Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: LU "SREM" Šid

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
LU "SREM" Šid
Indjijanac
 svaki radnik se ponaša prema situaciji i atmosferi u radnoj organizaciji,ako je poslodavac strožiji,onda i radnik više zapinje,po meni tu su najkrivlji poslodavci.
za situaciju gde su pojedinci zauzeli mesto u struci i ponašaju se kao da su bogom dani da budu stručna služba,najkrivlja je lovačka komora koja ničim nije zaštitila one koji su marljivo učili i imaju i volju i snagu da rade u struci,ali nemogu da dodju na red od ljudi koji su bukvalno zalutali na ta radna mesta,čast izuzetcima,ali ima mnogo zalutalih u srpskom lovstvu.
rad stručne službe u lovištu se uvek odslika na kvalitet lova.
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

ficha007
 Skupština ovog LU je u pripremi, konkurs za dodelu lovišta je pred objavu ili je objavljen.

Definitivno LD iz Erdevika, Bingule i Ljube odlaze iz LU jer su formirali novo LU "Kulina" koje će da konkuriše za deo lovišta koji je nekada pripadao LU "Srem" i obuhvatao je KO tih sela i LD-a.

Ono što mene brine su ponovo neke "aveti prošlosti".

O čemu se radi:

Od pojedinih ljudi iz Erdevika i Bingule, članova tamnošnjih LD-a dobio sam informaciju a to je potvrđeno i kod nas u LD Šid da je na zadnjem UO LU "Srem" doneta odluka da ova tri LD-a ako žele da istupe i dobiju ispisnicu iz LU "Srem" odnosno od Skupštine LU "Srem" moraju da izmire I ratu članarine za 2013/2014 godinu u iznosu od 3.000 dinara po lovcu.Glavu o zidGlavu o zidShockJaooo

Dokle će rukovodstvo UO LU da sam sebi daje autogolove?

Ako su lovci iz ova tri LD-a uredno izmirili članarinu za 2012/2013 godinu, i ako ovih dana izađe konkurs i oni konkurišu zbog čega bi plaćali I ratu članarine za lovnu sezonu koja još nije ni počela kada ni LU "Srem" više neće gazdovati tim lovištima nego će to biti novoformiranu LU "Kulina".

Sa kojim pravom neko hoće da prevari 100 lovaca i iznudi im pare i zbog čega ako se zna da su oni sve svoje obaveze za važeću lovnu sezonu izmirili prema LU.

Članarina koja se skuplja je za novu lovnu sezonu koja još nije ni počela tako da gospoda iz LU apsolutno nisu u pravu. Kakav crni deobni bilans.

Pa nisu lovci iz ova tri udruženja krivi za kazne i loše poslovanje koje je snašlo LU. Dosta bre više sa tim sistemom kolektivne odgovornosti.

Krivi su gospodo pojedinci. Imenom i prezimenom. I ova lica ima i treba da odgovaraju za propuste u svome radu, za nerad, za ćutanje i nepreduzimanje ničega.

Oni koji su u radnom odnosu u LU i prouzrokovali su mu direktnu materijalnu štetu dužni su da LU kao svome poslodavcu tu štetu nadoknade a oni koji nisu protiv njih treba pokrenuti disciplinske postupke ali opet po sistemu individualne odgovornosti a ne kolektivne - svi su lovci krivi i svi treba da snose štetu na ravne delove ili svi od svoje članarine plaćaju.

Ja neću da se od moje članarine plaćaju kazne, da se plaćaju neradnici u LSV koji imaju najveći problem kako da za godinu dana stuku naše novce.

Ne pada mi na pamet. Bar ne ove godine. A pošto su najavljeni izbori za predsednika LU ko zna možda se i kandidujem ( ako ispunjavam uslove ).

Baš me živo zanima da li bi me lovci podržali na tom mestu jer mislim da je vreme za "sirkovu metlu".

