samo naivni ljudi mogu da poveruju da u radu nekog od izabranih neće biti od uticaja činjenica odakle dolaze. Suviše često smo se uverili u suprotno. Toliko!
Uspeh na bilo kojim izborima uglavnom zavisi od predizbornih aktivnosti. U ovom slučaju lovni radnici LSV i njegove dobrostojeće i još uvek neudate ćerke, očigledno nisu žalili truda i vremena pre izbora i rezultat je očigledan.
Šta li ih tera na tako nešto? Pa pare se mogu zaraditi i na drugi način ali (slažem se sa njima) ne i na lakši način.
I tako sve dok bude bilo ovaca i to onih neomatičenih.
Lala kaže:
Kolega Srem, znam ja da je članstvo u Komori stvar lične odluke, i znam da se na skupštini ne nalaze predstavnici LU ili firmi. Ja sam jasno napisao da su u rukovodstvo izabrani ljudi-članovi Komore pod imenom i prezimenom, a u zagradi sam napisao gde su zaposleni, odnosno, gde obavljaju neka zaduženja.
Samo naivni ljudi mogu da poveruju da u radu nekog od izabranih neće biti od uticaja činjenica odakle dolaze. Suviše često smo se uverili u suprotno. Toliko!
Pa jel ima onda od izabranih predstavnika neko da je samo obican lovac ?
Odnosno da nije poslom koji obavlja vezan za ovo strukovno udruženje ili da ne obavlja razne funkcije u Lovačkim udruženjma , Predsednici ,zamenici ,podpredsednici i slično . Samo običan lovac - član ...
Da je izabran dalje u Komoru .
Srem kaže:
Pa jel ima onda od izabranih predstavnika neko da je samo obican lovac ?
Odnosno da nije poslom koji obavlja vezan za ovo strukovno udruženje ili da ne obavlja razne funkcije u Lovačkim udruženjma , Predsednici ,zamenici ,podpredsednici i slično . Samo običan lovac - član ...
Da je izabran dalje u Komoru .
Pozdrav
Na skupštini su u velikoj većini bili članovi Komore koji rade na poslovima lovovčuvara ili upravnika lovišta, a redji su oni članovi Komore koji su obični lovci. Planeri su uglavnom u stručnim službama saveza, JP ili NP, a ima i družina iz firme Vojvodjanski lovac...
Kad njih (Vojvodjanski lovac) pominjem, moram da kažem da je Milenko Zeremski, direktor te firme, pre glasanja odustao od kandidature i tražio da ne bude medju kandidatima, ja mislim da je razlog taj što bi gotovo sigurno i on bio izglasan (imajući u vidu sve funkcije koje trenutno obavlja), pa bi došli u situaciju da je kompletna stručna služba (Zeremski, Kunovac, Ivanović) Vojvodjanskog lovca u regionalnom predsedništvu Komore, a verovatno i medju delegatima za skupštinu Komore!! Izgleda da je Zeremski na vreme shvatio šta bi moglo da se desi, i kakav bi to prizvuk i odjek imalo u lovačkom svetu (što je mnogo, puno je! ), pa je odustao od kandidature, ali to ne menja puno na stvari, jer je dotični gospodin ionako u Stručnom odboru Komore, a ujedno i u Komisiji za dodelu licenci! Sukob interesa? Ma otkud! ;)
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Srem, problem je upravo u tome. Pročitaj čuvenu rečenicu Ive Andrića koju Sremac ima u svome potpisu, razmisli malo i sve će ti biti jasno.
Došlo je to vreme kada pametan zaćuti, budale progovore a fukara se obogati.
Ima i među običnim lovcima struke i nauke, ima ljudi koji poznaju tu materiju jako dobro ali su se povukli pred najezdom ljudi koji bi da imaju 100 funkcija, položaja, da se uvek oni ističu u prvi plan, da se slikaju, snimaju...a i da se "omaste" ako mogu bilo gde i bilo kada.
To se događa jer je velika većina lovaca inertna i bezvoljna ( tu mislim pre svega na one koji ispunjavaju uslove za članstvo u Komori jer o tome se ovde radi ) pa oni koji već imaju nekoliko funkcija već maltene imaju utrt put jer Bože moj ko će da se takmiči sa takvim lovačkim veličinama.
