Molio bih da mi se javi neko od kolega koji je veterinar sa iskustvom. Interesuje me mišljenje o bandažiranju došaplja kod štenadi.
Kolege treba mi mala pomoc imam NKDa starog 7 godina ima problem sa stomakom kad god pojede kosku dobije zatvor pa sam taj problem resio ne davajuci mu kosti ali se plasim sta ce biti kad u lovu naleti na kost, vec sam ga par puta klistirao zbog tog problema a veterinari koji su to radili ne znaju sto se to desava.
Vujo,oce to kod starijih pasa,kao u ostalom i kod ljudi kada zadju u odredjene godine.Posto mu vise ne dajes kosti nebi trebalo biti problema,a u lovu posto je NKD u pitanju,trebalo bi da ti je stalno na oku i jednostavno kada primetis da je uzeo kost jedno FUJ ili PUSTI i problem resen.I mom Ozzy-ju je sedma godina,a pre dve god.sam primetio da mu obroci sa dosta kostiju ne prijaju.Treba biti umeren sa davanjem kostiju bez obzira o kojoj se starosnoj kategoriji pasa radi.
Glupo je reći,ali kosti NISU hrana koju bi trebalo davati psima...takođe ni kuvani krompir,pasulj...onaj što nam ostane od ručka jer pas nema enzime za varenje krompira a pasulj ih mnogo nadima da imaju jake bolove jer njihova kiselina je u mnogome drugačija od ljudske....naročito su opasne kosti batka i karabatka jer kad ih pas pregrize, lome se na oštre špiceve koji mogu da povrede creva...umesto kostiju psima davati ili kafortan ili vetafortan po jednu tabletu a nisu skupe....
davorcalic kaže:
Glupo je reći,ali kosti NISU hrana koju bi trebalo davati psima...takođe ni kuvani krompir,pasulj...onaj što nam ostane od ručka jer pas nema enzime za varenje krompira a pasulj ih mnogo nadima da imaju jake bolove jer njihova kiselina je u mnogome drugačija od ljudske....naročito su opasne kosti batka i karabatka jer kad ih pas pregrize, lome se na oštre špiceve koji mogu da povrede creva...umesto kostiju psima davati ili kafortan ili vetafortan po jednu tabletu a nisu skupe....
Nije glupo, nego veoma pametno reći: kosti NISU dobre za ishranu pasa, osim mekanih pljosnatih kostiju od teladi ili junadi. To će vam reći svaki iole dobar veterinar! Skoro sve ostalo je kolega davorcalic lepo objasnio. To što su naša finansijska situacija i mentalitet takvi kakvi su, pa psima dajemo sve i svašta (a ovamo ih nazivamo čovekovim najboljim prijateljima i pomagačima u lovu!), to je sasvim druga priča!
Žao mi je što nemam skener da skeniram program ishrane pasa koji mi je svojevremeno dala magistra veterine Mirjana Bošnjak dok je bila direktorica JU VS Bačka Palanka. Sama ga je pravila kao jedan eminentan stručnjak iz oblasti veterine, zaštite i uzgoja pasa. Nadam se da ću i to jednom uspeti uraditi.
Jedan moj pas u prošlosti je imao teških zdravstvenih problema, bio je na ivici smrti, i bukvalno sam ga odneo kod veterinara Dragana Puđe u Bačku Palanku koji je dijagnostikovao tešku upali paraanalnih žlezda, koja je najčešće uslovljena korišćenjem kostiju u ishrani pasa, mada može doći i iz drugih razloga. Psa je jedva spasao od skoro sigurnog uginuća: infuzije, ultrazvuk, antibiotici, intervencije, vitamini... Od tada sam potpuno izbacio kosti iz ishrane svojih pasa, što preporučujem svima koji tiho ubijaju svoje pse misleći da ih dobro hrane! Bezbolnije je učiti iz tuđih, nego iz sopstvenih grešaka...
Sinoc oko 12 sati u Novom Sadu u futoskoj ulici, krenem do trafike da kupim cigare.
