Pošto nisam znao kakva je struktura članarine prema LSV, odnosno šta je onih 1.400 dinara, citiraću Lalu sa teme o LSV, upis od dana 08.01.2013. godine, br. 2104 od 14.38
Lala kaže:" ...Da podsetim na (po mom saznanju) prošlogodišnju strukturu članarine za LSV, po jednom lovcu, u visini od 1400 din. (iznosi su okvirni):
- 300 din. za finansiranje izrade planskih dokumenata (LPO i GPGL) obavezno preko Vojv. lovca;
- 350 din. za finansiranje izdavanja glasila LSV 'Vojvodjanski lovački glasnik' i obaveznu pretplatu;
- 200 din. za članarinu za LSS
- 50 din. po lovcu, za proslavu jubileja 90 godina LSV;
- 100 din. po lovcu za osiguranje od posledica nesreće;
- ostatak od 400 din. po lovcu za funkcionisanje LSV!
Napomena: od plaćenih 1400 din., LSV je vratio LU 140 din. po lovcu, namenjenih za članarinu LSS.
Po mom mišljenju, prve četiri stavke koje sam nabrojao su višak ove godine (ko hoće u članstvo i u LSS, posebno treba da plati), a mišljenja sam da je i iznos od 400 din. po lovcu (plus 100 za osiguranje) više nego dovoljan da kasa LSV bude puna! Koliko ja znam, LSV ima dvoje zaposlenih, pa ako ima i ako želi da zadrži broj od 18 000 članova, uz punu naplatu to bi bilo preko 7 miliona dinara za troškove rada i plate zaposlenih u LSV! Šta konkretno treba (a treba svakako) da rade zaposleni i angažovani u LSV, koje to usluge prema LU konkretno treba da pružaju? Takodje mislim da se mora precizno odrediti, šta lovci i LU konkretno dobijaju za te pare od saveza? Polaganje lovačkih ispita se svakako plaća posebno, ocena trofeja takodje, tako da mi je zaista nejasno na čega odlazi cifra od 5-6 stotina hiljada dinara mesečno u LSV (plate zaposlenih bruto, sa doprinosima su nešto preko 200 000 din., ako sam dobro obavešten)!?!? Kao što mi nije jasno, kako je moguće da se opet izgleda razmišlja o obaveznom angažovanju i plaćanju firme 'Vojvodjanski lovac' za izradu planskih dokumenata za LU članove LSV (prošle godine su već bili plaćeni i preplaćeni, pa nisu uradjene sve lovne osnove, a uprave LU neka izračunaju koliko ih košta GPGL koji plaćaju po broju članova, i da li ima jeftinije!)?.
Kao što sam već napisao pre godinu i više dana, upravama LU će vrlo brzo postati jasno da se moraju uzdati u sebe i svoje članove, a da sve manje mogu očekivati od saveza. Primer Šida, i pozajmice koju očekuju od LSV da bi preživeli, je dobar nauk za one koji hoće da vide. Oni koji neće, i koji su zbog nekih razloga (pretpostavljam ličnih) spremni da od lovačkih para odvoje lepu cifru za savez, moraće da se dobro razmisle kako da objasne svojim lovcima šta i koliko plaćaju...."
Upravo o ovakvim stvarima ja pričam.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
DakiNS kaže:
Gedžo u tom slučaju bi morali i da rade , ovako uživaju , svako malo idu da posete neko udruženje kao na primer Margitu, pa posle lepog neograničenog lova (bože pa oni su "vlast") sledi pa. Nisu ni oni ludi , ma tačno znaju koliko je šta isplativo mnooogo bolje od nas! I da dodam : Po tudjem dopetu i 100 batina je malo!
Daki, ja i većina mojih vlasotinčana smo to shvatili i zato naše novce tokom prošle godine nisu trošili za tu namenu a bogami i neće, dok ne shvate da nema više: "radim prema mogućnosti a trošim prema potrebama". Čudi me samo da su to shvatili pojedini lovci udaljeni trista i više kilometara od Beograda i Novog Sada, dok većina u blizini to ne shvata?
O čemu se radi?
Pa zar ne vidimo da svuda, gde vladaju "samoupravni odnosi" (lovački savezi, sportska društva, itd), postoje nagomilani problemi i finansijske dubioze!!!???
Pa zar trebamo sve uništiti, da bi nam došlo u glavu?
Ne vidim razloga da se lovci uže Srbije a naročito Vojvodine, doslovno "deru" da bi par ljudi moglo da uživa!!!???
Ako ništa drugo, treba pokušati i drugu mogućnost. Ponuditi čelnim ljudima, da više lovne asocijacije posluju sa godišnjim članskim doprinosom od 100 dinara po članu udruženja. To u slučaju LSV iznosi 2.000.000 din. na godišnjem nivou, plus sopstveni prihodi od pruženih usluga, dok u slučaju LSS to iznosi 5.000.000 din. plus sopstveni prihodi. Sasvim dovoljno za plate 2-3 radnika i ostale materijalne troškove.
