Obuka lovačkih pasa
|
huntinggirl1 |
Objavljen 09.12.2010. 15:58
|

Lovčina

Upisa: 1169
Pristupio: 17.07.2010. 15:32
|
samo malo volje i strpljenja,
tada ne brinite,
više treba obratiti pažnju na odabir šteneta, poreklo svih roditelja, način čuvanja psa...
ostalo će te sami uraditi,
kažem iz prakse. |
|
|
|
petar |
Objavljen 09.12.2010. 21:57
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Samo opusteno, sve ce vam se samo kazati, verujte mi na rec...B)
Just like old times!
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 13.12.2010. 15:45
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
zoran zivojinovic kaže:
Interesantna tema!
Postavicu pitanje :Sta to neko podrazumemava kada kaze "hocu psa da mi obucite za lov" ili "prodajem obucenog psa za lov","prodajem polu obucenog psa","uveden u lov"......?
Skatljivo veoma verujte mi!!! Isistirajte kada ostavljate psa od "dresera"koje konkretne komande zelite da vam nauci psa.
Ako pas ima nos i volju za radom onda je to ok a ako ne onda nedajte novac uzalud!
Po meni je potrebno uraditi psu sledece komande!
1.Komanda dodji,koju pas mora da odradjuje bez kompromisno!
2.Sedi i sedi i cekaj!
3.Zaustavljanje psa na pokretanje divljaci.
4.Pored ili knozi!
5.Usmeravanje psa u razlicite pravce u toku pretrage terena.
6.Aport(klasican aport i aport izgubljene pernate i dlakave divljaci)
7.Krvni trag je takodje potreban.
Ako imate psa sa voljom za radom i imate finansiskih mogucnosti ovih 7 radnji neka vam dreser uradi kod psa i to je to!
malo je profesionalnih dresera u Srbija koji vrse obuku "lovackih pasa" tako da povedite racuna kome dajete psa! Iz mog iskustva komanda dođi najbolje se pamti uz pomoć slanine i čvarka Znači od 2 meseca pa nadalje kasnije posle 4 m.povremeno svaki poziv i odziv nagrada,Sa temperamentnijim psima mali teže ali svejedno uspešno može pomoć kanapa (10-20 m) kasnije i praćke s sada i teletakt. Sedi čekaj isti postupak nagrade kod sedanja pa postepeno nakraće relacije udaljavanje i obavezno vraćanje uz nagradu.Zaustavljanje psa na pokretanje divljači kanap ili teletakt ili ako je urađen stop na pištaljku . K nozi ili uz nogu ili pored u šetnju sa povocem i vraćanje kad god pokuša da isprednjači kasnije uđe u naviku.Usmeravanje na pravac u šetnji poljem kad kuče istrči zvižduk ruka gore i kad pas pogleda naglo menjanje pravca uz pokazivanje rukom , s vremenom postaje navika.Aport - kako kažeš klasičan posle njega mrtva ili još bolje živa patka na manjoj vodenoj površini prvo da pas vidi a posle da traži na neviđeno ako išta vredi pas sam će ukapirati povezano sa pokazivanjem rukom pravca kretanja.Krvni trag ispočetka lak .Uzeti svežu krv i posoliti je da se ne zgruša kapati na razmak od 1m nekih 20 pa 50 m. Kasnije i mnogo ređe kapati na kraju traga obavezno koža ili mrtva divljač i to je mnogo skraćeno upravo to što trebate |
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 17.12.2010. 15:54
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Neki lovci kazu da netreba psa uciti da krene iz marke na divljac po komandi nego da pas sam zna kad je pravi trenutak da to uradi. Mene zanima koliko je to tacno?
 Engleski poenter 
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 21.12.2010. 09:44
|

Admin

|
Hunter for ever kaže:
Neki lovci kazu da netreba psa uciti da krene iz marke na divljac po komandi nego da pas sam zna kad je pravi trenutak da to uradi. Mene zanima koliko je to tacno?  Lično smatram da bi pas trebao da krene samo na komandu ili još bolje da lovac sam pokreće divljač, pošto vreme kada je on spreman ne znači da je spreman i lovac,a vrlo često se dešava da pas počne skraćivati vreme marke do čak izostajanja marke.Najčešće se to dešava ako je pas imao prilike uhvatiti živu divljač ili ako je lovište bogato pa posle prve marke sledi kule pa marka,ali na drugu divljač zbog gustine naseljenosti, a ukoliko je pas izuzetno temperamentan zbog mnoštva i jačine mirisa poželi da sam hvata. To je moje iskusrvo šta misle ostali. Ovo možda ne pomaže ali ne može da škodi |
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 21.12.2010. 13:48
|

