Još jedna važna stvar kod planiranja prihoda LU " Srem " je to da će odvajanjem LU " Kulina " Erdevik sa tri lov. društva koja su trnutno u sastavu LU Srem , biti manje negde oko 90 - ak lovaca .
To bi značilo 15 % -ak posto , manje članova platežnih , pa se i o tome mora povesti računa .
Da li je još neko javno izneo želju da ide samostalno , od sadašnjih društava ,osim pomenuta tri to nisam čuo ???
Tako je kolega Srem. Niko ne obraća pažnju na tu činjenicu. Izlaskom 90-ak lovaca iz LU Srem članarina koja je sada predviđena na 12.000 dinara neće biti dovoljna i opet će se udruženje naći u problemu.
Koliko sam čuo a u pogledu izlaska još nekog LD iz LU, Jamena je odlučila da ostane a i ostala društva.
Ne mogu da shvatim, a i danas sam to rekao na par mesta, da smo spremni da se kreditno zadužimo kod komercijalne banke za kredit, da plaćamo kamate i rate uz sav rizik da to ne možemo da pokrijemo, jer sam čuo da sva društva gunđaju protiv pogonskih lovoga DS na svojoj teritoriji, pa se pitam kako će se pare ( 400.000 dinara ) vratiti banci.
Jedino kroz komercijalni odstrel srneće divljači. Ali kako kada mi i ne znamo šta imamo i koliko je od sve te srneće divljači trofejno a koliko ne. Lovočuvari sede po kafićima, baš ih briga da oni nešto uprate.
Moper pokvaren i niko ne odgovara.
Sutra ćemo nabaviti i tu Ladi Nivu i šta onda? Ko će da odgovara kada se ona pokvari? Ko će da plaća popravke zbog nestručnog i bahatog rukovanja?
LU preko lovačke članarine.
Sistem je ono što treba menjati i LU, gledati da tamo gde nam je i država i zakon stvorila mogućnost da uštedimo da to i učinimo.
U LU Vlasotince upravnik lovišta je ove godine uz pomoć kolega odradio sam GPGL i time uštedeo svome udruženju nekih 30.000 dinara. Malo li je?
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Čuo sam danas u gradu da su lovci ld Jamene tražili da njima ide svo meso od odstrela u njihovom lovištu kao i veći deo para od naplate komercijalnih lovova.
Ficho imaš li ti kakvih saznanja o ovoj priči koja kruži od zadnjeg upravnog odbora lu SREM .
A zaboravio sam da dodam da pitanje naplate štete na njihovom terenu navodno treba da pokrije lu SREM odnosno lovci drugih sekcija od članarine.
moharac kaže:
Čuo sam danas u gradu da su lovci ld Jamene tražili da njima ide svo meso od odstrela u njihovom lovištu kao i veći deo para od naplate komercijalnih lovova.
Ficho imaš li ti kakvih saznanja o ovoj priči koja kruži od zadnjeg upravnog odbora lu SREM .
A zaboravio sam da dodam da pitanje naplate štete na njihovom terenu navodno treba da pokrije lu SREM odnosno lovci drugih sekcija od članarine.
Što bi u prevodu značilo : Rizik od šteta - Udruženjski a korist od komercijale većinom - društva ....
Pa verovatno će članovi LU imati prilike da se izjasne o predlogu ...
Koliko sam ja shvatio podela novca dobijenog od komercijale išla bi u odnosu 50:50, kao i podela mesa ostvarenog pogonskim lovovima.
Za divljač odstreljenu sa čeke meso bi išlo 100% društvu ja mislim, s tim da lovac koji je odstrelio divljač imao bi pravo na but.
Za odstreljenu lisicu dobijalo bi se 6 lovačkih patrona a za šakala mislim da je 2.000 dinara.
Mene samo zanima odgovor na pitanje: Šta mi dobijamo kao lovci ostankom u LSV-u i ove godine, a što ne bi smo mogli sami da uradimo ili znatno jeftinije koddrugih?.
To je pitanje koje mora i treba da bude od strane delegata postavljeno ljudima iz LU i voleo bih da čujem njihov iskren odgovor.