To znači da bi lovcima Vojvodine, svake godine ostalo 26.000.000 dinara samo od ove uštede, za direktna ulaganja u lovišta. Lovcima uže Srbije bi takodje ostalo preko 20.000.000 dinara po ovom osnovu za direktna ulaganja u lovište. Tim sredstvima i sredstvima od 90.000.000 dinara iz Fonda za razvoj lovstva, lovišta Srbije bi sigurno bila bogatija.
Vlasotinčani su po napred pomenutom osnovu, prošle godine uštedeli oko 250.000 dinara a uredno su izmirili sve obaveze i poslovnu godinu će završiti sa dobitkom. Plate radnika (upravnik i dva lovočuvara) za decembar su isplaćene 31.decembra 2012. godine.Višak sredstva će biti preneta u ovu godinu i deo ovih sredstava (od uštede članarine LSS) najverovatnije oročiti na određeni period. Za pet godina, samo od ušteda po ovom osnovu, akumuliraće se preko 1.500.000 dinara, koja će biti investirana u kompletnu rekonstrukciju i adaptaciju Lovačkog doma (u kome ste spavali).
Lovnu sezonu ćemo završiti bez ikakvih problema i uz ispunjenje Finansijskog plana i GPGL sa preko 95% i to bez članstva u LSS. Iskreno nismo ni primetili da više nismo članovi LSS.
A zašto to nije primećeno?
Indjijanac, podležu li lovačka udruženja oporezivanju po osnovu poreza na dobit, jer sada imamo taj problem!!!???
izvod iz zakona o prezu na dobit
Član 2
Poreski obveznik iz člana 1. ovog zakona je rezident Republike Srbije (u daljem tekstu: rezidentni obveznik) koji podleže oporezivanju dobiti koju ostvari na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: Republika) i izvan nje.
Rezidentni obveznik je, u smislu ovog zakona, pravno lice koje je osnovano ili ima mesto stvarne uprave i kontrole na teritoriji Republike.
....i tako danas opet kupim ZOV, današnje izdanje br.743, a ono opet lovi se u u ovom udruženju, pa reko da prenesem članak u celosti, a ima tamo i nama dragih likova tipa ZOOTEKA, itd...čitajte..iii..razmislite
SIMBOLIČAN NOVOGODIŠNJI LOV U ŠIDSKOM LOVIŠTU
naslov: Pravi povod - saradnja
Više nego simboličan lov okupio je više od stotinu lovaca u lovištu "Sava", 29.decembra, u organizaciji lovačkog udruženja "Srem" Šid, odnosno lovačkog društva "Graničar" iz Jamene. Bio je to tradicionalni novogodišnji grupni lov na divlje svinje u kome, su pored domaćih lovaca, učestvovali i brojni gosti, kao i pobratimi iz LU "Srndać" iz Bačke Topole i LU "Zemun" tačnije lovačke sekcije "Ugrinovci". Među zvanicama bili su i Ilija Elezović, predsednik LS Kosova i Metohije, Rodoljub Hadži Cenić i Aleksandar Pantelić, viši lovni savetnici iz Lovačkog Saveza Srbije, zatim predstavnici lovačkih udruženja "Senta", "Vojnik" iz Beograda i "Karađorđe" iz Topole, Zoran Petronijević ("Swarovski optik" ) i Miodrag Žarković Žare ( "Trofej komerc" ). Najuspešniji je bio Saša isalović iz Morovića, koji je odstrelio divljeg vepra.
Nakon uspešnog ova, druženje lovaca nastavljeno je u lovačkom domu u Jameni. Tom prilikom, dogovoreno je da Lovačka udruženja "Senta", "Vojnik"iz Beograda, "Jovan Šerbanović" iz Žagubice, "Graničar" iz Jamene i pojedina lovačka udruženja sa Kosova i Metohije uspostave čvrstu međusobnu saradnju, u okviru koje je predviđeno organizovanje zajedničkih lovova, razmena iskustava iz oblasti praktičnog lovnog gazdovanja i edukacija članstva za koje je prvenstveno zadužen dipl. inž. Aleksandar Pantelić, viši lovni savetnik u LSS i ekspert Međunarodnog saveta za lovstvo i zaštitu lovne faune(CIC). On je već održao po nekoliko takvih predavanja u pomenutim lovačkim udruženjima, pa će s tom praksom nastaviti i u narednom periodu, jer ona unapređuje lovstvo. Sledi i angažovanje poznatog lovnog stručnjaka i naučnog radnika prof.dr Dragana Gačića sa Šumarskog fakulteta u Beogradu i prof.dr. Ninoslava elića sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, što će doprineti osavremenjavanju gazdovanja lovištima.
u prilogu fotografija Saša ilasović sa odstreljenim divljim veprom,
a u potpisu (kao i obično)
Milan Ostojić
...hmmm...zanimljivo!!!.morate priznati da kog je gospon edukovao, daleko je dogurao!!..a mislim da ima tu i puno toga iza zavese!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
zoranp kaže:
Više nego simboličan lov okupio je više od stotinu lovaca u lovištu "Sava", 29.decembra, u organizaciji lovačkog udruženja "Srem" Šid, odnosno lovačkog društva "Graničar" iz Jamene. Bio je to tradicionalni novogodišnji grupni lov na divlje svinje u kome, su pored domaćih lovaca, učestvovali i brojni gosti, kao i pobratimi iz LU "Srndać" iz Bačke Topole i LU "Zemun" tačnije lovačke sekcije "Ugrinovci". Među zvanicama bili su i Ilija Elezović, predsednik LS Kosova i Metohije, Rodoljub Hadži Cenić i Aleksandar Pantelić, viši lovni savetnici iz Lovačkog Saveza Srbije, zatim predstavnici lovačkih udruženja "Senta", "Vojnik" iz Beograda i "Karađorđe" iz Topole, Zoran Petronijević ("Swarovski optik" ) i Miodrag Žarković Žare ( "Trofej komerc" ).