Seti se kada je Beuković dolazio u LU "Srem", odlikovao dokazanog ubicu i prevaranta raznim ordenjima za zasluge ( čitaj pražnjenje lovišta LU "Srem" sa svojim doopeuvlakačima ).
I...ko je smeo da se tada javno konfrontira pred Velikim Milošem i da javno kaže pred svim lovcima da je Bora Bogunović običan hoštapler i prevarant?
Isto ti je sada i ovde oko Komore i njenog članstva.
Ko sme da pita jednog Kunovca, Mileta Ivanovića, Milana Novkova zašto oni u rukovodstvu, a ne neki obični lovci koji pri tome ispunjavaju uslove za članstvo u Komori.
Čudna mi čuda da se neko drugi prijavi, kandiduje i bude izglasan u organe Komore i da taj posao obavlja časno i korektno.
Zašto po n-ti put to moraju da budu neki poznati likovi iz bajki za decu ( i to oni bezobrazni likovi ).
Čini mi se kada ovako gledam da je ta Komora jedna velika bajka ( namerno kažem bajka a ne basna jer basne su poučne priče, a ovde nema nikakve pouke )
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Članovi komore, kao strukovnog udruženja, trebalo bi da budu SAMO ONI KOJI RADE KAO upravnici lovišta i lovočuvari....kao što su u advokaskoj komori članovi isključivo oni koji se bave aktivno advokaturom, u lekarskoj oni koju su aktivni lekari...
Tada bi takvo strukovno udruženje imalo smisla, i bavilo bi se onim zbog čega je osnovano!
Ovako, u Komoru ulazi i Kurta i Murta, ne bi li osigurao svoje ranije zaposednute pozicije u lovstvu!
Pa tako imamo tate iz državnih organa, tatine sinove iz ćerki firmi LSV-a, radnike lovačkih saveza, funkcionere lovačkih saveza, lovne inspektore, itd...
Ima li tu sukoba interesa???
To je kao kada bi sudija, ili bilo koji dipl.pravnik, bio član advokatske komore!
Komora je osnovana radi unapređenja struke u vezi sa gazdovanjem lovišta, ili tako nekako!
Pa šta će u njoj oni koji su lovstvo upropastili?
O njihovoj stručnosti govore prazna lovišta!!!
Ovako neće biti dobro!!!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sremac75 kaže:
Članovi komore, kao strukovnog udruženja, trebalo bi da budu SAMO ONI KOJI RADE KAO upravnici lovišta i lovočuvari....kao što su u advokaskoj komori članovi isključivo oni koji se bave aktivno advokaturom, u lekarskoj oni koju su aktivni lekari...
Tada bi takvo strukovno udruženje imalo smisla, i bavilo bi se onim zbog čega je osnovano!
A šta ćemo sa planerima? I oni moraju negde da rade.
Nije problem ko je u članstvu u Komori, nego je problem što jedni isti ljudi zaposedaju svaki položaj sa kojeg mogu da diriguju ili kontrolišu situaciju, direktno ili indirektno. I to rade konstantno, osvajaju nova mesta koristeći položaje na kojima su do tada bili, i uticaj koji im prethodni položaji omogućuju.
Pa još kad se ima na umu u koliko lovišta Vojvodjanski lovac obavlja poslove upravnika, pa kad se pomisli na činjenicu da planska dokumenta po opisu svog posla odobrava(o) jedan tata, pa kad članovi Komore koji još nisu polagali za licencu treba da izadju baš pred neke od tih ljudi na ispit, pa kad se zna da je jedan sin član NO Komore, pa kad rukovodstva LU koji su poslodavci licenciranim licima znaju da sredstva iz Fonda za razvoj lovstva deli u svojoj službi isti čovek koji odobrava planska dokumenta, pa kad se zna da je lovna inspekcija pod uticajem tog istog čoveka, itd.itd....
Hajde ti majčin sine nemoj glasati 'onako kako treba'!!! Izvitopereno je sve, svi sve znaju, svi ćute, glumimo sistem i proceduru, foliramo se, a 90% bitnih stvari se rešava telefonom u uskom krugu ljudi. Ćutanje i okretanje glave je ne samo lovstvo dovelo do ovih grana! Ko će da zine, ko da istupi, kad će pre ili kasnije doći u situaciju da mu neki 'kadija' kroji kapu bilo u profesionalnom pogledu, bilo u nekim sitnim životnim stvarima (sistem 'kadija te tuži, kadija ti sudi' ).