Na putu do trafike se mimoidjem sa dva klipana koji me pogledaju, onako gilipterski osacuju, i u povratku iz trafike me startuju.
Jedan nosi kapuljacu, i skroz je pasivan, motri na okolinu i osmatra, drugi mi se unosi u lice, i iz dzepa prislanja pistolj, ili nesto metalno za sta se pravi da je pistolj, unosi u lice, trazi da pokazem koliko imam para...preti da cu da budem pokojan ako ne izvadim novcanik, prislanja mi to u stomak, ne znam da li je pistolj, momak ocigledno drogiran, jer deluje jako... jako pijano, ali se nikakav alkohol ne oseca..
E sad...
Oni ne znaju ko sam ja, a ja znam sta mogu da uradim, ali....
bojim se da ne nahebem ja u toj situaciji ako uradim nesto sto u tom trenutku celim svojim bicem zelim, jer sve u tom trenutku sto sam mogao da uradim je da napravim sebi jos vece sra*&e.
Naime, zbog ovakvih i slicnih sranja, kao i pljacke stana pre mesec dana, a i zbog kraja u kojem se ovo desava svakodnevno, ja uvece kada izlazim iz stana, uvek jako pazim. iga..takva su vremena dosla....
Ne smem da krenem na njih, jer bih ja verovatno nahebao. Sa puskom je druga stvar, pusku smem da nosim jer imam dozvolu, vazecu lovnu kartu i napisanu vazecu dozvolu za predatore, mogu da kazem da sam krenuo u lov na cekanje, love se nocu, ali nema smisla ici sa puskom na ramenu do trafike, na sta bi to licilo...
Elem sta ja radim:
dizem buku, unosim se mangupu u lice i pokazujem zube, znam da mogu da ga presalomim samo tako, jer je manji od mene i verovatno drogiran, motrim na ovog drugog, da nesto slucajno ne potegne, a i izgleda daleko opasnije.
To je trajalo jedno minut. Minut kao vecnost....
Ruke i noge vise i ne osecam, ovaj drugi vec prilazi, isto zavlaci ruku u dzep, ja se odmicem, iz ociju samo sto mi ne siklja vatra.
Oni ili ja.
Kroz glavu mi prolazi milion misli u jednom trenutku, razmisljam o zeni i bebi, sta da mi se nesto desi, ko ce ih izdrzavati, bojim se da ako nekoga ubijem da cu u zatvor, vec vidim slike kako me siluju u zatvoru, veliki jedan horor u glavi se odvija. Ali tada prelamam, dolazi odluka, radi zivotinjski instinkt u meni, zelja za prezivljavanjem, odlucujem blefiram i da stavim ruku kao da imam nešto za pojasom, da potegnem, ako vec on hoce mene da ubije, uradicu u tom trenutku sta treba da ostanem ziv...
Vagam da sam svom detetu vise vredan ziv, pa makar i u zatvoru, nego mrtav..
Stavljam ruku iza ledja, podizem jaknu kao da potegnem, ali ovaj drugi u tom trenutku povlaci ovog sto se natezao samnom i odlaze, a u mojoj glavi haos...ali odustaju, otisli su.
Besan zbog svega ovoga, vracam se u stan, malo sam oladio glavu...mogle me budale ubiti ili ko zna šta...
Ali ok, ja sam ih nekako izbegao, ali neko drugi nece, naicice na nekog sitnijeg, izlazim na terasu i cekam da prodju tuda.
Sada se situacija drasticno menja, sada mogu da sidjem dole i stavim pusku u gepek, i da bude da su me napali, fakticki u mom dvoristu, dok sam kretao u lov.
Vazeca dozvola, vazeca lovna karta, vazeca dozvola za lov lisisce i sakala, a sve se desava ispred ulaza...
Nisu se pojavili, a cekao sam ih 5 sati da naidju...
PITANJE ZA UPUCENE I PRAVNIKE:
Da li bih ja u toj situaciji , pod pretnjom oruzjem (lovackom puskom) , smeo da ih spakujem u gepek i odvezem u policiju?
