Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: M48

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
M48
ssekir75

davorcalic kaže:
pozdrav...ja imam m48, vojnu pušku sa grbom SFRJ bila je originalna sa bajonetom i moj otac,bio vojno lice,odneo je negde i uradio sledeće; skinuo sve metalne delove sa kundaka,skratio podkundak ,malo ga obradio ...sve u svemu nikakvo ulaganje da kažeš skupo....zašto da dirate cev....nema potrebe...jedino neznam dali leptir smeta za optiku ali kako nesmeta onda vojnom modelu optike za m48...neznam detalje oko tipa,marke ili bilo čega samo sam je video i znam da postoji...moze se nabaviti čini mi se na najlon pijaci u ns(video ih moj buraz nekoliko na par tezgi oko 3000 din) i na vojnom otpadu u zemunu...mislim da je ZRAK_ova....nikako ne koristite vojnu municiju a ako morate ili neznam zbog čega zelite, koristite samo metak sa ljubičastom bojom oko kapisle jer je to zrno,, izbalansirano,, opet kazem tako mi je otac pričao. treba da platim još 4600 din za dozvolu i nosim je kući...jedino što mi ostalo od pokojnog oca...i znam kad ju je doneo 1992 god bila je potpuno nova ..nekorišćena...to su delili podoficirima za 50 god JNA...i davali im dozvole kao lovacki karabini 8x57 CZ...pustam sliku ovih dana

to ljubicasto zrno je snajpersko zrno i jeste dobro balansirano. ona stara municija se moze pucati, ispucao sam je ne znam ni sam koliko iz raznih karabina, ali je NEOPHODNO dobro ciscenje posle toga jer je kapisla sa ziva fulminatom i nagriza cev. i normalno, puca se u nezive mete jer je za lov zabranjena.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Indjijanac
 Gde se nalazi taj ptpad u zemunu?
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

davorcalic
 Pozdrav...vojna municija JESTE ZABRANJENA u pravu si a znamo iz bog čega...a evo šta mene zanima ako neko zna: koju (lovačku) municiju da upotrbljavam ili koja se najbolje pokazala za m48 prilikom upucavanja optike pa dalje za lov jer bi morala biti ista... zar ne? neko je nešto pisao o tome ranjije ali možda neko ima slična iskustva...a na pitanje gde se nalazi vojni otpad u zemunu nemam odgovor jer se i ja trenutno raspitujem...znam da se sa njega snabdevaju privatni otpadi u temerinu i u kikindi...tamo sam pitao za optike i oni su mi tako rekli a buraz ih video na najlonu...u temerinu sam kupio optiku od RB_a za 300 din...neznam šta da kažem ..nemam dvogled pa dobro dodje i to ...al ne da se vidi fantastično iako je ,,monokl,,

davorcalic

davorcalic kaže:
Pozdrav...vojna municija JESTE ZABRANJENA u pravu si a znamo iz bog čega...a evo šta mene zanima ako neko zna: koju (lovačku) municiju da upotrbljavam ili koja se najbolje pokazala za m48 prilikom upucavanja optike pa dalje za lov jer bi morala biti ista... zar ne? neko je nešto pisao o tome ranjije ali možda neko ima slična iskustva...a na pitanje gde se nalazi vojni otpad u zemunu nemam odgovor jer se i ja trenutno raspitujem...znam da se sa njega snabdevaju privatni otpadi u temerinu i u kikindi...tamo sam pitao za optike i oni su mi tako rekli a buraz ih video na najlonu...u temerinu sam kupio optiku od RB_a za 300 din...neznam šta da kažem ..nemam dvogled pa dobro dodje i to ...al ne da se vidi fantastično iako je ,,monokl,,

davorcalic

davorcalic kaže:

davorcalic

davorcalic kaže:

davorcalic

davorcalic kaže:

davorcalic
 nevolja je ta što nit da kupujem drugi kad već imam ovaj a neznam ni šta da mislim o ovom karabinu....8x57 kad pogodi srndaća pokidaće mu pola plećke...jedino za divlje svinje...jest da nije nekako ,,kicoški,, lep... ono da ti ga svi zagledaju...al šta sad bože moj

