Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Predlozi za izmene zakona o oružju i municiji

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Predlozi za izmene zakona o oružju i municiji
canis aureus

Sremac75 kaže:
...

6. Одредбе закона око давања ловачког оружја су по мени недоречене. (чл.28)
Када каже "Ловачко оружје може се дати ловцу, у току лова" то би могло да значи да је за тако нешто потребно да и власник истог тог оружја буде у истом лову.
Исправније би било "Ловачко оружје може се дати ловцу, за коришћење у лову " (или, једноставно, за лов)

Образложење Закона о оружју и муницији

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

I. УСТАВНИ ОСНОВ

...

II. РАЗЛОЗИ ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА

Нацртом је сужена могућност давања оружја на послугу у односу на раније решење тиме што се тражи да власник оружја буде присутан током трајања послуге.
...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Lala
 E jes' im rešenje oko posluge, ubi Bože.

To mu dodje kao 'stručni pratilac oružja'.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

canis aureus

Sremac75 kaže:
ПРОГРАМ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ
О ТЕКСТУ НАЦРТА ЗАКОНА О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ

1. У поступку припреме закона којим се уређује област поседовања и ношења оружја и муниције, Министарство унутрашњих послова спроводи јавну расправу о тексту Нацрта закона о оружју и муницији( у даљем тексту: Нацрт закона).

2. Учесници у јавној расправи су представници релевантних државних органа, невладин сектор, еминентни стручњаци у овој обасти, као и друге заинтересоване стране.

3. Нацрт закона са Образложењем, у складу са Пословником Владе налази се у прилогу овог програма и чини његов саставни део.
Нацрт закона биће постављен на интернет презентацији Министарства унутрашњих послова www.mup.gov.rs и порталу е-управе.
Примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству унутрашњих послова путем електронске поште на адресу: или на адресу Министарство унутрашњих послова, Београд, Булевар Михајла Пупина бр. 2.

4. У току јавне расправе биће организовани oкругли столови у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Београду.

5. Јавна расправа ће се одржати од 20. јануара до 20. фебруара 2014. године.

6. По окончању јавне расправе, Министарство унутрашњих послова ће сачинити извештај о одржаној јавној расправи.

05 Број:
У Београду, 2013. године.

ОДБОР ЗА ПРАВНИ СИСТЕМ И ДРЖАВНЕ ОРГАНЕ

Kada bi trebalo da NACRT izađe u službenom glasniku?
8 dana po izlasku u "službenom glasniku" zakon stupa na snagu ...
... pa da se pripremimo na vreme Confused
Dim

Lala
 Ova javna rasprava oko Nacrta zakona je idealna prilika da se Lovački savezi uključe, samo kad bi bilo dobre volje i pameti, pa da osnovane primedbe lovaca budu preko Lovačkih saveza prenete predlagaču zakona, kroz učešće u javnoj raspravi.

Čisto sumnjam da će ikom u lovačkim savezima pasti na pamet da animiraju lovce da daju svoje primedbe (pitanje je i koliko lovaca uopšte može da se uključi po svojem poznavanju prava). Ali i mali deo lovaca koji razumeju materiju bi mogli da predlože poboljšanja.

Ja sam svoje mišljenje o ovome dao još krajem oktobra, imaju upisi na ovoj temi. Mislim ipak da je ovaj zakon korak napred.

