Gedžo ja položih to čudo ima evo par meseci
Šalu na stranu, dobar deo nas koji ovde piše vidi da je Komora dozvolila upliv interesnim grupama kojima nije cilj unapređenje lovstva nego način da napune još negde , još nekako svoje i onako pune džepove.
Brine me samo upliv gospode iz LSV-a i LSS-a njihov uticaj na rad Komore jer smatram da se to nije smelo dogoditi i da će na ovaj način pojedinci koji su godinama "drmali" lovstvom Srbije ponovo postati "siva eminencija" koja će sada da mrači i oblači i u Komori.
Gospodo pa vi niste u stanju da vodite ni LSS ni LSV, izgubili ste u protekle dve-tri godine sigurno jedno 30% članstva i vi ćete sada da vodite i učestvujete u radu Komore.
Sa kojim rezultatom pitam ja vas?
Na ovaj način nagrađeni ste za svoj nerad i loše rezultate i samo se pitam da li je država slepa pored očiju kada je nešto ovako dozvolila.
Da ljudi koji su sistematski upropaštavali lovstvo proteklu deceniju, iza kojih je ostala pustoš po lovištima ( i njihovi dooobrano puni džepovi, farme, silosi...itd ) još uvek budu "sve i svja" u srpskom lovstvu i da se još uvek oni pitaju za lov, lovstvo i lovačke novce.
Sramota!
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Danas su odrzani izbori za regionalni odbor Pomoravskog okruga lovacke komore Srbije,izabrani su clanovi:
Sikonja Ranko -predsednik (JP SRBIJASUME)
Nenad Ristic (JP SRBIJASUME)
Nenad Jevtic (JP SRBIJASUME)
Nebojsa Lukic (JP SRBIJASUME)
Aleksandar Petrovic (JP SRBIJASUME)
Mikica Obradovic (JP SRBIJASUME)
Nebojsa Zoric (Upravnik L.U.Beljanica Resavica).
I pored toga sto je JP SRBIJASUME dalo cak 6 svojih predstavnika cak 4 su lovci i clanovi lovackih udruzenja sto ce znatno doprineti zastupanju interesa lovaca .
Umesto da upravnici i lovocuvari imaju prioritet SRBIJASUME OTIMA I OVU ORGANIZACIJU SA SVOJIM KADROVIMA a kako stvari stoje u Upravi za sume stoji njihov zahtev za 4 puta vecom povsinom koju traze da ustanoive lovista..od koga ce ista da uzmu????Od udruzenja naravno a kako gazduju pokazuju rezultati...............i KOMORA JE IGUBILA SMISAO I OVO POSTAJE CIRKUS KOME NEMA KRAJA!!!!
Ovih dana se na mail Srbijalov i preko ličnih kontakata javio jedan broj ljudi i naveo da na adrese članova Komore licenciranih za poslove upravnika lovišta, kao i onih koji imaju licencu za izradu planskih dokumenata ('planeri' ) stižu pozivi za stručno predavanje u okviru stručnog usavršavanja licenciranih lica. Štaviše, posle poslatih štampanih poziva usledi i telefonski poziv kojim se traži potvrda učešća i uplata naknade za učešće.
Da li je tu sve u redu? Malo da pogledamo: usavršavanja nikad dosta, a i propisima je predvidjeno da godišnje obnavljanje licence zahteva stručno usavršavanje.
Šta u ovoj priči ne štima?!? Odgovor se nalazi u samom pozivu za skup, gde se navodi da će isti biti održan u Sava centru u Beogradu, a da licencirane osobe moraju da plate, citiram: 'naknadu za pohadjanje edukativnih skupova'!!
Da stvar bude još jasnija: ta naknada uopšte nije naivan iznos, a visina naknade je 30.000 dinara za planere, i 5.000 dinara za upravnike lovišta! Kada se još na tu cifru dodaju troškovi puta za Beograd i praktično celodnevni boravak, ispada da, manje više, za slušanje tog predavanja treba izdvojiti lepu cifru! Prosta računica kaže da ako neko ko živi i radi u proseku 150-200 km od Beograda, kad uračuna sve troškove, treba da izdvoji minimum 10.000 dinara da bi prisustvovao!