Lovčina

|
Mnogo puta se desilo da lovac nestigne do kera a ker vec podigao divljac,naravno zbog udaljenosti nije u mogucnosti da puca.E sad kome kako odgovara neka se odluci. Kad bude doslo vreme na mene da postanem lovac uzimam novog kera i krecem da ga obucavam,do tada ima jos dosta vremena..;)
 Engleski poenter 
|
|
|
|
aca |
Objavljen 21.12.2010. 13:50
|

Veteran

Upisa: 644
Pristupio: 18.03.2010. 19:42
|
to uopste nije tacno po mom misljenju.ako ker slucajno markira u gustisu gde ga ti ne vidis kako ces da pucas fazana kad ga on digne.treba uciti kera na komandu ili prici njemu i na komandu ajde da zajedno isteraju divljac.ja radim ovaj drugi nacin |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 21.12.2010. 15:41
|

Admin

|
aca kaže:
to uopste nije tacno po mom misljenju.ako ker slucajno markira u gustisu gde ga ti ne vidis kako ces da pucas fazana kad ga on digne.treba uciti kera na komandu ili prici njemu i na komandu ajde da zajedno isteraju divljac.ja radim ovaj drugi nacin Upravo zbog teških i gustih terena gde nema vizuelne kontrole velika pomoć je klepetuša jer znaš gde je pas i lakše se usmeravaš, moj matori Zik se u poslednje vreme malo obezobrazio pošto sam više pažnje posvetio mnogo mlađoj kuji Aki i štenetu Mrvanu .I star se pas može pokvariti ako sa njim redovno ne radiš i ne obraćaš dovoljno pažnje na njega,ali njegovo iskustvo sa vremenom mu govori da u trski i gustom grmlju nema marke nego ide direktno na divljač a ako se fazan u gustišu pred njim izvlači onda ga prati uz lavež tako da mi glasom pokaže gde je i da budem spreman. Ovo možda ne pomaže ali neće da škodi. |
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 21.12.2010. 21:48
|

Lovčina

|
Da li kleptusa moze da smeta psu koji je nikada nije nosio mislim jel utice na njegov rad???
 Engleski poenter 
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 22.12.2010. 08:43
|

Admin

|
Hunter for ever kaže:
Da li kleptusa moze da smeta psu koji je nikada nije nosio mislim jel utice na njegov rad??? Kada sam je prvi puta stavio Ziku (7 godina) uopšte nije obraćao pažnju na to, za razliku od Mrvana (9 m) koji iako je bio tada u kući nije hteo da se pomera nego samo usporeno dok se nije naučio i to vrlo brzo,u poslednjem lovu kao da i nije nosio ništa oko vrata |
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 22.12.2010. 13:39
|

Lovčina

|
Pitam zato sto sam mislio da ih zvuk kleptuse iritira ili im odvlaci paznju. Nisam jos to probao ali probacu kad nabavim kleptusu.
 Engleski poenter 
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 31.12.2010. 19:38
|

Lovčina

|
Moze li mi neko reci kako obuciti psa da trazi u pravcu ruke??? Citao sam u knjizi Svet lova i divljaci srbije ali mi nije bas jasno.
 Engleski poenter 
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 04.01.2011. 08:05
|

Admin

|
Hunter for ever kaže:
Moze li mi neko reci kako obuciti psa da trazi u pravcu ruke??? Citao sam u knjizi Svet lova i divljaci srbije ali mi nije bas jasno.  Ja radim ovako. Svaki puta kad izvedem kuče (ili odraslog psa) u šetnju pustim ga da se udalji zatim zvižduk da me pas pogleda desnu ruku dignem u vis kao saobraćajac i pokažem u pravcu kojim ću krenuti, to je pod uglom od 90 stepeni u odnosu na kretanje psa, to ponavljam u svakoj šetnji desetak puta videćeš kada pas na pokret tvoje ruke sam počne da ide u pravcu koji pokazuješ tada to postaje rutina . Još neko vreme ponavljaš da budeš siguran da izvršava.Samo nemoj da propustiš zvižduk ja zviznem jednom kratko te pas usvaja istovremeno i drugu komandu a to je jedan kratki zvižduk znači* Obrati Pažnju* . To će ti skratiti obuku kod drugih stvari jer pas shvata da treba da gleda u tebe. |
|
|
|
roedeer |
Objavljen 04.01.2011. 09:32
|