Ja odgovor znam - NIŠTA osim da te pare bacamo kroz prozor bez ikakvog rezona.
Loviša dodeljuje država preko Ministarstva poljoprivrede i Pok. sekretarijata za poljoprivredu.
Tu se LSV ne pita ništa u opšte tako da nama kao LU "Srem" i udruženjima koja izađu iz LU "Srem" ne treba LSV da daje bilo kakve preporuke.
Ta priča je jeftina navlakuša za običe lovce koji ne znaju da po zakonu savezi nemaju više nikakve ingerencije nad lovištima i njihovom dodelom nego da oni nas moraju da vuku i cimaju za rukav da ostanemo njihovi članovi - pod uslovom da snize članarinu na iznos od 350,00 dinara kao iznos koji Lovački savez Centralne Srbije naplaćuje za svoje članove.
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Jedan , ali BUKVALNO jedan jedini razlog ja nevidim da se ostane u članstvu LSV .
A posebno kod nas u novoosnovanom LU " Kulina " ... pa tu nema ni pola razloga da se ostane , jer čak i lovnu dokumentaciju dobijaš gratis u sklopu saradnje sa NP ...
Sigurno je sledeće da će godina za LU " Srem " biti izuzetno teška i mora se kajiš stegnuti na sledeću rupu .
Pozdravljam ovde najavljenu pomoć od opštine za kupovinu Nive .
Iznos nije mali , i može se kupiti dosta dobra ( polovna ) za taj iznos . E sad ako se ide na novo , to je već nešto druga i ima li odakle ???
Možda će neko da mi zameri što ovako pišem , a moje društvo se svaki dan treba osamostaliti ?
E pa ja volim da je i kod prvih komšija dobro u lovištu i da vlada red , i da lovci budu zadovoljni ...
Onda je smatram , i kod nas u lovištu dobo i pola posla urađeno i obrnuto .
Niva je svakako preko potrebna da se posao kontrole lovišta obavi kvalitetno.
Srem dobro bi bilo da ostanete u LSV-u, da ima još neko da razdrma tu idilu, a uz već široj javnosti poznate delegate koji nemisle isto kao "stučnjaci"LSV-a!! Molit će vas sami da izađete iz LSV-a iduće godine
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
zoranp kaže:
Srem dobro bi bilo da ostanete u LSV-u, da ima još neko da razdrma tu idilu, a uz već široj javnosti poznate delegate koji nemisle isto kao "stučnjaci"LSV-a!! Molit će vas sami da izađete iz LSV-a iduće godine
Misliš da bi ovakve delegate izabrali ??? Koji vole da pitaju ???
Ja baš nisam nešto ubeđen ???
Inače nemogu se još otrgnuti utisku da je prošao ovaj predlog o javnosti rada Vojvođanskog lovca ...
Veoma bitna je činjenica da rad Vojvođanskog lovca mora da bude transparentan i dostupan svim lovcima kako bi se videlo gde se lovački novci troše.
Inače je rad svakog udruženja prema Zakonu o udruženjima javan, pa tako svako protivljenje da se javnosti učine dostupnim podaci o radu te firme osnovane od strane LSV-a a sa jako malim znanjem lovaca, moglo bi da ima samo kontra efekat i stvori ( u ovom slučaju zaista opravdanu sumnju ) u rad te firme.
Problem i jeste kod izbora delegata za skupštinu LSV-a. Svako udruženje pa tako i naše treba da ima delegate koji se neće plašiti da neku od tih umišljenih lovačkih veličina priupita sve što smatra za shodno a svaki od tih stručnjaka je DUŽAN da mu odgovori i da mu da obrazloženje.
U praksi to baš i nije tako. Skupštine LSV ( do ove poslednje ) ličile su kao jaje jajetu skupštinama organizovanim po svim LU u Srbiji ( šta se tu smaramo, kad će paprikaš i muzikica ).
I onda smo imali slučajeve da "velikani srBskog lovstva" skontaju da su im lovci dali odrešene ruke za punjenje džepova...i bi šta bi.