Neke finese se mogu doraditi i kroz podzakonska akta, a kao osnovni problem vidim još uvek prevelika diskreciona prava MUP da odobri ili ne odobri nekom posedovanje oružja, ili da se oružje oduzima preventivno, prema nečijoj slobodnoj proceni. Terenska provera je takodje diskutabilna, jer ako je neko u zavadi sa komšijom, a policija baš kod tog komšije proverava loveka, onda može da dobije pogrešnu slliku, na primer.
Šteta bi bilo ne iskoristiti javnu raspravu za pametne primedbe.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Sremac75

canis aureus kaže:

Kada bi trebalo da NACRT izađe u službenom glasniku?
8 dana po izlasku u "službenom glasniku" zakon stupa na snagu ...
... pa da se pripremimo na vreme Confused

Prvo, posle javne rasprave, Nacrt ide u Skupštinu, pa se stavlja na dnevni red i tada se zove Predlog, pa ide na usvajanje, tek tada se, posle usvajanja, zove Zakon i objavljuje u SL GL!
Ukratko....
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Sremac75

canis aureus kaže:

Нацртом је сужена могућност давања оружја на послугу у односу на раније решење тиме што се тражи да власник оружја буде присутан током трајања послуге.
...

Nisam video da je dato tumačenje, i to na način kojeg sam se pribojavao!
Mislim da ovo nije dobro!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

ssekir75
 колико ја видох, нигде не постоји забрана поседовања војне фмј џебане. постоји само забрана поседовања панцирних, запаљивих и експлозивних метака. "универзално" зрно се нигде не помиње. то је добро.

не ваља забрана поседовања муниције у разним калибрима за које немате оружје, јер мање-више сви који се бакћу са оружјем имају и "колекције" од по пар метака разних калибара. мање су шансе да дође до нечег нежељеног са том муницијом него са оном за које неко има оружје. са друге стране, већа је шанса да неко нешто научи ако има додир уживо са метком одређеног калибра. поређења једног са другим и тако то... пример: шта ја могу лоше са два метка 7х64 а имам карабине у 8х57 и 223???

такође је добро укидање набавке за ваздушаре и дозвола ношења спрејева у сврхе самоодбране, но то већ није тема за ловачки форум.

да ли значи да ће се у лов моћи да носе и пиштољи/револвери?
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

canis aureus

ssekir75 kaže:
колико ја видох, нигде не постоји забрана поседовања војне фмј џебане. постоји само забрана поседовања панцирних, запаљивих и експлозивних метака. "универзално" зрно се нигде не помиње. то је добро.

не ваља забрана поседовања муниције у разним калибрима за које немате оружје, јер мање-више сви који се бакћу са оружјем имају и "колекције" од по пар метака разних калибара. мање су шансе да дође до нечег нежељеног са том муницијом него са оном за које неко има оружје. са друге стране, већа је шанса да неко нешто научи ако има додир уживо са метком одређеног калибра. поређења једног са другим и тако то... пример: шта ја могу лоше са два метка 7х64 а имам карабине у 8х57 и 223???

такође је добро укидање набавке за ваздушаре и дозвола ношења спрејева у сврхе самоодбране, но то већ није тема за ловачки форум.

да ли значи да ће се у лов моћи да носе и пиштољи/револвери?

Dobro je da ne postoji zabrana za FMJ zrna Yes a i kako da ih zabrane kad su "humana" i samim tim manje opasna od lovnih zrna raznih konstrukcija Confused

Zabrana posedovanja municije raznih kalibara za koje ne posedujemo oružje ... šteta Confused a baš iz razloga koji si naveo "male kolekcije" ALI "Муниција се може набављати неограничено, на основу оружног листа, у калибрима за оружје које је регистровано, а ако имају колекционарску дозволу – могу набављати муницију у свим калибрима (члан 16)" eto uz kolekcionarsku dozvolu dozvoljena je kolekcija Confused

Pištolji/revolveri u lov NEĆE moći jer ne spadaju u "lovačko oružje" iako u ovom nacrtu spadaju u istu kategoriju "B" "2.категорија Б – свако ватрено оружје (кратко, дуго, полуаутоматско, репетирајуће, једнометно, са олученим и глатким цевима, осим оног из категорије А и Ц) и конвертибилно оружје" sem ako nisu registrovani kao lovačko oružje a to će teško da može ... i ako se uzme u obzir dozvoljeni kalibar za određenu divljač ...
Dim