...razmena iskustava iz oblasti praktičnog lovnog gazdovanja i edukacija članstva za koje je prvenstveno zadužen dipl. inž. Aleksandar Pantelić, viši lovni savetnik u LSS i ekspert Međunarodnog saveta za lovstvo i zaštitu lovne faune(CIC). On je već održao po nekoliko takvih predavanja u pomenutim lovačkim udruženjima, pa će s tom praksom nastaviti i u narednom periodu...[/i]
Ficho, sunce li ti žarko kalajisano!!! Pa ti o ovome nisi znao ništa?
E sad kad se sremci usreće sa Zootekom, kad im on objasni kako se unapredjuje lovno gazdovanje! Rezultat njegovog unapredjenja se vidi i u stanju u LSS i u lovištima kojima gazduje LSS preko LU, mada ruku na srce, nije on sam tome doprineo.
A možda bi bilo bolje da za početak unapredi istragu o nestalim parama iz LSS? Ili da unapredi potragu za ex predsednikom LSS? Ili, da pokuša da osim jednog broja e-lovca, izbaci još koji, čisto da ima posle čime da opravda sredstva dobijena od Ministarstva?
Prilično me iznenadio potez Elezovića, a bogami i potez Baneta iz Žagubice. Kako ljudi brzo zaboravljaju, to je čudo jedno!
A tek Senta?!? Tu sam ostao zatečen potpuno.
Ništa mi nije jasno, osim što mislim da ovo gospoda iz LSV verovatno neće sa radošću primiti k' znanju!
Kakve se ovo igre igraju, lebac ti ljubim! Pa ovakvi zapleti se ni u 'Dinastiji' nisu mogli očekivati!
Ako, ako, bar ćemo imati šta da komentarišemo. Kanda nas očekuje jako zanimljiva zima i proleće.
Agent Ficha007 je zatajio na zadatku osmatranja, javljanja i uzbunjivanja!
Takozvano lobiranje glasačkog tela,mada se to nekada u žargonu zvalo "uvlačenje u d..e glasačima" je sve popularnije u srpskom lovstvu,pa eto svaki dan možete videti kako se razni lovni funkcioneri šetaju po udruženjima,sastancima UO LU,šalju dopise i raspisuju proglase,organizuju edukativne nastave i nude "stručnu"pomoć.
Medjutim njihov kredibilitet kod imalo upućenijih lovaca u situaciju u našem lovstvu je na jako niskim granama.trenutno ima dosta ljudi koji su svesni situacije i kojih je svakim danom sve više,tako da će verovatno kada svane proleće i počnu redovne skupštine biti postavljano pitanje ko je šta uradio za novce uzete kroz čanarinu? a takodje i ko je šta konkretno uradio u prethodnom periodu od više godina a ne samo ove godine?
Nije tajna da Jamena želi osamostaljenje od LU Srem. O tome sam ovde pisao. Mislim da je greška da sa 50-ak lovaca krenu u priču cepanja i izdvajanja. Pokušaj predsednika LD u Jameni da dovede "zvučna" imena koja su bila pre jedno 20 godina zvučna je samo pokušaj da se LD u Jameni predstavi po meni kao neki budući "elitni" lovački klub da ne kažem udruženje koje će da posećuju pojedinci sa dubokim džepovima...koji će uredno da izmire članarinu i neće se pojavljivati nikad da nešto "porade" po tom istom LU.
Što se tiče novinara, pa tu su oni da takve "veličine" proprate adekvatno i medijski, da sve bude uredno dokumentovano...
Kad im "drugovi i gospoda" članovi "opleve" lovište osta Jamena pusta, kao što je ostao pust i LD "Šid" dok je u njemu bio BB.
Da ilustrujem.
U Šidu postoje 4 reona koji imaju ukupno oko 90 članova ( ove godine ). Do pre par godina samo "čuveni" III reon u kojem su se nalazila gospoda iz Beograda, NS...brojao je oko 50 članova.
Kako je BB otišao taj broj je desetkovan u tom reonu. Spala knjiga na par dobrih slova a sva gospoda i drugovi sa silnim džipovima, BAR-ovima...kad su videli da BB odlazi napustila su članstvo.
Šiđani su ove godine za neke članove platili preko 70.000 dinara udruženju LU Srem a oni gospoda, od kojih su neki izuzetno "lovarni" nisu se udostojili da "apciguju" Šidu ni dinara.
