A ovde se tacno izdvajamo, rusofili i oni protiv njihovog "orudja". Sto jes jes, za te pare kolko kosta rus, nemoz bolje da se nadje u Srbistanu - Novo. Ali da ima bolje, ima ohoho a rusi su po tom pitanju u dnu tabele.. Cena je ona koja diktira kvalitet - ne uvek ali u vecini slucajeva. Kad bih u tom cenovnom razredu birao, pre bih izabrao Turkinju nego Ruskinju. Kolko god one bile od dobrog celika, ne ulaze mi ni u rame ni u oko. A sto rece koleza Canis, za te pare moze da se nadje mnoogo bolja zabarka, makar i polovna, ali bolja. Tu su i puske koje se rade u Turskoj za renomirane firme, a do sada koliko vidim, nisu se nista pokazale losije od ruskinja. Ako si toliko za PA, imas veliku paletu turskih po lepoj ceni, tu je i onaj Benelli sto se dela u Spaniji, a ako se ne varam bese oko 600 evrica?! U istoj prodavnici, skoro su stigli i Ranger PA raznih modela, kalibara i mogucnosti. Ima cak i onih sa inercionim sistemom poput mog Franchija. Da sam ja na tvom mestu, uradio bih onako kako sam i sam uradio, nisam zurio sa kupovinom, dovoljno ustedeo, nakupio i kupio Franchi. Nisam se pokajao. U toj ceni oko 1000e imas jos mnogo lepih Sabatijevih, Marokijevih i bokerica i poluautomata koji su Bogovski u odnosu na ruske PA, elegantni laki i pouzdani. A taj test sa MP-153 je vec komentarisan, i vrlo diskutabilan.
To je moje subjektivno misljenje i vidjenje jer sam skoro i ja bio u takvoj nedoumici.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Pa?!?
I te polovne mogu biti mLooogooo bolje od ovija novih
... sJećaš li se kak'u je Suhlovku kolega nemeza pazariJo za male pare?
sJećaš li se kak'u je IŽovku položarq kolega 270 pazariJo?
sJećaš li se mojNe BeretLe koju si vid'o onomad?
a imaćeš prilJiku da vidiš i IŽovku(54) što pazarih ...
da ne nabrajam više ... lepih i očuvanih Sulovki ima za te pare, Merkela, Beretta, Zbrojovki ...
pa će upoređujemo do mile volje sa ove nove polufabrikate ;)
Ma, jasno je meni, negro treba da naglasish, da neki ne pomisli da prichash o novim!
izvinjavam se ljubiteljima PA ...jer nisam za tu varijantu evo i zašto; više sam za ,,tradicionalnu,, pusku polozaru jer PA nije stariji od položare, zatim nesvidja mi se izgled puške,nije mi se svidelo to što kad se puni mora da se repetira ...meni glupo...ko pravi automat...ne ide mi uz karakter a to opet znači tradicija... neide mi čak ni uz odelo...... svaka šast svima koji ga vole al bez mene
To je tacno da ga niko nije ponovio. Nego tolko patrona za tolko vreme, a puska slucajno odabrana iz prodaje. Diskutabilno je sve to a ja iskreno ne verujem. Mada nije to bitno, da ne skrecemo sa teme.. Za te male pare, kao nova puska je korektan. Ali daleko od nenadje*ivog. Drugar je Boga ispucao sa turskim PA, marke Armed, sta sve nije proslo kroz nju, i dalje radi bez problema. A cisti je kad mora. Sad je dobio na poklon jedan Kral Arms, takodje celu sezonu uspesno lovi sa njim bez ikakvih problema.
Treba obratiti paznju na Turke dok se ne prisete da i oni poskupe radnu snagu..
A to da li PA ili dvocevka, je samo i samo stvar licnog ukusa i mogucnosti. Dobar lovac ce biti dobar i sa PA a los ce biti los i sa jednocevkom.. Problem je u glavi a ne u pusCi.
radi se o tome da njegov ćale ima dvocevku a u najavi mu je još jedna. koj će mu rog treća dvocevka? ja bi ovde kupio PA (za temu nebitno koji) jer dvocevke već ima u kući.
