Poluautomati ili dvocevke?
|
veljko__ |
Objavljen 07.11.2012. 11:25
|
Veteran
Upisa: 654
Pristupio: 02.10.2012. 21:31
|
Ja sam vise za bokericu,a narocito volim ruske
|
|
|
|
veljko__ |
Objavljen 07.11.2012. 11:31
|
Veteran
Upisa: 654
Pristupio: 02.10.2012. 21:31
|
Ima slucajeva da mi se svidi neki poluautomat,ali pre bih bokericu
|
|
|
|
IZ BAIKAL MP 153 ASTOR |
Objavljen 19.11.2012. 22:06
|
Pripravnik
Upisa: 5
Pristupio: 14.03.2012. 17:12
|
Meni se iskljucivo vise svidja POLUAUTOMAT i to naavno Ruski,a takodje imama i Bokericu IZ 27EM tako da je to stvar ukusa ko sta voli to i nosi u lov....
BRETON I NL TERIJER
|
|
|
|
dragand |
Objavljen 20.11.2012. 12:39
|
Član
Upisa: 116
Pristupio: 03.12.2010. 17:20
|
Evo ja uskoro kupujem svoju prvu pusku. Posedujem rusku polozaru 16 icu nasledio sam od dede, orozara negde 74-te ju je kupio. Odlicna puska onako bas lovacka mozda malo sporija zbog zatezanja orozova ali verujte mi desavalo mi se da zategnem i opalim pre mojih kolega
Sad je velika dilema da li da uzmem poluautomat ili bokericu od poluautomata mi se svidja Beretta ES-100, a za neku bokericu nemam ideju. I verujte mi da razmisljam o tome danima ne znam sta da radim |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 20.11.2012. 12:47
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Ako si na i ne mozes sam da se odlucis tesko ce ti bilo ko od nas pomoci, svako ima svoj izbor (ukus) pa ostaje da se snadjes sam. Kad bih ja birao izmedju PA i bok. uvek bi se odlucio za ovu drugu, neko pak vise voli PA, kao sto rekoh izbor je na tebi pa razmisli. |
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 20.11.2012. 15:07
|
Lovčina
Upisa: 1601
Pristupio: 01.10.2010. 14:36
|
dragand kaže:
...
Sad je velika dilema da li da uzmem poluautomat ili bokericu od poluautomata mi se svidja Beretta ES-100, a za neku bokericu nemam ideju. I verujte mi da razmisljam o tome danima ne znam sta da radim
Na primer Marochhi First sa dodatnim "slug" cevkama je nešto što je meni onako interesantno, a da je bok varijanta i da s obzirom da gledaš ES 100 koja je oko 1000 eura je i ova bokerica mislim u tom cenovnom razredu.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 12.01.2013. 02:10
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Cini mi se da je u Americi za barski lov dozvoljeno samo 3 metaka za PA, a za lov na ostale ptice je dozvoljeno 5.
Da li mi se dobro cini ili sam se negde zaje*o?
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 12.01.2013. 10:50
|
Veteran
Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
dragand kaže:
Evo ja uskoro kupujem svoju prvu pusku. Posedujem rusku polozaru 16 icu nasledio sam od dede, orozara negde 74-te ju je kupio. Odlicna puska onako bas lovacka mozda malo sporija zbog zatezanja orozova ali verujte mi desavalo mi se da zategnem i opalim pre mojih kolega
Sad je velika dilema da li da uzmem poluautomat ili bokericu od poluautomata mi se svidja Beretta ES-100, a za neku bokericu nemam ideju. I verujte mi da razmisljam o tome danima ne znam sta da radim
Kolega posto vec imas jednu prelamacu sta ce ti onda jos jedna (bokerica je isti k... samo u drugom pakovanju) znaci onda kupis nesto razlicito od onoga sto vec imas.Jos ako kupis Beretu zavrsio si posao do kraja zivota.Ja ceo zivot lovim polozarom ali sam uvek uz nju imao i poluautomat. |
|
|
|
aleksa |
Objavljen 12.01.2013. 13:51
|
Veteran
Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
dragand,
Otprilike znam u kakvoj si situaciji i potpuno te razumem. Moje mišljenje je da se svakom dvocevkom ili poluautomatom u kalibrima 20,16 i 12 može manje-više uspešno loviti sva divljač koju je dozvoljeno loviti sačmaricom kod nas. Samo je pitanje kakva su naša očekivanja i čime se možemo zadovoljiti. Sa ekonomske strane je najisplativije imati jednu pušku ali je teško da se ljubitelj nečega zadrži na jednom primerku pa tako i mi lovci na jednoj puški.