Zbog toga će na redovnoj godišnjoj Skupštini Udruženja "Lovačko društvo Šid" popiti jednu pedalu. Konačno je došlo vreme da se malo i mi pročistimo od te i takve "gospode".
E takvi će danas, sutra doći u Jamenu pa kad "opleve" sve što ima da se oplevi, i kada danas sutra dođe do smene vodećeg čoveka, a doćiće kad-tad jer članstvo treba da čine i obični lovci kojima će zasmetati da im "gospoda" samo dolaze a da im oni "nateruju" divljač...pa kad padne vodeći čovek, odoše i "gospoda" i "drugovi" jer više za njihove džipove neće biti mesta a i oni sami ima da budu "persona non grata"...
Ne opterećujem se Lalo ja mnogo. Vreme je najbolji pokazatelj ko je ko i gde smo sad a gde ćemo biti...
I istaknuti lovni radnici LSS-a se sigurno nisu nadali ovome forumu i pisanijama na njemu. Nisu se nadali da će biti preko 36. MILIONA otvaranja stranica ovoga foruma, živela gospoda u iluziji i na oblacima kako će ovo večno da traje...e pa netje da može!!!!
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Znači stiče se utisak da je izaslanik sa izuzetnim uspehom u dosadašnjim radom u LSS-u (tačnije u cilju prosperiteta srpskog lovstva ) gospon ZOOTEKA, kreno sa lobiranjem po principu " oko kere, pa na mala vrata".
Zanimljivo je da se (po meni) konačno videla i strana kojom ide LU "Senta", tj ko su joj mentori...za mene razočaravajuće, ali šta sad ..nisu prvi kojima je lovstvo negde u pozadini, a vlast u prvim redovima!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Sve se nešto razmišljam oko ove Jamene, dolaska ovih uglednih zvanica sa svih strana, medijske pompe...itd.
S obzirom da su kao gosti bili prisutnu ljudi iz LU Senta koja nije više član LSV, mišljenja sam da Jamena želi ostamostaljenje i sve priče da su za reforme LU Srem padaju u vodu.
Dolazak ljudi iz LSS-a sa kojima LSV nije u dobrim odnosima takođe je interesantan.
Da li to Jamena treba da bude neki "pilot projekat"?
Da li je to podrška osamostaljenju, pa kada propadne ovako samostalno, sa svega 50-ak članova, doduše sa keshom, možda se tipuje na neko iznajmljivanje ovoga lovišta nekom "tajfunu", i ako se zna da po sadašnjem zakonu to može da bude samo JP "Vojvodinašume", ali možda se zakon do tada promeni, pa država obezbedi mogućnost koncecije na svoje prirodno bogatstvo...razmišljam ti ja tako...
A zašto je ovo lovište interesantno...pa verovatno zbog nasipa preko Save, preko kojeg DS konstantno migriraju iz R. Hrvatske i obrnuto, tako da imaju konstantan "priliv" DS, a zna se - gde su DS tu su i "džipadžije", BAR-ovi, farovi...itd.
A šta će biti ako Hrvati, npr. svoj deo zatvore i ograde...osta Jamena bez lovačkoh članstva jer više neće biti DS da se pegla.
Samo nema nigde izgleda običnih lovaca. To je strašno.
Moraću da skeniram pisanije predsednika LU Jamena koje nosi naziv "Neophodnost promena u našim LD i kako ih sprovesti" pa da ostali članovi ovoga foruma, a i članovi LU Srem kažu koju.
Čudno mi je takođe da neko u opšte zove ove "osvedočene ljubitelje prirode" iz LSS-a u goste. Pa njih i malo dete može da provali. Jedino ako nisu banuli u jeku Popovićeve lovačke kampanje koju ovih dana žustro sprovodi po majčici Srbiji da bi video ko ga od starih, a i ovih novih LU podržava.
Neznam dali su kolege lovci čitali u lovačkim novinama, kad je tema oko Živkovića i Pantelića bila aktuelna??...naime ako se dobro sećam (a mislim da sam približan cifri) u tim novinama je navedeno da je tada sekretar LSS imao platu oko 213 000 dinara bez dnevnica i putnih troškova??!!! Postavlja se pitanje kolika je plata danas tom istom čoveku koji je neki "stručni konsultant" i s kojim ovlaštenjem on i dalje vrši edukaciju nekih LU-a??Šta je on to uradio dosada za prosperitet lovstva u Srbiji, pa da ima toliki kredibilitet da ostaje uvek na nekom važnom položaju??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Očigledno ga Zoki neko drži, a on vuče platu li vuče.
Po meni Jamena sa 50 - 80 članova nema šta da traži van LU "Srem" jer kao što sam rekao i napisao, nije lov samo odstrel nego i rad u lovištu.
Ko će da radi ako mu članstvo gro njih čini bogatija klijentela.
Lovočuvar, upravnik lovišta...???? Od te priče nema ništa.
Radiće obični lovci...ako budu hteli da rade. Tu je problem. Ovog momenta on nema kritičnu masu od oko 200-250 lovaca da bi se osamostalio, da bi imao nižu članarinu, pa samim tim i veći broj članova.