Dakle po meni i mome ličnom mišljenju lovci iz Erdevika, Bingule i Ljube ne trebaju da plaćaju nikakav novac ali bih voleo da me neko demantuje. Možda grešim i možda nisam u pravu.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

Indjijanac
 istu situaciju smo imali i mi u indjiji prošle godineGlavu o ziduolatili na račun starog udruženja a ono se raspalo i novci se vratili posle 15 danaConfused mislim da je u pitanju teranje inataAngry
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

moharac
 Ficho istina je ovo što si napiaso,sekretar je obavestio ova tri društa da uplate prvu ratu članarine.

Kao prvo zahvaljujem se članovima uo lu Srem što su doneli takvu odluku i pokazali nam da je bio pravi potez što smo osnovali svoje udruženje i što napuštamo lu srem.
Ovakvi potezi bivših "prijatelja i kolega" iz upravnog odbora ide samo njima na čast i poštenje, čast pojedincima koji su izneli svoje mišljenje i rekli da je taj potez neispravan.
Koliko mi je poznato član udruženja je pojedinac a ne lovačko društvo tako da društvo nema ovlašćenje da plaća u moje ime.
Nije njih briga za lovce Erdevika ,Bingule i Ljube već njih interesuju naše pare .
Predsednik ld Erdevik im je prošle godine ponudio da im se uplaćuje članarina po mesecu dok smo članovi,oni naravno to nisu prihvatili pa smo za lovnu 2012/2013 mi uplatili kompletni članarinu.
Na skupštini LU Srem smo obavestili članove skupštine da smo osnovali novo lu Kulina i da će se u saradnji sa np Fruška Gora konkurisati za dobijenje lovišta na kojima se nalaze ova tri društva.
Znači da smo sve pošteno radili i ništa nismo krili od našeg uruženja.na vreme smo ih obavestili kako bi se mogli ranije pripremiti sa smanjenjem broja lovaca kao i to da će se smanjiti i lovište na kojem je gazdovalo udruženje.
Malo smo se raspitivali- konsultovali sa pravnicima koji su nam rekli da je član udruženja pojedinac i da lu Srem nema zakonskog osnova da traži od društva da plati članarinu od lovca koji nije izrazo želju da bude član lu Srem.
Ficho u početki su lovci komentarisali tvoje pisanje i prozivanje pojedinaca ,čini mi se da si debelo bio u pravu.
Jel neko zna po kom to zakonu smo mi dužni da platimo članarinu ako nismo njihovi članovi.
Molio bih prisutne sa ovog foruma da nam daju svoja mišljenja,kako da se ponaša jedno mlado udruženje koje želi samo bolje dane za svoje članove .
Hvala !

ficha007
 Ne postoji zakon koji vas obavezuje na tako nesto. Vi ste svoju clanarinu za vazecu lovnu sezonu izmirili prema udruzenju. Kada dobijete vase loviste vi nemate vise obavezu prema Lu Srem.

Dakle ne postoji zakonski i pravni osnov da vam se bilo sta naplacuje jer ste vazecu obavezu prema LU izmirili.

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

Srem
 Pa kakav je to onda zahtev za plaćenjem ???

Platite nam prvu ratu naknade za lovište sa kojim mi više nećemo
gazdovati ???

Zar je moguće da se takvi zahtevi uopšte postavljaju ???

DakiNS

Srem kaže:
Pa kakav je to onda zahtev za plaćenjem ???

Platite nam prvu ratu naknade za lovište sa kojim mi više nećemo
gazdovati ???

Zar je moguće da se takvi zahtevi uopšte postavljaju ???

Vrlo jednostavno! LoSoSka i LoSoVska škola. Uzmi koliko god možeš , od koga god možeš i kako god možeš.Sad
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

ficha007
 Ne mogu se po meni loše rukovođenje udruženjem i individualna krivica pojedinaca za kazne prevaliti na članove i reći puj pike ne važi, platiće LU preko članarine lovaca i mirna Bačka.

Onaj ko je kriv mora da odgovara i da snosi materijalne posledice. Samo tako će članstvo povratiti pouzdanje u LU.

Nije fer iznuđivati od nekoga novce bez pravnog osnova.

Da je LU Srem konkurisao i dobio lovište koje pripada Erdevičanima, Bingulcima i lovcima iz Ljube, pa da su oni nakon sklapanja ugovora sa Min. poljoprivr. i LU Srem izrazili želju za izlaskom iz LU, dakle koristili su resurse LU u delu lovne sezone, mogao bih i da razumem zahtev za plaćanjem.

