Rezime: na osnovu ovih par podataka iz skupštinskog materijala LU iz Šida što je Ficha preneo, može se osnovano sumnjati sledeće:
da je NEKO iz uprave LU Srem Šid od lovaca naplatio verovatno 617 članskih doprinosa, delimično ili u celosti. Od tako prikupljenog novca NEKO je sam, ili u dogovoru sa drugim licima, izvršio uplatu svega 308 članarina za LSV (50% sredstava), a ostatak od oko 309 članarina zadržao (za koje namene?). Kao u narodnoj pesmi: 'pola pije, pola Šarcu daje!' !
Kako je u delu članarine za LSV, koja ima prioritet uplate zbog roka koji donosi skupština LSV, sadržan i iznos za osiguranje lovaca od nesretnog slučaja, NEKO je neuplaćivanjem namenski prikupljenih sredstava od lovaca možda obmanuo oko 309 lovaca da imaju osiguranje, da su članovi LSV i da imaju pravo na dobijanje glasila LSV. Iznos za 309 članarina je 432.600 dinara, jer je članarina za LSV prošle godine bila 1400 din. Ako je ovako opisano delo i učinjeno od strane lica koje ima odredjene dužnosti i ovlašćenja u LU, može se osnovano sumnjati i na KD zloupotreba položaja, a ako je učinjeno u dogovoru sa drugim licima, onda su možda druga lica izvršila KD podstrekivanja ili saučesništva. Naravno, ovo je osnovana sumnja, a može se lako proveriti uvidom u dokumenta LU, samo ako ima volje, da li je tačno ili nije.
Treba proveriti i koliko markica za članske karte LSV (one zelene plastične) ste trebovali/dobili od LSV za vaše članove? Koliko primeraka glasila LSV ste dobijali?
Po dobijanju i ovih podataka možete iste uporediti sa brojem prikupljenih i brojem plaćenih članarina prema LSV.
Koliko sam shvatio, NO LU Srem Šid je rekao da je sve radjeno po propisima? Možda im je promaklo ovo?
Ovo je pravo pitanje za vašu skupštinu. Možda ima i neko drugo objašnjenje osim ovog? Da recimo neko kaže da je uplaćena polovina članskog doprinosa za LSV za svakog vašeg lovca? Moguće je i tako, ali se opet postavlja pitanje, ako su lovci platili, gde je ostatak para, druga polovina od 1400 dinara? Kako neko sme da na svoju ruku menja namenu i preusmerava namenski prikupljena sredstva?
Po izvodima vaše banke se može lako proveriti koliko članarina za LU je uplaćeno.
Srem kaže:
Nikako da isčitam ove silne komentare što su napisani na nova dešavanja u LU Srem ...
Ostao sam bez teksta ...
Koliko sam zaključio bitno je da se samo glasa i donose neke odluke , a da li je to po statutu LU ili ne ? To je manje bitno ...
Ficho od kada je informacija za Jamenu ???
Prvi put sada čujem da definitivno idu ...
Taze druže moj. Od juče. Čeka se Skupština da aminuje i da im da "čuvenu potvrdu o pravnom sledbeništvu".
Juče je kod nas "gostovao" Sekretar ( bivši ) koji to više nije, pa se naprasno setio kolega iz sekcije koje je zajedno sa ostalim kolegama lovcima godinama hebavao ko budale.
Šta li se to kod njega javilo pa nam je postao ovako brižan. Možda neki očinski osećaji.
U svakom slučaju ljudi su ubeđeni da sekcije koje nas napuštaju treba da plate neke novce što je totalno ludo i nema veze sa mozgom ali znaš kad nemam volju da nekima pričam i prepričavam neke stvari kada vidim koliko su neinformisani i zavedeni.