što se turaka tiče ponavljam šta su mi rekli ljudi koji su ih prodavali - strašno puno reklamacija. zato su i prestali da ih prodaju. kad budem opet išo u niš pitaću baš koje su turkinje imali. sa druge strane, na nekom forumu (mislim na loristu) je majstor toza komentarisao kako su na mp153 intervencije bile zamene čokova kod omladinaca i raskonzerviranje novih pušaka, da nikakvih ozbiljnijih intervencija nije bilo. ja nemam PA, ali svi koji imaju 153 se kunu u njega. daleko od toga da nema lepšeg i prefinjenijeg oružja, ali što se pouzdanosti tiče ja mu ne čuh zamerku.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Pa osim sto je tezak, nesrazmerno napravljen sa onim potkundakom, sto cevka na mnogo njih stoji malo udesno(ko zna zbog cega), i sto mu treba stelovanje gasnog cilindra, on i nema nekih velikih mana. A da je shodno tome robusan i neunistiv, to stoji i to je potpuno tacno jer je napravljen za ekstremne uslove Sibira. Mene od svega toga najvise tezina plasi i los balans, ali nebitno je, o tome ima mnogo price i price. Za te pare je dobar.
Ja prodavcima ne verujem jer oni hvale ono sto imaju u ponudi a ono sto nemaju kude. Kad to sto je hvaljeno nestane iz ponude, oni ga tada kude. Marketing, ko marketing.
Nego u pravu si, sto se tice izbora. Ako vec ima dvocevku i ako vec zeli da uzme nesto drugacije neka uzme PA. Neka pogleda sta mu bolje lezi, a sta ne. Ima korektnu sumu na raspolaganju pa nek odabere ono sto mu uhvati oko. Bitno je da je prilagodi sebi, divljaci koju lovi i nacin i teren na kojem lovi. Ostalo je stvar estetike, ukusa, itd. Ako je koristi kako treba i odrzava svaka puskica ce da mu posluzi fino. ;)
ona je nesto slicno kao AK-47 iliti cuveni kalas.nastranu estetika,ali da je funkcionalna-jeste.moja prva pljuca bese PA Silah-sinaji=gomno na kvadrat.6 lovova-7 kvarova,umalo ne batalih lov zbog radi sranjeta ali ne mogu da tvrdim da su sve turkinje lose(naravno da nisu)ali meni vise nece u kucu pa taman sa kopljem lovio
Isto to imase i moj kolega sa Mp-153, od 4 izlaska u lov na fazana i zeca, 4 puta je posle.lova nosio kod puskara da sredjuje neke delove, obradjuje nedovrseno i da upasuje ono sto fabricki nije. To je sredio posle toga i on nije zaglavljivao, sve dok mu se posle pucnja nije rasprsnuo kundak (puska je 12/89, a metak 12/76) , a sledeci kvar je bilo pucanje coka, iako je koristio municiju predodredjenu za nju, a cok je bio uvek stegnut, jer se covek bas razume u oruzje i vodi racuna o puskama. Isto tako imam kolegu koji uspesno lovi sa mp-153, i po snegu i po suncu, bez zastoja. Znaci da nije nesto bilo u redu sa konkretno tom puskom.
Sad 155 ne znam kako se pokazuje? Ako zeli Rusa, moze to da uzme.
Prošle godine kada sam počinjao, nosio sam se mišlju da uzmem dvocevku za jesenji lov, i jedan PA za svinje i patke/guske.
Uzeh zastavinu položaru m75.Zašto?
U pripravničkom stažu imade prilku da pucam sa svim što ima u našem društvu.
Zec, fazan, prepelica...i ostala sitna divljač što se diže, tu zaista, ali zaista nema nikakve potrebe za trećim metkom,
tada je već daleeeeeeeeeeeeko otišlo i sve posle drugog patrona je počasni plotun.
IZ27 ili 153 u tom lovu...nema nikakve razlike(skoro...), jer bo, i jedna i druga su sekire od po 3ipo kile, i do 2 popodne ruke su do zemlje.
Koja je razlika?
