Sauer lovački karabini
|
PEZ |
Objavljen 12.05.2012. 20:03
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Kolege evo dela teksta posvecenog Saueru u decembarskom broju kalibra iz 2009..
" S 202 obrtocepni lovacki karabin,danas je osnovni model Sauer&Sohn lovackih karabina koji se proizvodi u cak 23 razlicita kalibra.Obuhvaceni su skoro svi popularni kalibri: od malih .222 i .223 Rem.preko svih srednjih(7x64 do 9,3x62),do tropskih .416 RemMag i .458 Lott.Radi se cak i u egzoticnom 6,5-284 Norma i Weatherbi .270 i .300 Magnum.Koncepcija lovackog karabina Sauer S 202 je zasnovana na principu modularnosti,tj. lake zamenljivosti svakog njegovog vitalnog dela ili podsklopa.Ta modularnost se najbolje razume citanjem tabele koja vlasniku-strelcu,otvara neslucene mogucnosti izbora.Kupac bira izmedju 23 razlicita kalibra,11 sanduka-risivera puske,sest duzina cevi,deset kontura,izgleda i debljina cevi,osam zatvaraca(odnosi se uglavnom na rucice zatvaraca i njihov oblik,a ne na nacin zabravljivanja),tri sistema okidanja,tri vrste mehanickih nisana,dve vrste materijala za kundake,pet tipova kundaka i deset nivoa kvaliteta orahovine.Iz ove ponude,zakljucujemo da lovac ne mora (ali i moze) da kupi gotovu,formiranu pusku,vec je posle detaljne analize svojih zelja-kreira sam.Takodje,jednu pusku,dokupljujuci druge njene delove i sklopove,priprema za vise razlicitih lovova ili sportskih gadjanja.
Sanduk karabina S 202 je izradjen od jednog komada kovanog Krupp celika obradjenog na programskoj masini.Sanduk-risiver se takodje radi i od visokokvalitetne legure aluminijuma,za kupcekoji akcenat stavljaju na smanjenje mase svog oruzja.
Cevi modela s202,mogu da budu duge 46,51,56,60,65 i 67 cm.Sve su izradjene od Krupp elika,postupkom hladnog kovanja,zatim finog honovanja unutrasnje trase cevi.Sve cevi mogu da budu spolja cilindricne ili sa uzduznim kanelurama (zlebovima), sa ili bez mehanickih nisana.U svim kalibrima,cevi se rade u razlicitim debljinama zidova,tako da precnik usta cevi moze da bude15,16 17,19,21ili 22 mm.Najduza sportska match cev ima duzinu od67 cm,precnik usta 21 mm i spevijalnu obradu krune cevi.Posebna paznjapri izradi cevi poklanja se relaksaciji unutrasnjih napona u cevi,posle mehanicke obrade.Sve cevi ,bez obzira da li se radi o lovackim ili sportskim,prolaze isti put u izradi i kontroli,sto je jos jedan bitan etalj kada se radi o legendarnoj preciznosti Sauer pusaka.U okviru jedne familije kalibara(mali,srednji ili magnum) sve cevo mogu da se zamenjuju.
Zabravljivanje zatvaraca kod ove puske obavlja se direktno u cevi.Cilindricni jednodelni zatvarac ima na svom celu sest zabravljujucih bregova,rasporedjenih pod 120 stepeni.Prvi red brgova je masivniji i ima veci zabravljujucu povrsinu od drugog ciji su bregovi koso zarezani.Povrsina na koju naleze dno caure je utopljena u telo zatvaraca.Postoje tri zvezdasto busena otvora u sanduku,kroz koje bi se bezbedno, u atmosferu,evakuisali vreli barutni gasovi,ukoliko bi doslo do busenja kapisle ili prskanja caure pri opaljenju.Na donjem delu sanduka nalaze se tri inbus vijka,kojima se cev fiksira u svom lezistu.Promenu cevi vlasnik moze lako da uradi,bez pomoci puskara.Zatvarac u sanduku klizi meko i besumno i bravljenje cevi je uz jedva primetan otpor.Hod Sauerovih zatvaraca je poslovicno gladak i drugi proizvodjaci ga uzimaju kao primer za poredjenje.Postoji vise opcija rucice zatvaraca ali je ugao otvaranja od 60 stepeni zajednicki za sve.