ssekir75
 more udri i ne misli se mnogo. ja upravo trazim jedan takav. volim vojno oruzje, i nije mi jasno u cemu je sustinska razlika izmedju m48 i nekog lovackog mauzera pa da se ne moze koristiti za lov (nebitan proizvodjac, nek bude isto zastava). sva razlika je u drvenariji i estetici.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

velja

ssekir75 kaže:
more udri i ne misli se mnogo. ja upravo trazim jedan takav. volim vojno oruzje, i nije mi jasno u cemu je sustinska razlika izmedju m48 i nekog lovackog mauzera pa da se ne moze koristiti za lov (nebitan proizvodjac, nek bude isto zastava). sva razlika je u drvenariji i estetici.

pa razlika je kao kada se vozis u fici i u mercedesu,razlika je ogromna a i fica i mercedes su automobili...
8x57jsStari

PEZ

velja kaže:

ssekir75 kaže:

pa razlika je kao kada se vozis u fici i u mercedesu,razlika je ogromna a i fica i mercedes su automobili...

Kolega ssekir imas kod Buce u Mladenovcu original M48 ne preradjivan (sa grivnama,gornjom drvenom oblogom...)

Kolega veljo a koja je ta tolika razlika sem sto rece ssekir u drvenariji i estetici, znaci, samo sminka?
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

ssekir75
 pez, fala na obaveštenjE, imam i bliže.

veljo, koja je to suštinska razlika u mehanici izmedju m48 i lk, pa ih porediš ko fiću i mercedes? 5mm duži zatvarač? isti kao na snajperki m69. znači m48 brže prepunjuješ. bolje okidanje? kako kome. neko voli mekše, neko tvrdje. preciznost? slažem se da su obično kod lk cevi nešto preciznije, ali nije drastično. finiš? što reče kolega 270, karabin služi da se koristi a ne za ukras. a kundak i kod lovačkih nije uvek po meri...

dakle: ni m48ici, ni bilo kojem drugom vojnom oružju ništa ne fali da se koristi u lovu. samo je neko, eto, smislio da to ne može da bi uzeo pare. mislim na neuatomatsko oružje, da me neko ne shvati pogrešno. vojna municija je već druga priča i tu je sve jasno.

Max011

ssekir75 kaže:
koja je to suštinska razlika u mehanici izmedju m48 i lk, .

Rucica zatvaraca mora dobiti drugaciji ugao radi koriscenja optickog nisana, busenje rupa na bregovima za prihvat optike je vrlo zahtevan posao, resenje leptira na obujmici zatvaraca takodje se podrazumeva,zamena jednostrukog nepodesljivog podesljivim mehanizmom, postavljanje mehanickih lovackih nisana ili skidanje vojnih u tom slucaju ostaje gola stepenasta cev koja se moze a i ne mora obraditi, zamena bukovog kundaka orahovim ili laminatnim ... sve u svemu ima podosta posla ako se zeli pita od sirovog zita
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

davorcalic
 pozdrav kolege...slazem se sa svime ali opet imam nedoumicu oko optike...moj otac je uz m48 dobio bajonet,optiku novu vojnu (sa strelicom a ne končanicom) pribor za čišćenje jedino montažu nisam vidio...sigurno je bila pa opet neznam dali trebaju prepravke na pušci ako se ugrađuje vojna optika....mislim da ne... jer sam siguran da su vojne m48 imale optike napravljene za njih... što se tiče kundaka on je orahovina...naj iskrenije mi je žao što ju je moj otac prepravljao i što nije sačuvan ceo komlet jer bih onda čuvao m48 kao uspomenu i sebi pribavio lep lovaćki karabin...ovako mi stvarno netrebaju dva...vojni otpad iz zemuna je preseljen u kneževac ...(blizu zgrade pinka)i trenutno nema ništa od optika...

arli
 Što se tiče Buce iz Mladenovca zadnji put kada sam bio-pre mesec-dva bila je samo 1 m48 u ne baš najboljem stanju. Navodno ceo kontigent je otišao za Australiju mislim...
Inače cev m48 je predviđena da ispali 15hiljada metaka(po vojnim standardima,do kod lovaškog m70 8x57 oko 7-8 hiljada-naravno ako se normalno održava.iveli

ssekir75

Max011 kaže:

ssekir75 kaže:
koja je to suštinska razlika u mehanici izmedju m48 i lk, .