AcaNik
 члан 11,
став 3) су здравствено способна за поседовање оружја; - ко ће ово да утврђује и да ли ће се и то плаћати?
5) својим понашањем не указују на то да ће представљати опасност за себе или друге и јавни ред и мир; - Консултоваће видовиту зорку или можда наталну карту?
7) имају оправдан разлог за поседовање оружја (угрожена безбедност, лов, спорт или колекционарство). - зашто морамо да имамо ''оправдан'' разлог? шта ако је наследство а ништа ме од наведеног не занима?
Члан 14.
јел ово значи да пошто имам више од 5 комада оружја из категорије Б да сам колекционар?
Члан 17.
.....и обучени за руковање опасним материјама могу, уз одобрење надлежног органа, справљати муницију за своје
потребе. - да погађам. обуку ће изводити МУП или неко од њихових пензионера ;)
Члан 21. зашто не дозволити слободно ношење оружја за личну безбедност, него се и даље олакшава криминалцима посао?
Члан 30. нисам најбоље разумео. Јел овај члан омогућава да физичко лице које је држављанин РС увезе оружје?

Deki Nes
 Član 11 -zdravstvenu sposobnost će da utvrđuje onaj koji je za to jedino merodavan a to je zdravstvena ustanova i neće biti besplatno.
Član 5- kao i do sada ove provere će raditi MUP na razne načine da ne objašnjavam...
Član 7- Ovde si zaista u pravu malo je nedefinisano jer više nema kategorije ,,trofejno,,oružje,ali se u slučaju nasledstva mora poštovati pravo svojine i kao i do sada će se izdavati dozvola ukoliko se ispune ostali uslovi pod nekim od navedenih razloga.
Član 14 - Nemoraš biti kolekcionar ako to ne želiš bez obzira što ima 5 kom oružja.
Član 17- Ne mora MUP da vrši obuku kao što neće vršiti obuku radnika za fizičko tehnička obezbeđenja nego bilo koja privatna firma koja ispunjava uslove predviđene podzakonskim aktima.Kao što znaš i obuku za rukovanje vatrenim oružjem ne radi MUP.MUP samoima funkciju kontrole u svim fazama.
Ćlan 21-Malo je nejasno šta si hteo reći.Oružje je nošeno za vreme zadnjih ratnih dešavanja kako je ko hteo što je dovodilo do vrlo loših posledica i gubitka života ljudi s obzirom na naš temperament,a što se tiče upotrebe istog i kriminalaca s obzirom na našu definiciju ,,nužne odbrane ,, u praksi bolje ga je ne nositi i ne upotrebiti.

Deki Nes
 Što se tiče davanja lovačkog oružja na postugu lično mi se nikako ne sviđa ponuđeno rešenje i komentar ovog člana ako tako bude usvojen jer će svi lovci biti u ozbiljnom problemu.
Dosadašnja varijanta da zamenimo oružje na par dana neće biti moguća i u slučaju bilo kakve kontrole ako onaj drugi ne bude u blizini eto problema.
To je vrlo nepraktično, a lično ne vidim da je u dosadašnjoj praksi ranije zakonsko rešenje pravilo bilo kakve probleme.Onaj ko pravi problem napraviće ga sa svojim ili tuđim oružjem što je u praksi nebitno kada do toga već dođe i obratno.Ovo je izmena člana zakona koja je po meni vrlo loša i nije u interesu lovstva.Treba uzeti u obzir i da davanje lovačkog oružja na poslugu i nije nešto često zastupljeno jer lovci po pravilu svoje oružje retko kome daju na ovaj način.Videćemo kako će biti definisano kada zakon uđe u skupštinsku proceduru,nadam se da neće ovako kako je u predlogu.

