E pa nidžo nisi u pravu, ja sam imao tog hatsana i prelistaj malo moje upise gde sam naveon sve probleme i mene i mojih prijatelja i naveo da veće vugno od te puške ne da nisam imao nego nisam nikad ni video!
Što se ostalih turaka tiče koje si naveo Armed, Armsan, Huglu, Kral Arms oni su samo za nijansu bolji od vugno hatsana-a, poznajem više ljudi koji ih imaju ili su ih imali i na kraju ispade da i oni imaše iste probleme kao ja i drugi sa vugno Hatsanom samo nešto kasnije ne baš posle 1. ili 2. lovne sezone tako da i one ispadoše VUGNO na kvadrat!
Što se Rusa tiče reko sam jednom da kao da su ga dizajnirala deca na času OTO obrazovanja a ne ozbiljni dizajneri ali kapa dole što se izdržljivosti i pouzdanosti tiče. Ima kod mene jedan što je ispalio na hiljade metaka za oko 10 godina u svim laboracijama i svim mogućim uslovima a da nikad ama baš nikad nije imao zastoj, niti sam čuo od drugih da imaju problema sa funkcionisanjem Rusa osim onih koji su sami nešto prčkali i štelovali!
Težina jeste problem kod 153 ali kad loviš plovke iz čamca ili na prelet i u svim drugim uslovima kad satima ne vucaraš pušku po lovištu dobro dođe zbog manjeg trzaja!
Pucao sam iz Frenchi-a i mogu ti reći da trza dosta više od 153 a taj TSA sistem na njemu služi samo da manje nažulja rame a sa silom trzaja nema veze,Frenchi po meni ima jos jednu ozbiljnu mana a to je da ne radi sa trap municijom pa si uskraćen za jeftinu dzebanu za lov prepelica i vežbu dok 153 i 155 trap samo ferceraju!
Konkretno kad bi mi PA bio jedino oružje odlučio bi se za Frenchi-a zbog manje težine, ali kako je za poljski lov za mene pravo oružje samo lovačka dvocevka (bok ili položara) a PA nameravam da koristim samo za barsku divljač i štetočine odnosno lovove u kojima ga ne nosam mnogo, moj izbor je stara dobra 153-ojka, ili ako se pokaže i nova 155 mada bi pravo iz prodavnice na doradu osim ako je ne ponude i kod nas farbanu u nekoj camo verziji!
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!
I meni nije jasno Nidzo kako to da imas samo taj mali sklop od elegantnosti, lakoce, pouzdanosti i izdrzljivosti za male pare, a to se odnosi na Turske puske. I da, Nidzo, kol'ko znam ti si(kao i ja, samo sto si jos mladji od mene) mlad, pa ako ti sad smeta tezina, kako ce biti kada ostaris ? I ja bih voleo da imam laku pusku, ali meni moj 153 ne smeta, i zimus kada sam nosio na svinje po onom snegu do kolena se izdrzalo, pa se tako izdrzi za jesenji lov... ;)
Cvele, jeftina radna snaga je cudo.
270, mnogo si se zahebao, sto se tice FRANCHIjevih mogucnosti. Prvo moj sa trapom radi ko singerica. Sto bi imao problema? Drugo TSA znaci twin shock absorber sto znaci da upija trzaj, uporedjivao sam trzaj od IZ-27 i trzaj od mog franchija sa gramazom 34gr i 36gr. Franchi manje trza. Tako da ti ni ta prica ne pije vodu.. Zaista, uzmi ih pa ih uporedi. Sa lakocom sam ga i sa magnumom drzao u nisanskoj liniji, bez ritanja i skakanja u vis. Balans je odlican. Ja ne znam da li ovde kod mene ima neke hemije u vazduhu pa se ovde 153 stalno kvare, svega par njih roka bez problema. Od strica isti skuplja prasinu jer od pocetka glavi sve zivo, nikako da se razradi, a puskari nikako da pomognu. Drugi sam vec opisao prvo je glavio a kasnije puko kundak pa cok. Trecem je zavrsna obrada posle zime pokazala svoju "snagu" pa i ona ode u zaborav. Sta je sa pouzdanoscu?
Ta ista hemija iz vazduha izgleda da utice povoljno na turske puske pa sve rade kako treba bez problema, a u kontaktu sa mnom ih ima preko deset i sve su ekstra.