Predvidjeno je da predavanje traje oko 2 sata, nakon čega bi učesnici dobili lanč paket i osvežavajuće piće (možda sendvič i sokić, kafa, čaj?!?), imaju sat i po da to pojedu i popiju, pa onda imaju drugi deo predavanja (radionice), koji traje još dva sata.
Sve u svemu, za 4 sata stručnog predavanja bogami momački iznos!
Koliko sam ja uspeo da saznam (nisam imao živaca da brojim), licenciranih planera ima nešto preko 50, a upravnika lovišta blizu oko 280! Dakle, ako svi uplate traženi iznos, Komora bi inkasirala blizu 3 miliona dinara samo na ime naknade za predavanje!!! Pri tom, nije navedeno koja je tema predavanja, niti ko su predavači (kaže se samo da su u pitanju domaći i strani predavači). Odakle ova cifra? Koliko to košta zakup sale, kolike honorare uzimaju predavači, da li je možda ozvučenje skupo, ili je lanč paket prebogat?
U kontaktu sa nekoliko licenciranih lica sam čuo maltene istu reakciju: da je ovaj program preambiciozno zamišljen i nerealno skup, naročito kad se ima u vidu trenutna kriza. A još kad se pomisli na ljude iz unutrašnjosti koji treba da potegnu nekoliko stotina kilometara da bi došli, a i to košta... Većina ljudi bi trebala da naknadu i troškove plati iz svog džepa.
Verujem da ljudima koji su zaposleni u državnim organima, lovačkim savezima ili JP nije problem visina naknade, pošto pretpostavljam da će im poslodavac platiti ućešće na predavanju. Ali šta ćemo sa velikom većinom ljudi koji rade po lovačkim udruženjima, koja su ionako u materijalnoj krizi i možda nisu u stanju da plate traženo, ili jednostavno neće da plate usavršavanje zaposlenog, jer je to njegova licenca?!? A u propisima piše da mora da se učestvuje na stručnom predavanju, bez obzira na cenu (to se nigde ne pominje)?!? Pa zar će onda upravnik lovišta koji radi u nekom LU i želi da sačuva licencu, od svoje skromne plate koja ne verujem da prelazi 35-40 hiljada, da odvoji 10 hiljada da bi otišao u Sava centar na 4 sata?!? I šta će to tamo toliko novo i epohalno da čuje, što do sada čuo nije?!? Šta to tako značajno može da se nauči za 2 sata? Ili je jedna od ideja bila da se, pored usavršavanja, ljudi malo druže, jelte?? Kao u lovu - kad ima sve manje divljači, onda se obavezno poteže argument druženja!?
Zar ne bi bilo bolje da su članovi Stručnog odbora Komore, njih 15, održali predavanja po regionima - em bi verovatno bilo jeftinije od zakupa ogromne sale Sava centra, em bi ljudi manje putovali i imali manje troška novaca i vremena!? Ili je neko jednostavno želeo da sve to skupa bude malo glamuroznije i 'na nivou', možda sa novinarima, kamerama, punom salom, prilogom na TV i izjavama?
Neki ljudi koji su se javljali su jasno rekli da neće da uplate traženi iznos naknade, i da neće ići na predavanje. Ne iz kaprica, nego zbog cene i troškova! Nemaju ljudi, i gotovo! Takodje se pojavila nedoumica šta je sa ljudima koji imaju obe licence, da li oni treba da plate i jednu i drugu naknadu, ili šta? Ako plate npr. naknadu za planera, da li to znači da gube licencu za upravnika lovišta?
Da priča bude kompletna: Programom edukacije članova Komore predvidjeno je da planeri moraju da prisustvuju na 3 predavanja, a upravnici lovišta na 2 predavanja u toku godine! Izmnožite sami cifre, pa vidite koliko je to para za Komoru.
Znam da će neko sad garant da smisli pitanje 'šta se Lala buni tu, kad nije član Komore?'. Loše pitanje - sve je to deo sistema lovstva, iz kojeg se na 101 način izvlače sredstva, a sve to će na kraju, kad razmislite bolje, morati da plate lovci ili ne daj Bože divljač.
