Ih Jank pa zar ne znaš vic kada je Mujo pitao Hasu kako izgleda banana, a ovaj mu odgovori : Znaš kako izgleda šljiva? Da ! E banana nije ni nalik
Ali sličnost lišća nema veze sa aromom!
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
DakiNS kaže:
Ih Jank pa zar ne znaš vic kada je Mujo pitao Hasu kako izgleda banana, a ovaj mu odgovori : Znaš kako izgleda šljiva? Da ! E banana nije ni nalik
Ali sličnost lišća nema veze sa aromom!
Ma to sam već koristio kao šalu da bih objasnio ukus nečega onima koji neznaju ili ne prate viceve...
Evo mog recepta za takmicarski, obican konzumni, reklamni, svalerski, a u stvari lovacki (u zavisnosti kome ga i kad kuvamo) gulas. Poenta je da u svim slucajevima zavrsava posao...
Srnece meso (but, pauflek, plecka) iseckamo u kocke (2-3 cm).
Tome dodamo do 30% mesa d. svinje, junetine, ili svinjetine (npr. na 2 kg srnetine 0,5 kg drugog mesa).
U bilo kakav kotlic ili serpu ili lonac (a moze i u zemljanu ambalazu) ubacimo 1-2 kasike masti, ili pola litra ulja, zagrejemo i na tome izdinstamo sitno secenog ili jos bolje samlevenog crnog luka u kolicini od 50-70% od kolicine mesa (npr. za 2 kg srnetine i 0,5 kg drugog mesa treba oko 1,5 kg luka). Luk se dinsta dok ne izbaci svu vodu, odnosno dok ne postane smedj. Nije problem ni ako malo uhvati za sud u kome se dinsta, jer se posle naliva voda. Treba samo da vodino racuna da ne izgori, tj. da ne pocrni.
Nakon toga, na dinstani luk ubacimo 2-3 sargarepe i jedan koren celera secene na kockice ili jos bolje samlevene na masini za meso, prodinstamo i ubacimo na kockice seckane mesnate suve slanine (nije obavezno), a nakon toga ubacimo i meso (ukoliko je meso od mladje divljaci, do 2 god. starosti, moze da se kuva bez odlezavanja u marinadi/pacu, a ukoliko je starija divljac, dovoljno je da prenoci u marinadi koju pravim od: case ulja, case vode, pola case jakog crnog vina, malo mlevenog crnog bibera, slatke aleve paprike, soli, lovorovog lista, ruzmarina, bosiljka i belog luka (poslednja tri sastojka nisu obavezna)). Meso iz marinade vadimo resetkastom kasikom, i izbacujemo lovorov list, koji je ruzan kad se nadje u gulasu. Kada se meso dobro prodinsta, nalivamo do 3/4 zapremine kotlica/serpe/lonca vode i kuvamo neprestano na jakoj ili srednje jakoj vatri sat-sat i po. Kako voda postepeno isparava, nalivamo marinadu u kojoj je odstajalo meso, ako takva postoji. Nakon sat i po (polovina kuvanja) dodajemo sok od paradajza, kuvani paradajz, ili kecap i na kocke (1-1,5 cm) secene pecurke. Pecurke nisu obavezne, ali ako se ima, dobro je. Sok od paradajza ili kuvani paradajz idu u kolicini od do 20% od kolicine mesa (na 2,5 kg mesa, 0,5 kg paradajza), dok kecapa treba manje, oko 0,2 kg. Najbolje pecurke za gulas su lisicarke, kojih stavljamo oko 0,3 kg na pomenutu kolicinu, ali mogu da se koriste i vrganj (oko 0,2 kg na pomenutu kolicinu) ii sampinjon (0,3 kg na pomenutu kolicinu).
