Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 9,3x62

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
9,3x62
canis aureus
 Radi za medalju Odobreno
... teško, sporo a meko = Odobreno
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac
 Radi što nebi. Ali samo za divljač meke kože i umerene bio mase, pošto PPU pravi samo SP zrno koje nije adekvatno za divljač tvde kože i kostiju. A i u mnogim afričkim zemljama je minimalni dozvoljeni kalibar 9,5 mm.
Tri prsta 2Kolce

Max011

Podunavac kaže:
A i u mnogim afričkim zemljama je minimalni dozvoljeni kalibar 9,5 mm.

A u mnogim africkim zemljama minimalan dozvoljen kalibar za lov opasnih zivotinja u turistickom lovu je 9.5mm. Mislim da je uvazeni kolega Podunavac ovakav kontekst recenice imao na umu u svom postu. Jer bi se u protivnom moglo pomisliti da 9.3 nema sta da trazi na tom kontinetu za koji ga je tatko i napravio. Bilo kako bilo sa solid zrnom od 21 gram radi posao i na opasnim zivotinjma i debelokoscima . Tacnije tamo gde se lovi na srednjim distancama. U busu teske kuglare iznad .400 i dalje su neprikosnovene jer masa od hiljadu kila i vise puta divljavc u trku od 40km/h daju rezultat u spljeskanom lovcu . Ko zeli malo vise o ovakvom lovu moze procitati domace izdanje knjige ,,Beli lovac,,
ika
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

canis aureus
 misliš da je to taj kontekst?! Zbunjen
a ja misliJo .... Jaooo
Grin

Nego Max0,
koje živuljke padoše od prikazaTih ERA?
Neke sa mekom kožom ili ...?
Dim

Max011
 Ota prica ide ovako ... sede ljudi iz PPU na sajmu kad prema njima ide neki baja ... njima se stresu jaju kad baja poce nesto da im iz kese vadi ... kad ono lik kaze ... ete mi tamo s*ovu vasu dzebanu tepamo po Afrike ne biramo mlogo ...pa ja im*o neka posla po Evropu i da vam dadem ovi zrnaca trebace vam za istrazivanja. Nasima pade kamen sa srca pa resu da ga navuku na uzicku sljivku, prsut i beli mrs kad se ovaj pardonira kaze mora tetki lek da da i avion mu polece samo sto nije te ode covek ... sve u svemu gest za pohvalu. E onda ta prica dodje do mene a ja je podelim sa vama .

Podunavac
 Max nisam ni mislio za lov sve divljači, nego velike petorke. Sa solid zrnom može da se odstreli i nešta veće, ali ovde je reč bila o PPU municiji, a ona se u kalibru 9,3x62 radi samo sa SP zrnima. Znači može taj kalibar ali sa municijom nekog drugog prizvođača, koji pravi solid zrna.
Tri prsta 2Kolce

Max011
 Naravno ... ja to vise zbog nedoumica i konraverzi koje idu sa 9.3x62. I sam sam napravio gresku u recenici koja je trebalo da glasi Bilo kako bilo sa solid zrnima do 21 gram ...B) oocoravela baka ...

nemeza

Podunavac kaže:

To važi za zemlje koje su bile Britanske kolonije, a sve iz razloga da bi zaštitili njihov 375 H&H koji je bio donja dozvoljena granica. Ako uporedimo 375 H&H i 9,3x64 (koji nije dozvoljen) pitanje je koji je bolji za lov u Africi. Bye

Max011
 E ta nesrećna Afrika ...prvo su je kolonizovali Portugal, Španija i Arapi a onda druga tura Engleska, Holandija, Francuska,Belgija i najpošljednja Nemačka koja je imala najmanje kolonija. Kad je medju naseljenicima popularnost jeftinog Mausera u kalibru 9.3x62 počela da ugrožava interese najvećeg kolonizatora palo je banovanje Smile dotičnoga.