Ali ovako LU Srem neće verovatno gazdovati više tim delom lovišta, lovci iz ova tri LD-a su uredno izmirili obaveze za tekuću lovnu sezonu prema LU - kako onda bilo ko može bilo šta da uslovljava i iznuđuje neke novce.

Vodite računa da u tome nema obeležija krivičnoga dela iznude iz čl. 214. Krivičnoga zakonika RS
Iznuda

Član 214

(1) Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist, silom ili pretnjom prinudi drugog da nešto učini ili ne učini na štetu svoje ili tuđe imovine,
kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

(2) Ako je delom iz stava 1. ovog člana pribavljena imovinska korist u iznosu koji prelazi četristopedeset hiljada dinara,
učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

(3) Ako je delom iz stava 1. ovog člana pribavljena imovinska korist u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara,
učinilac će se kazniti zatvorom od tri do dvanaest godina.

(4) Ko se bavi vršenjem dela iz st. 1. do 3. ovog člana ili je delo izvršeno od strane grupe,
kazniće se zatvorom od pet do petnaest godina.

(5) Ako je delo iz st. 1. do 3. ovog člana izvršeno od strane organizovane kriminalne grupe,
učinilac će se kazniti zatvorom od najmanje pet godina.

moharac
 Hvala Ficho na iskrenom upisu i objašnjenju kakva su nam prava i obaveze prema bivšem lu Srem.
Ti nastavljaš dobru tradiciju u porodici da kao Ficha senior uvek daješ prave i iskrene savete bez stajanja na ovu ili onu stranu,ali takvih je ljudi danas malo uglavnom pojedinci gledaju samo sebe i svoj interes.
Ja samo ne mogu da shvatim naše dojučerašnje prijatelje,kolege i komšije da su mogli da za takvu odluku glasaju,a pogotovo za pojedince koji su se upinjali svom snagam da i oni sa svojim društvom uđu u aranžman sa np Fruška Gora.
Zahvaljujem se još jednom svima Vama koji nam dajete podršku i savete za ovu situaciju koja nas je bar ljudski iznenadila.

ficha007
 Ako ne postoji osnov za iznudu sigurno bi, ako bi se izvršilo plaćanje, postojalo svršeno krivično delo Prevara iz čl. 208. Krivičnog zakonika R. Srbije.

Naime odredbama Krivičnog zakonika propisano je sledeće:

(1) Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da ovaj na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini,

kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

(2) Ko delo iz stava 1. ovog člana učini samo u nameri da drugog ošteti,

kazniće se zatvorom do šest meseci i novčanom kaznom.

(3) Ako je delom iz st. 1. i 2. ovog člana pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi četristopedeset hiljada dinara,

učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom.

(4) Ako je delom iz st. 1. i 2. ovog člana pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara,

učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina i novčanom kaznom.

E sad koliko je meni poznato ovde se kao što sam rekao u nameri da se sebi ( Lu SREM ) ili drugom pribavi protivpravna imovinska korist dovodi neko ( lovci Erdevika, Bingule i Ljube kao članovi LD-a ) lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu i održavaju u zabludi i time se navode da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učine ili ne učine ( plate novčani iznos za koji ne postoji pravni osnov u odredbama Statuta LU "Srem" ).

Ako nije stav 1) onda je sigurno stav 2) jer se delo iz stava 1) vrši u nameri da se ova tri LD-a oštete na taj način što bi platili nešto za čega ne postoji zakonski osnov.

Ako dobro razmisle ljudi iz LU Srem treba da mi budu zahvalni jer ih ovim upozorenjima pokušavam sprečiti i ukazati im na pogubne posledice njihovih akata.