Da izvrsim gradjansko hapsenje? Sa sve svedocima da sam napadnut, i da sam izvadio pusku iz gepeka, posto vec pistolj ne smem da nosim van stana...
Nije u pitanju nikakva osveta ili bilo sta, ali stvar je sledeca:
ja imam zenu i bebu od 6 meseci, to su verovatno lokalni dripci, ne verujem da je prvi ni poslednji put da to rade, bojim se za njih dvoje, da upere nesto u dete, tad ne bi bilo zdravog razuma u opste, potegao bih sigurno, pucao i robijao.
Da li bih odgovarao za to, da sam recimo napadnut, i spakujem dva kretena u gepek i odvezem u policiju?
Cekao sam ih celo vece, a sad tek razmisljam da li bih mozda mogao da nahebem sa pravne strane, zbog gepekovanja krimosa...
Ne bojim se da bi pucali na mene jer sam ih cekao spreman, sa sve svedocima koji bi rekli sta treba, a ako treba zapucao bih, sta da se radi, sad sam ih izbegao nekako, sledeci put mozda necu, ili mozda ce nekoga drugog ubiti, prebiti ili sta vec.
Znaci ponavljam pitanje: DA LI JA SMEM SA VAZECOM DOZVOLOM ZA NOSENJE PUSKE, KADA SAM "KRENUO U LOV", SA VAZECOM NAPISANOM DOZVOLOM ZA LOV LISICE I SAKALA U DZEPU, U SEZONI, KADA SE TAKAV LOV ODVIJA, DA GEPEKUJEM POD PRETNJOM ORUZJEM DVA KRIMOSA KOJI POKUSAVAJU DA ME OPLJACKAJU?[/xhide]
Svaki komentar je suvisan ... da cekamo nekog pravnika, interesantno pitanje, sve nesto mislim da ce odgovor biti razocaravajuci po sve nas!!!
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
Zaticanje lica pri izvršenju krivičnog dela (građansko hapšenje)
Član 266
(1) Svako ima pravo da lice zatečeno pri izvršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti liši slobode.
(2) Licem zatečenim pri izvršenju krivičnog dela se smatra:
1) lice koje je neposredno zatečeno da vrši krivično delo;
2) lice koje je od strane drugog lica kao očevica izvršenja krivičnog dela, uhvaćeno kao izvršilac ili saučesnik krivičnog dela;
3) lice koje je neposredno nakon izvršenja krivičnog dela zatečeno sa oružjem ili predmetom povezanim sa krivičnim delom ili drugim predmetom koji neposredno upućuje na učestvovanje u izvršenju krivičnog dela;
4) lice na kome postoje očigledni tragovi učestvovanja u neposredno izvršenom krivičnom delu.
(3) Lice lišeno slobode se mora odmah predati istražnom sudiji ili policiji, a ako se to ne može učiniti, mora se odmah obavestiti jedan od tih organa. Policija će o tome hitno obavestiti javnog tužioca te postupiti po članu 262. ovog zakonika.
(4) Kada je lice lišeno slobode predato istražnom sudiji, ili je njemu sprovedeno od strane policije, istražni sudija će odmah obavestiti javnog tužioca, ako to prethodno nije uradila policija, te u prisustvu javnog tužioca u svojstvu osumnjičenog saslušati lice lišeno slobode u skladu sa članom 263. ovog zakonika.
(5) Javni tužilac može odmah nakon saslušanja osumnjičenog ili posle saslušanja lica iz stava 6. ovog člana, podneti zahtev za vođenje postupka pred istražnim sudijom u skladu sa članom 469. ovog zakonika.
(6) Istražni sudija će građanina koji je predao lice lišeno slobode pri izvršenju krivičnog dela saslušati u svojstvu svedoka u skladu sa članom 109. ovog zakonika. Ako je lice zatečeno pri izvršenju krivičnog dela građanin predao policiji, ona će obezbediti da se građanin, ako na to pristane, bez odlaganja i uz vođenje računa o njegovoj ličnosti i dostojanstvu dovede istražnom sudiji radi saslušanja u svojstvu svedoka.