Baziranje rada jednog LU samo na komercijalnom odstrelu je loša politika koja vodi brzoj propasti udruženja. Dok bude DS biće i odsterla, ali kao što sam rekao, šta ako DS ne budu više migrirale preko savskog nasipa u Jamenu... Odmah imaš nezadovoljno članstvo, a i sada su kako čujem neki nezadovoljni jer se dogodi da se skupe da love, a onda im se kaže da nema lova, pa kad krenu kući oni "podobni" odu u lov i peglaju...Čudo.
Malo sam gledao neke karte, lovište Jamene je u stvari jedan džep dug i uzak, ne verujem da Srbijašume imaju ineteres za taj teren , a onako odokativno nemaju ni dovoljno veliku površinu, jedina dobra stvar je što je teren gde je migratorni put divljači. Mislim da treba upozoriti sve lovce na rizik osamostaljivanja (nedovoljan broj). A sa druge strane mislim da prisutne zvanice govore o tome ko je sve zainteresovan da se Jamena izdvoji. Žalosno je samo što oni koji bi trebali da vide glavni razlog interesa "zvanica" to ne vide ili vide ali vide i lični interes u svemu tome, dok sa druge strane sam uveren da ostatak lovaca nema ni približnu informaciju šta se dešava , a i kakava je situacija u lovstvu, i koliko je potrebno članova i pod kojim uslovima da takvo LU opstane. Korištenje "tuđih" resursa je osnovna tačka oslonca sadašnje garniture koja želi da se Jamena izdvoji. Ali zaboravljaju jednu osnovnu stvar da su to "TUI" resursi da je Jamena na putu migracije divljači, morali bi dobro da razmisle šta će se desiti kada HR bude završila sa ograđivanjem svojih lovišta? Šta će tada da migrira? Da li će biti svinja za komercijalu? Kolika će onda biti članarina da bi LU opstalo. Strah me da tako kratkovida odluka (pod uslovom da nije u pitanju solarno plaćanje komercijale ) podržana od "ISTAKNUTIH" LOVNIH RADNIKA. To izdvajanje trajati će sve dok se ne preseče migratorni put , a tada čist bankrot ,jer tajfunima a ni "istaknutima" nije interesantno malo prazno lovište .Pa gde će im duša? Prvo se ne mešaju u svoj posao a i kada se umešaju onda se trude da maksimalno upropaste. Sve se nadam da će u toku ove godine konačno da plate za svoje grehe. A i nešto razmišljam : Zašto njih ne tuže zelembaći , pa oni su naneli toliko štete divljači da to ni jedna zima , ni suša ni svi šakali i lije nisu mogli uraditi.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
dobro treba razmisliti pre svakog odvajanja lovišta,a naroćito da ono neizgubi svoju funkciju po definiciji lovišta,odnosno da li u okviru tog novog lovišta divljač može da se hrani,razmnožava,migrira...
Najlakše je u lovstvu primeniti recept"Privatizacije"koja se već godinama vežba na srpskoj privredi.
U lovstvu je još jednostavnije,usitniš lovište,izabereš ono što ima potencijal,za malo vremena uz pomoć par dotadašnjih rukovodioca koji vole nešto,a imaju dovoljno debele izrasline na licu u obliku obraza,takva lica uvode stanja samovlašća po principu "što gore, to bolje"tada se lovcima koji vole lov a lojalni su pruža prilika da idu danonoćno u obilaske lovišta sa oružjem,normalno posle nekog vremena dolazi do smanjenja fonda divljači na minimum,imovina i objekti se polako zapuštaju,a redovno se javlja pojava povećanja članarine i odliva lovaca iz LU.
Tako posle nekog vremena dolazi do LU sa brojem članova od 20-30 lovaca ili manje koje nemože da opstane.
A onda isplivava neki dobrotvor i lovište u vrlo kratkom vremenu procveta
Lala, upis 2160 na temi "LSV", dana 17.01.2013. godine, 09:05
"...Da li je ikako moguće ljudima utuviti u glavu, da su u dobrom delu LU u Vojvodini lov cele prošle sezone obavljali bez lovne osnove, sa planom gazdovanja koji je uradjen na osnovu čega? Nepostojeće lovne osnove za nova lovišta - dakle, nezakonit lov, koliko ja razumem!!!! Kome mogu da zahvale vojvodjanski lovci, za to što su dovedeni u takvu situaciju? Pa kome drugom nego svom savezu i ćerki firmi tog saveza, kojma su platili kroz članarinu da se SVI planski dokumenti urade!! Koliko puta misle da lovcima prodaju priču o lovnim osnovama, koje su inače najskuplje od planskih dokumenata, ali se rade samo JEDNOM U DESET GODINA, jer toliko važe!? Koliko puta misle da naplate jednu te istu lovnu osnovu?
Šta će se desiti sa novcem koji je prošle godine uplaćen za izradu planskih dokumenata, koji nisu uradjeni? Hoće li neko taj novac da vrati udruženjima, ili će nekom da porastu magareće uši?