Lala
 Korisno je ovo što FIcha napisao, ali mislim da je najbolje da se razidjete normalno, ako ste već tako odlučili.
Inače, dokazivanje nečije namere je vrlo problematičan posao, da budem iskren. Možda vaše kolege i ne rade to (pokušaj naplate članarine) namerno, nego su i oni u zabludi, misle da su u pravu?
Uostalom, koje su posledice da im se ne plati? Ako ne platite, vaši članovi neće moći loviti sve dok se ne ustanove lovišta i izvrši dodela. Drugih nekih pravnih posledica ja mislim da ne može biti. Članstvo u bilo kom udruženju je dobrovoljno; ne može vas niko naterati da platite članarinu i time produžite članstvo u nekom udruženju, ako vi to ne želite.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

ficha007
 Da Lalo samo što postoji odluka UO LU Srem da naplati članarinu ( deo ili I ratu u iznosu od 3.000 dinara ) što em što je kontraproduktivno, em što nije ni po Statutu niti bilo kom zakonu, a UO kao produžena ruka Skupštine je dužan da poštuje zakon.

Mislim da Skupština koja je u pripremi je idealno mesto da delegati LU kao ljudi sednu jedni nasuprot drugih i da zaista u jednoj drugarskoj atmosferi iznesu sve ono što smatraju da je problem u radu LU a ne da samo prosto dižu ruke i usvajaju kojekakve izveštaje za koje polovina od ukupnog broja delegata ni ne zna šta znače ( čast izuzecima ).

Mora se po meni na toj Skupštini čuti zašto LD Jamena želi da napusti LU, koji su to razlozi, mora im se dati prilika da bez dobacivanja i upadica objasne svoje viđenje lovstva unutar ili van udruženja.

Mora se dati prilika Šiđanima i LD-ima koja gazduju sa DS da kažu šta misle u pogledu "ucenjivanja" od strane malih LD-a koja sa visokom divljači ne gazduju ali se "petljaju" kod odlučivanja u tim stvarima.

Mora se dati prilika Predsedniku i onim članovima UO LU koji podržavaju ideju smanjenja broja članova UO da je pojasne kao i onima koji su protiv toga da iznesu svoje argumente.

Mora se reći otvoreno da čisto sumnjam da će Opština Šid ove kalendarske godine moći da plasira znatna novčana sredstva u rad udruženja kada pored ovog udruženja na teritoriji Opštine Šid deluje mnoštvo udruženja razne "tematike" pa je pitanje odakle i iz kog budžeta se misli namaći 600.000 dinara za LU "Srem". Realnije bi bilo reći nekih 100.000 dinara ali 600.000 je jako pretenciozno.

Trebalo bi da Skupština posluži i da se konačno reši da li jesmo ili ne članovi LSV ( a nadam se da će većina predsednika i delegata biti protiv ) jer članstvo LU u LSV ničemu ne služi osim otimanju para od lovaca LU bez ikakvog razloga i osnova.

Dakle svim tim pitanjima treba da se bavi Skupština a ne samo da puko usvaja izveštaje i fin. plan.

kempi
 Koliko ja znam vasa upravnica ima licencu za izradu planskih dokumenata LSV vam treba kao trece oko. Sto dalje od njih tim bolje. Ovamo nemate novca ocekujete nesto od Opsstine a njima za nistav dajete oko 800.00 dinara koliko sam procitao negde.Meni to stvarno nigde rezona nema
????Confused

ficha007
 Kempi to je i meni zaista veliki rebus jer mi je situacija u Opštini dobro poznata.

Imam podatak da je ove godine ostalo oko 440 lovaca od nekih 600 lovaca što je oko 150 lovaca manje. To je već alarm za uzbunu.

Totalno si u pravu u pogledu LSV-a. Upravnica ima licencu i može da se bavi izradom planskih dokumenata. Bilo bi dobro da odradi GPGL što je ušteda ( realna ) oko 15-20.000 dinara na godišnjem nivou, a u pogledu LPO, ako misli da je to za nju velik zalogaj, može da se obrati stručnim ljudima iz Vojvodinašuma, NP Fruška Gora...a može da se na primer plati LSCS da nam to odradi za 60.000 dinara, dok sam ubeđen da bi nas izrada te planske dokumentacije u LSV-u izašla duplo skuplje.

Što se tiče zapažanja na relaciji Opština - LSV, šta da kažem osim da si totalno u pravu. Ovamo tražimo od opštine pare za rad udruženja a ovamo ovim likovima poklanjamo pare. To ne da nema logike nego je prosto sramota.