Kod Bokerica, kada samo malo uvrneš pušku prilikom nišanjenja, donja cev(prvi metak) zavija, i nosi u stranu, jer nije u vinklu sa površinom, šina i mušica su 100% na divljači, ali cev nije.Efektivno, dobijaš jednocevku.
Tu je PA bolji. Cev je uvek gde je šina i mušica. Osim ako ne nosiš neku položaru, tu si u prednosti ako je puška lakša, biraš metak itd...
Svinje, i preleti pataka i gusaka su već druga stvar.
Ranjeno svinče je zahebano, a i u preletu na patke i guske ne pucaš na onu jednu što se digla pa beži i već je daleko, već dolaze i druge pa imaš i šanse da pucaš treći, četvrti,peti na novo i da nešto oboriš.Za to se isplati nositi ciglu u lov.
Zato ja uzeh položaru za jesenji lov, uzeću i PA za svinje, ali ne pada mi na pamet da je nosim na sitnu divljač.
Ali ako neko nema mogućnosti za dve puške, onda je PA svakako bolji izbor, jer pokriva sve, pod uslovom da nije 153-ka od 3,5 kile.
I oko Turaka:
To što se kod nas pojedine puške nisu pokazale, to nije do Turaka, već do želje uvoznika da nam prodaju mooda za bubrege.
Uzmu najjeftiniji hatsan i sl. koji košta upola od cene IŽ-a pa nam prodaju za istu cenu.
Ima mnoooooooogo boljih turskih proizvođača koji su pojam za ove nove ruske polufabrikate, a tome i svedoči proizvodnja za druge brendove.
Manite se hatsana i ostalog smeća, trgovci su čudo.
Ali je isto tako i internet čudo, pa se malo informišite, ima proizvođača koji su dugo u poslu, i ne treba se uvek hvatati ko pijan plota za ruju, kao što se pola Srbije hvata za golfa dvojku, bilo pa prošlo, pregazilo ga vreme, golf 2 je dobar bio u svoje vreme, kao što je i IŽ27, ali došla su druga vremena, puška ne mora više da bude teška kao cigla i neupasovana kao jugo da bi sluzila...
ee ljudi hvala svima za pomoc i savete koji ste dali ja stvarno polako polako prikladujem se da uzmem neki PA posto u moj kraj ovde ima dosta PA mp 153 svi ga hvali i stvarno niko nije imao problema sa njega a i ja nekako kod mene kazu rusko je rusko axax neznam jos nisam odlucio koji ce PA da bude ali ce PA da bude kao moja prva puskica e sad sta ce da bude videcemo jer kad vec imamo jednu kuci mislim na polozaru zastavina i sad se ocekuje na poklon od ujak IZ-58 sta da ne uzmem PA da se kolekcija na neki nacin zaokruzi a i da ispunim tatina zelja covek vidim da vise voli da proba kako je u lovu sa PA pa nenjacemo se u lovu on ce sa PA kad ga uzmem ja sa polozaru bice tu interesantno da ne baim mnogo mnogo bice vreme za sve zahvalujem se jos jednom za pomoc i za predloge sta ste mi dali i na neki nacin malo sam svoje resenje potvrdio da odgovor moje pitanjce bude PA a koj PA to tek kad kupim ima da vidim ja mislim da ce to da bude trenutak odluku kad udjem u nabavni centar axxa hvala svima jos jednom aa ovo sto kaze Nidzo dali lovimo so PA dali dvocevkom ili jednocevku sa jednom patronu kod mene poznata kao Tek nista to nije toliko bitno u glavi je to sto je ljudsko i uopste ako ima kod nekih to ljudsko ako neko lovi samo da bi odstrelio onda taj i nije lovac nije poenta u lovu samo da se odstreli bar ja tako svacam to ja jednostavno uzivam dok sam na terenu ja posteno ljudi osven u nedelju na lov ja sam u terenu i cetvrtak petak ponekad i subotu ja uzivam imam alpince momentalno zensko nerazume da ubode jednostavno ga ne interesuje lov kad ga vodim idemo tako da sam ja i pas i lovac a ona je samo pratilac jbg pogodila mi se taka mi sreca a ovo sto idem cetvrtak petak ponekad subota to samo uzivam u prirodu zna se lovan dan je nedelja a sve ostalo je samo setnja nema pusku nema nista samo moze pas da povedem cisto za drustvo jer volim pse to je
mozda i jesam brale axax i to ziva legenda jbg takav sam drustveni i ponekad raspalujem sa zezanje kad posebno zezam neki kolega ali i neljutim se i kad mene ono u supce axax
Prošle godine kada sam počinjao, nosio sam se mišlju da uzmem dvocevku za jesenji lov, i jedan PA za svinje i patke/guske.
