Poluautomati ili dvocevke?
|
sasa035 |
Objavljen 24.08.2012. 14:15
|
Stari član
Upisa: 238
Pristupio: 13.11.2011. 10:18
|
Prva ljubav zaborava nema.Prva puska iz koje sam ja opalio je bila Monte Carlo.A zatim ruskinja u kal.16.I nemam potrebe da govorim o kvalitetu itih pusaka...Ali sam onda uzeo u ruke P.A.I bila je to ljubav na prvi pogled...Jednostavno mi je lego i tu nije bilo greske.A sto se reducira na njima tice mislim da je to jedna od vecih gluposti.To bi isto bilo kao da karabinima koji imaju magacin za 3 ili vise metaka moramo da imamo 2.Nevidim razliku bilo kada je u pitanju sitna ili visoka divljac.Jer lov je lov.Da napomenem pucao sam iz sauera koji ima magacin za 8 metaka i poenta price je da ima vise metaka...ako se svako drzi ogranicenja da nepominjem etiku i zeli da nebude mesojed nevidim u cemu je problem.A da napomenem da sam bio u lovu gde su u grupi imali po nekoliko PA i kada sam pitao za reducir zestoko su mi se nasmejali!!!Poenta je da u svako slucaju ima ko da kontrolise a mi naravno da postujemo pravila.I onda metak ili dva vise nece biti nikad problem.
sasa035
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 24.08.2012. 15:20
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
DakiNS kaže:
Verovatno će ako bude budućnosti lovstva kod mlađih prevladati PA, ipak je to napredak. Ako se setite prvih prenosivih (da ne kažem mobilnih telefona) koji su ličili na ciglu i imali ograničen domet ovisno o konfiguraciji od matičnog aparata, danas u mobilnom tel. imate računare često jače od kućnih koje koristimo, i opet su mlađi bili nosioci na neki način toga napretka.Danas ipak ima i tradicionalista i zaljubljenika u klasično naoružanje.Ipak će ih još dugo i biti ( pogledajte najnoviji trend povratka tradicionalnoj proizvodnji zdrave hrane). Neka lovi ko sa čim hoće. Imao sam PA nije mi se svideo naspram moje malenkosti malo mi prevelika puščetina ili samo tako izgleda ,ali verujte ne mogu da dočekam da Pamela dođe u moje ruke pa da onako po starinski prošetam lovištem.
Daki
Ko ne bi sa Pamelom da seta po lovistu? |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 24.08.2012. 15:31
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Ma jednostavno volim tu jednu cevku, i taj mehanizam. ;) I sportski auto i porodicni karavan auto idu 50 koliko je dozvoljeno, ali neki vise vole sportske zbog ubrzavanja, neki vise vole karavane zbog udobnosti. E u tome je razlika. Kod mene je izbor PA 100% stvar ukusa, 0% prestiz i 0% moda. Ako se vratite malo unazad, videcete da sam i sam bio za bokericu, ali kad sam uzeo Affinity u ruke, jednostavno je to bila ljubav na prvi pogled.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 24.08.2012. 22:12
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Odosmo ljudi u dubiozu. Puška je puška, a izbor puške je lična stvar pojedinca. Ko što rekoh, ja lično ne volim PA sačmarice, ali ne zameram nikome na izboru, ko poštuje divljač, zakon i kodeks. Nemam protiv PA ništa, ali lično mi se više sviđaju bokerice (i položare). Ne toliko zbog kapaciteta metaka ili tradicije (premda jesam tradicionalista što se tiče oružja), nego zbog tehničkih rešenja samog oružja. Mislim da se na Nidžu malo preoštro reagovalo. Momak nije ništa loše mislio, samo se možda loše izrazio. Po njegovim se upisima do sada moglo videti da je ljubitelj i poštovalac prirode, divljači i lovačkih pasa. A to što mu se više sviđa PA, je njegovo pravo kako god gledali (uključujući i zakonsku regulativu). Problem su lovci (premda možda i ne zaslužuju ovaj naziv) koji na svoj PA umesto reducira stave produžetak, pa ga napune sa 8 ili 9 metaka i prangijaju po svemu što se mrdne. Takvi ne samo da su opasni za divljač u lovištu, nego su opasnost i za kolege lovce. A i sa jednocevkom čovek može da bude neetičan, ako svesno koristi neadekvatnu municiju, ne poštuje lovostaje i ne vodi računa o bezbednosti drugih učesnika u lovu. Uglavnom je više stvar u glavi, a manje u oružju.