DakiNS
 Najviše će se naći u problemu oni koji imaju u domaćinstvu još lovaca. Zbog dosadašnje situacije kupovalo se nekoliko različitih komada oružija,da bi se pokrile sve situacije u lovu.Pa se prema potrebi koristilo,iako je registrovano na dedu,oca ili sina ili pak ćerku. Sada će lovci biti prisiljeni nabavljati duple cevke da bi mogli loviti , ili će u lov porodično , hteli to ili ne.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Deki Nes
 Zdravstveni pregledi će se najverovatnije odnositi na nove zahteva za nabavku i neće se primenjivati na ona lica koja već imaju oružje jer bi to bio sizifov posao i nemoguća misija.
Što se tiče onih koji već imaju oružje MUP i dalje ima pravo što i čini da u svim slučajevima kada ima saznanja da određeno lice koje je imalac oružja ima ozbiljnih zdravstvenih problema istom licu oduzme pravo na posedovanje oružja u upravnom postupku.
Ako se ovako bude sprovodilo u praksi mislim da je ovo dobro rešenje.

Deki Nes
 U pravu si Daki neće valjati neznam ko je pametan ovo smislio.

Deki Nes
 U vezi sa utvrđivanjem razloga za nabavku lovačkog oružja i do sada je osnovni razlog bilo članstvo u lovačkom udruženju,međutim zakon nije bio striktan po ovom pitanju pa su lovačko oružle masovno nabavljali i ljudi koji nikada nisu bili lovci.Ne znam šta rade sa njim ali mi se čini da će ovako definisan član zakona suziti ovu mogućnost i da će se dozvole izdavati samo onima koji su članovi lovačkog društva što podrazumeva i predhodni lovački ispit.I ovde će ostati mogućnost da lovačko oružle kao nasledstvo eventualno naslede i lica koja nisu lovci ali to je neizbežno.

Deki Nes
 Kada se usvoji zakon a usvojiće ga tada će se dobiti i komentar istog od strane nadležnih gde će se svaki član zakona pojasniti i izneti njegovo pravo značenje ,cilj i biće,ali će tada već biti kasno za bilo kakve izmene.
U suštini dobro je uz eto jednu veliku zamerku koja je napred navedena.

Deki Nes
 Hvala mom Sremcu 75 na unapređenju.Nećemo te menjati.

ssekir75
 деки, оружје за личну безбедност треба и да служи за то а не за украс. што се тиче дефиниције "нужне одбране" и тога да је боље не употребити га, боље ја на робију, а он под земљу, него обрнуто. ограничавање ношења оружја поштеним људима само даје већу могућност криминалцима који закон ионако не поштују и оружје носе без дозволе. ионако не би могли никад ни да добију дозволу за ношење истог.

ово са позајмљивањем оружја од другог ловца се ретко дешава, али се дешава. поготово ако одете негде у госте и изненада вам се пружи прилика да идете у лов а оружје нисте понели јер нисте планирали тако шта. тад ћете позајмити нечије оружје и ићи у лов. и ја ово предложено решење сматрам лошим, првенствено из разлога који је навео даки. не видим која је разлика да ли ћу употребити моју сачмарицу, очеву, дедину или стринину, уколико имам валидан оружни лист за ту врсту оружја. ту је актуелно решење боље.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

sheytan

ssekir75 kaže:
деки, оружје за личну безбедност треба и да служи за то а не за украс. што се тиче дефиниције "нужне одбране" и тога да је боље не употребити га, боље ја на робију, а он под земљу, него обрнуто. ограничавање ношења оружја поштеним људима само даје већу могућност криминалцима који закон ионако не поштују и оружје носе без дозволе. ионако не би могли никад ни да добију дозволу за ношење истог

Nadam se da ne verujesh da nijedan osudjivani krimos nema oruzni list za pishtolj?
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

ssekir75
 причам о овим "самосталним", не о онима који раде за дб...

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Porez na oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 233 17.01.2025. 08:58
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 30
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,458
Najnoviji član: gorstak1972

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,476,982 posete www.srbijalov.com