Kako to dokazati? Pa ne može, u tome je problem! A i da može da se dokaže, ko će da prekine tu praksu?
Sve čega se ekipa dohvati, pa i dobrih ideja kao što je Komora, se u praksi izvitoperi, spinuje, i prilagodi potrebama i interesima onih koji već godinama drže dizgine u lovstvu, i nemaju nameru da ih ispuste iz ruku, iako su im rezultati takvi da skoro svaki izlazak lovaca u (polu)prazna lovišta počinje i završava pričama 'kako je to nekad bilo'!
Upravo to Lalo. Jedni te isti ljudi u svim porama lovstva. Kadije i tuže i sude. A rezultat njihovog (ne)rada se vidi po praznim i devastiranim lovištima, lovnoj kulturi i etici koja je na najnižim granama od "postanka lovstva pa do danas".
Bitno je da za kojekakve kvazi projekte ima para. I onda Komora, koja treba da predstavlja "krem kremova" u struci, ljude nezavisne i nepristrasne, ljude koji imaju iza sebe neki ( pravi ) rezultat u lovstvu i koje ne vodi puku lični interes nego opšte dobro ( ma kako to glupo zvučalo ), bude ovako organizovana i ustrojena sa istim onim likovima koji unazad godinama drmaju u lovstvu i koji iza sebe imaju samo prazna lovišta.
Tužno i ružno.
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Mislim da je pravi cilj ipak prikriven. Zauzimanje svih segmenata koji mogu imati uticaja u lovstvu jeste očuvanje trenutnih dobro (i previše) plaćenih pozicija, sa dobrim finansijskom dodacima za raznorazne P (rojekte)koje se meri u milionima.Ali i moguć uticaj na zakonodavca da se u nekoj skoroj budućnosti u mogućoj izmeni zakona predstavljaju kao "predstavnici" lovaca te na taj način sebi učvrstili pozicije da bi što duže zadržali tako profitabilna mesta. I ne samo to , nego i da je to priprema terena za mnogo veću marifetluk smišljen isključivo za sticanje lične koristi, samo što to običnim i poštenim ljudima i lovcima nikada ne bi palo na pamet.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Posle prvih izbora za regionalni ogranak Lovačke komore koji su održani 01.11. u Južnobačkom okrugu, nastavilo se sa izbornim aktivnostima i osnivanjem regionalnih ogranaka komore. Tako je u Nišu, 05.11.2013 godine u prostorijama LU Niš održana izborna skupština regionalne komore Nišavskog okruga.
Od 57 članova Lovačke komore koji imaju pravo učešća, biranja i glasanja, prisutno je bilo 31.
U predsedništvo regionalne komore Nišavskog okruga izabrani su:
1.Bojan Marić - LU "Srna"-Vitoševac
2.Goran Stanković - LU "Bogiša Popović"-Vlasotince
3.Dragan Stojanović - LU "Srndać"-Žitkovac
4.Miloš Milovanović - LU "Toplica-Doljevac"-Doljevac
5 Miodrag orđević - LU "Niš"-Niš
6.Petar Milenković
7.Radojica Radenković - "Srbijašume" ŠU Sokobanja
Za predsednika regionalnog odbora jednoglasno je izabran orđević Miodrag iz LU "Niš"
Za Etički komitet predložen je Radojica Radenković - Srbijašume.
Delegati Skupštine Lovačke komore su:
orđević Miodrag i Stojanović Dragan.
Izgleda da su, za razliku od rezutata u Južnobaćkom okrugu, ponišavski lovni radnici odlučili da ljudi koji su zaposleni kod LU - korisnika lovišta kao licencirani upravnici lovišta, budu najvažniji i preovladjujući nosioci odlučivanja i organizacije ogranka Komore, tim pre što su oni u direktnom kontaktu na terenu sa lovcima, i što iz prve ruke imaju uvid u situaciju na terenu i u probleme koji se pojavljuju. Ovakvo razmišljanje daje osnov za nadu da će ti problemi moći biti rešeni od strane stručnih službi, a na ovaj način se istovremeno izbegava mogućnosti upliva interesnih grupa ili pojedinaca, koji bi mogli uticati na rad Lovačke komore.
Veoma je bitno sprečiti po svaku cenu da Lovačka komora, ovako kako je zamišljena, bude "privatizovana" od strane raznih lovačko-tajkunskih lobija i da izgubi svrhu kakvu joj je zakon namenio.