|
|
|
|
arsa |
Objavljen 24.08.2012. 23:15
|
Veteran
Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
Podunavac kaže:
Odosmo ljudi u dubiozu. Puška je puška, a izbor puške je lična stvar pojedinca. Ko što rekoh, ja lično ne volim PA sačmarice, ali ne zameram nikome na izboru, ko poštuje divljač, zakon i kodeks. Nemam protiv PA ništa, ali lično mi se više sviđaju bokerice (i položare). Ne toliko zbog kapaciteta metaka ili tradicije (premda jesam tradicionalista što se tiče oružja), nego zbog tehničkih rešenja samog oružja. Mislim da se na Nidžu malo preoštro reagovalo. Momak nije ništa loše mislio, samo se možda loše izrazio. Po njegovim se upisima do sada moglo videti da je ljubitelj i poštovalac prirode, divljači i lovačkih pasa. A to što mu se više sviđa PA, je njegovo pravo kako god gledali (uključujući i zakonsku regulativu). Problem su lovci (premda možda i ne zaslužuju ovaj naziv) koji na svoj PA umesto reducira stave produžetak, pa ga napune sa 8 ili 9 metaka i prangijaju po svemu što se mrdne. Takvi ne samo da su opasni za divljač u lovištu, nego su opasnost i za kolege lovce. A i sa jednocevkom čovek može da bude neetičan, ako svesno koristi neadekvatnu municiju, ne poštuje lovostaje i ne vodi računa o bezbednosti drugih učesnika u lovu. Uglavnom je više stvar u glavi, a manje u oružju.
Bravo Podunavac delim tvoje misljenje.
Licno se zgrozim kada u lovu na sitnu divljac cujem plotun od pet komada.
'bem li ga, to je protivno mom shvatanju lova.
Joca i Luka
|
|
|
|
sasa035 |
Objavljen 25.08.2012. 19:45
|
Stari član
Upisa: 238
Pristupio: 13.11.2011. 10:18
|
Mislim da smisao puske koja ima magacin za 5 patrona je da ima pet ona koja ima jedan da ima jedan.Kada bi kodnas imao ko da adekvatno kontrolise ko kada i kako ide u lov...Ispravnost lovaca bilo u pitanju da li su svi koji idu u lov lovci ili ima i onih koji svojevoljno uzeli pusku u ruke.Da li su se ispostovala dozvoljena kvota I.T.D.Najveca glupost je misliti da covek ako ima 5 metaka u magacinu moze vise ili manje da ukrade u odnosu na onog ko ima 1.Problem lezi apsolutno u nama samima i nasoj nedisciplini i podjednakom bezobrazluku.Prosto moje misljenje je da kod nas ide u lov svako...Izbor puske je apsolutno nebitan.Svako voli da lovi s cim ima i koliko moze sebi da priusti.Obelezavati ljude TREBA ALI SAMO ONE KOJI NISU DOSTOJNI LOVA(lovokradice).A to je glavni problem nas.Pitanje je koliko smo mi sami dobri.
sasa035
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 25.08.2012. 21:02
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Podunavac kaže:
Podunavac.
Zbog toga sto su me prekoravali zbog izbora PA, ja napisaH to sto napisaH, kad ono naJidjo na jos veca prekoravanja.
Volim izgled puske! Ako treba, stavicu i reducir na jedan metak. Meni to nije problem. Ne nosim ja PA u lov, nosim lovacku pusku, za koju vaze lovacki zakoni. Ko je lovac, taj ce biti lovac i sa PA i sa lukom i strelom.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
cokoladni |
Objavljen 25.08.2012. 21:45
|
Član
Upisa: 74
Pristupio: 24.08.2010. 13:17
|
Licno imam obe i dvocevku bokericu i poluautomat,ja retko pucam drugi metak bio pogodak ili ne smatram da je to korektno prema kolegama da i oni mogu da pucaju posto naravno uvek sacekamo da kolega zavrsi pa necemo valjda da pucmo nas pet istovremeno u istog fazana .A onaj ko ne postuje kolege nece ni sa dvocevkom a ni sa poluautomatom,a uz to poluautomat je popularan medju mladim lovcima i to je normalno i normalno je da vecina njih shvati da je dvocevk bolja zbog izbora cevi i lakse se lovi iz tog razloga dajem prednost dvocevki ali mi je isto tako zadovljstvo da lovim sa P.A
priroda i drustvo
|
|
|
|
AJDUK |
Objavljen 27.09.2012. 12:08
|
Član
Upisa: 171
Pristupio: 11.07.2011. 13:34
|
Eee kupio poluautomat a osta zelja za bokericu, pasce jedan bajkal IZ 27 kad tad. |
|
|
|
Nikola M |
Objavljen 27.09.2012. 12:15
|
Član
Upisa: 106
Pristupio: 23.11.2010. 14:36
|
ja sam za bokericu. to je sve stvar ukusa..
Dobar Pogled
|
|
|
|
aleksa |
Objavljen 27.09.2012. 13:04
|
Veteran
Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Svakako da se ukusi razlikuju, a u skladu sa tim, moj ukus je položara. Iako trenutno lovim sa MP-153 i to mi je za sada jedina puška, ubrzo po početku korišćenja poluautomata sam shvatio da to nije pravi izbor za mene i uopšte za lov kojim se bavim. Mislim da velika većina onih koji u nekom periodu love sa PA isto to shvate.