Uzeh zastavinu položaru m75.Zašto?
U pripravničkom stažu imade prilku da pucam sa svim što ima u našem društvu.
Zec, fazan, prepelica...i ostala sitna divljač što se diže, tu zaista, ali zaista nema nikakve potrebe za trećim metkom,
tada je već daleeeeeeeeeeeeko otišlo i sve posle drugog patrona je počasni plotun.
IZ27 ili 153 u tom lovu...nema nikakve razlike(skoro...), jer bo, i jedna i druga su sekire od po 3ipo kile, i do 2 popodne ruke su do zemlje.
Koja je razlika?
Kod Bokerica, kada samo malo uvrneš pušku prilikom nišanjenja, donja cev(prvi metak) zavija, i nosi u stranu, jer nije u vinklu sa površinom, šina i mušica su 100% na divljači, ali cev nije.Efektivno, dobijaš jednocevku.
Tu je PA bolji. Cev je uvek gde je šina i mušica. Osim ako ne nosiš neku položaru, tu si u prednosti ako je puška lakša, biraš metak itd...
Svinje, i preleti pataka i gusaka su već druga stvar.
Ranjeno svinče je zahebano, a i u preletu na patke i guske ne pucaš na onu jednu što se digla pa beži i već je daleko, već dolaze i druge pa imaš i šanse da pucaš treći, četvrti,peti na novo i da nešto oboriš.Za to se isplati nositi ciglu u lov.
Zato ja uzeh položaru za jesenji lov, uzeću i PA za svinje, ali ne pada mi na pamet da je nosim na sitnu divljač.
Ali ako neko nema mogućnosti za dve puške, onda je PA svakako bolji izbor, jer pokriva sve, pod uslovom da nije 153-ka od 3,5 kile.
I oko Turaka:
To što se kod nas pojedine puške nisu pokazale, to nije do Turaka, već do želje uvoznika da nam prodaju mooda za bubrege.
Uzmu najjeftiniji hatsan i sl. koji košta upola od cene IŽ-a pa nam prodaju za istu cenu.
Ima mnoooooooogo boljih turskih proizvođača koji su pojam za ove nove ruske polufabrikate, a tome i svedoči proizvodnja za druge brendove.
Manite se hatsana i ostalog smeća, trgovci su čudo.
Ali je isto tako i internet čudo, pa se malo informišite, ima proizvođača koji su dugo u poslu, i ne treba se uvek hvatati ko pijan plota za ruju, kao što se pola Srbije hvata za golfa dvojku, bilo pa prošlo, pregazilo ga vreme, golf 2 je dobar bio u svoje vreme, kao što je i IŽ27, ali došla su druga vremena, puška ne mora više da bude teška kao cigla i neupasovana kao jugo da bi sluzila...
generalno si u pravu za treći metak u poljskom lovu, i ja smatram da tu nema potrebe nositi poluautomat. takodje si u pravu za patke i guske a bogami za svinje.
što se tiče mase puške, nisi u prpavu. kako ono beše, masa sačmenog punjenja puta 100 jednako masa puške u gramima. pa ako ćeš da pucaš samo do 30grama onda izvolte... ko je teglio cecu i bestrzajca 3,5kila mu dodje ko perce.