Mislim da bi odluku o novoj puški trebalo da opredele pre svega osnovna namena i cena. Takođe, bilo bi nelogično da ponovo kupiš pušku u kalibru 16/70. Sve ostalo ima logike.
Činjenica je da PA imaju prednost u odnosu na dvocevke jer su relativno jeftiniji. Teško da ćeš naći bokericu na tom nivou kvaliteta, izgleda itd. kao što je Beretta ES100 po njenoj ceni.
Sa druge strane, šta će ti PA ako ne loviš patke, guske ili divlje svinje gde PA ima određene prednosti u odnosu na druge konstrukcije ili ako si na pr. niži rastom i imaš kraće ruke.
Po mom mišljenju, sve 3 konstrukcije, položara, bokerica i PA su korektan izbor za lov ali je najbolje sam dobro razmisliti i izabrati onu varijantu i onaj kalibar koji će ti predstavljati najveće zadovoljstvo za novac koji si spreman da izdvojiš. |
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 12.01.2013. 15:19
|
Lovčina
Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Dragand ja se slazem sa Joe the hunterom , bar bih ja tako uradio kada bih se nalazio u pomenutoj situaciji. Pozdrav i dobar pogled.
Engleski poenter
|
|
|
|
-ANUBIS- |
Objavljen 12.01.2013. 19:32
|
Stari član
Upisa: 378
Pristupio: 04.01.2011. 17:11
|
[xhide]dragand kaže:
Sad je velika dilema da li da uzmem poluautomat ili bokericu od poluautomata mi se svidja Beretta ES-100, a za neku bokericu nemam ideju. I verujte mi da razmisljam o tome danima ne znam sta da radim [/quote]
Da ti ja olaksam cuo si razlicita misljenja zasto je bolje ovo zasto je bolje ono i svi su upravu sta ti kazu ali moj ti savet da se ne dvoumis kupi PA i videces da se neces pokajati ima malu prednos jedan primer nepostoji lovac koji ce ti reci da nije bio u situaciju da mu je zafalio i treci metak u nekim situacijama a da ne pricam da ponekada odu i svih 5 nekazem da je to stalno ali u lovu na patke ,guske je moguce pa cisto da ne razmisljas [/xhide] |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 12.01.2013. 20:02
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Recicu ti samo jedno, a to je ako resavas da uzmes PA, nemoj da ti glavni razlog bude treci metak... Ne mora sve sto istrci/izleti ispred tebe da padne, nije sve u tome...
p.s. ako ne odstrelis iz prva dva....
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
Voganjac |
Objavljen 12.01.2013. 20:54
|
Član
Upisa: 160
Pristupio: 07.09.2012. 22:09
|
Samo poluautomat neces se pokajati garant..!!! Drugarski pozdrav,i naravno dobar pogled....!!!!!!!!!!!
Voganjac
|
|
|
|
-ANUBIS- |
Objavljen 12.01.2013. 20:58
|
Stari član
Upisa: 378
Pristupio: 04.01.2011. 17:11
|
Neca92 kaže:
Recicu ti samo jedno, a to je ako resavas da uzmes PA, nemoj da ti glavni razlog bude treci metak... Ne mora sve sto istrci/izleti ispred tebe da padne, nije sve u tome...
p.s. ako ne odstrelis iz prva dva.... [xhide]
Mozda se nisam lepo izrazio nije poenta kupiti top i sve pobiti to je ok veoma cesto lovim sa IZ 18 koja mi omiljena puska ne samo zbog fer pley lova nego sto mi nekako lezi ali jedan primer pucam zeca prvi promasaj drugi ga pogadja neprecizno ali dobija koju sacmu jos je u dometu a ti ga samo gledas divljac odlazi ranjenja ostatak svi znate kao zavrsava neko ce reci kada nisi uspeo sa dva nepomaze ti ni treci nije istina nekada dobro dodje i taj treci stoji to da sva divljac uglavnom pada iz prvog ili drugog za treci je vec daleko ali ima i tih situacija pa sam hteo da kazem da nije na odmet kazu da od viska ne boli glava za patke,guske necu ni da objasnjavam da je trci itekako dobrodosao a bogami i 4 i 5 i da se tu ogleda prednost PA opet se jos jednom ogradjujem da je to sve stvar razmisljanja ,ukusa itd. [/xhide] |
|
|
|
Voganjac |
Objavljen 12.01.2013. 21:16
|
Član
Upisa: 160
Pristupio: 07.09.2012. 22:09
|
kolega ANUBIS podrzavam tvoj citat...!!!!!!