Biće veselo... [i]U svakom slučaju, treba dobro proveriti koja je cena izrade planskih dokumenata (LPO i GPGL) na drugim mestima (JP, NP, druge firme, pojedinci, savezi...). A što se tiče dokumentacije za učešće na konkursu, potrebna je toliko jednostavna priprema i vrlo mali broj dokumentacije, koju uglavnom svako LU već ima u svojoj arhivi! Da ne misle ljudi da im neko drugi čini bog zna kakavu veliku uslugu!
Sve mi se čini, da dolazi vreme za sagledavanje posledica one prošlogodišnje odluke o visini i strukturi članarine od 1400 dinara, a koliko ja kapiram, nekom će se izgleda obiti o glavu ta nedovoljno promišljena odluka! Jesu li u LSV pomislili, da na ovaj način možda prosto guraju LU svoje članice, u naručje nekom drugom?
Uostalom, neka lovci priupitaju svoje delegate u skupštini LSV, kako su lane glasali (za ili protiv) onakve članarine..."
Mislite o ovome članovi LU "Srem" koji ovo čitate, a naročito vi gospodo delegati u Skupštini LU "Srem" koji predstavljate lovce opštine Šid i pogotovo gospoda Predsednici sekcija čija je odgovornost da na UO LU "Srem" postave ovo pitanje: Da li treba da budemo članovi ovakvih saveza?
Kao gost lovaca u Jameni u lovu od 29.12.2012. godine pojavio se i Aleksandar Pantelić - ZOOTEKA iz LSS-a. E moji Jamenčani. Evo malo o dotičnom.
Upis kolege Elka od dana 19.01.2013. godine br. 4862 na temi "LSS", 11.48č
"...Ko je aleksandar pantelić.
Drug Ace Tucakovića koji ga i dalje promoviše kao ikonu Srpskog lovstva, Zooteku, stručnjaka i poznavaoca, moralni lik, poštovaoca lovačkog kodeksa.Zapravo osobu koja je učestvovala u zloupotrebama kojima je LSS oštećen za preko 20 milioona i protiv koga se po informaciji advokata LSS publikovanoj u skupštrinskom materijalu za februar 2012 i DALJE VODI KRIVIČNI POSTUPAK.Njegov lik oslikava i sadašnju situaciju u LSS...."
Pitanje za lovce iz LU Srem: da li jedan ovakav lik treba da bude zvan u bilo koje lovište, lovačko udruženje bilo gde u Srbiji?
Mislite o tome.
ficha007 kaže:
Kao gost lovaca u Jameni u lovu od 29.12.2012. godine pojavio se i Aleksandar Pantelić - ZOOTEKA iz LSS-a. E moji Jamenčani. Evo malo o dotičnom.
Upis kolege Elka od dana 19.01.2013. godine br. 4862 na temi "LSS", 11.48č
"...Ko je aleksandar pantelić.
Drug Ace Tucakovića koji ga i dalje promoviše kao ikonu Srpskog lovstva, Zooteku, stručnjaka i poznavaoca, moralni lik, poštovaoca lovačkog kodeksa.Zapravo osobu koja je učestvovala u zloupotrebama kojima je LSS oštećen za preko 20 milioona i protiv koga se po informaciji advokata LSS publikovanoj u skupštrinskom materijalu za februar 2012 i DALJE VODI KRIVIČNI POSTUPAK.Njegov lik oslikava i sadašnju situaciju u LSS...."
Pitanje za lovce iz LU Srem: da li jedan ovakav lik treba da bude zvan u bilo koje lovište, lovačko udruženje bilo gde u Srbiji?
Mislite o tome.
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
NIJE SVE U MESU, KOLEGE LOVCI...IMA NEŠTO U LOVSTVU ŠTO SE ZOVE BOGATA LOVIŠTA, A O TOME TREBA DA SE RAZMIŠLJA I RADI PRE SVEGA NA SAMOME SEBI!! OD FILOZOFIJE I STRUČNOSTI PO KANCELARIJAMA , NEMA NIŠTA!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Pošto je tema malo zamrla da malo aktuelizujemo neke stvari.
Juče su u opštini u poseti bili predsednik LD Jamena i gospodin Drezgić koji je zadužen za pravna pitanja u tom društvu te smo dosta vremena proveli u razgovorima i napisima na ovoj temi a koji se odnose na probleme u LU Srem i njegovim sekcijama.
Zaista dobar i kvalitetan razgovor koji je imao dosta tema o kojima smo se saglasili ali i par tačaka koje su po meni sporne.
I oni su kao i lovci iz LD u Šidu saglasni da su promene statuta LU Srem neminovne i da je potrebno smanjiti broj članova UO LU Srem i izvršiti krupnu reorganizaciju društva. Ovakve stvari me raduju s obzirom da LD u Jameni ima oko 50 članova po rečima predsednika. Sa oko 90 lovaca iz Šida to je već oko 140 ljudi koji hoće neke promene u organizaciji udruženja.
I dalje sam na stavu da LD Jamena ne treba da ide samostalnim putem i da je to pogubno za ovo društvo. Iznenađene za mene je bila najava Gospodina Drezgića dolaska u Jamenu dva čoveka koje moj otac dosta ceni: Vukomana Šelmića i Gospodina Ristića.