Ne kazem ni ja da su dobre, jer evo vi kazete iz sopstvenih iskustava da ste imali problema. Ali ne mogu ni da kazem da je rus dobar kad nije. Iskustva su razlicita od puske do puske, a kupovina istih je postala lutrija, oce li da bude ili nece da bude dobra.
Dobra puska mora da bude pouzdana!
Cvele mlad jesam, ali uporedi moju i tvoju kilazu.
Sto da navlacim boljke u kicmu i ramena jos od mladosti?
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Nidzo, samo ti uživaj u tvom frachi-u, ja probao 2 od kojih jedan Sporting i ni da čvaknu sa trapom, pa i tu se izgleda gleda u pasulj šta radi a šta ne!
Odskaknje u vis prilikom trzaja ima veze sa uglom kundaka a baš nikakve sa silinom trzaja, i kod naj jačeg trzaja možeš ugao da podesiš ne da ti puška ne odskače nego čak i da vuče na dole!!!
A i ti kvarovi, pa sve zavisi ko je i kako prčkao po njima i "opravljao" ih, ako tvom stricu glavi što je ne vrati u garantnom roku ili ne prodade! A što se čokova tiče nikad nisam čuo da je nekom puko, taj mora da ih je pritezao čegrtaljkom, i još nešto i kod skupljih PA a pogotovo Turkeza čim se malo više puca dešavalo se otpuštanje i odvijanje čokova a kod Rusa jok!
Za finiš se slažem da je očajan zato bi je i kupio samo u camo verziji, sa tim finišom nema hrđanja i sve je mnogo glatkije!
I još jednom Ruski PA (a ni jedan drugi) nikada ne bih uzeo kao jedinu pušku, ali kad već uzimam namensku zašto da bacam pare na bilo šta skuplje od Rusa ili na vugno Turčina, a da je vugno lično sam se odavno uverio i kod mene i kod mnogih koji se zahebaše, zato u mom kraju već 5-6 godina niko više ne kupi Turčina pa ni one sa oznakom CZ!!!
Pozz...
Kako god, bez ikakvih podesavanja nema ni prejakog trzaja koji vazi za lake puske, ni vucenja na dole ni na gore. Ima koretan podnosljiv trzaj kao i sve ostale. I to u mojim rukama, iako sam malo slabasnije konstrukcije. Imas ako se ne varam na italijanskom videu o affinity-ju, znacaj TSA sistema. Gde jasno naznacuju kretanje ramena unazad.
Moj zakljucak je da ako moram da biram izmedju dva zla uzecu ono lepse i lakse.
A ako nemam mogucnosti bez razmisljanja bih odabrao polovnu solidno ocuvanu pusku, zabarku, nemkinju, itd, a ne novu turkinju ili ruskinju.
O kojim se konkretno modelima radi koji nece sa trapom?
Vidim da se dosta pisalo na ovoj temi još od sinoc pa do danas i bilo je dosta upisa uglavnom mladjih kolega. Ukusi su naravno razni,zakjluceno je mislim davno na ovoj temi da potrebe uglavnom nema za poluautomatima u klasičnom lovu na nasim prostorima ALOOO omladinci! Pitanje od mene za vas je -Šta vas to vuče ka tim poluautomatima i kojekakvim petometkama i kako moze vise da vam se svidja takva cevka pa jos sa onim polimer kundacima crne boje koje samo asociraju na borbeno oružje! Kao stariji kolega dobronamerno kritikujem Nidžucrosa-mlad čovek,lovac prelepi balkanci a lovi sa petometkom koja po meni nikako ne pristaje uz onakve pse,terene,način lova! Takodje i Cveleta.Pišem ono sto mnogi misle a ipak neće da kažu otvoreno na forumu.Cvele piše kako je zeca oborio trecim metkom!Aloo omladinci pa treci metak je ZABRANJEN u lovu na nisku divljač ili je bar bio ili smatramo da je krajnje nesportski pucatu vise od dva puta uzastopno iz poluautomata!
i foxterrier je lovačka pasmina...Imhotep od Stepanskeho rybnika
Kad već pitaš I12 i verzija Sporting, a sad vide da si upoređivao trzaj sa bokericom, (mada sam imao i 27-cu i mislim da Franchi više trza) a uporedi ga sa 153.
I da ponovim nema te gume na kraju kundaka kaja smanjuje trzaj pa ni taj TSA, samo manje žulja rame!