Za istaknute drugove bliske LSV-u je taj savez, od naših novaca, platio i naknade za licence, pa predlažem da se našim novcima plati i ova skromna kotizacija!!!!
Banda je to!!!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
ja sam isto dobio poziv za predavanje u sava centru(imam licencu za lovocuvara) i ne spominje se cifra koju lala navodi(ne kazem da nije tacno)... u jednom delu se spominje da sam platio licencu i da trbam samo da platim kotizaciju od 500 dinara. verovatno zbog lanc paketa i osvezenja koji ce da budu za vreme pauze... mozda te kolege nisu platile licencu, pa im se zbog toga trazi da uplate tu sumu
Nenade, ja sam napisao da se oni iznosi (30.000 i 5.000 dinara) odnose na planere i upravnike lovišta. Lovočuvare nisam pominjao. Ako su još i lovočuvari pozvani i ako treba da plate 500 dinara (a licenciranih lovočuvara ima brat bratu barem 350-400) onda je iznos koji Komora može da inkasira blizu 5 miliona!
Da ne bude zabune, evo kako izgleda jedan od poziva za planere, sa jasno navedenom cifrom od 30.000 dinara i žiro računom za uplatu naknade za predavanje. Ti kao stari član foruma znaš da Lala, Sremac, Slava, i drugi aktivniji forumaši nikad ne pišu napamet.
klik na sliku za uvećanje
Lalo meni to opet liči na malu baru punu krokodila. Da bi oterali što više lovnih radnika planera , stavili su toliku cenu , verovatno se nadajući da ih dosta neće iz finansijskih razloga doći na predavanja pa ni produžiti licencu . Što opet znači veći priliv ćerkama firmama.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Ako ce to strucno savetovanje zaista biti korisno, onda troskovi nisu veliki. LU iz Vlasotinca ce platiti sve troskove svom upravniku kao i troskove za svoja dva lovocuvara a ukoliko nas planer nema sredstava, spremni smo da troskove platimo i njemu, pa ROE posto poznajes tog naseg planera, reci mu da ukoliko ima problema sa placanjem kotizacije za ovo savetovanje, moze da nas pozove, jer sredstva ulozena u mlade i nadasve strucne lovne radnike nikada nisu uzaludno bacena.
Interesuje me kolege kako ce LU po Vojvodini placati za svoje upravnike lovista, kad znamo da tamo ima slucajeva da jedno lice ( pravno naravno, koje se odaziva na "Vojvodjanski lovac") pokriva po desetak lovackih udruzenja? Da li ce placati tako sto ce trosak deliti na ravne casti ili srazmerno broju lovaca ili ce svi platiti VL-u po 5-6 iljadarki, sto bi bilo onako......bas, bas?
Interesuje me kolege kako ce LU po Vojvodini placati za svoje upravnike lovista, kad znamo da tamo ima slucajeva da jedno lice ( pravno naravno, koje se odaziva na "Vojvodjanski lovac") pokriva po desetak lovackih udruzenja? Da li ce placati tako sto ce trosak deliti na ravne casti ili srazmerno broju lovaca ili ce svi platiti VL-u po 5-6 iljadarki, sto bi bilo onako......bas, bas?
Aaaa...ne, ne...
Svako ima da plati za svog upravnika....
Može u kešu na ruke upravniku, ili na račun upravnika... lični, a ako baš mora onda na firmu...
A on će posle sve to prebaciti na Komoru...
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Evo da prenesem neke nezvanične informacije sa stručnog predavanja Lovačke komore održanog juče 21.12. u Sava centru u Beogradu.
Na stručnom predavanju su bili i gosti: direktor Uprave za šume Perica Grbić, njegov savetnik Miodrag Strnad, zatim čelnici lovačkih saveza Dragan Šormaz (LSS), Tomica Radosavljević (LSCS), čelnik Kinološkog saveza Mahmud al Dagestani (vrlo kulturan gest da dodje i pozdravi skup, iako je tog dana imao državno prvenstvo St.Hubert), a Ilija Elezović predsednik LS KiM se javio i svoj izostanak opravdao saobraćajkom koju je imao. Vrlo je zanimljivo da nije bilo čelnih ljudi LSV (Pažin, Beuković), a nije bilo ni Dušana Kunovca, pomoćnika pokr. sekretara za poljoprivredu Vojvodine i člana UO Lovačke komore (Kunovac je imao jednu od najznačajnijih uloga u lovstvu Vojvodine u prethodnih nekoliko godina). Naravno, domaćin je bio Milutin Djordjević, predsednik komore.
