"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Samo ću da citiram kolegu Lalu iz teme "LSV" upis broj 2326 od 21.02.2013. godine, 8.03č koji kaže između ostalog:
...Nego, šta ćemo sa lovištima u Vojvodini? Kakva se to nervoza, koliko čujem, provlači kod nekih odgovornih ljudi, možda a propo lovnih osnova, i a propo nekih žalbi i prigovora na ustanovljenje i dodelu lovišta? Jel to nije istina, ili će ono što čuh i videh kanda da ima neke posledice? Da ne zalazim u detalje, onaj ko je upućen zna o čemu pišem. A detalja ne da ima, nego ima baš, baš! Ko to NE radi svoj posao, ili ga radi loše, a možda i mimo propisa?
Šta kaže ZODL: posao ustanovljenja i dodele lovišta u Vojvodini obavlja nadležni pokrajinski organ, kao poveren posao. A ako ima žalbi, kome se prosledjuju, i ko treba da rešava žalbe i prigovore u drugom stepenu?
Ko je dozvolio i tolerisao otvaranje lova i lov bez lovnih osnova? Za manje od dva meseca počinje nova lovna sezona - a lovnih osnova koje je trebao da uradi 'zna se ko', i koje su naplaćene od lovaca kroz prošlogodišnju članarinu, nema! A planova gazdovanja ima? Na osnovu čega? Na osnovu kog to propisa se mogu izradjivati neki 'privremeni' planovi gazdovanja, kad taj termin ne postoji nigde u Zakonu? Elem, svaki godišnji plan gazdovanja jeste po difoltu privremen, jer važi samo za jednu godinu, a može se u izuzetnim situacijama korigovati!!!
Skoro je sigurno da se i u novu sezonu ulazi bez osnovnog planskog dokumenta lovišta u mnogim slučajevima, a LSV ponovo predlaže da se još jednom plati ono što je već plaćeno prošle godine, a nije uradjeno. Nema plaćenih lovnih osnova, ali zato ima obuke za stručne pratioce, verovatno plaćene, i uz dnevnice!
I za kraj: da nije neko iz PSPŠV prekršio možda član 29. iz Zakona o državnim službenicima, vezano za privredna društva, kategorisano po čl.109 t. 8, kažnjivo po čl.110? Uopšte, taj član 109. je baš zanimljiv, po svim tačkama, naročito 1. i 2...
Gospodo lovci, članovi LU "Srem" jel takvima mi treba da dajemo članarinu.
Za čega pitam ja vas?
U vrem kada se ovo sve dešavalo, a to je 2010 i 2011 godina jedan otac je sedeo u PSPŠV a jedan sin u LSV ( ili vrhunskoj firmi VL d.o.o ), sa njima je bio dobar jedan "bivši" koji je isto tako bio dobar ( i još uvek je verovatno ) sa jednim šefom neke inspekcije.
Lepa vertikala nema šta.
"VL" d.o.o preko LSV-a kome je PSPŠV protivzakonito poverio ustanovljavanje lovišta ( jer to nikako nije mogao, morao je on sam kao povereni posao to da odradi ) vršio je ustanovljavanje lovišta po Vojvodini.
Potom je taj isti "VL" d.o.o dobio da radi planska dokumenta za vojvođanska LU i ako nije bilo osnovnih lovnih akata republike i pokrajine.
Pa je za to od LSV-a dobio pare koje su pošteni lovci u vidu svoje članarine platili LSV-u koji je između ostalog osnovan i za izradu tih istih dokumenata i koji ima ( ili bi bar trebalo da ima ) svoju stručnu službu u kojoj radi sin jednoga oca, a otac se kako je već rečeno nalazi u PSPŠV.
Pa sin izrađuje planska dokumenta a otac ih odobrava. Lepo bogami.
A da li je to možda neki monopol i samim tim kršenje zakona ( pre svega krivičnoga )?
Šta će onda svi oni pošteni koji su dobili licence, otvorili firme sa tom namenom? Da odmah stave ključ u bravu jer imaju "nelojalnu" konkurenciju koja je oličena u LSV-u i njenoj ćerki firmi VL d.o.o?