što se turaka tiče, meni njihovo oružje izgleda ko igračka. lagarija. konkretno armed i neki sars... nemam pojma ni ja kako se ono čita. i nisu baš nešto jeftinije od iž-a, ali kad ih uzmeš u ruku izgleda ko da ćeš da ih zgužvaš. a imaju i rusi mnooogo bolje ali i mnooogo skuplje. zove se mc...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
Danas postoji raznorazna tehnologija koja ublazava trzaj. Kick stop sistemi, razni pametni ublazivaci koji se sami koriguju u zavisnosti od jacine udarca, tj. tezine sacmenog punjenja, silikonski amortizeri, itd. itd. tako da price o trzaju kod laganih pusaka piju vodu samo onda kada puska nema nijedan od ovih sistema. Retke su takve. Sa svojih 2,6kg moj Franchi me nije samarao ni sa 50gr, samo jaci pucanj, trzaj za neku minimalnu nijansu jaci od 32gr. To je zbog TSA sistema - sa dvodelnim silikonskim ublazivacem. Plus inercioni sistem bi trebalo jos jace da trza, a u stvari cela puska manje trza nego MP-153.
Eeee MC je nesto drugo. ;)
Ti to najbolje znas jer imas trijes cetvorku. To je vec druga prica.
Tomash, ne znam sta 'fali 153-ci ? Nosio sam je cele prosle jeseni i zime bez problema, kao i ove jeseni... za te pare je booomba!
nidzo, poredis babe i zabe. nadji mi pusku koja kosta koliko mp 153 da je bolja od nje. naravno, poredimo novo sa novim. za pare koliko si kupio frankija mogo si da kupis dve 153ke u 12/89. sta msilis, sta bi duze izdrzalo? ;)
Pa vreme ce pokazati sta ce da izdrzi, kako i koliko. Jesu babe i zabe ali ti pomenu trzaj pa da se nadovezem. Mogao sam ali nisam, a ne bih je ni na poklon uzeo. Subjektivan sam.
Pre bih uzeo novu dobru turkinju nego novi mp-153. Kad pogledam sta sve rade kolege sa turkinjama od 40 000, ne vidim neku veliku superiornost 153. A moze da se pogodi losa puska i medju turkinjama isto ko i medju ruskinjama, pa mu na isto dodje. Takodje nisu svi modeli Turkinja dobri, postoje oni koji se nikako nisu pokazali i treba malo obratiti paznju, promusljati po internetu, po stranim forumima, ima milion klipova po youtube-u, nego mi smo se uhvatili za tog rusa ko davljenik za slamku.
[xhide]e sada ti napravi da je rus gori od turskog naoruzanja drzao sam tursku pusku hatsan i stoji da je rus rogusan i sa losom zavrsnom obradom (koliko para nema mane) ali da je gori od turske puske vala nije po meni sem tezine sve je zanemarujuce koristim je vec 4 sezona i nisam imao ama bas ni jedini peh sa njom a verujte ispucala je brdo municije par zaglavljivanja sa trapom neki punjeni inace sve izbacuje bez napominjem ikakvog stelovanja gasnog ja neznam da li neko to i dira sem onih radoznalih bez diranja municiju od a-do-s tako da to nepije vodu da treba stelovanje jeste roguisna ali za coveke od 100+kg i visine 190 neprtstavlja problem duzina i masivan podkundak e sada ono sto nidza kaze da na vecinu cevka stoji malo udesno to nisam nigde video oce da po koja ima postavljenu sinu krivu ali cevku u desno e sada da covek ima da doda jos 400-500e pa da umesto 153 uzme frenki lep izbor puskica i za paradu i za teren ali u ovoj prici stvarno da pored dve polozare kupi i trecu bokericu nije pametno ipak nevezano koji PA imace puske ama za bas sve vrste divljaci [/xhide]
Nije samo Hatsan u Turskoj. Turkinja je mnogo opsiran pojam u oruzju. Medju tim fabrikama postoji zaista kvalitetno oruzje po niskoj ceni, samo treba da se dodje do toga. Armed, Armsan, Huglu, Kral Arms, Ranger.. Svaka je po mom utisku, bolja od sto pedes trojke. Verovatno zato sto vise volim laganu pusku, sa akcentom na estetiku, balans i jednostavnu efikasnost i pouzdanost. Jer nece mi u lovu trebati puska kojom cu da pucam pod vodom, u blatu, u snegu, itd. zato i ne bih da se odreknem lakoce nosenja, balans, lepotu i dobru zavrsnu obradu radi robusnosti i neunistivosti. 153 mi dodje kao papovka medju karabinima.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?