Skup je prvi pozdravio Perica Grbić, koji je svoj istup završio rečima 'Budimo jedinstveni u različitosti, dobar pogled!'. Posle njega se skupu obratio Šormaz koji je ponovio stav o postojanju i političke volje da se stanje u lovstvu reši. Zanimljivo je da se skupu, usled izostanka čelnih ljudi vojvodjanskog saveza, ispred LSV obratio Milan Novkov, zaposlen u stručnoj službi LSV, koji je licencirani lovni radnik (planer), iako je u sali bio prisutan Ferenc Irmenji, predsednik skupštine LSV (takodje licencirano stručno lice)?!? Otkud ova zavrzlama i protokolarni gaf? Kako god, ovaj mini protokolarni skandal oko vojvodjana je izazvao zgledanje nekih ljudi, i nije ostao neprimećen.
Po mojim saznanjima, bio je popriličan broj prisutnih, oko 800 ljudi iz cele Srbije. Stručno predavanje (prepodnevno) se sastojalo iz pozdravnih govora, i iz tri predavanja: jedno predavanje je držao gost iz Nemačke a tema je bila organizacija lovstva u toj zemlji, drugo predavanje je držao Slovenac i to se takodje odnosilo na organizaciju lovstva, a treće predavanje je održao Milenko Zeremski (firma Vojvodjanski lovac doo) i bila je posvećena bezbednosti u lovstvu.
Zanimljivo je da je gost iz Nemačke predavanje držao na engleskom jeziku (?), a da je prevodilac, po priči nekih prisutnih koji dobro vladaju engleskim, često propuštao da prevede kompletne rečenice!? Zbog čega je ovo ovako uradjeno, ne znam, pa ima toliko prevodilaca sa nemačkog? Slovenac je, po priči prisutnih, izneo za mnoge neverovatan podatak da se u SLoveniji godišnje, uz prirodni mortalitet, odstreli oko 40.000 grla srneće divljači?!? Ako je ovo tačno, onda u Sloveniji svakog božjeg dana u godini ugine, strada na neki način ili se odstreli preko 100 komada srneće divljači, i meni je zaista teško da poverujem u ovo, mada ima tvrdnji da je to realno. Kao napomena i poredjenje neka služi podatak da se u Srbiji zvanično, po nekim podacima, odstreli max. 10.000 sreneće divljači! Koliko se 'pegla' nezvanično (tj. krade se), ostaje samo u pretpostavkama, a broj bi mogao da bude višestruko veći.
Elem, dobar deo od početnog broja prisutnih se tokom predavanja počeo osipati, tako da je pitanje koliko njih je dočekalo kraj predavanja Zeremskog, a neki su čak i slatko zaspali u sedištima u sali (npr. jedan lovočuvar iz Srema, i još neki). Bilo je omogućeno postavljanje pitanja prisutnih, ali kao i uvek bilo je svega, od suvislih pitanja, do ličnih monologa, pa je Djordjević na kraju uzeo mikrofon i oglasio fajront prvog dela.
U pauzi su prisutni dobili svoj lanč paket, i kao što sam i pretpostavio u ranijim upisima, dobili su sendvič, kafu i mineralnu vodu! Čisto da se ne prejedu... Ne bih da budem skot, ali za 5000 dinara kotizacije mogao je svako da kupi 3-4 kile jagnjetine, pa da okupi društvo i da raspredaju lovačke teme i probleme... Glavna zamerka oko ovog predavanja od jednog dela prisutnih se upravo odnosila na neprimerenu visinu kotizacije, mada to niko nije javno izneo, nego se po običaju šuškalo po kuloarima.