Po n-ti put ponavljam: nema deobnog bilansa jer je ovo udruženje građana koje se zasniva na dobrovoljnom pristupu i istupu.Nikakvu imovinu sekcije koje su ušle nisu unele pa da se sada potegne pitanje deobe. Niša niste zaradili ( osim kazni ) što bi trebalo da delite jer ste novac koji je dobijen od članarine, donacija, konkursa, komercijale uložili u rad udruženja, što je po Zakonu o udruženjima.
Dakle LU Srem ne može da vas uslovljava nikakvim novcima za napuštanje njegovog "okrilja".
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Hvala ti na odgovoru . Verujem da ti je informacija tačna što se tiče
Jamene .
To za udruženje znači još koliko članova manje 40-50 ...
Što bi značilo da se LU Srem oprašta od sigurno 1/4 članova .
Kako će to tačno izgledati videćemo uskoro .
A naravno skupština LU je uskoro pa će biti svežih informacija ...
Iz razgovora sa upravnicom danas saznao sam da je zaista u prvi mah bilo uplaćeno za 308 lovaca iznos od 1.400 dinara po lovcu, ali mi je ona rekla da su svi lovci bili osigurani preko Dunava mimo ovoga, pa ja shvatam da je 308 lovaca bilo duplo osigurano a 308 ostalih su imali jedno osiguranje.
Kada se pogleda fin. izveštaj u njemu stoji da je za lovce i zaposlene uplaćeno osiguranje od 15.000 dinara pa mi nije jasno da li su to te pare jer smatram da je to malo i ako se uzme da je osiguranje lovaca bilo ranije oko 100 dinara po lovcu dolazimo do sume od 61.700 dinara za sve lovce odnosno 30.800 dinara za 308 neosiguranih lovaca, što opet znači da je od ovih 308 ako ja dobro shvatam bilo osigurano pola lovaca, dakle 154 lovca.
Rečeno mi je da je dug prema LSV-u izmiren ove godine, odnosno da je u iznosu od 950.000 dinara koje je udruženje dugovalo po raznim osnovama i oko 430.000 dinara koji su se dugovali LSV-u za članarinu za 2012/2013 godinu.
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
ficha007 kaže:
Iz razgovora sa upravnicom danas saznao sam da je zaista u prvi mah bilo uplaćeno za 308 lovaca iznos od 1.400 dinara po lovcu, ali mi je ona rekla da su svi lovci bili osigurani preko Dunava mimo ovoga, pa ja shvatam da je 308 lovaca bilo duplo osigurano a 308 ostalih su imali jedno osiguranje.
Kada se pogleda fin. izveštaj u njemu stoji da je za lovce i zaposlene uplaćeno osiguranje od 15.000 dinara pa mi nije jasno da li su to te pare jer smatram da je to malo i ako se uzme da je osiguranje lovaca bilo ranije oko 100 dinara po lovcu dolazimo do sume od 61.700 dinara za sve lovce odnosno 30.800 dinara za 308 neosiguranih lovaca, što opet znači da je od ovih 308 ako ja dobro shvatam bilo osigurano pola lovaca, dakle 154 lovca.
Rečeno mi je da je dug prema LSV-u izmiren ove godine, odnosno da je u iznosu od 950.000 dinara koje je udruženje dugovalo po raznim osnovama i oko 430.000 dinara koji su se dugovali LSV-u za članarinu za 2012/2013 godinu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
U pogledu kazni koje je udruženje platilo ili plaća ili treba da plati moj stav je totalno jasan: pojedinci kojima se zna ime i prezime i koji su do kažnjavanja i doveli treba da snose punu materijalnu, prekršajnu, disciplinsku i krivičnu odgovornost a ne da se sada sekcije koje žele da napuste LU uslovljavaju nekim novcima koje treba da plate kao deo deobnog bilansa a koji će udruženju verovatno poslužiti za plaćanje kazni i pokrivanje gubitaka.
Gubitci nastaju usled objektivnih ali pre svega usled subjektivnih okolnosti koje se odnose na loš i nezakonit i nepravilan rad rukovodstva i pojedinaca sa imenom i prezimenom.