Što se tiče najavljene Skupštine, izričito sam protiv kreditnog zaduživanja jer smatram da za tim nema potrebe. Čak nema potrebe da se bilo čija imovina optetećuje hipotekama, ručnim zalogama ( bez obzira na dobru nameru ) jer novci su tu, samo ih treba ubrati.
Pogađate - članarina LSV-u koja je ove godine izglasana na 1.200 dinara po lovcu, pa puta oko 600 lovaca daje sumu od 720.000 dinara.
Oduzmite od te sume 400.000 dinara i sa njome kupite jednu polovnu Ladu Nivu, a sa sumom od opštine još jednu i imate dve Lade Nive.
I još vam ostane para oko 320.000 dinara.
Upravnica lovišta može da uradi GPGL i tu je ušteda oko 30.000 dinara, pa onda osiguranje lovaca oko 100 dinara po čoveku to je 60.000 dinara.
Dakle LU bi ostalo oko 260.000 dinara. Sa tim parama bi na primer mogla da se uradi možda jedna manja fazanerija u nekom društvu koja bi se bavila proizvodnjom pilića i fazana za potrebe članstva udruženja isključivo, pa bi društva naručivala fazane preko udruženja i pare bi ostajale u kući a domaći lovci koji uglavnom love fazana imali bi preko godine veće mogućnosti odstrela u sezoni.
To su samo neka moja razmišljanja, ali ne mora da znači da sam u pravu. Samo je poražavajuće što se par ljudi javlja i piše i iznosi svoje mišljenje a ostali ne žele ili se plaše.
Ficho u potpunosti se slažem sa tvojom raćunicom.
Ako se lu srem odrekne članstva u lsv eto nove nive,samo se bojim da će večina delegata glasati za neke odluke za koje nemaju ovlašćenja od strane svojih društava .
Pošto LU Srem ima internet prezentaciju , mislim da bi bilo korisno i pošteno prema členstvu da se objavljuju izveštaji sa upravnih odbora udruženja ..
Molim lepo postavi se i skeniran potpisan zapisnik i izvolite članovi pogledajte šta se odlučuje i o čemu se raspravlja ....
Javnost rada , molim ...
Sve u zapisnik : Ko šta predložio , ko kako glasao itd ....
moharac kaže:
Ficho u potpunosti se slažem sa tvojom raćunicom.
Ako se lu srem odrekne članstva u lsv eto nove nive,samo se bojim da će večina delegata glasati za neke odluke za koje nemaju ovlašćenja od strane svojih društava .
I to se da rešiti jednostavno , za krupne odluke vezane za budućnost LU neka delegati donesu overene odluke LD i niko neće moći da se folira da nije upoznat sa dnevnim redom da glasa mimo znanja svog LD a protiv zajedničkog interesa , i svako LD će morati da razmotri dnevni red i održi prethodnu skupštinu. Sigurno , transparentno i informisanje na nivou.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
ficha007 kaže:
Što se tiče najavljene Skupštine, izričito sam protiv kreditnog zaduživanja jer smatram da za tim nema potrebe. Čak nema potrebe da se bilo čija imovina optetećuje hipotekama, ručnim zalogama ( bez obzira na dobru nameru ) jer novci su tu, samo ih treba ubrati.
Jedan drugarski savet. Vodite racuna prilikom (nacina) nabavke terenskog vozila.
Evo sta se desilo LU iz Vlasotinca. Pre pet godina, od strane pojedinaca (sa zadnjim i zlim namerama)i pored odluke o kupovini Lade Nive samo po osnovu kredita, debili to urade preko petogodisnjeg operativnog lizinga. Operativni lizing je mnogo zahebaniji od finansijskog, jer u sustini znaci zakup vozila, to jest renta car, sa kamatama od skoro 60% na godisnjem nivou. I operativni lizing pruza mogucnost da se po isteku 5 godina otkupi vozilo, po otkupnoj ceni koju odredjuje lizing kuca, ali dok se dodje do toga, ode "materica" na pola.