Nidzo majstore spusti malo loptu.koliko si samo mogao nakupiti pouzdanih informacija za godinu dana lovackog staza.niko ne pokusava da te ubedi da je tvoj izbor pogresan i u tome je car clanstva na ovom forumu-svako ima pravo na svoje misljenje,i tako ja i pored uzasnog iskustva sa turkinjom nisam rekao da su sve lose,mozda je ona jedina iz te serije bila losa.a ti sa nepunih 20 god.zivota a ne lovackog staza napljuva verovatno najprodavaniji PA proizveden u zadnjih 50god.sto rece kolega 270,ako tim tvojim drugarima i familiji puske nisu radile odmah kao nove sto ih ne odnesose na reklamaciju a dobili garanciju pri kupovini istih???iznenadjujuc je broj 153-ki prodat u zemlje sa standardom daleko iznad naseg pa nece biti da im je niska cena jedini kvalitet
nidzo, kad vec pomenu da cevka "vuce" u desnu stranu, ajde ti lepo na temu kundak na obnavljanje gradiva, pa ces da vidis da sacmarica ima cev "pomerenu" udesno radi lakseg tj brzeg ubacivanaj u rame i nisanjenja.
sto se tice kvarova kod 153ke, ja sam naveo sta je majstor toza napisao. ne znam coveka, ali svi zivi se kunu da je odlican majstor. pa ako on ne navede neki ozbiljan kvar, a covek definitivno zna sta prica, onda ne znam sta vi dole radite sa tim puskama. verovatno je ovo sto kaze 270, relativno jeftino pa cacka neki milisav iz komsiluka. cok je mogao da pukne ako nije bio stegnut kako treba ili ga me mozda neko odvijao rolcanglama pa ga ostetio. a to sto glavi, rasklopite pusku, bacite preko noci da odstoji u naftu, ujutru DOBRO ocistite, sklopite i javite se posle. 99% puska nije raskonzervirana kako treba pa se navuklo djubre i zapeklo. a onaj 1% proverite sve zlebove i klizne povrsine. mozda negde ima neki ris pa zapinje. sve u svemu materijal kod 153jke je mnogo bolji od turskog, a kod mene je prvenstveno bitna funkcionalnost. jer kad krene vepriTJ na mene, vise bi voleo vrljiku za koju sam siguran da ce da opali, neko umetnicko delo u koje nisam siguran. tako da 153 uvek ispred turaka.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Druze mrwa, ne kazem da je los, ali je daleko od nenadjebivog savrsenog ruskog topa. Eee kad smo kod uvoza... U tome je velika poenta.. Sta se sve uvozi kod nas, je stanje za plakanje. I kako moze puska sa krivom sinom da se uopste prodaje u prodavnici? Nije valjda da je ta puska prosla rigorozan ruski test kvaliteta? Zatim.. Kako moze puska koja fabricki ne izbacuje patrone da se nadje u prodaji? Kakvi li su to testovi koje prolaze ruske puske. Ja se toga plasim. Kad bih mogao da kupim MP-153 u Rusiji, ne bih ni razmisljao, odmaj bi ga uzeo. Ovako.. Tako je i sa Turkinjama, kad se naidje na dobro, stvarno vredi svake pare, al kad naidje lose onda zahebe stvar nacisto pa dodje da puknes od muke.
Mislim da nije lopta visoko, ne pljujem ga, samo iznosim realne cinjenice. Mislim da je sasvim mirna i korektna rasprava.
Sto se tice utiska sa Franchijem, volim da istrazujem pa sam o njemu procitao sve sto se moglo procitati i po nasim i po stranim forumima. Kad sam ga uzeo, takodje sam ga testirao na sve ono sa cime ce se sretati tokom moje lovacke karijere, jedino mi je zima ostala.
Jao kud se sruši Brlinski zid pa nema više Simson Suhl iz istočne Nemačke, nit kooperacija Zastave i Berete za S55 a sve po ceni ili malo više Ruske bokerice.