Podunavac

nemeza kaže:

Podunavac kaže:

To važi za zemlje koje su bile Britanske kolonije, a sve iz razloga da bi zaštitili njihov 375 H&H koji je bio donja dozvoljena granica. Ako uporedimo 375 H&H i 9,3x64 (koji nije dozvoljen) pitanje je koji je bolji za lov u Africi. Bye

Ja nisam ni rekao da je to ograničenje opravdano. Ali činjenica je da postoji, kao i što je činjenica da je veći deo Afrike bio pod engleskom upravom. A o kalibru 9,3x64 sam već pisao čak smo došli u sukob mišljenja nas dvojica, jer sam ja rekao da 9,3x64 može sve što i 375 H&H magnum uz manje pakovanje, a ti si kolega tvrdio obratno.Bye
Tri prsta 2Kolce

270
 Ajd da pitam nešto ako ima takvih na forumu, onih koji su koristili i 9,3x62 i 8x57 u lovu na DS!
Kolika je u praksi prednost ovog većeg u lovu DS do 150kg obzirom da su 95% dstreljenih do ove težine!
Zanima me u odnosu jednog na drugi u praksi; reakcija na pogodak i dobar i loš, daljine odlaska sa mesta nastrela, krvni trag itd...
Jedan poznanik je koristio oba kalibra ali nema baš neki zavidan broj odstrela i skoro mi reče da nije primetio ama baš bilo kakvu prednost ovog većeg i sve popularnijeg. U oba je koristio municiju PPU SP!
Pa ako ima nekoh sa malo više iskustva voleo bi da mi odgovori...
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!

goranv

270 kaže:
Ajd da pitam nešto ako ima takvih na forumu, onih koji su koristili i 9,3x62 i 8x57 u lovu na DS!
i...
Nisam pobornik ni jednog od ova dva kalibra,pre sam za nesto mekse 7x64,27o,ali koliko je odstreljeno sa 8x57,da se skupe svi ostali kalibri ne mogu ni do pola da dostignu,sto se tice nasih prostora\SFRJ\
V.G.

nemeza

Podunavac kaže:

nemeza kaže:

Podunavac kaže:

Ja nisam ni rekao da je to ograničenje opravdano. Ali činjenica je da postoji, kao i što je činjenica da je veći deo Afrike bio pod engleskom upravom. A o kalibru 9,3x64 sam već pisao čak smo došli u sukob mišljenja nas dvojica, jer sam ja rekao da 9,3x64 može sve što i 375 H&H magnum uz manje pakovanje, a ti si kolega tvrdio obratno.Bye

Unapred se izvinjavam ako sam tako nešto napisao,mada sumnjam, ovo je jedini moj post koji sam našo ali nevidim razliku u mom mišljenju.

nemeza kaže:
Inace i 9,3x62 i 9,3x64 i .375 H&H su nastali za lovove u Africi to sto je 9,3x62 vise danas zastupljen u evropi je mozda najbolji dokaz da je ipak prikladniji za lovove koji se organizuju na evropskim prostorima.

rk kalibri 9,3x...- odnosno svi kalibri ispod 9,5 bili su zabranjeni za lov u africi u svim britanskim kolonijama što bi značilo u skoro celoj Africi.

gore je slika 375 H&H koji je i bio uzrok ovakvoj zabrani. Pozdrav.

http://www.srbija...ead_id=901
Bye

Podunavac
 Nemeza na nekoj drugoj temi, ali me sada mrzi da tražim. Ali nije ni bitno. Bitno je da smo se razumeli sada ovde.Bye
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

270 kaže:
Kolika je u praksi prednost ovog većeg u lovu DS do 150kg obzirom da su 95% dstreljenih do ove težine!
Zanima me u odnosu jednog na drugi u praksi; reakcija na pogodak i dobar i loš, daljine odlaska sa mesta nastrela, krvni trag itd...
Jedan poznanik je koristio oba kalibra ali nema baš neki zavidan broj odstrela i skoro mi reče da nije primetio ama baš bilo kakvu prednost ovog većeg i sve popularnijeg. U oba je koristio municiju PPU SP!

Sa kalkibrom 9,3x62 imam nešto malo iskustva, ali na žalost ni blizu onoliko koliko bi to voleo. Što se tiče ovog drugog većinu DS koje sam odstrelio u svom lovačkom stažu je upravo kalibrom 8x57 IS, kojega smatram odličnim izborom za lov DS pogonom. Međutim razlika postoji i to niko ne može da ospori. Razlika u promeru zrna od preko 1 mm i razlika u težini od skoro 6 grama (govor o PPU municiji). To bi bilo isto kao kada bi rekao da između kalibara 8x57 IS i 6,5x55 nema razlike prilikom odstrela DS. Naravno da sa dobrim pogotkom neće biti velika razlika između 8x57 IS i 9,3x64 ali je ima, a kod lošijih pogodaka ova razlika tek dolazi do izražaja (ili kod krupnijih primeraka DS).
Tri prsta 2Kolce

mogli
 kolega Podunavac imas neka iskustva sa 6,5x55 Norma Vulkan 10,1gram?