A vi lovci plaćajte, plaćajte i ništa ne pitajte.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
...Da me malo izvinu dame i gospodje, nešto sam zauzet čitanjem i studiranjem onog materijala za skupštinu LSV. Zanimljivo štivo!
Elem, koliko ja kapiram, u materijalu ima informacija da LSV nije više član LSS, što korespondira sa stavovima iz stenograma sa UO LSS. Ima i pravna analiza posledica po savez, i po LU članice saveza. Rezime: ko hoće u LSS, plaća direktno njima, ko hoće u LSV, plaća njima. Postoji i treća opcija koja je pošteno navedena, a to je da se ne bude član ni jednog saveza.
Finansijski izveštaj? Aaaaa pa tu ima lepih stvari! Ima donacija za Poljoprivredni fakultet 450 000 din. (kakva koincidencija, pa tamo je zamenik predsednika LSV!), pa onda sponzorstvo za PMF 86 000 din. (zanimljivo, tamo je predsednik komisije za uzgoj divljači!), pa još nekoliko sponzorstava....
Ima jedna meni lično najomiljenija stavka, do sada nevidjena u izveštajima: 'usluga iznajmljivanja zaposlenih u 'Vojvodjanskom lovcu' za 352 000 dinara!!! LSV unajmljivao zaposlene u VL! E stvarno...
Ja jesam čuo za rent-a-kar, ali nisam čuo za rent-a-zaposleni. Šta da radim kad nisam dovoljno upućen!
Ima još: LSV je za licence Lovačkoj komori platio 149 000 dinara! Nagradno pitanje: ako LSV ima zaposleno jedno stručno lice, pogledajte cenovnik licenci Komore, i recite kako je moguće da se toliko plati za licence? Kome su sve plaćane licence i po kom osnovu?
Ima i stavka kupovine računara i projektora, kao osnovnih sredstava, a istovremeno je u pisanom izveštaju rečeno da se ta sredstva koriste u srednjoj školi u Sr. Mitrovici, u nastavi (gde nastavu obavlja, zanimljivo, i zamenik predsednika LSV, verovatno uz naknadu!).
'Ajmo dalje - specijalitet kuće!!!
Za nabavku PROGRAMA ZA IZRADU GODIŠNJIH PLANOVA GAZDOVANJA isplaćeno je fantastičnih 304.680 dinara (blizu 3000 evra)!!! Ja mislim da će posle ove stavke Bil Gejts razmisliti da iseče vene, jer on svoj Windows sa svim dodacima prodaje za barem 10 puta manju cifru!!!
Ostaje nejasno, zbog čega je LSV platio taj program, kada je izrada GPG poverena i kroz članarinu PLAĆENA firmi VOjvodjanski lovac???? Znači: LSV plaća logistiku, a Vojv. lovac koristi to, a onda sve uredno još naplati, u ukupnom iznosu od preko 3 miliona dinara!!! Pride, još, dodatno, extra-ultra-mega majstori naplate od LU, dakle od lovaca, dodatnu cifru od cca 200 hiljadarki po lovištu, za poslove upravnika lovišta!!!
I niko tu ne vidi ništa čudno?
Da bude još lepše, jednoj Vojnoj pošti je plaćeno preko 135 000 dinara za izradu karte (pretpostavljam da je u pitanju topografska karta, ali ne kaže čega, kojeg terena, i za koje svrhe?).
Stare stvari:
- gorivo za dva vozila = preko 700 000 din.
- dnevnice = milionče
- troškovi prevoza sl. put = 1.086.740,00 din
- održavanje vozila = blizu 550 hiljadarki
- reprezentacija = 660 hiljadarki
- održavanje vozila = 547 hiljadarki
- za mobilne telefone = cca 400 hiljadarki
- proslava jubileja LSV = cca 736 hiljadarki
itd. itd.
Nema šta: bogato, široko! Ima se, može se; ali braćo & sestre: i preteklo je! Posle svega, naš savez je ostvario višak sredstava! Od prikupljenih preko 28 miliona po svim osnovama, potrošili su 'samo' oko 25,5 miliona!!! Sad da se kladim, da će neko od njih reći da su UŠTEDELI, jer nisu baš sve potrošili, a mogli su!!!
Čestitam vojvodjanskim lovcima, na ovakvom savezu!