Nit bi se išta od tog o čemu mi ovde tupimo kod nas bitno prodalo nit bi mi ovde tupili!!!
ivanfox kaže:
Vidim da se dosta pisalo na ovoj temi još od sinoc pa do danas i bilo je dosta upisa uglavnom mladjih kolega. Ukusi su naravno razni,zakjluceno je mislim davno na ovoj temi da potrebe uglavnom nema za poluautomatima u klasičnom lovu na nasim prostorima ALOOO omladinci! Pitanje od mene za vas je -Šta vas to vuče ka tim poluautomatima i kojekakvim petometkama i kako moze vise da vam se svidja takva cevka pa jos sa onim polimer kundacima crne boje koje samo asociraju na borbeno oružje! Kao stariji kolega dobronamerno kritikujem Nidžucrosa-mlad čovek,lovac prelepi balkanci a lovi sa petometkom koja po meni nikako ne pristaje uz onakve pse,terene,način lova! Takodje i Cveleta.Pišem ono sto mnogi misle a ipak neće da kažu otvoreno na forumu.Cvele piše kako je zeca oborio trecim metkom!Aloo omladinci pa treci metak je ZABRANJEN u lovu na nisku divljač ili je bar bio ili smatramo da je krajnje nesportski pucatu vise od dva puta uzastopno iz poluautomata!
[xhide]Evo kolega neslazem
(moje misljenje) se bas da PA nema primenu na nasim terenima slazem se da mozda neizgleda kao tradicionalne polozare to stoji ali da ima svrhe ima itekako prva prednost da zaobidjemo praviila dva tri ili pet metaka kada vecina nas mece svih pet ja bi metnuo sve da mogu u neku prepelicu od 25 god.(nego me zena stalno kontrolise) nevidim kako obicna polozara moze da ima prednos kod preleta pataka lova gusaka pa i lova divlje svinje tu PA ima malu prednost e sada sto je cvele pucao tri put na zeca pa i to je bolje nego da ga posle drugog puta pustio ranjenog da pobegne daleko da bi to bilo vise sportski nego treci metak a nisam nikada sreo lovca koji sa polozarom na zeca opali jedan a drugi nece jedino moze da mu bude krivo sto nije imao treci ukoliko je mogao da puca u na razumnu daljinu tako da naglasavam po meni itekako PA ulazi u upotrebu sve masovnije nas narod kaze da od viska glava neboli e sada i ja sam ljubitelj polozara da me pogresno neshvatite samo iznosim misljenje i iskustvo vezano za PA.. [/xhide]
ivanfox kaže:
ALOOO omladinci! Pitanje od mene za vas je -Šta vas to vuče ka tim poluautomatima i kojekakvim petometkama i kako moze vise da vam se svidja takva cevka pa jos sa onim polimer kundacima crne boje koje samo asociraju na borbeno oružje!
...jedan kolega je pre par godina na forumu (a bas mi se cini da se radi o kolegi 270) na nekoj temi bas lepo napisao: ''Samo nek' se omladinci grabe za poluautomate i obaraju cene dvocevkama, sto novim-sto polovnim...!''
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
Ivanfox, prihvatam kritiku, naravno. Kupovinom Affinitija sam samo osvezio familijarnu kolekciju, imamo i bokerice i polozare falio je samo PA, bice sledeca puskica i neka bokerica, pa kiplauf, pa polozarica, otom-potom. Inace treci metak bih samo iskoristio u slucaju da sam ranio divljac. ;)
Kolega ssekir, nije vajda da Franchi od 1200 evra ima losiji kundak od MP-153? Pri odstupanju, mislim na odstupanje same cevi od sanduka a ne odstupanje celokupnog sklopa od kundaka. A i da mi je los kundak, ne bi mi puska legla za medalju. ;)
ne znam ja ko ima bolj iili losiji kundak, ja znam da kundak kod sacmare ima manji ili veci otklon. zato je i bolji ako je radjen po meri. ako tvoj nema onda ne valja.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Kundak ima otklon, ali je cev u sanduk usadjena pravo. Kod MP-153, pogotovu kod onih prvih serija, cev od sanduka neznatno odstupa udesno.
O kvalitetu kundaka ne bih da pricam, posredno znam da se desilo jednom kolegi da mu se na prvi pucanj odlomilo parce kundaka?
A sa Tozom ce jedan cenjeni kolega da licno porazgovara o kvarovima ove puske u Srbiji. Onda cemo da cujemo o cemu se tu radi.
Cvele kaže:
Tomash, ne znam sta 'fali 153-ci ? Nosio sam je cele prosle jeseni i zime bez problema, kao i ove jeseni... za te pare je booomba!