Takođe mi nije jasan potez lizing zaduživanja LU za kupovinu Lade Nive kada te pare imamo i imali smo i prošle godine samo da nismo bili članovi LSV-a.

I onako je prva rata članarine išla za nabavku lovne karte i višim savezima, kao i sada. Ali sada imamo drastično manji broj lovaca.

Prošle godine je suma koja je bačena LSV-u bila oko 840.000 dinara od kojih para se moglo KEŠOM platiti jedna polovna Lada Niva i da ti ostane još para.

Ove godine prave istu grešku i rade totalno kontra interesa lovaca.

Ide se sa pričom da će opština dati 600.000 dinara i još udruženje 400.000 dinara i da će se ući u lizing-aranžman za kupovinu nove Lade Nive.

Ista priča je bila i prošle godine kada je obećana Lada Niva od komercijalnih lovova i članarine - i šta je bilo? Ništa.

Takođe vidim da lovci nemaju pojma o tome ko ih finansira i pomaže pa imaju trip da će LSV da im sredi pare za neke bunare u lovištu i ako su te pare došle od PSPŠV ISKLJUČIVO a nikako od LSV-a.

Pok.sekretarijat je taj kod koga mi možemo da konkurišemo i dobijemo sredstva jer se radi o lovačkim novcima koje lovci putem članarine uplaćuju da bi se iz tog budžetskog fonda finansirali lovni projekti.

Kakav LSV, kakvi bakrači. To ti je klasična zamena teza i manipulacija lovcima samo ne znam koji je interes i čiji u pitanju.

ficha007
 Ostao sam dužan neke stvari od juče.

Naime, Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična dela koji je objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 97/2008 od 27.10.2008. godine. lepo kaže da se ovim zakonom uređuju uslovi odgovornosti pravnih lica za krivična dela, krivične sankcije koje se mogu izreći pravnim licima i pravila postupka u kojem se odlučuje o odgovornosti pravnih lica, izricanju krivičnih sankcija, donošenju odluke o rehabilitaciji, prestanku mere bezbednosti ili pravne posledice osude i izvršenju sudskih odluka ( član 1. )

Nadalje, članom 2. propisano je da pravno lice može odgovarati za krivična dela iz posebnog dela Krivičnog zakonika i drugih zakona, ako su ispunjeni uslovi za odgovornost pravnog lica predviđeni ovim zakonom.

Član 4. kaže da se ovaj zakon primenjuje na domaće i strano pravno lice koje odgovara za krivično delo učinjeno na teritoriji Republike.

Odredbama čl. 5 propisano je da je:

1) Pravno lice domaći ili strani pravni subjekt koji se po pozitivnom pravu Republike smatra pravnim licem.

2) Odgovorno lice je fizičko lice kome je pravno ili faktički poveren određeni krug poslova u pravnom licu, kao i lice koje je ovlašćeno, odnosno za koje se može smatrati da je ovlašćeno da postupa u ime pravnog lica.

Ajmo dallje:

Član 6

Pravno lice odgovara za krivično delo koje u okviru svojih poslova, odnosno ovlašćenja učini odgovorno lice u nameri da za pravno lice ostvari korist.

Odgovornost pravnog lica iz stava 1. ovog člana postoji i ako je zbog nepostojanja nadzora ili kontrole od strane odgovornog lica omogućeno izvršenje krivičnog dela u korist pravnog lica od strane fizičkog lica koje deluje pod nadzorom i kontrolom odgovornog lica.

Čl. 7. lepo kaže:

Odgovornost pravnog lica zasniva se na krivici odgovornog lica.

Pod uslovima iz člana 6. ovog zakona pravno lice odgovara za krivično delo odgovornog lica i ako je krivični postupak protiv odgovornog lica obustavljen ili je optužba odbijena.

E sad, zašto sve ja ovo pišem?

Odredbama čl. 5. st. 1 Zakona o udruženjima, ( "Službeni glasnik RS", br. 51/2009 ) propisano je da je rad udruženja javan i da se javnost uređuje statutom.

Odredbama ćl. 22 istog zakona propisano je da je Skupština udruženja najviši organ udruženja.