S 202 moze da ima tri sistema obarace.Prvo direktnu,fabricki nastelovanu obaracu,koja okida kratko i resko bez pripremnog kolena.Zatim se nudi potpuno podesiva obaraca sirokog spektra podesavanja geometrije i sile.I na kraju,sportski i varmint strelci mogu da ugrade pravu sportsku match okidacku grupu,koja moze da se podeai da okida "na vetar".Ispred obarace se nalazi komanda kocnicekoja se krece gore-dole.Ova besumna kocnica sigurno blokira ,obaracu, udarnu iglu i zapinjacu.
Sauer S 202 se hrani municijom iz odvojivih okvira koji mogu da prime 2,3,4 ili5 metaka.
Za strelce koji zele mehanicke nisane,postoji vise tipova zadnjih nisana i musica.Pored brzih,fiber optik,postoji i preklopna fluorescentna nocna musica.
S 202 se proizvodi u cak 12 podmodela: Classic,Elegance,Av.grande,Syntetic,Outback,Jagdmach,Highland,Hard-
wood i Wolverine.Razlikuju se u masi(2,7 do 3,9 kg)duzini cevi,kundaku,nisanima...
Veoma cenjena puska medju lovcima,strelcima i profesionalcima.Kvalitet,modularnost i preciznost su na najvisem mogucem nivou.Od takve puske se ne ocekuje da bude jeftina,tako da cene od 2200 evra pa navise -niko ne smatra previsokim". |
|
|
|
sasa035 |
Objavljen 12.05.2012. 20:17
|
Stari član
Upisa: 238
Pristupio: 13.11.2011. 10:18
|
dalibor kaže:
Zalostno je sto kod nas neki lovci kupuju stvari zbog prestiza, a nekima je sauer 202 radna puska! Znas sta prosto nedelimo svi ista misljenja.Ja prosto kada imam 202 u ruci nemogu da pokazem malodusnos i kazem ma bas me briga puska kao bilo koja druga.Ukoliko bih imao problemda je tretiram kao i svaku drugu pa ne bih trosio novac na tako nesto.Naravno nemislim da je potrebno ici u lov sa luksuznim oruzijem i trljati to drugima na nos jer to je po meni apsolutni selacizam.Ali nevidim razloga zasto bi se i stideo.Elem koliko ljudi toliko cudi i svako ima pravo da se ponasa kako hoce a na nama je da izaberemo skim cem u lov.
sasa035
|
|
|
|
SUMO |
Objavljen 12.05.2012. 20:53
|
Veteran
Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Auuu sta sve ima da se procita.....
Nego da vas cujem - ko je od vas ovde na temi lovio sa bilo kojim Sauerom, ko ga je bar drzao u ruci? |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 12.05.2012. 21:10
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Ja nisam loviJo
ALI, jesam ga "držao u ruci", u zgibu ramena, o ramenu, ...
iiii, na strelištu iz 303jke u .300WinMag peglao po metama na 100 i 200m, doduše sa po 3kom/metaka ... i iz 90tke u kalibru 7x64 eee to je bilo još veće zadovoljstvo a i kutija mundže je bila puna(20kom) po dolasku na strelište ....
Predivnoooo!
Od tada imam jednu želju ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
Srpska Zadruga |
Objavljen 12.05.2012. 21:22
|
Član
Upisa: 73
Pristupio: 08.05.2012. 21:16
|
Držao u ruci, i bilo mi jasno zašto toliko košta, kod nje se vidi da je kvalitetno napravljena, mada izgled može da zavara, kao kod devojke koja je rešila da se uda ;) |
|
|
|
270 |
Objavljen 13.05.2012. 00:51
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Pucao iz S 202, 80 i 2000!
2000 naj precizniji!
80 naj bolja akcija i balans!