Cvele, prvo, toj pušci (i ni jednom PA) nije mesto u jesenjem lovu.
Čemu? Ja ne znam šta vi lovite u tom jesenjem lovu, i koliko se to divljači diže, ili je to neka felerična divljač u slowmotion-u pa možete da ispraznite redenik na jednom zecu ili fazanu, ili lovite u fazaneriji...
I sam rekoh, nosio bih je u lov na svinje i prelete pataka i gusaka.
Ali kada bih mogao da biram (čitaj, polovan rus PA ima za 250-300e, nov turčin da valja je min 550e), uvek bih uzeo turčina.
Lepo vam rekoh ljudi, pusti te se Hebenog HATSANA, to je smeće, pričam o pristojnim Turcima (Huglu, Armsan,Kral...)
U čemu je razlika:
Ergonomija, balans puške, završna obrada, kontrola kvaliteta...itd.
Primer:
Uzeo nabavnu dozvolu, i krenuo da pazaim pušku.
Odem u Lovac AGP u Novom Sadu, kad ono 153-ka. Uzmem pušku u rame, muke da mi legne. Ok, nema veze treba se naviknuti (pogrešno, ali tako sam u to vreme razmišljao), i nišanim kad ono kriva šina, uvijena u desno. Kažem prodavcu, on pogleda i kaže , pazi majku mu (a kao da već nije znao...)
Od čega je kriva? Ili nema kontrole kvaliteta (prošla puška sa krivom šinom), ili nema kvaliteta u opšte (loš materijal pa se posle ukrivila). Nebitno je, sve jedno ne valja.
Odem u SuperTane u NS, opet vidim 153-ku, stavljam je u rame, šina prava, kundak odličan (orahov, lepa šara), ali mi bode oči nešto žuto na kraju cevi. Kaže vlasnik, ma to je neko ulje, mast, šta već...ja kažem, ok obriši. Briše on al ne vredi. Korodirala cev na ustima...
Vidite, lovci godinama koriste rusko oružje, i ono starije je kao zastavino. Što starije, to bolje.
Pre nijie prolazila kriva šina, loš brun (ovo nije problem samo sa 153-kama, to je i kod drugih IŽ-a), isto kao i sa zastavama(ne računamo m80, ona nikada nije valjala).
I da su zadržali kvalitet i kontrolu kvaliteta, isto je kao i sa zastavama.
Vreme ide napred, novine ih gaze...
Turci uz kvalitet (ne mislim na Hatsan, hebao nas sve Hatsan) nude i završnu obradu, ergonomiju, slug cevi, orahovinu, nove tehnologije (oprugu zatvarača u kundaku, hibridne gasno-inercione sisteme i svašta još nešto), podesiv ugao kundaka (umetke), tvrdo hromiranu spoljašnost cevi, garanciju (naši pilićari je zloupotrebljavaju), znači ne stoje u mestu.
Dakle da sumiram:
Da Poluautomatima jeste mesto u lovu, ali ne u jesenjem.
Ako se za DS i patke/guske nema za neku dobru PA pušku, dobar je i 153.
A 155-ca?
Za cenu novog, može da se uzme bolji nov turčin, ili polovni italijan, svejedno je, sve je bolje.
PA kao jedina puška...
Ako ste građeni kao Cvele (metar i kusur) nije problem, ako niste, uzmite bre nešto pristojno.
Zastava položara 12 ili 16 je bolje rešenje od 153, il bilo koja druga dvocevuljaga, samo ako je lakša i ako bolje leže.
I da napomenem, 153-ku ko danas kupi za te pare novu, taj je za rubriku verovali ili ne.
Polovna je ok za te pare što ima da se nađje, nova je ista ali je precenjena, i za nju može kupiti dobra puška koja nije 153.
Kao Jugo nekad, za 200e je prihvatljiv, za 6000eura bolje polovan BMW nego nov Jugo.
Tomash,
Svaka ti je ka u Njegosa. ;)
Ne zato sto imamo isto misljenje nego zato sto iznosis realne cinjenice.
Jedino bih, vise dodao, nego da se ne slozim - PA u jesenjem lovu:
Ja u Franchi stavljam dva metka u lovu na fazana i zeca. Tri na golubove, guske, patke, DS. Tako da mislim da ja sa svojom puskom ne treba da budem nepozeljan u lovu. ;)
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?