Ako se udruženje upisuje u registar APR-a, ako ima svoj matični i PIB, ako učestvuje u platnom prometu, ako sklapa ugovore ( npr. o dodeli lovišta sa Min.poljoprivrede ) onda je jasno da je udruženje PRAVNO LICE koje za krivična dela koja počini u svome radu ( a počine ih fizička lica - odgovorna lica ) odgovara prema odredbama Krivičnoga zakonika R. Srbije.

Ovo pričam kao dopuna mojih navoda a u vezi pokušaja da se od sekcija koje žele da napuste udruženje naplati I rata članarine za lovnu sezonu koja još nije započela čime možda ima pokušaja krivičnog dela prevare a ako dođe do plaćanja postoji svršeno krivično delo koje je počinilo pravno lice.

Nadam se da će delegati Skupštine biti na nivou zadatka i dati tim sekcijama ispisnicu bez ikakvog uslovljavanja deobnim bilansima.

Kakav crni deobni bilans kada se radi o slobodnom udruživanju i slobodnom razdruživanju koje može da napusti ko kad hoće.

Čitajte ljudi zakon i ne igrajte se tako da udruženje možda još više usosite a i da vi koji ga vodite ostanete čista obraza i bez mrlja koje vas mogu diskreditovati.

Ovo je dobronameran savet da se izbegne kršenje Krivičnoga zakonika i moguća i materijalna šteta po udruženje koju bi lovci morali iz svog džepa da plaćaju. O krivičnoj odgovornosti pojedinaca neću ni da govorim.

Čitajte Statut udruženja i ne pravite gluposti.

ficha007
 Na jednom od poslednjih sastanaka UO LU SREM bilo je reči i o članstvu LU u LSV i kako je rečeno UO LU je doneo odluku, uz dva glasa protiv, da LU ostane član LSV.

Gospodo, Statut LU SREM lepo kaže u čl. 34. st. 1. alineja 7. da SKUPŠTINA LU SREM donosi odluku o učlanjenju udruženja u saveze i istupanju iz istih.

Ova odluka UO je totalno protivna Statutu i nema nikakav značaj jer će konačni sud o tome da li treba biti član LSV-a biti donet na Skupštini LU, tako da se ja ne bih igrao sa time da UO donosi ( kao jedno malo telo ) odluke koje su u ISKLJUČIVOJ NADLEŽNOSTI SKUPŠTINE UDRUŽENJA.

Nadam se iskreno da delegati na Skupštini misle svojom glavom i ne glasaju po automatizmu jer se radi o odluci da pare OSTAJU U UDRUŽENJU A NE DA SE POKLANJAJU NERADNICIMA U LSV ČIJI JE JEDINI PROBLEM U ŽIVOTU KAKO DA U NAREDNIH GODINU DANA TE PARE POTROŠE. ( NA VAS KOLEGE LOVCI SIGURNO NE )

Čitajte Statut koji ste usvojili članovi UO. Čast onima koji su svoje mišljenje izdvojili na zapisnik i bili protiv ove NEZAKONITE I NESTATUTARNE ODLUKE.

Takođe je interesantan stav iznet u zapisniku od 27.12.2012. godine da je UO doneo JEDNOGLASNU ODLUKU da članarina bude 12.000 dinara.

Ljudi ne igrajte se više sa Statutom kao Boga vas molim

Statut LU Srem u čl. 34. st. 1. alineja 9 kaže da je Skupština LU Srem nadležna da DONOSI ODLUKU O VISINI ČLANARINE U UDRUŽENJU I DRUGIM NOVČANIM OBAVEZAMA I ČLANSKIM DOPRINOSIMA.

Gospodo lovci, članovi LD Erdevik, Bingula i Ljuba evo vam pravni osnov koji govori da UO nije mogao da donese odluku o uplati I rate članarine za 2013/2014 godinu kao uslov da napustite udruženje, a vi ostali: ČITAJTE STATUT koji ste sami doneli.

Dakle samo Skupština može da odlučuje o drugim novčanim obavezama prema svojim članovima. Naravno ako za takvu odluku postoji pravni osnov ali to u slučaju lovaca Erdevika, Bingule i Ljube ne.