Po meni Skupština koja sledi ne treba da bude puko dizanje ruke nego prilika da kolegama koje odlaze poželimo svu sreću a onima koji ostaju da se bolje organizuju unutar postojećeg udruženja i njegovog rada.
ficha007 kaže:
ficha007 kaže:
Jel to možda znači da su od priliva prvih rata lovačkih članarina za LU za ovu godinu platili dug za LSV za prošlu godinu? A čime će onda da plate ovogodišnju članarinu, ako odluče da ostanu članovi saveza? Kako će deliti plate zaposlenima, kako pokrivati troškove?
Ako je zaista tačno da osiguranje za preko 300 lovaca košta svega 15 000 dinara, plus zaposleni, onda bih ja voleo da znam koje to rizike pokriva polisa? Ako je ovo tačno, ispada da osiguranje jednog lovca kod tog osiguravajućeg društva, mimo saveza, košta oko 48 dinara, a kolektivno osiguranje preko LSV košta 100 dinara!?!? Pa kako to majku mu? Nešto tu ne štima. Neko nešto nije dobro izračunao, ili tvrdnja o dodatnom osiguranju ne stoji.
Ma šta se ja petljam u tu priču. Kako ko skroji, tako i nosi. Ali ne podnosim kad se pokušava vredjati bilo čija inteligencija.
Siguran sam da u LU u Šidu ima dovoljno pametnih i sposobnih ljudi koji će voditi računa o ovome.
Želim im uspešan rad i sreću od srca, sremački lovci zaslužuju da opstanu i da love i dalje.
Lala: "Jel to možda znači da su od priliva prvih rata lovačkih članarina za LU za ovu godinu platili dug za LSV za prošlu godinu? A čime će onda da plate ovogodišnju članarinu, ako odluče da ostanu članovi saveza? Kako će deliti plate zaposlenima, kako pokrivati troškove?..."
Lalo to mu dođe nekako tako. Uvek ispada da udruženje nije u gubitku kada imaš I ratu akontacije koja pokrije sve brlje iz prethodne godine i pojeo vuk magarca.
Lala:"Ako je zaista tačno da osiguranje za preko 300 lovaca košta svega 15 000 dinara, plus zaposleni, onda bih ja voleo da znam koje to rizike pokriva polisa? Ako je ovo tačno, ispada da osiguranje jednog lovca kod tog osiguravajućeg društva, mimo saveza, košta oko 48 dinara, a kolektivno osiguranje preko LSV košta 100 dinara!?!? Pa kako to majku mu? Nešto tu ne štima. Neko nešto nije dobro izračunao, ili tvrdnja o dodatnom osiguranju ne stoji."
Lepo stoji u finansijskom izveštaju osiguranje lovaca i zaposlenih - 15.000 i kusur dinara.
Mislim da ima muljanja oko tih članarina iz prostog razloga što se zna da je u tih 1.400 dinara išlo i osiguranje lovaca od posledica nesretnoga slučaja preko LSV-a, pa kada se skontalo da će 308 lovaca ostati neosigurano onda je možda uplaćeno ovih 15.000 dinara ali ako se zna da je osiguranje po lovcu 100 dinara to je bilo dovoljno tek za 1/2 od tih 308 lovaca, dakle oko 150 lovaca.
A ako se tvrdi da je svih 308 neosiguranih bilo osigurano onda bih i ja voleo da vidim šta suma od oko 50 dinara po lovcu pokriva.
Ali sam ubeđen da to niko neće pitati da se istraži gde su i kako pare otišle. Bitno je da je NO rekao da je sve bilo u redu, umesto da su oni prvi pokrenuli tu priču. Sve mi se čini da će delegati na sutrašnjoj Skupštini čekati da što pre sve "pretresu" i da se ne zamaraju sa tamo nekim tričavim pojedinostima i ako po mome mišljenju ima elemenata krivičnoga dela.