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Наши се по свему угледали на американце осим по законима о самоодбрани и одбрани личне својине. У оваквој би ситуацији амер могао обојицу да их избуши као ђерђире и да не одговара, још би га и наградили или барем похвалили. Код нас горе прође поштен човек који се брани него криминалац који напада. Криминалци то знају и зато се тако бахато понашају. Није оваквих ствари било у бившој Југославији. Милиција је прво ударала па онда разговарала, а правосуђе било оштро и брзо за овакве случајеве. Сад свака шуша има адвоката и само право жалбе на све и свашта, а полиција никаква овлаштења нема. Жалосно.
Pricao sam sa dvojicom advokata na poslu danas, i nije mi bilo dobro kad su mi sve ispricali.
Sa sve dozvolama, papirima i u situaciji da me napadnu, a ja izvadim pusku iz gepeka, mogao sam opet jos vise da nastradam.
Slucaj nuzne samoodbrane:
kaze tesko je dokaziva, morao bi da dokazem da su prvi potegnuli na mene, neretko i da je ispaljen hitac, da sam samo uperio pusku u njih, nasli bi 5 svedoka koji bi svedocili da sam ja njih napao, a ako se ispostavi da pistolj nije pravi, jos bi bilo gore. Ne nose oruzje, vadili bi se da to nose za samoodbranu od napasnika kao sto sam ja i slicno.
Slucaj krajnje nuzde (kad si brojno nadjacan, i slicno),
dovoljno je da jedan krene da bega(a kod njega je oruzje), ja u njega ne bih pucao, ostao bi ovaj drugi, nad kojim vrsim prekomernu silu, drzim ga u zatocenistvu.
Slucaj gepekovanja i voznje do obliznje stanice:
Drzanje ljudskog bica u zatocenistvu, nanosenje teskog dusevnog bola, izazivanje teskih psihofizickih smetnji, da se kojim slucajem od straha njima nesto desi, ne bi me oprao ni sam BOG.
E ovo zadnje nisam bas najbolje shvatio ali evo:
Na kraju, i kada bi ih pod pretnjom puskom zadrzao do dolaska policije,
mogli bi da kazu da su me vec videli ranije, pa cak i da priznaju sve, bio bih gonjen zbog SAMOVLASCA?!?!?
Kazu mi da ne marim na zakone, jer takve persone uvek nadju nacin da sve izvrdaju i okrenu u svoju korist, imaju spremne svedoke, i od zrtve postajes napasnik, a na oruzje i lov bi morao da zaboravim zauvek.
I da se sve dokaze, vrlo brzo bi izasli, i pronasli me, a stvar bi bila samo gora, pa jos ako su navijaci...
Samo neka debela politicka pozadina bi me iscupala iz te situacije, sto ja nemam, tako da i to odpada.
Najbolji savet koji mi je dao:
ne treba paniciti u takvoj situaciji, vec odmah davati pare, i zahvaliti se sto te ne biju, jer nema tih para koje su vredne zivota.
Tomash kaže:
I da se sve dokaze, vrlo brzo bi izasli, i pronasli me, a stvar bi bila samo gora, pa jos ako su navijaci...
Najbolji savet koji mi je dao:
ne treba paniciti u takvoj situaciji, vec odmah davati pare, i zahvaliti se sto te ne biju, jer nema tih para koje su vredne zivota.
E 'ebala nas država!!!
Pošten čovek ima šta da izgubi pa mora da se ponaša kao piz.da, dok barabe nemaju pa mogu da se k.urče, i sve im je dozvoljeno!!!
Dok te barabe neko jednom prilikom ne poroka (i naravno naj.ebe zbog toga), neće se oni ustručavati da svakodnevno isto rade...
A mi treba da budemo sretni što ne tuku....
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Ovo samo u Srbiji ima i nigde drugde .
Ćuti i trpi poštena dušo dok te barabe zayebavaju i otimaju ti teško zarađen dinar.