Za one koji ne znaju Vukoman Šelmić je bivši predsednik LSV, isti onaj koga je uz pomoć Bore Bogunovića i drugih podrepaša u LSV sa te funkcije sklonio Miloš Beuković, pri čemu je sistem ruka ruku mije i ovoga puta bio uspešan jer je Bora malo malo bio odlikovan od strane Beukovića za te svoje zasluge.
E upravo zbog takvih stvari LU Srem ne treba više da bude član LSV-a ni LSS-a nego da se okrenemo samo sebi i isključivo svojim radom i pameću da nešto uradimo. Niti LSS niti LSV nisu više neko sa kim u opšte moramo da radimo i neko od koga zavisimo.
Oni su po novom ZODL samo savezi sa veoma niskim pragom funkcija prema udruženjima i moraju da imaju komercijalni pristup poslu šta mi dobijamo od njih za 1.400 dinara po lovcu?
Čitam da su poslali neko cirkular pismo ka LU da se izjasne. Gospodo, vi ste ti koji treba da se izjasnite šta nam to nudite za pare koje smo vam dali do sada.
Prošle godine dobili ste od lovaca Vojvodine 25 MILIONA DINARA!!!!!!
Za čega?
Za plansku dokumentaciju koji im niste odradili. Za časopise koje im niste dostavili. Pola lovaca u LU Srem se žali da nije dobilo čuveni časopis koji vam je uredno plaćen...Sramota.
Nego da se vratimo sastanku. Posle ovoga sastanka vidim da ni LD Jamena ne želi osamostaljenje. Jednostavno po meni sami u ovakvim okolnostima neće opstati. Moramo se držati zajedno i ostale predsednike preobratiti da su promene u LU Srem neophodne i nužne.
Statut se mora menjati pod hitno. Broj članova UO mora da bude manji. Maksimalno 9 sa predsednikom LU Srem. Mora biti brz i opreativan. Predsednik mora da bude menadžer a okosnicu mora da čini stručna služba.
Ali ne ovakva.
Otvoreno mi je rečeno da LD Jamena ne želi ovakve lovočuvare u lovištu kod njih. Protiv bivšeg lovočuvara pokrenuli su disciplinski postupak koji još uvek stoji jer komisija ne može da se sastane. Pojedini članovi ignorišu svoje obaveze.
To je pokazatelj da je situacija u udruženju loša.
Posebno je pitanje oko sudskih predmeta i presuda koje nas čekaju.
A na sve to dolazi i ustanovljavanje lovišta koje nije urađeno. Neki iz pokrajine su zbog nakaradnog posla dobili po nosu i sada se kako čujem nalaze na godišnjem odmoru, a kada ga potroše ili će da padne pedala ili će im uticaj biti marginalizovan u Pok. sekretarijatu.
Po meni je za ustanovljavanje nadležno Ministarstvo poljoprivrede. Sve i da je sekretarijat nadležan, to ne može bviše da bude LSV koji je taj posao obavljao za Sekretarijat i što je jedna velika nezakonitost.
Država preko ministarstva poveri sekretarijatu posao oko ustanovljavanja lovišta a ova ga poveri jednom udruženju građana ( LSV-u ). Otac poverava posao sinu. Zna se i ko je otac i gde je radio i ko je sin i gde radi.
Pri dolasku danas na posao jedan od dugogodišnjih lovaca, član LU Srem upita me: Šta tamo pišeš opet? Šta hoćete vi Šiđani opet?
Njegov komentar odnosio se na moj predlog za smanjenje članova UO LU Srem jer bi Bože moj, pojedini mali predsednici koji bi i dalje da budu obor knezovi u svojim sekcijama, izgubilii b "funkciju" a samim tim i "fotelju", a to bi za njih bio nenadoknadiv gubitak.
A to što je udruženje u teškom položaju i što je divljači sve manje i manje, što pojedini samo tamo sede kao fikusi i dižu ruke i predstavljaju glasačku mašinu koja glasa najčešće na štetu ovih velikih sekcija, to nikom ništa.
Smešni su mi takvi likovi koji su do juče tapšali BB-a po ramenu i nisu smeli da zucnu, a puna su im usta bila sranja pojedinaca iz vremena BB-a, i kritikovali su ih ali kada ih niko ne vidi i ne čuje. U mraku su svi hrabri.
Niko ovde nešto smisleno da napiše sem par ljudi koji se u ovoj temi javljalju a lovci su u Šidu. Dođite gospodo, predstavite se ovde imenom i prezimenom i napišite i vi koju. Ako smete.
Samo da se njihovo mrtvo more ne talasa, da se nešto sitni "kraducka".
Ponovo povika na Šiđane, ovakvi ste, onakvi...gde su pojedina Gospoda Miševi bili kad su ti isti Šiđani "načeli" BB-a u Šidu, pa su ga onda načeli i u udruženju, a onda su se Miševi brže bolje pridružili stihiji, a do tada ih nigde nije bilo.
Sakrili se u mišije rupe i nisu smeli nos da pomole...
Smeta im što Šiđana ima najviše u Skupštini...kažu imate najviše delegata. Pa naravno kada je lovaca iz Šida najviše, kada najviše para donesu putem članskog doprinosa u udruženje, a pojedine sekcije nemaju ni 15 lovaca...