A gde je izveštaj o finansijama Vojvodjanskog lovca? To ćemo videti verovatno na sajtu APR, kad bude objavljen!
Podaci koje sam izneo su iz materijala za skupštinu LSV, 28.02.2013. godine; to je materijal koji naš savez nije želeo da objavi na svom sajtu, a pošto je rad saveza javan, ja sam iskoristio priliku (i koristiću je i dalje) da neke od podataka koje saznam, iznosim ovde.
A oni neka i dalje kriju svoj rad, a račune neka podnose onima koji ili neće da vide istinu, ili ne znaju gde da gledaju, ili jednostavno podležu šarmu rukovodstva, iz samo njima znanih razloga.
Gospodo delegati, na vama je red!
P.S.
Čujem da se navodno upućuju neke 'preporuke' kako neki od delegata 'nikako ne bi trebali' da se pojave na skupštini. Ako je ovo tačno, onda ste dodirnuli dno dna, pojedina gospodo iz LSV!!!...
Kada se vidi da im je u kasi ostalo 4 MILIONA DINARA!!!!!! a nisu LU Srem hteli da POZAJME ( da im dakle vratimo ) 400.000 dinara DALI MI TREBA DA BUDEMO NJIHOVI ČLANOVI.
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Na temi o LSV osvanula je maločas informacija ( nezvanična ) da je UO LU Novi Sad doneo odluku da ponude članarinu višim savezima od 200 dinara po lovcu
S obzirom da je na Skupštini LSV-a doneta odluka o 1.200 dinara to je samo 6 puta manje po lovcu ali je veoma interesantno da je jedno od najvećih LU odlučilo da istupi tako.
Kada se vidi da LU "Srem" takođe broji oko 500-600 članova opravdano postavljam pitanje da li su lovic iz Novog Sada pametni ili glupi kada su rešili da uzmu stvar u svoje ruke i ne dozvole da ih neko pljačka za njihove novce.
Predlog za UO LU "Srem" je da i oni predlože Skupštini na usvajanje da članarina višim savezima bude u tom iznosu, mada bih ja išao sa predlogom da ne budemo članovi LSV-a kao ni LU iz Sente čiji je predsednik Todorović u isto vreme i načelnik PS u Senti.
Kad oni rade tako i smatraju da je dobro, pri čemu im je čelni čovek LU načelnik policije, ne vidim razloga da ni mi sami ne rešimo na našoj Skupštini da se zahvalimo gospodi iz LSV-a na njihovom dosadašnjem radu i "kud koji mili moji".
Lepo je napisano ovde da je i LU iz Vlasotinca rešilo da ne bude član LSS-a i od kad je tako uradilo njima je svanulo, čak im je ove godine i "preteklo" divljači i para na računu pa će jadni sada morati da plate porez na tu dobit, ali se ljudi ne žale. Stali na zelenu granu.
Jedan od naših kolega lovaca sa ovoga foruma, Slavaplana napisao je u delu foruma posvećenom LU "Pomoravlje" iz Plane upis o članarini u LSCS i šta LU i njihovi članovi dobijaju:
U LSCS 350din clanarine pokriva
osiguranje lovca,
4 broja lovackih novina i
besplatnu izradu svih papira za posticajna srestva Ministarstva,godisnjeg plana gazdovanja i lovne osnove
Mi u LU Srem spremamo se da LSV-u za iste stvari damo 1.200 dinara.
Hoće li biti prilike da lovci Šidske opštine kažu šta misle članarini LSV ?
Mart mesec je, a skupšite još nije bilo . Isto je i kod mene u društvu . Ficho namerno sam napisao "Lovci Šidske opštine "
Jer koliko sutra kada mi iz LU "Kulina " dođemo da svoga lovišta , siguran sam da će se isto morati povesti bitka zdravog razuma da se na plati članarina LSV .
Kod nas bi recimo to bio skoro čist poklon ...
Jer je predviđeno saradnjom sa NP da se Lov. osnova i God.Plan gazdovanja dobije besplatno .
Pa za čega bi onda lovci ovoga udruženja davali 1.200 dinara ???
Za osigaranje i par listova hartije ....