Što se tiče tehničkih rešenja kod dvocevke, ja sam za varijantu sa 2 obarača, ležište cevi od 70 mm i eventualno 76 mm kod kalibra 20. Od modernih rešenja, promenljivi čokovi dolaze u obzir jer ako se puška koristi kao univerzalna za svu sitnu divljač, ponekad je i te kako poželjan otvoreniji čok od 1/2 ili punog čoka.
Iz iskustva znam da svaki od 3, da kažem standardna kalibra, 12,16 i 20 može biti upotrbljiv za svu sitnu divljač. Takođe mi se čini da su puške u kalibru 16 u kombinaciji sa standardnom municijom, možda i najbolji izbor po pitanju mase, balansa, trzaja itd. a ni ubojitost im ne manjka.
Prolazio sam kroz razne faze maštanja ali sam se bar za sada zaustavio na jednoj dobroj položari u bilo kojem od navedena 3 kalibra ne težu od 3,100 kg u kalibru 12 i ne lakšu od 2,800 kg u kalibru 20. Takva puška u kombinaciji sa robustnim i moćnim PA bi pokrila sve lovove koji su uopšte dozvoljeni sačmaricom i zadovoljila moje ukuse(opet ti ukusi). |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 28.09.2012. 18:09
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Slozicu se sa podunavcem. Stvar izbora, a dodao bih i da svaka puska ima svoju namenu. Ja imam i polozaru i bokericu i PA, i to vise pusaka. Bokerice su mi puske za lov zeca i fazana, gospodski lov ... PA patke i guske, a polozara za sumske terene gde ima sljuke i prepelicu ... Razlog ... zbog cokova, tezine i duzine cevi. A sve sem jedne su 12/70. Jedna bokerica je 12/76 iako i to smatram pomodarstvom i nepotrebnim.
PA sa cevima od 80 cm ( 31.5 inca) i punim cokom je pravi alat za patke i guske. U sustini nikada vise od dva metka (ima mesta za 3) ali nema potrebe, stvarno. Uvek si u grupi tako da uvek bude ispaljeno dovoljno metaka. A ima i jedna paradna bokerica koja je mnoooooogo lepa, sad je doterujem jos malo i bice samo za one lovove gde se malo pravimo vazni ...
Sta hocu da kazem... Svaka puska ima svoju namenu, ... Barem se ja tako pravdam i pred sobom i pred za njihov broj ... |
|
|
|
golf071 |
Objavljen 28.09.2012. 23:30
|
Veteran
Upisa: 891
Pristupio: 05.11.2010. 19:43
|
Ja imam PA a želja mi je jedna dobra bokerica 12,dogodine mislim da uzmem jednu,sutra bi trebalo da odem na sajam da malo merkam. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 29.09.2012. 22:35
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
lako je loviti sa Pa ali treba imati ovolika
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 29.09.2012. 22:36
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Pa loviti sa ovim oružijem
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 30.09.2012. 08:05
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Ave svetli care ....
|
|
|
|
mirko knezevic |
Objavljen 30.09.2012. 09:47
|
Lovčina
Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Tema koja nikad nece prestati da bude interesantna.... Sve je stvar ukusa i zelje... Licno u PA stavljam 3metka ali ih retko kad ispalim,zelja za bokericom je oduvek postojala i na kraju sam je i kupio i podjednako dobro lovim i sa tom puskom,ljudi sve je stvar mozga i savesti lovca... Sto kaze jedan covek,celokupna stvar nosenja oruzja je da imas onu najbitniju kocnicu,a ta je u glavi.... Sto se mene tice sve dolazi u obzir PA bokerice hamerles jednocevke IZ 18 sa svakom ces lepo loviti,ako ti je lov hobi i uzivanje....
Srbija do Tokija!
|
|
|
|
golf071 |
Objavljen 30.09.2012. 13:03
|
Veteran
Upisa: 891
Pristupio: 05.11.2010. 19:43
|
mirko knezevic kaže:
Tema koja nikad nece prestati da bude interesantna.... Sve je stvar ukusa i zelje... Licno u PA stavljam 3metka ali ih retko kad ispalim,zelja za bokericom je oduvek postojala i na kraju sam je i kupio i podjednako dobro lovim i sa tom puskom,ljudi sve je stvar mozga i savesti lovca... Sto kaze jedan covek,celokupna stvar nosenja oruzja je da imas onu najbitniju kocnicu,a ta je u glavi.... Sto se mene tice sve dolazi u obzir PA bokerice hamerles jednocevke IZ 18 sa svakom ces lepo loviti,ako ti je lov hobi i uzivanje.... Isto mislim i ja |
|
|
|
veljko__ |
Objavljen 11.10.2012. 19:32
|
Veteran
Upisa: 654
Pristupio: 02.10.2012. 21:31
|
mirko upravu si sve je stvar izbora
|
|
|
|
Voganjac |
Objavljen 16.10.2012. 19:51
|
Član
Upisa: 160
Pristupio: 07.09.2012. 22:09
|
Svako voli na svoj nacin jedni ovo drugi ono a ja volim POLUAUTOMAT i to je kraj nema dalje.....Pozdrav svim lovcima
Voganjac
|
|
|