Da li je pravedno da predsednik neke sekcije koja ima 10-20 lovaca svojim glasom odlučuje u UO o tome gde će i kako da se lovi visoka divljač, DS i ako te divljači u njegovoj sekciji u opšte nema...
Čitajte gospodo predlog Statuta i zamislite se malo kuda ide ovo udruženje sa ovakvim vašim načinom rada...
Ovako kako se sada vodi i rukovodi i kada lovišta budu ustanovljena, Erdevik, Bingula i Ljuba će najbolje proći a preostala tri lovišta ( Sava, Bosut i Studva ) će propasti i država će ugovor sa udruženjem raskinuti a lovišta sa svojom imovinom poveriti na upravu JP "Vojvodinašume" i NP "Fruška Gora" a vi se lovci slikajte za uspomenu i dugo sećanje kako je nekad bilo loviti.
Ne mogu da verujem da je toliki animozitet i mržnja prema Šiđanima da je to strašno. Pa ti isti Šiđani najviše i potežu i predlažu, dok ostali samo ćute i čekaju gotova rešenja, pa onda onako gospodski, dižu ruku za ili protiv u zavisnosti odtoga da li se njihovom doopetu to sviđa ili ne, ne razmišljajući o celini - svim lovcima na teritoriji opštine Šid.
Ali neka...kako radite tako će vam i biti.
Meni stvarno ne ide u glavu, kako se desilo da u Vojvodini samo šidsko lovište (lovišta) ne bude ustanovljeno i dodeljeno po ZODL, i o čemu se tu radi? Ko je kumovao tome? Otkud da se baš u Šidu sad pojavljuje Aca Pantelić iz LSS, kao mogući savetnik i prosvetitelj lovaca? Ima li to veze sa odnosima LSS-LSV?
Da li u svemu tome ima neke veze situacija oko VU Morović i njihovog lovišta?
Iz upisa ovde jasno mi je jedino da izgleda nema više jedinstva lovaca u nekadašnjem šidskom LU (velikom), i da sad svako vuče na svoju stranu, zanoseći se iluzijama da će neka buduća mikro LU imati ekonomsku perspektivu i održivo gazdovanje. Nema od te priče ništa: oni koji misle da sa 50-60 ili 80 lovaca mogu da opstanu, neka samo pogledaju svoje kolege po drugim mestima u Vojvodini koji su gurali istu takvu priču, dobili lovišta, ali i obaveze, pa neka ih pitaju u kakvoj su situaciji sada.
Opšta besparica, neplaćeni dugovi za račune, neisplaćene plate obaveznoj stručnoj službi, ponegde čujem da čak nije plaćena ni ona naknada za korišćenje divljači (10%) što je najbolji put da im se oduzmu lovišta, ponegde nije plaćena ni struja, voda i telefoni, vadi se na sve načine divljač iz lovišta da bi se platili dugovi (a komercijala slaba), krivolovci peglaju ono što pretekne (lovočuvari neće i ne mogu da rade bez plate i goriva), a istovremeno članovi LU hoće da odstreljuju, pa daj i njima; nove obaveze pristižu, a para od članarine nema dovoljno za rad LU, a ne smeju da dižu članarinu lovcima jer će rasterati članstvo (jedna opcija) ili će ih lovci smeniti (druga opcija). Haotično je na sve strane, ali usijane glave koje bi da budu predCednici u svom selu, izgleda ne računaju dobro i ne vide dalje od nosa. LSV ili neće, ili ne može da im pomogne finansijski da premoste onaj bunar iz vremena BB, što mi ima logike, jer se LSV trenutno, koliko ja vidim, više bavi samim sobom, ćerkom firmom i odnosima sa LSS, a sve manje članstvom! Kad čitam ove upise, ispada da su maltene isti ljudi bili i za vreme BB, i sada, pa onda tako stručni u gazdovanju sad treba da vade fleke? Ili grešim?
Šidski lovci i njihove kolege iz okolnih mesta (njihovi predvodnici) kada odlučuju, treba dobro da stave prst na čelo i računaju, i da se manje uzdaju u prirodu, migracije divljači i Boga da im podari dobru godinu, a više da kalkulišu i računaju na svoj rad i sredstva - matematika je egzaktna nauka. Ali takodje i da se zapitaju, da li se možda preko njihovih ledja lome nečiji drugi interesi.
U strateškim pitanjima nema druge šanse, ili si se zeznuo, ili nisi. Osamostaljivanje jeste strateško pitanje - slatka oblanda samostalnosti ('ja šef i babo u ataru' ) unutar sebe krije i pozamašne finansijske (a i druge) obaveze i odgovornosti.
Onima koji sa dozom netrpeljivosti prate ovo pisanje na forumu, bi bilo bolje da hladne glave razmisle o svemu što se piše ovde, da se ne bi kasnije ponovila priča 'bili su forumaši u pravu', kao što je to već bilo kad su neka druga LU, ali i savezi u nekim situacijama naknadno uvideli. Od naknadne pameti nema vajde.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?