Srem, da uvatim muštuluk i zaradim aldumaš, ja sam čuo da je ustanovljavanje vašeg lovišta pitanje dana, pa tako i zaključivanje ugovora sa NP "Fruška gora"!
Naša iskustva su dobra i sretno vam bilo!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sremac75 znam ja to već neko vreme , gledam svaki dan da li je objavljeno u Službenom listu AP .... Nikad dočekati , zato i nisam pisao ništa o tome dok ne izađe u Službenom listu.
Zemljak ni za " Muštuluk " nije problem samo da se to završi
Članovi foruma koji čitaju ovu temu trebalo bi da znaju da nezvanično kruže informacije da su Skupštine sledećih LU donele odluke da više ne budu članovi LSV-a:
LU Pančevo
LU Zrenjanin ( udruženje Predsednika LSV-a, Milana Pažina )
LU Beočin
LU Novi Sad ( donelo odluku da ponudi LSV-u i LSS-u iznos od po 200 dinara po lovcu pa ako hoće - hoće ).
LU Senta već dve godine nije član LSV-a pa bi bilo interesantno, s obzirom da je Gospodin Todorović, predsednik LU Senta koji je ako se ne varam i načelnik Policijske uprave u Senti, bio gost u LD Jamena, da nam kolege iz LD Jamena iznesu iskustva iz "prve ruke".
Na tom viđenju bio je i naš čuveni ZOOTEKA, Aca Pantelić iz LSS-a i ako sam dobro shvatio profesor Vukoman Šelmić, čovek koga je jedan drugi profesor, Dr. Miloš Beuković "nadigrao" u trci za predsednika LSV-a davnih dana.
Isti taj čovek ( mislim na Dr. Beukovića ) je i dalje profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koji je OVE GODINE OD LSV-A DOBIO DONACIJU OD 450.000 DINARA!!!!!!!
A lovcima iz Šida LSV nije hteo DA POZAJMI 400.000 dinara!!!!!!!
Donirali su ZA NIŠTA!!!!!! 450.000 dinara, da bi neko sačuvao mesto na fakultetu, a vama lovci iz LU "Srem" evo jedan mali ŠIPAK!!!!!!
Morate da znate da je LSV ove godine, ako sam dobro video, imao NERASPOREENE DOBITI i to mislim oko 3 MILIONA DINARA!!!!
A vi ste im dali 800.000 dinara, bolje rečeno poklonili ZA NIŠTA!!!!!!!!
LU "Srem" je, kako čujem, Opština Šid obećala 600.000 dinara za nabavku Lade Nive i to smatram, ako je tačno, hvale vrednim potezom opštine koja je rešila da pomogne jednom od velikih udruženja građana na svojoj teritoriji.
Međutim ono što mi se ne sviđa je što LU "Srem" ima nameru da se zaduži kod NLB banke ili neke druge komercijalne banke za 400.000 dinara što je ostatak para za nabavku Lade Nive.
Skupština bi trebalo da aminuje to zaduženje koje je po meni loše i tu direktno krivim LSV i ponavljam da zbog takvih stvari ne treba da budemo članovi LSV-a.
Da ne zaboravim: Na Skupštini LSV je utvrđeno da članarina za LSV 1.200 dinara a ne 1.400 kolika je do sada bila.
Ali ne brinite se: Nisu se kolege lovci iz LSV-a odlučili da "pojeftine" svoje usluge i učine ustupak vama dragi lovci nego su samo odlučile da ne traže od vas iznos od 200 dinara koji su trebali da transferišu LSS-u.
Dakle njihov harač ostao je u celosti isti.
Sa druge strane LSCS - Lovački savez Centralne Srbije za iste usluge naplaćuje 350,00 dinara.
A vi plaćajte debeloj guski da joj ostane neraspoređene dobiti par miliona da bi i dalje mogla da deli svojim guščićima masne bonuse, da donira propale projekte i čuva fakultetska mesta pojedincima, da ne kažem da zloupotrebljava vaš novac drage moje kolege.
Ali ne sekirajte se. Još malo i oni su gotovi. Ako ne ove onda sigurno sledeće godine kada ih napusti još više udruženja jer neće da dozvole da ih prave budalama.
Uz lovački pozdrav - dobar dvogled za loš pogled!!!!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?