Lala
 Ovi iz UO LU izgleda uzeli šablon rada iz LSV, pa možda donose odluke koje nisu u njihovoj nadležnosti. UO LU može jedino da skupštini LU predloži nešto, ali ne i da odluke iz nadležnosti skupštine i donosi.
Ako su stvarno na UO doneli neku odluku u vezi članstva, i eventualno uplatili pare LSV-u bez odluke skupštine, onda se radi o uzurpaciji nadležnosti i kršenju statuta, što za sobom povlači kaznu od 50-500 hiljada za LU, i od 5-50 hiljada za odgovorno lice u LU (član 73 Zakona o udruženjima).
Treba da proverite u Statutu, da nije slučajno ubačena odredba negde, da je vaše LU član LSV. U tom slučaju odluka skupštine LU nije potrebna.

ficha007
 Lalo, po starom dobrom običaju prepisivanja Statuta, naravno da taj član postoji, ali postoji i član da samo Skupština odlučuje o ulasku i izlasku LU u i iz članstva u savezu. Po automatizmu udruženje jeste član saveza ( LSV i LSS ) ali o promenama u članstvu u savezima odlučuje samo Skupština a ne UO.

Isto je kod članarine i iznosa članarine. UO samo može da predloži a ne da "jednoglasno" donose neke odluke.

Ali hajdemo mi dalje.

Na našem prošlom sastanku UO udruženja u Šidu bilo je reči o lovačkim novinama koje nisu stigle do pojedinih lovaca uopšte.

Tragom te priče malo sam čeprkao, malo sabirao i oduzimao i evo zašto po meni do toga nije došlo:

U 2012. godini imamo jednu nelogičnost koja bode oči. Naime, stoji da je LU Srem trebovao za svoje lovce ukupno 617 lovnih karata, što je 617.000 dinara, a da je LSV-u na ime članarine uplaćeno samo 431.200,00 dinara. Zar ne bi trebalo da bude uplaćeno isto toliko para LSV-u jer počasni članovi plaćaju isto 1.000,00 dinara lovnu kartu i 1.400,00 dinara višim savezima.

Što opet znači da bi sada već bivšeg sekretara LU Srem trebalo pitati da li je ovaj podatak tačan? Jer ako jeste ( i ako sam ja izričito protiv članstva u LSV ) mi u ovom momentu jesmo članovi saveza ( LSS i LSV ) i shodno tome je LSV-u uplaćeno:

617.000 dinara
- 431.200 dinara
185.800 dinara

Dakle mi smo savezu platili manje za iznos od 185.800 dinara, pa i ako ja mislim da im nije trebalo dati ni ovih 431.200 dinara postavljam sledeće pitanje:

Ako se zna da je u tih 1.400 dinara koje smo plaćali prošle godine bilo i OSIGURANJE LOVACA, da li to znači da ja i pojedini lovci, nas otprilike 132 ( 185.800/1.400 = 132 ) nije bilo osigurano od nesreća u lovu??????

I šta znači stavka u iznosu od 85.620,00 dinara za lovačke novine iz Finansijskog izveštaja za 2012. godinu, kada je taj iznos pokriven onom uplatom od 1.400 dinara po lovcu?

Stavka reklama koja iznosi 153.512,00 dinara GDE SMO SE MI REKLAMIRALI ZA TE PARE i da li je UO doneo pismenu odluku o tome bilo kada?

Stavka osiguranje zaposlenih i lovaca ( br. 26. u izveštaju ) u iznosu od 15.427,00 dinara šta je to kada smo osigurani ( nadam se da jesmo ) u iznosu koji je plaćen u onih 1.400,00 dinara.

Lala

ficha007 kaže:
U 2012. godini imamo jednu nelogičnost koja bode oči. Naime, stoji da je LU Srem trebovao za svoje lovce ukupno 617 lovnih karata, što je 617.000 dinara, a da je LSV-u na ime članarine uplaćeno samo 431.200,00 dinara. Zar ne bi trebalo da bude uplaćeno isto toliko para LSV-u jer počasni članovi plaćaju isto 1.000,00 dinara lovnu kartu i 1.400,00 dinara višim savezima.