202 naj lepši! |
|
|
|
270 |
Objavljen 13.05.2012. 01:21
|
Veteran
|
Po meni naj veća šteta što se više ne proizvode Sauer akcije 80 i 90 (koje je malo modifikovane koristio i 2000)!
Razloge za prestanak proizvodnje ne znam (verovatno cena ili potražnja a možda oba ova faktora) ali nema lepšeg osećaja od samog repetiranja ove akcije! |
|
|
|
sasa035 |
Objavljen 13.05.2012. 12:01
|
Stari član
|
Pucao iz modela s 202 Outback 308 win. i optikom Meopta R1 3-12x56. Nemam zamerke vec samo reci hvale.Ali meni jednostavno nije legao.Jer sam istog dana pucao i sa Blazerom u istom kalibru.I prosto mi se balazer vise dopao.I tacka.
sasa035
|
|
|
|
SUMO |
Objavljen 14.05.2012. 09:53
|
Veteran
|
A zamislite srce Karpata, svinja krupnih prilicno
a on samo klak, klak..... |
|
|
|
270 |
Objavljen 14.05.2012. 11:16
|
Veteran
|
Pa pored toliko krupnih svinja baš bi me bilo briga da li mi je u rukama Sauer ili moja Zastava M70 8x57IS i optikom Zrak Sarajevo 4x32 sa početka lovačke karijere!
E kad imam samo jednu priliku posle više dana lova i potrage tada mi baš nije sve jedno!!!
Što se tiče onog klak,klak....
Razlika u brzini repetiranja Sauera i drugih modela obrtnočepnih karabina je toliko mala da u praktičnom lovu ima malo značaja, više zavisi od uvežbanosti lovca i strelca svojim oružijem nego od samog karabina!
Ja lično nisam lovio van Srbije niti ću, prvo jer pravi lov i zadovoljenje moje lovačke strasti imam dovoljno i ovde bez prevelikog oduzimanja i novca i vremena!
A lovio sam i krupnu i sitnu divljač i sa lovcima koji su lovili ne samo po prestižnim Srpskim i lovištima bivše Yuge, ili karpatima i Alpima nego neki čak i veliku petorku u Africi (svih pet)!
Pa šta reći, bilo je tu i vrsnih lovaca i strelaca ali i onih koji pored vrhunskih karabina i optika promašuju sa naslonom na male daljine ili što je još gore pucaju u pogrešnu divljač od one koje im je lovočuvar odredio!
Tako da ko je koliko lovio i gde, njegovo iskustvo uzimam sa dozom rezerve, naročito sud o oružiju koje je možda samo tad koristio, i više verujem vlasnicima oružja koji ga intenzivno koriste i love isključivo svojim oružjiem a ne onim koje im obezbeđuju turističke agencije!!! |
|
|
|
SUMO |
Objavljen 14.05.2012. 14:01
|
Veteran
|
Kolega,
potpuno ste u pravu. Svaka cast na odgovoru.
Samo mi recite ime jednog srpskog lovca koji je ulovio svih pet velikih.
Takodje Vas potpuno podrzavam u uzimanju tudjeg iskustva sa dozom rezerve. Savrseno ste u pravu. |
|
|
|
270 |
Objavljen 14.05.2012. 14:14
|
Veteran
|
Srpskog nema, ne verujem čak i da ima iz bivše Yuge (možda "Maršal") ali i te kako ima stranaca koji su lovili i u našim lovištima!
Mad ima jedan naš koji je dosta lovio i safari ali za veliku petorku nisam siguran a i ne bi da mu ime objavljujem javno! |
|
|
|
sasa035 |
Objavljen 14.05.2012. 17:37
|
Stari član
|
270 kaže:
Pa pored toliko krupnih svinja baš bi me bilo briga da li mi je u rukama Sauer ili moja Zastava M70 8x57IS i optikom Zrak Sarajevo 4x32 sa početka lovačke karijere!
E kad imam samo jednu priliku posle više dana lova i potrage tada mi baš nije sve jedno!!!
Što se tiče onog klak,klak....