Podunavac

mogli kaže:
kolega Podunavac imas neka iskustva sa 6,5x55 Norma Vulkan 10,1gram?

Nemam. Kod mene je ovaj kalibar veoma redak. Druga stvar za lov DS ga nebi koristio ni kada bi imao priliku. A u Srbiji lov DS sa ovim kalibrom nije ni dozvoljen, zbog promera zrna ispod minimalnog propisanog (7 mm). Što se tiče gramaže nikada nisam video zrno kalibra 6,5 mm (bez obzira na dužinu čaure) koje je teže od 9,1 gram. Znam da Norma pravi zrna Oryx, Vulkan i Alaska gramaže 10,1 gram ali ja ih nisam imao priliku ni videti niti isprobati.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

270 kaže:

... Podunavac već uporedi "kao 8x57Is i 6,5x55" ... Confused
A ja bih dod'o ...
krvni trag, odlazak sa mesta nastrela, reakcija na pogodak, ... sve zavisi od mesta pogotka, daljine na kojoj je pogođeno tj sa kolikom brzinom zrna je pogođeno a samim tim i koliko je energije doneto na cilj, zavisi dal je divljač mirno stojala ili je bila u pokretu(naprezanje mišića ...), konstrukcija zrna i tt i sl ...
Ali kad već navede PPUovu SP mundžu za oba kalibra ondaK 'vako ...
mLogo veće iskustvo imam sa 8x57IS, da ne kaže' i najveće!!, palo je prilično DS od 8ce i PPU SP ali sam nekad bio neprijatno iznenađen kad sa dobrim pogotkom moram satima da tragam za DS i da je u nekim slučajevima dotučem samilosnim a pogodak klasika u plećku ... naročito u zimskim danima je bilo problematičnih odlazaka ranjenih DS, gusta čekinja +masno tkivo +"štit" i meko SP zrno se raspadalo u plećki ne dajući dovoljan ustrelni kanal kako bi stiglo do vitalnih organa ... i onda sam pronalazio rešenje u drugoj konstrukciji zrna(tvrđe zrno) koje je bilo uspešnije.
9,3x62 sam video u "akciji" prilikom odstrela 25-30 DS težina od 50tak do 160-170kg, od tog broja 60-70% je bilo odstreljeno sa PPU SP na daljinama do 130tak metara i iako sam ljubitelj 8x57IS moram priznati da 9,3x62 ipak "sigurnije" sobaljiva! NAROČITO ako uporedimo PPUov SP u oba kalibra! U 9,3mm je meko SP zrno ipak prilično teže od 8ce (18,5g - 12,7g) te iako sporije bolje "gura" kroz tkivo zbog mase i "kontrolisanije" se deformiše(opet jer je sporije) i zadržava veću težinu pa lakše stiže do vitalnih organa ako već ne daje prostrel.
Video sam i slabije pogotke sa oba kalibra i tu dajem prednost 9,3mm jer i sa tim slabijim divljač je bila zaustavljana dok siguran sam 8cu bi dosta dalje sa takvim pogotkom odnela!
Još je vidljivija razlika u korist 9,3mm kako se težina divljači podiže!(drugar je jednog veprića od 160+kg na daljini 60-70m oboriJo ni da ga je udario Mercedesom 123jkom pri punoj brzini od oko 110km/h ... pogodak u plećku i samo zaleže, par puta papci poleteše u vazduhu ...)
A tek prednost u pogonskim lovovima kad se ne može previše i precizno nišaniti ...
Možda bi drugačija priča bila kada bi izbor zrna proširili a 'vako "što teže za teže to bolje" Stari...
Tek ću prenositi lična iskustva a do tad eto što videh ...
Dim

canis aureus
 Dobar izbor zrna za 9,3 familiju Odobreno ali ne na našem tržištu Jaooo

... Orix 18,5g bih rado oprobao jer mislim da je No.1 ... (zna li iko imal ga gdegod u našem ataru??)
canis aureus priložio:
93_zrna.jpg

Dim

Podunavac
 Jedino u Sloveniji. Meni je najmiliji RWS UNI classic. Više volim malo tvrđa zrna sa kontrolisanom deformacijom.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,952,563 posete www.srbijalov.com