Član

Upisa: 161
Pristupio: 26.11.2009. 13:30
|
Pozdrav kolege,
jedno kratko pitanje, kako naučiti psa da ne ide predaleko, nego do neki 40tak metara od lovca? Da li postoji neki drugi način osim teletakta?
Hvala!
Theory is nice to think about; facts determine the truth.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 04.01.2011. 11:32
|

Admin

|
Po mom iskustvu a ovisno od rase ptičara ( odnosi se na bretona) to se radi još od prvih šetnji kada primetite da mlad pas počinje da samostalno se udaljava i istražuje i to ispočetka samo sa dozivanjem ili komandom * nazad * uz nagradu.Ukoliko to ne pomaže vezati ga na konopac dužine do 35-40m ili kraći i birati teren sa strnjikom ili pokošenu detelinu ali ići uz vetar i kada krene dalje od predviđenog nagli trzaj uz komandu .Nekad sam koristio i praćku samo postoji velika opasnost od povređivanja, poslednja solucija je teletakt.Nisam ga nikada koristio ali na raznim forumima imaju različita mišljenja za i protiv. |
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 04.01.2011. 11:50
|

Lovčina

|
Sve ti je to lepo objasnio DakiNS znaci uzmes prvo konopac dugacak onoliko koliko zelis da ti pas ide daleko,kad pas zategne konopac ti ga samo naglo cimnes da se prevrne.Ako ti tako neuspe onda moras polusati sa teletaktom.
 Engleski poenter 
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 04.01.2011. 12:02
|

Admin

|
Hunter for ever kaže:
Sve ti je to lepo objasnio DakiNS znaci uzmes prvo konopac dugacak onoliko koliko zelis da ti pas ide daleko,kad pas zategne konopac ti ga samo naglo cimnes da se prevrne.Ako ti tako neuspe onda moras polusati sa teletaktom.  Hunteru pretpostavljam da si mlad momak ja lično bih bio malo blaži sa cimanjem ne treba povređivati psa, a sa druge strane ovaj to može shvatiti kao komandu da se vraća uz nogu ili skroz do lovca pa posle može biti problema sa pokretanjem psa na traženje.Zaboravio sam reći još jednu važnu stvar da u kasnijem toku obuke konopac se ostavlja na psu da ga vuče (bez držanja konopca u ruci)dok ne stekne naviku,zatim se konopac skraćuje ma 5-10m pa se time stiču uslovi za korekciju marke a i stajanje na poletanje divljač. Ovo možda ne pomaže ali ne može da škodi. |
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 04.01.2011. 12:29
|

Lovčina

|
Da mlad sam i prihvatam svaku kritiku, ali kada psa samo malo cimnes on ce nastaviti dalje i dalje da vuce,zato treba biti odsecnije cimanje.Isto tako to moze da bude i problem ako pas to pogresno shvati i posle nece hteti da trazi.
 Engleski poenter 
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 04.01.2011. 13:25
|

Admin

|
Hunter for ever kaže:
Da mlad sam i prihvatam svaku kritiku, ali kada psa samo malo cimnes on ce nastaviti dalje i dalje da vuce,zato treba biti odsecnije cimanje.Isto tako to moze da bude i problem ako pas to pogresno shvati i posle nece hteti da trazi. Da odsečanije cimneš ali bez izvrtanja na leđa kao posle dočeka nove godine |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 04.01.2011. 15:40
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Na pochetq teme sam video recept "zamrznuta 'tica", po radi nezvakanja divljachi. E, sad, moj NKD(3g.) voli da ize prepelizzu... Kad kolege ili ja oborimo tichizzu, nastaje trka i borba choveka i zveri ... Potrebno mu je bukvalno dva shkljoca vilicama(nekada koji pokret vishe) da je PROGUTA! 
Markira sve tichizze kao lud, nije zainteresovaT za aport fazana i zeca(OK, sve je to moja krivica), ali shto voli ove sitne da proguta... Qquuuuuu...
Da li je "zamrznuta 'tica" recept i za to, ili imate josh kojih ideja, isqstava i sl.?
Blagodarim unapred!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|