Pokupljene su pare od svih lovaca, čak je LD Šid platio i za neke lovce pun iznos članarine i nikada nije od istih dobio refundaciju pa smo tako ostali kratki za 70.000 dinara za 2012/2013 godinu, ali neka kada smo budale.
Odgovorno tvrdim da su svi lovci, dakle svih 617 lovaca platili I ratu članarine za 2012/2103 godinu iz kojeg novca je trebalo da budu plaćene lovne karte i članarina LSV-u ali su ti novci potrošeni ko zna gde od strane udruženja ili je pokriven minus iz 2011/2012 pa je deo lovaca bio neosiguran.
To se zove nesavestan rad, nenamensko trošenje sredstava, zloupotreba položaja...itd.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Tako je druže. Samo NO to ne vidi tako. On kaže u svome izveštaju da je poslovanje bilo po zakonu.
Ponekad mi padnu na pamet one Laline "proročke" reči: Lovci u Srbiji imaju rukovodstva kakva zaslužuju.
I onda se svi kao čude kako samo plaćaju kazne, kako ih to neko vija i piše prekršajne i krivične prijave...da se ne ponavljam.
Pola delegata na skupštini nema pojma ni šta se glasa i za šta dižu ruke i pružaju sjajan alibi onima koji prave sranja jer kad dođe stani-pani samo se kaže: pogledajte, pa Skupština je rekla da je to ok, usvojila je fin. izveštaj, NO je rekao da je to sve ok...itd.
Imam utisak da će i sutra biti mlako na Skupštini, da će nezgodna pitanja ostati po strani i u senci "oranije sa paprikašom" pa će da se uđe u još jednu godinu "punu optimizma i vere u"bolje sutra, u svetlu budućnost u kojoj cveta lovačko cveće" umesto da neko kaže da smo u buli da se krše propisi i zakoni, da se bukvalno nameštamo na zicer kojekakvim inspekcijama i sudovima i da ćemo do kraja plaćati kazne zbog tuđih gluposti.
Samo na jednom malom primeru u izveštaju koji je spreman sutra na usvajanje pokazao sam kako ne treba raditi i kako možemo napraviti problem bez problema i sebi i svim lovcima.
Međutim sutra će po starom dobrom običaju par ljudi da priča a ostali da ćute i čekaju "kutlaču".
Skupština je došla i prošla, pa ko velim da počnem:
Razmišljao sam da budem oštar i neprijatan u komentarima ali ću ipak malo spustiti loptu, i ako su me neke izjave koje sam juče čuo od pojedinaca propisno iznervirale.
Te izjave odnosile su se na komentarisanje fin. izveštaja LU i ostale dokumentacije ovde na forumu, kako je rečeno: "...čitala je cela Srbija...", pa je čak pao i jedan komentar tipa: "...protiv onih koji budu komentarisali i iznosili podatke pokrenuće se postupak pravne zaštite..." itd.
Pošto znam da će ovo što napišem biti pročitano i preneto ljudima na koje se odnosi krenuću od Ustava R. Srbije
Sloboda mišljenja i izražavanja
Član 46.
Jemči se sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.
Pravo na obaveštenost
Član 51.
Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obaveštavan o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju.
Zakon o udruženjima
Javnost rada
Član 5.
Rad udruženja je javan.
Ostvarivanje javnosti rada uređuje se statutom udruženja.
Statut LU Srem
Član 7.
Rad udruženja je javan
Rad i sednice organa udruženja dostupni su za javnost, sredstva javnog informisanja i predstavnicima državnih organa i organizacija
Udruženje informiše javnost o svojim aktivnostima putem sredstava javnog informisanja i informativnog glasila Lovačkih saveza čiji je član.
E sad pošto smo rezimirali pravne osnove za javnost rada LU Srem i koji to sve propisi definišu javnost rada, dao bih svoj komentar.
Komentarisanje izveštaja o radu koji su trebali da budu usvojeni ( i koji su usvojeni ) na Skupštini je moje pravo i kao člana udruženja ali i da nisam član imam pravo da komentarišem i javno iznosim svoje mišljenje.