Rucica zatvaraca mora dobiti drugaciji ugao radi koriscenja optickog nisana, busenje rupa na bregovima za prihvat optike je vrlo zahtevan posao, resenje leptira na obujmici zatvaraca takodje se podrazumeva,zamena jednostrukog nepodesljivog podesljivim mehanizmom, postavljanje mehanickih lovackih nisana ili skidanje vojnih u tom slucaju ostaje gola stepenasta cev koja se moze a i ne mora obraditi, zamena bukovog kundaka orahovim ili laminatnim ... sve u svemu ima podosta posla ako se zeli pita od sirovog zita

sve u svemu tu nema suštinske razlike. pojedinosti, da ne kažem šminka.

PEZ
 Klega Max sve sto si naveo je samo sminka, a mogucnosti sminkanja su velike, ali ako gledamo "srce" karabina sve je isto!
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

ssekir75

davorcalic kaže:
pozdrav kolege...slazem se sa svime ali opet imam nedoumicu oko optike...moj otac je uz m48 dobio bajonet,optiku novu vojnu (sa strelicom a ne končanicom) pribor za čišćenje jedino montažu nisam vidio...sigurno je bila pa opet neznam dali trebaju prepravke na pušci ako se ugrađuje vojna optika....mislim da ne... jer sam siguran da su vojne m48 imale optike napravljene za njih... što se tiče kundaka on je orahovina...naj iskrenije mi je žao što ju je moj otac prepravljao i što nije sačuvan ceo komlet jer bih onda čuvao m48 kao uspomenu i sebi pribavio lep lovaćki karabin...ovako mi stvarno netrebaju dva...vojni otpad iz zemuna je preseljen u kneževac ...(blizu zgrade pinka)i trenutno nema ništa od optika...

m48 sama po sebi nikada nije bila predvidjena kao snajpersko oruzje. postojala je kao prelazno resenje, i to duuugo, sve dok je pocetkom 70tih nije zamenila namenska puska m69 (koja je osnova za lk m70). na m48 montiran je ruski opticki nisam PU od 3,5 puta, i to sa leve strane na sinu. mogao se lako skidati i stavljati, ali je sama montaza bila vrlo nezgodna, morao si da istegnes vrat da bi lepo nisanio. sam nisan je nemacki predratni, i licno mi se jako svidja jer je prost. za m69 razvijen je poseban nisan m69, ili ON2, uvecanja 4 puta. proizvodio ga je, jelte, zrak sarajevo. meni se ovaj nisan svidja, i ako ikad budem stavljao optiku na karabin stavicu ovaj nisan. ti imas sledeci po redu, ON76, razvijen za pa snajpesku pusku m76. kacio se sa leve strane na pusku, takodje na sinu, i verovatno je to razlog zasto ti nemas montazu. inace, taj nisan je kopija ruskog pso-1 nisana i jako je kvalitetan, predvidjen za akanje u borbenim uslovima. kolege koje su ga koristile tokom "opstenarodnog veselja sa pevanjem i pucanjem" 90tih ti mogu reci sta je sve prezivljavao. da sam na tvom mestu drugi ne bih ni trazio, radi sav posao a ne moras da bacas pare za drugi.

canis aureus
 Pa da!
To je TO!
... ako gledamo srce automobila, fićka ili mečka sve je to isto Confused ako će tako da gledamo Stari
Grin
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

ssekir75
 kanise, sustinske razlike i nema izmedju fice i mecke. imaju iste delove. sminka je vec razlog zasto je mecka mecka, a ficko ficko. ili da ne bude bas ficko, nek bude tristac. ;)

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,129,090 posete www.srbijalov.com