Razlika u brzini repetiranja Sauera i drugih modela obrtnočepnih karabina je toliko mala da u praktičnom lovu ima malo značaja, više zavisi od uvežbanosti lovca i strelca svojim oružijem nego od samog karabina!
Ja lično nisam lovio van Srbije niti ću, prvo jer pravi lov i zadovoljenje moje lovačke strasti imam dovoljno i ovde bez prevelikog oduzimanja i novca i vremena!
A lovio sam i krupnu i sitnu divljač i sa lovcima koji su lovili ne samo po prestižnim Srpskim i lovištima bivše Yuge, ili karpatima i Alpima nego neki čak i veliku petorku u Africi (svih pet)!
Pa šta reći, bilo je tu i vrsnih lovaca i strelaca ali i onih koji pored vrhunskih karabina i optika promašuju sa naslonom na male daljine ili što je još gore pucaju u pogrešnu divljač od one koje im je lovočuvar odredio!
Tako da ko je koliko lovio i gde, njegovo iskustvo uzimam sa dozom rezerve, naročito sud o oružiju koje je možda samo tad koristio, i više verujem vlasnicima oružja koji ga intenzivno koriste i love isključivo svojim oružjiem a ne onim koje im obezbeđuju turističke agencije!!! Netrebamo kolega biti ostri prema nikome.Za svakog ima mesta barem kod nas u lovu.Niti prema onima sa Sauerom niti prema onima sa M70.U zivotu svako voli ono sto ima i ono sto moze sebi da priusti.Neko vise neko manje.I svi imamo sopstvene filozofije o lovu o oruziju lovackom kodeksu...A sto se mene licno tice kod nas se bavi lovom previse onih kojima tu nije mesto sa ili bez jednog Sauera.Prostoreceno svako.A sto se investicija u lov tice...pa nemoj biti licemeran san svakog lovca je da odstreli neko trofejno grlo a da negovorimo o velikoj petorci.A za to je potrebno para i to za nase uslove nazalos previse.Znas sta je komentar jednog mog komsije Austrijanca koji je lovi kod nas divlje svinje.Da kod nas svako ide u lov,da neumemo da se ponasamo,organizovanst nikakva i na kraju 60 lovaca dva praseta.A prisustvovao sam lovu u Madjarskoj sa njegovom grupom.Njih 8rica ko Sauer ko Blaser od optika Austrijanci pa Swarovski sta drugo o ostaloj opremi nezelim da pricam previse je glamurozno za nase uslove...Jedan pogon odstreljeno je 28 divljih svinja dve u zlatnoj medalji...Lov je trajao dva dana...Ovako nesto ljudi kog nas nedozive pa da prozive jos dva zivota...A cena ovakvog lova je od 4000 pa do... I naravno na ovo moju pisaniju neko ce sigurno...Pa meni je bitno druzenje meni je i ovako dobro nije sve u parama i.t.d A ustvari svi prizeljkujemo da ona prava divljac izadje bas nama i ostrelimo trofej zivota.E vidis sa parama zivot nije lepsi ali je laksi i priustava vise zadovoljstva jedno od njih je i Sauer.
sasa035
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 14.05.2012. 18:11
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
|
|
|
|
270 |
Objavljen 14.05.2012. 19:51
|
Veteran
|
Kolega Sasa 035 u globalu nemam tvom upisu šta da zamerim ali svako ima svoj pogled na istu stvar pa tako i ja na pogled lova koji je u tvom upisu oslikan saglasno mišljenju većine a moj se razlikuje u sledećem.
1. lov ne doživljavam kao druženje niti ću ikad, za druženje postoje razna mesta na koja odlazim u gradu a lov naj više volim da upražnjavam sam ili sa 1-2 prijatelja koji su dobri i iskusni u lovu i baratanju oružijem i sa kojima se i bez reči razumem tako da nisam opterećen drugim učesnicima i mogu da se skoncentrišem i uživam u prirodi i samom lovu:
Nikad ne učestvujem u velikim organizovanim lovovima i hajkama koji sve više liče na vašare a naj manje na lov, niti na bilo kojim okupljanjima i lovačkim zabavama koje ma kako bile dobro organizovane u pojedinim trenucima prelaze granice dobrog ukusa. Ne podnosim da je pored mene neko ko "mlati puškom kao motkom" i ugrožava i mene i druge ili me svojim ponašanjem ometa ili ne znanjem ismotanošću ide na živce!