Da ne zaboravim da je Milutin Djordjević izneo jednu ideju da se značajno poveća cena lovne karte, a da se iz tog povećanja finansira rad stručne i lovočuvarske službe, čime bi se ta stavka izmestila iz troškova rada korisnika lovišta, a istovremeno bi lovočuvari i upravnici lovišta mogli dobiti status službenog lica. Ostaj da se vidi kako će ova ideja proći u lovačkoj javnosti, meni se čini da tu ima prostora da se razradi, i da se primeni, jer stvarno nema smisla da kontrolore rada nekog korisnika lovišta plaća upravo taj korisnik, čime stručna lica nemaju svoju autonomnost u radu, nego zavise od volje poslodavca.
Glavna vrednost ovog stručnog predavanja je, čini mi se, bila u kasnijem upoznavanju i neformalnom delu, kada su lovni radnici ostavrivali medjusobne kontakte i razmenjivali iskustva.
Zahvaljujem se dobronamernim lovnim radnicima (i planerima, i upravnicima i lovočuvarima) koji su mi dostavljanjem informacija i slika omogućili da napišem ovaj upis.
Ako neko još ima neka saznanja, bilo bi lepo da ih podeli sa nama.
Ne mogu baš da povežem , kakve veze ima Kinološki savez Srbije sa ovim događajem Komore pa da se neko obraća učesnicima ?
Da je recimo neki lovački savez , to bi mi već imalo smisla ...
Odnosno prisutni kao gosti to je sasvim u redu , ali pozdravni govor -tu baš ne vidim neku vezu ..
Za mene je recimo zanimljivo prisustvo i učešće u radu Veterinarske Komore kao izuzetno srodnog strukovnog udruženja ili Veterinarskih stručnjaka sa Fakulteta ili sa nekog od instituta ima tu zanimljivih tema za čuti ...
Niko se nije ni obracao iz kinoloskog saveza na skupu. Skup su pozdravili Sormaz, Novkov i Tomica. A od izlagaca po meni krajnje korektno je govorio Milutin i Ferenc koji je opet kazem po meni imao najbolji komentar.
Irmenji rece da su svi lovci posteni dok god se drugacije nedokaze sto znaci da im sve treba omoguciti sto je u skaldu sa zakonom i pravilnicima jer su oni ti KOJI FINANSIRAJU SVE STO SE U OVOJ ZEMLJI VRTI OKO LOVA.
Njegova poruka na kraju je bila vrtatite lovce u lovista. Napravili smo cirkus oko lova predatora pratioci pa izvestaji pa veterinarski pregledi i bla bla. covek je 100% u pravu.
i sto Lala ume zameriti a za to je upravu 1.000.000 % na ovom skupu je mnogo puta pomenut lovac loviste divljac prihrana lovocuvar i ostali lovacki termini a ne samo PARE i finansiranje.
Hvala Kempi na pojašnjenju , sad tek vidim da je je gost iz Kinološkog saveza , svojim " prisustvom pozdravio skup " kako napisa Lala ...a ne obraćanjem kako sam ja to shvatio ...
Da li je ovo savetovanje bilo obavezno za sve članove komore ili samo za one koji se time bave profesionalno tj. kao Upravnici, planeri i lovočuvari .
Kolega Srem, najpravilnije bi bilo da sam napisao da je Mahmud dolaskom, kako kažu neki 'ISPOŠTOVAO' skup.
Stručna predavanja su obavezna za sve imaoce licenci, da bi mogli da licencu obnove naredne godine.
Ima li vesti o tome koliko su para i kome podelili. Ili je ti strogo pov. da nije neko od njih vlasnik te fantom firme koja se debelo omrsila. ?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Ne znam da li je lovcima poznato, ali kako saznajem, u utorak je u zakazana Izborna Skupština Lovačke komore u SIV 1, Beogradu. Skupštinu čine delegati koji su birani na regionalnim (okružnim) podružnicama Komore, a oni izmedju sebe treba da odaberu novo rukovodstvo.
Ono što je zanimljivo je da na sajtu Lovačke nema ni jedne reči o održavanju ove Skupštine - zašto? Čemu konspiracija?!?
Uglavnom, okupiće se krem struke, birani ljudi, sa ili bez ideja kako popraviti sada već izuzetno lošu situaciju u lovstvu Srbije, videćemo!
То је комора која није комора, него је привредно друштво основано у складу са Законом о привредним друштвима и регистровано као привредно друштво...
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?