Takođe je veoma bitno da u izbor ljudi u regionalne komore bude pravi i da se radi o kvalitetnom kadru koji je bez putera na glavi.
Sremac75 kaže:
Ma kakvi planeri!!!
Teško očekivati da nekome to bude posao... oni rade po podacima koje dobiju od lovnika i lovočuvara.... !!!
I na kraju krajeva, lovnik može da uradi sva planska dokumenta!!!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Sremac75 kaže:
Ma kakvi planeri!!!
Teško očekivati da nekome to bude posao... oni rade po podacima koje dobiju od lovnika i lovočuvara.... !!!
Upravnik lovišta može da napravi i potpiše GPGL, ali ne može da potpisuje lovnu osnovu.
Izmedju ostalog rece Lala " izgleda da su, za razliku od rezutata u Južnobaćkom okrugu, ponišavski lovni radnici odlučili da ljudi koji su zaposleni kod LU - korisnika lovišta kao licencirani upravnici lovišta, budu najvažniji i preovladjujući nosioci odlučivanja i organizacije ogranka Komore, tim pre što su oni u direktnom kontaktu na terenu sa lovcima, i što iz prve ruke imaju uvid u situaciju na terenu i u probleme koji se pojavljuju. Ovakvo razmišljanje daje osnov za nadu da će ti problemi moći biti rešeni od strane stručnih službi, a na ovaj način se istovremeno izbegava mogućnosti upliva interesnih grupa ili pojedinaca, koji bi mogli uticati na rad Lovačke komore".
Poznavajuci neke ponisavske lovne radnike a narocito neke iz jablanickog kraja i "njihovo poznavanje situacije na terenu i problema koji se pojavljuju" ili njihovu zelju da upoznaju situaciju i probleme na terenu za stanje fondova divljaci i stanje fondova krivolovaca u lovistu, tesko nama.
Smem da se kladim da nas Ficha (koji se sprema za polaganje lovackog ispita ili koji je skoro isti polozio), ima veceg znanja u oblasti lovstva od polovine sadasnjih licenciranih lovnih radnika (izuzimam planere). Necu da se ogresim o mnoge koji su licencu steklu nakon citanja i istinskog polaganja ali ima tu dosta pojedinaca koji su prilikom polaganja za licencu znali pitanja unapred i naravno iz cuga polozili. E takvih sada ima i u regionalnim rukovodecim organima komore.
Sremac75 kaže:
Ma kakvi planeri!!!
Upravnik lovišta može da napravi i potpiše GPGL, ali ne može da potpisuje lovnu osnovu.
Varas se Lalo, samo upravnici sa licencom LKS za planere bi mogli to da urade...
ROE, pa upravo to sam i rekao: samo planeri mogu da rade lovnu osnovu! Mislim da me nisi dobro shvatio, ili ja nisam dovoljno jasno napisao?
Postoje tri vrste licenci: za lovočuvara, za upravnika lovišta i za planera. Tako su i označeni, sa 1, 2 i 3, jel tako? Planeri su br.1, upravnici su br.2, lovočuvari br.3
OK...ali šta će onda Beuković u Komori-ima LSV pa neka tamo kao do sada unapređuje lovstvo?
Šta će tamo tata Kunovac-ima Pok Sekretarijat pa neka tamo kao do sada unapređuje lovstvo?
Šta će tamo bilo ko, ko ne radi isključivo poslove za koje je potrebna licenca???
Ili neki misle da unapređuju lovstvo na više frontova, sa više pozicija???
Hvala lepo!
DakiNS kaže: Mislim da je pravi cilj ipak prikriven. Zauzimanje svih segmenata koji mogu imati uticaja u lovstvu jeste očuvanje trenutnih dobro (i previše) plaćenih pozicija, sa dobrim finansijskom dodacima za raznorazne P (rojekte)koje se meri u milionima.Ali i moguć uticaj na zakonodavca da se u nekoj skoroj budućnosti u mogućoj izmeni zakona predstavljaju kao "predstavnici" lovaca te na taj način sebi učvrstili pozicije da bi što duže zadržali tako profitabilna mesta. I ne samo to , nego i da je to priprema terena za mnogo veću marifetluk smišljen isključivo za sticanje lične koristi, samo što to običnim i poštenim ljudima i lovcima nikada ne bi palo na pamet.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?