Voganjac
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 29.01.2013. 23:53
|
Lovčina
Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
e pa gospodo lovci (ja jos to nisam) da kazem i ja koju na zadatu temu
nisam bas "na ti" sa sacmaricama i dugo su mi, zbog odredjenih razloga, bile neinteresantne. moja se iskustva uglavnom baziraju na oruzju sa jednim zrnom (karabini, pistolji, vojno oruzje). elem, ucio sam da gadjam na jednoj prastaroj vojnickoj pusci prepravljenoj na lovacki karabin. nije mnogo nosena u lov, ali sam je ja teglio u planinu zilion puta. kad je '91. pocelo "opstenarodno veselje sa pevanjem i pucanjem" do ruku je pocelo da mi dolazi svasta. sta sam ustanovio? sve mi maltene isto. posle par metaka, da vidim gde nosi, svako oruzje slalo je metke tamo gde ja hocu. razlog tome - ucio da gadjam na karabinu. jedan metak. rita se ko magare. treba vreme da se prepuni (mada to radim jako brzo i bez skidanja puske sa ramena). papovka i m70 su posle mala maca. cak sam i sa "cecom" gadjao razdvajajuci pojedine pucnje. rafalom samo sejes municiju, najcesce uludo.
prenesite to na lov. imas vise metaka, samo ces da povecas potrosnju municije. rezultat ce ti biti isti. po meni, drugi metak ne treba ni pucati ako nisi u prvom ranio divljac.
poluautomat: prvo sto mi pada u oko je skracenica PA - ProtivAvionski. i deluje tako. ko protivavionski top. mane: tezi od prelamace, neki kazu da se mogu pogubiti delovi, kom bas ne lezi mehanika ima problem sa ciscenjem, moze da zaglavi bas kad ne treba... dobre strane: moguca rezerva municije (narocito vazna kod svinje ), brzina paljbe, magnum punjenja, mogucnost ispaljivanja celicne sacme, mnoogi isticu veliku pouzdanost mp153... da, i moderan je. a svi smo mi pomalo kicosi, ovako ili onako. ;) kad sam dosao do papovke i m70, nisam prekidao da povlacim obarac dok ne ispraznim okvir. zato bi to verovatno radio i sa lovackim PA. a to, slozicemo se, nit je u redu, nit je efikasno. na stranu sto je skupo.
prelamace. moje skromno iskustvo sa ovim cevima kaze da je velikoj vecini lovaca ovo sasvim dovoljno. sad, bokerica ili polozara, stvar ukusa. ja licno razmisljam trenutno da li da se ukljucim u ovu pricu, i lomim se, orozara 16ica, iz 27 ili mp153. od svega ovoga, prakticna strana kaze iz 27 ili KOMBINIRKA srce kaze orozara. finansije upucuju na mp153. i aj ti sad budi pametan
neko pominje tu da je ovo lovackije od onog. ok, ajde i tako da poredjam. po mom merilu, orozara 16 za sitno, kombinirka 12 + 7x57r (moze i driling), dvokuglara za krupno. to bi trebalo da pokrije sve. poluautomat je po meni suvisan.
i na kraju, jedna stvar koja mi bode oci. ljudi, da se ne lazemo, svako u lov ide da divljac odstreli. sve ostalo je mnogo lepo, ali se sve to ostalo moze i bez puske. ako zaista setate da biste uzivali u tome da gledate divljac, pa ponesite dvogled i fotoaparat. sto teglite tandzare? isto kao kad na temi o smudju svi pricaju kako je "gosn baron" lukav, te ovo te ono, pa uzivaju da ga prevare... a svi znamo da je smudj kraljevska riba i da ga love za pojesti. ;)
udavih, ne zamerite...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 30.01.2013. 09:37
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
E vala si svasta napricao . . . . . . . . . . . |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 30.01.2013. 10:24
|
Lovčina
Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
ono i jesam... mogo sam lepo kratko da kazem da glasam za dvocevke.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 30.01.2013. 11:24
|
Lovčina
Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
Vrslo diskutabilna tema i siroka tema.Ali u sustini kome sta lezi i sta moze da priusti to je.Nikad lose imati i jednu i drugi jer se koriste za razlicite lovove.....
I opet ko sta voli,ja npr vise volim polozare od bokerice (ali nazalost jos nemam polozaru) kupio sma bokericu jer je kao svi imaju a ima i PP i opet stalno lovim sa PP tako da sve to ima svoje zasto i kako
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 30.01.2013. 18:46
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Upravo tako. Ovo je star ukusa, vrste lova, ... I slicno. Ocena da su sve PA puske kao topovi, je u najmanju ruku ... Ah, ... Bez kritika, .... Cudna konstatacija. Ima ooluautomata koji su prelepi, elegantni, ... I naravno pricamo o trometkama ... Ono, 15 kom ... I slicno, ... To ne komentarisem. Jedna cev ima prednosti. Duzina, tezina i slicno, ... |
|
|