Kuva se jos jedan sat na srednje jakoj vatri i tada se dodaju zacini: mleveni crni biber, ljuta aleva paprika (zbog ljutine), jos slatke aleve paprike (zbog boje), soli po ukusu, malo secera (pola ili cela kasicica), a ako se ima, moze i stangla cokolade za kuvanje, koji smanjuju kiselost i ostrinu ukusa. Dzem ili sveza narandza se dodaju kada se kuva jelensko meso, ne i u srnetinu. Ako se ima u kuhinji, ovde se dodaje i prstohvat origana, ruzmarina i bosiljka (zbog mirisa, ne utice narocito na ukus) i malo crnog vina ako meso nije bilo u marinadi (zbog regulisanja kiselosti).
U ovih poslednjih pola sata se sve radi po ukusu, odnosno cesto se proba i ispravlja se ako nesto ne valja. Boljeg saveta nemam. Nakon ukupno 3 sata intenzivnog kuvanja (ne racunam period dinstanja luka, povrca i mesa), gulas bi trebalo da je gotov.
Jos bolji rezultati se postizu ako se gulas kuva sve dok se masnoca ne odlije na povrsinu gulasa. U svakom slucaju, nakon 3 sata intenzivnog kuvanja, vatra se smanjuje (da ne zagori), a masnoca koja se odlila se jednostavno prolije ili pokupi sa povrsine kasikom ili kutlacom.
U pocetku ja namerno stavljam vise masti da gulas ne bi zagoreo i da ne bih morao da ga mesam varjacom. Ovo radim iz prostog razloga da bih sto manje muljao meso, a da se kockice mesa ne raspadnu. Mesanje obavljam jednostavnim treskanjem suda u kome se gulas kuva, ili vrcenjem kotlica (oni koji kuvaju riblju corbu znaju za ovo).
Kad se gulas skuva, sluzi se iskljucivo u sudu u kom je kuvan. Servira se uz testo (makarone, rezance), naravno ko voli, dok ja preferiram samo mlad sir ili fetu. Salata po zelji.
Od pica, opet ko sta voli. Najbolja opcija je vino koje je upotrebljavano i za kuvanje, a za one koji ne vole nocu da ustaju da popiju vode, spricer od tog istog vina. Prijatno!
knedlice, ...
dva jaja, koja se razmute, posoli se, doda se brasno, i malo vode, sitno seckanog peršuna ... i umuti se testo koje treba da bude takvo da kasicicom moze da se odvaja i stavlja da se kuva. Dodati i malo ulja (manje se lepi za kasiku). Gustina se naravno regulise vodom ...
kuvati u posoljenoj vodi dok knedlice ne isplivaju.
Od gustine testa zavisi tvrdoca knedlica. Ko voli tvrdje neka napravi gušće testo i obrnuto.
Ja sam pristalica knedlica koje pruzaju otpor priu zvakanju, ... zanimljivije je ...
Ne mogu da odolim .... Na dupe bi prolajao.
Novi kanal LR lov i ribolov.
Emisija raznih, no, ... Kako ko voli. Nego pojavila se emisija Lovacki Saveti.
U emisiji pored ostalog uvek i neki recept.
Malopre mi je doslo da zaplacem od smeha ....
Produkcija Skorpion novi sad ...
Urednik Blazo Popovic
Recept "pecena srneca rebra"
A braca uzela rebra od svinje i to mili moji ako svinja nije imala 250 kila nije imala ni kilo. 10 cm debelo, masno roze boje sa sve kozom ....
Znaci rodjaci nisu videli srnu, mislim ni na slici.... Jer da jesu, ... Ne bi im palo na pamet nikada da ovako nesto naprave.
SRAMOTA.
kao im bre budalam ne padne na pamet da ce to da pogleda i neko ko kuva, a u najmanju ruku i neki lovac koji je u zivotu odstrelio neku srnu ili srndaca.
Bruka i sramota.
I to nije prvi out. Vec vise puta prave takve gafove.
U stvari momak kupio prava na emisiju kuhinjica pa reko ajd da zavalim ja to i ovde, ... APP, ... PA RODJACI NE PROLAZI SMESNO JE!!!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?