Promenom tih pojedinaca u 2009-oj godini, nova uprava je htela da raskine taj ugovor o lizingu ali bezobrazluk i pokvarenost tih pojedinaca je bila tolika, da su uspeli da dobiju pismeno misljenje pravnika iz te lizing kuce (HIPO ALPE ADRIA), u kojem je on (pravnik lizing kuce, gosn. Kolundzic) tvrdio ce da nakon 5 godina operativnog lizinga, otkupna rata iznositi maksimalno 670 CHF.
Imajuci to pismeno objasnjenje kao adut, nova uprava je donela odluku da se ugovor o lizingu ne raskida, a glavni razlog takve odluke je bio u polozenom depozitu od 2100 CHF, koji se ne bi vratio udruzenju u slucaju jednostranog raskida ugovora.
Nakon isteka ugovornog roka od 5 godina, trazena je faktura za otkup vozila. Kad ,,,,u fakturi otkupna cena umesto 670 CHF - 3800 CHF. Cela uprava u predinfarktnom stanju. Odluceno je da im se uputi dopis sa pretnjom upucivanja predstavke NBS, jer je dobijeno misljenje pravne sluzbe te lizing kuce da ce otkupna rata biti maksimalno 670 CHF.
U odgovoru na dopis, lizing kuca doslovno odgovara: taj i taj koji vam je napisao takvo misljenje je udaljen sa posla, jer je ucinio tezu povredu radne duznosti a kao poslednju ponudu, nudimo da otkupna cena terenskog vozila, bude 3200 CHF.
Posle mnogo diskusija i argumenata "ZA" i "PROTIV", doneta je odluka da se plati ta ponudjena otkupna cena. To je isplaceno februara ove godine i najzad ovo LU ima u vlasnistvu tu Ladu Nivu (ficha je imao zadovoljstvo da se jednom prilikom u istoj na kratko i provoza, tako da osnovano moze potvrditi da li toliko vredi).
Koliko je kostala? Troskovi sklapanja ugovora, mesecni zakup (renta car), obavezno kasko osiguranje, redovni godisnji servisi i otkupna rata, na kraju su izasli preko 21.000,- CHF ili oko 19.000,- evra.
Kazu moje Gedze: " nije junak onaj koji bije, vec onaj koji trpi"!!! Izdrzali smo sve to ali kako izdrzati hvalisanje pojedinaca, koji doslovno kazu da je nabavka ovog vozila "kapitalno delo", jer da njih nije bilo, ovo udruzenje nikada ne bi imalo terensko vozilo!!!???? Jednostavno,, i to ce se izdrzati, uvazavajuci da drugacije i nisu mogli da postupe, obzirom na njihov genetski potencijal, a narocito na moralne vrednosti, steceno radnop iskustv, mada treba obratiti paznju i na stepen obrazovanjal!!!
Tu epizodu treba zaboraviti i treba gledati samo napred!!! Bilo, ne ponovilo se!!!
Ucite se na tudjim greskama.
Da, lovstvu Srbije predstoji nuzna aktivnost na ciscenju g.vana i svega sto smrdi. Siguran sam da ce gresea, ma kakvi siguran, ubedjen da ce nadlezni i nadasve strucni ljudi iz nadleznog ministarstva to uskoro pokrenuti i naravno pocistiti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kad smo kod modela nabavke terenskog vozila za LU evo i primera iz Indjije,doduše mi smo tih godina već imali ladu nivu 89 ili 90 godište,ali kako to već biva malo su je urnisali,ali i dalje je bila u voznom stanju.nova garnitura na vlasti u tadašnjem LD,posle 1-2 godine natezanja sa problematičnim naplatama zakupa motela"Lovac" koji je vlasništvo tadašnjeg LD,tadašnji sekretar nalazi rešenje i motel se izdaje vlasniku jedne dobrostojeće firme,koji motel pretvara u klub-diskoteku,a park ispred njega sa 88 borova u letnju baštu,prilikom sklapanja ugovora provlači se i jedna stavka nedefinisana do kraja pa se mnogi upecaše na reči predsednika da u ugovoru stoji da će zakupac da kupi "novu"ladu nivu na poklon društvu,medjutim u ugovor nije stavljena reč "nova" pa je kupljena polovna lada niva,i gle čuda,kupljena je upravo privatna lada niva od predsednika udruženja,sadašnjeg fazaneriste u Indjiji,nema veze što nije nova nego je čak i starija jedno 5-6 godina od stare nive,stara je prodata uredno na licitaciji i lovci progutaše priču.