Tako da si potpuno u pravu da kod nas lovi svako i mnogo je onih kojima tu nije mesto!
2. Broj niti trofejna vrednost ulovljene divljači ne karakterišu lovca kao dobrog ili lošeg. Lov je postao veliki biznis i tu svako ko plati ima i da odstreli pa makar i u "žici" ili na hranilištu. Draži mi je pravi divlji šakal ili planinski vepar kome u stomaka za vreme zimskog ulova možeš da pronađeš samo koren paprati nego nakrmljeni i pun kukuruza i koncentrata u ograđenom lovištu ili Jelen na steroidima koji jede iz ruke dok ne dođe turista da ga "omlati" ili "strelja" (takav odstrel stvarno drugačije ne mogu da nazovem)!
E tako ta osmorica Austrijanaca ulove 28 vepra za 2 dana, s tim da ih je bilo osmorica koji su pucali i još 50 pogoniča i 20-30 kerova!!!
3. Realno gledano što se samog lova tiče ja ću isto da budem uspešan (i bio sam) i sa Zastavinim položarama i karabinima kao i sad sa "Suhl"-om i "Steyr"-om ali ja pored toga što sam lovac ja sam i ljubitelj oružija i volim da imam kvalitetno i funkcijalno oružije! Ne patim za estetikom i gravurama a ko voli neka izvoli. Ja ću rađe da dam 3000 evra za "goli" Sauer nego 500 evra za Zastavu u zlato optočenu!
I opet to ne znači da neko sa Zastavom ko je umešniji i uvežbaniji neće da me nad i u lovu i na strelištu.
Kod nas je malo kvalitetnih karabina renomiranih proizvođača ali veruj mi mnogo je manje dobrih strelaca i lovaca koji iz svojih karabina mogu da izvuku maksimum potencijala! |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 14.05.2012. 20:03
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
^
A ono za Zastavu i tozla si sad rekao, i imaš pravo još 2x!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 14.05.2012. 20:05
|
Lovčina
|
Ima istine i u tome sto piises ali sa delom se i ne slazem ... Ne treba omalovazavati pogonski lov, ... Nema potrebe. Nisam prevelik ljubitelj ali ne bih bio slobodan da pogon nazivam mlacenjem i streljanjem ... |
|
|
|
270 |
Objavljen 14.05.2012. 20:21
|
Veteran
|
stojkuki kaže:
Ima istine i u tome sto piises ali sa delom se i ne slazem ... Ne treba omalovazavati pogonski lov, ... Nema potrebe. Nisam prevelik ljubitelj ali ne bih bio slobodan da pogon nazivam mlacenjem i streljanjem ...
Ne omalovažavam, puškom ne mlate lovci u pogonskom lovu nego ne obučeni i nedokazani!
A što ne volim tu vrstu lova, to je stvar ukusa.
Nekako ne volim gužvu, i draže mi je da je rezultat samo moja zasluga!
I kad j.... ne trebaju mi pomoćnici da drmaju krevet! |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 14.05.2012. 20:28
|
Lovčina
|
Ok stvar ukusa ... Cenim i postujem. Meni nije omiljen ali je ok . Ima tu druzenja lepog, oko toga se necemo sloziti ... Ali ok, ovo je mesto za razmenu stavova, ... So .... Go on ... |
|
|
|
SUMO |
Objavljen 14.05.2012. 22:08
|
Veteran
|
O ukusima se ne raspravlja. Volim ostre experte i vrhunske strucnjake koji gotovo svaku recenicu pocinju sa ``ja``....i tesko se dolazi do reci od njih.
Ovakvi i slicni postovi dovoljno govore o njima. Mene oduseve ponekad.
Tema je Sauer. Steta sto se ne proizvode neki pomenuti modeli. |
|
|