A i ta "nužna odbrana" koja se pominje u našem zakonu je neviđena glupost, tu se tek ostavljaju mogućnosti za razna izvrtanja pa očas posla iako si napadnut postaješ napadač i em si napadnut em si kriv, nekako mu dođe ko da si sam sebe napao.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
Kolega TOMAS, veoma mi je žao što si se našao u tako noj situaciji,ali sve je na kraju ispalo kako valja,jer da si bilo šta uradio od navedenih scenarija,nema više lova,a dete bi vido možda tek kad pođe u vojsku... Meni se nešto slično desilo i ne tako davno u ovoj našoj VEOMA PRAVNOJ državi od govana.Kupio sam novi auto,neka malo niža klasa ali ipak moj prvi,novia auto i jednog jutra krenem na posao a mog retrovizora nema,pokidan i tačka.Ugradim ja alarm a nešto posle toga narkoman koji živi ispod mog stana ladno došao i šutira mi auto kao da je lopta,odmah vatam palicu i krećem napolje,bio sam spreman da mu lupam onu narkomansku glavu do te mere dok mu mozak ne razmutim ko belanac jajeta,znači da ga uništim za svagda i da više ničiji auto ne pogleda a kamoli da udara,ali moja žena me tu smiri ... i ja popravim prednje krilo u vrednosti cirka 30 evra. Odem u policiju i sve ispričam šta i kako...i šta sam dobio lipov. Uzmi svog advokata a on neka dođe kod nas za narkomanov matični broj,uzmi dva -tri svedoka i teraj brate tako do penzije!
A šta radimo kada taj narkoman napadne moju ženu i decu,šta tada radimo? Kaže policija onda zovi nas, el to država,el to pravda?
Dragi kolega Tomas,
Bio bih jako los sa savetima, ali cu pomenuti neke slicne situacije iz studentskih dana... Upadnu mi tako jedne noci mangupi u garsonjeri, upere lampu dok sam spavao zatim udare 5 puta , oko pocelo da mi suzi ... E onda postanem gori od ranjenog medveda.. Samo jednom sam tresnuo mangupa koji izleteo kroz vrata te u kuhinju zavrsio pod sudoperom..Ostali se razbeze.. Sustina :Vlasnik stana tipovao. Kasnije se obratim advokatu (pred.suda u palati pravde i otac mog kolege...Kaze gospodin,vidim da ste pruzili snazan otpor ``sto menja stvar``...Toliko o pravu i pravdi.. Kasnije su dolazili na gradilistima razni tipovi sa ``predlogom`` da placamo da nas ``brane`` Od koga kazem? Ovi se zablenu ..i na tome se zavrsilo .. Nakon toga se susretnem sa jednim od njih, ispalo je da i negov otac radio u KMG Trudbeniku, kaze, ``nema tu para``Pa sta ste onda dolazili da plasite radnike...pitam..Kaze tako su ih uputili.Znaci nista ne ide tek tako, vec se tipuje, i obavezno znaju osobu .Dobra saradnja sa PS ( insp.broj dezurnog,stavis prvog na listi, ukljucis kada primetis subjektivnu radnju... nekad pomogne..) foto aparat.. Godinama unazad se desava da postenim radnim ljudima ne isplate licni honorar za odradjeni objekat..(a kuci imaju malisane sve jedan drugom do uveta) Nema covek kome da se zali (OJT najcesce kaze ``nema elemenata..a nekad i ``instrumentata``) Ti mladici su takodje necija deca,zapala u lose drustvo... Nema posla ...
Razmisljam ..raspisasmo se mi ...
Ulovi par sakala, nekog vuka i da to snime na vestima Objave u novostima... i samo u lovackoj uniformi do trafike ne u odelu od 1000 eura elegantan kao grof....Valjda ce shvatiti na koga se namerili ... Zalosna je ova nasa stvarnost .
Raspisasmo se jasta, ali ja se jos nisam smirio,
Najzalosnije od svega je da sam ja danas mogao da budem u vestima.
Mogli su me ubiti ni za sta...Eto tako ni za sta.
Novosadjani ovde znaju kako je, nisam jedini...
Ptanje je dana kada ce se opet tako nesto desiti, a desavalo se i pre.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?