Kod nas je naša Lada Niva bila u jadnom stanju koje je nastalo nemarom bivših i sadašnjih lovočuvara, pa je čak i novokupljeni moped sada pokidan. Kao da to namerno rade.
U svakom slučaju neko je upravi "ukazao" da se Lada više ne isplati popravljati pa je prodata na licitaciji, mislim za 70.000 dinara. Čovek koji ju je kupio uložio je u nju još nekih 500 eura, manje-više, i eno je voza već godinu dana.
A naši lovočuvari, pošto nemaju vozila, imaju idealan izgovor da radno vreme provedu u kafićima a ne na terenu, i ako Peđa Gnjidić, lovočuvar u JP "Vojvodinašume" ŠG Morović dolazi svojim kolima na posao, ili do lovišta a onda šparta peške po lovištu.
Za prevoz mesečno dobije od firme par hiljada dinara i to je to. A vrhunski je lovočuvar kod koga malo, malo dođe Darko Miličić da ga Peđa odvede da odstreli neki kapitalni primerak divljači. Čovek jednostavno voli svoj posao i zna gde mu koji "kapitalac" u šumi spava. Ali bukvalno.
Elem, što se tiče Lade Nive, iz priloženog se vidi kako je vozilo upropašteno, kako je na kraju prodato, po nečijoj "preporuci", kako je LU ostalo bez vozila a moglo je za male pare da ga popravi, pa sada da razmišljamo o drugom vozilu ( opština ako daje 600.000 dinara to vam je jedna lepa polovna Niva sa ugrađenim LPG uređajem ).
Tako da bi onih 700.000 dinara od neplaćanja članarine LSV-u leglo udruženju "ko budali šamar".
Ali i sada nije kasno "da se razvedemo strasno" a da našem LU ostanu znatna novčana sredstva na raspolaganju koja mogu da se kroz ulaganje u fazaneriju npr. vrate udruženju kroz zadovoljne lovce koji će po svojim sekcijama imati šta da love a udruženje na koga bi se vodila fazanerija bi moglo, kada pokrije sve troškove, da ostvari neki dinar dodatnog prihoda koji bi mogao da se vrati u lovišta.
I tako dalje i tako bliže...
U prilog priči da je svaki dinar bitan u budućem funkcionisanju rada udruženja je i nacrt Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara
Interesantne su odredbe od čl. 23 do 27 koje govore o naknadi za korišćenje lovostajem zaštićene vrste divljači.
Obveznik naknade je korisnik lovišta ( nigde se u zakonu ne pominju LSS, LSV jer oni to više i nisu nego direktno udruženje ) tako da to samo govori u prilog tvrdnji da ne treba biti član LSS niti LSV-a.
Visina naknade je 10% na osnovicu. Osnovica za obračun naknade za korišćenje lovostajem zaštićenih vrsta divljači je vrednost planiranog odstrela lovostajem zaštićenih vrsta divljači, osim vrednosti planiranog odstrela fazana, za tekuću lovnu godinu, utvrđenog u skladu sa zakonom koji uređuje lovstvo.
Osnovicu propisuje Vlada na predlog Ministarstva i ministarstva nadležnog za lovstvo.
Korisnik lovišta dužan je da 30% naknade iz stava 1. ovog člana uplati
najkasnije do 15. aprila, a 70% najkasnije do 31. decembra tekuće lovne godine.
Ficho postoji li bar jedan jedini razlog zbog čega treba biti član lsv.
Ja u razgovoru sa kolegama lovcima ne mogu da nađem baš nijedan dobar razlog osim da im punimo kasu.
Razlog ne postoji druže, ali me samo brine da li to naši delegati u Skupštini udruženja znaju s obzirom da je ista zakazana za 22.03.2013. godine.
Plašim se da se diskusija ne svede na neke "protokolarne teme" a mišljenja sam da je ova tema jedna od najbitnijih i da od nje treba početi a ne ostavljati je za kraj.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?