Što opet znači da bi sada već bivšeg sekretara LU Srem trebalo pitati da li je ovaj podatak tačan? Jer ako jeste ( i ako sam ja izričito protiv članstva u LSV ) mi u ovom momentu jesmo članovi saveza ( LSS i LSV ) i shodno tome je LSV-u uplaćeno:

617.000 dinara
- 431.200 dinara
185.800 dinara

Dakle mi smo savezu platili manje za iznos od 185.800 dinara, ...

Ovo možda znači da nisu članarinu za sve članove?! To već ne bi valjalo, jer bi moglo da znači da je neko od članova, njih 185, lovilo možda bez članske karte LSV, tj. da nisu imali osiguranje?
Ovo je vrlo nezgodan podatak!

ficha007
 Što se tiče članskih karata LSV zaista je moguće da su neki lovci ove godine lovili bez članskih karata jer ako je trebovano 617 lovnih karata i uplaćeno 617.000 dinara a LSV-u prebačeno 430.000 dinara, a LSV je iste distribuirao šta to sad znači?

Vidiš problem je kada ljudima ukazuješ i moliš ih da čitaju zakone i da iste ne krše, ali nekoga baš briga za propise i onda imamo ovo što imamo. A kada krenu da pljušte kazne onda je to problem.

E sad, ako je tačno da ove godine imamo oko 400 lovaca i 80 počasnih, to bi značilo da LU SREM, pod uslovom da Skupština donese odluku da ostajemo članovi LSV, na ime njeihovog (ne)rada treba da platimo ukupno 576.000 dinara NI ZA ŠTA.

Sa tih 576.000 dinara ili 5.140 EURA LU SREM bi mogao da za keš pare kupi jednu polovnu Ladu Nivu ( cirka 3.000 eura ), da osigura lovce za 48.000 dinara ( 480 x 100 dinara ), da plati LPO 60.000 dinara i da upravnica odradi GPGL i tu uštedimo 15-20.000 dinara.

Dakle od 576.000 dinara koje bacamo u vatru mi bi mogli da prođemo daleko jeftinije.

Lada Niva 336.000 dinara
osiguranje 48.000 dinara
LPO 60.000 dinara
TOTAL: 444.000 dinara

Dakle LU bi ostalo 176.000 dinara koje bi moglo da iskoristi za pravljenej čeka, hranilišta, solišta...

Ako godina bude dobra i komercijala da rezultate, a pošto vidim da je prihod od komercijale za 2012. godinu bio 521.000 dinara, eto druge Lade Nive, da lovočuvari imaju svaki po jednu i da se ne gužvaju. I još vam od tih 521.000 ostane 185.000 dinara ( 521.000 336.000 ).

Protiv sam kupovine nove Lade Nive koja košta jedno 9.000 eura i ugradnaj plina još 500-900 eura, dakle sa registracijom oko 10.000 eura. Kolko god ja volim i poštujem to vozilo i čak bih i sam voleo da imam jedno za svaki dan pametniji ljudi od mene rekli su da je totalno nerentabilno kupovati novu Nivu koja će se kvariti kao i ove polovne, s tim što kod lizinga mi nismo vlasnici vozila sve dok Ladu ne otplatimo, mora biti kasko osigurana, svi servisi se vrše za sve vreme trajanja lizinga u ovlašćenom servisu ( garantni rok je ja mislim 2 godine ili 35.000km a lizing traje ako sam shvatio 5 godina )...itd.

Sve su to stvari o kojima predsednici UO moraju ozbiljno da razgovaraju i iznose svoje mišljenje pa ako im se nešto ne sviđa da to i kažu a ne samo da ćute i glasaju po automatizmu.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Susreti i druženja "forumaša" SVAŠTARA 4989 02.10.2022. 23:48
"Grom" iz Užica MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 284 27.09.2022. 07:26
"Gebruder Merkel Suhl" LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 447 22.06.2021. 11:59
"Vojvođanski lovac" doo LOVAČKA UDRUŽENJA 475 17.05.2019. 23:58
LU "PANČEVO" LOVAČKA UDRUŽENJA 115 07.03.2019. 18:18
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
“ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK” – 2025. год.
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,136,840 posete www.srbijalov.com