Kada me neko "proziva" očekujem da mi se obrati mojim imenom i prezimenom a ne da se krije iza fraza "na forumu pojedinci komentarišu..."itd, a ovo a propo prozivke jednog člana NO o tome kako Srbija čita izveštaje LU na tamo nekim forumima.
Moje je pravo da bilo gde, pa i na forumu čiji sam, sa ponosom ističem, član komentarišem rad udruženja čiji sam član i za čije sam funkcionisanje za prošlu godinu izdvojio 10.000 dinara, a ove godine ću da vidim i razmislim dobro pre nego se odlučim na taj korak, ali o tome kasnije.
Dakle od mojih 10.000 dinara je plaćan rad tog istog udruženja, plaćana je ( bespotrebno ) članarina LSV-u, LSS-u, plaćeno je ( iskreno se nadam ) moje osiguranje od posledica nesretnoga slučaja, lovačke novine nisam dobio, i ako sam ih uredno platio, što samo govori o nekim stvarima iz finansijskog izveštaja o kojima ću kasnije....
Čak šta više članovi NO i dragi predsedniče NO, i LSV i LSS na svojim sajtovima nedelju-dve pre održavanja redovne godišnje Skupštine postavljaju Skupštinski materijal koji je javan i pripremljen, dostupan svima koji hoće da ga vide i što je najvažnije KOMENTARIŠU BILO GDE!!!!! i BILO KADA!!!!! PA I NA OVOM FORUMU!!!!!
To niko ne može da spreči niti treba da pokušava jer time krši automatski Zakon o udruženjima.
Pa kada savez čiji je( neopravdano ) LU Srem član taj materijal čini dostupnim javnosti i rizikuje da isti bude "seciran" ovde na ovom forumu zbog čega po članovima UO i NO LU Srem finansijski izveštaj udruženja o tome kako su i gde trošeni MOJI novci treba da prvo usvoji Skupština pa da se onda komentariše.
Pa valjda treba da bude obrnuto. Da se on javno objavi na sajtu LU, da bude dostupan svima, da svi članovi LU vide kako su i gde pare potrošene, pa da onda svi organi udruženja odgovaraju na pitanja delegata.
Dakle manite se članovi NO te jeftine, komunističke demagogije o tome kako se nešto kao komentariše a ne sme se komentarisati, pozivanje na neke poslovne tajne jer je to toliko smešno i jadno da ne zaslužuje komentar.
Pa ja sam mogao da juče donesem kameru i snimim celu sednicu Skupštine i niko ne bi smeo da me mrko pogleda a kamo li nešto kaže.
Pričano je povodom pisanija na forumu o nekim disciplinskim prijavama.
Evo ja sad kažem: baš bih iskreno voleo da se protiv mene pokrene disciplinski postupak pa da tužim udruženje i uzmem i ja koji dinar.
Što se tiče navoda oko Erdevika i one 3.000 dinara, razmišljam a to sam i Predsedniku UO i rekao posle sastanka, da ukoliko uđemo u sudski spor, izgubićemo ga, ali dozvoljavam da nisam u pravu.
Naime, navođene su odredbe juče koje se odnose na Zakon o udruženjima vezano za odlazak članova i deobni bilans.
Ja sada ovde objavljujem celu glavu- odlomak Zakona koji se odnosi na statusne promene.
VI. STATUSNE PROMENE
Pojam i vrste statusnih promena
Član 45.
Statusna promena je promena pravnog položaja udruženja izvršena na osnovu odluke nadležnog organa u skladu sa statutom i ovim zakonom.
Statusne promene su pripajanje, spajanje i podela udruženja.
Pripajanje udruženja
Član 46.
Pripajanje je prenos cele imovine jednog udruženja (pripojenik) na drugo udruženje (pripojilac), na osnovu ugovora o pripajanju.
Ugovor o pripajanju sadrži nazive i sedišta udruženja, odredbe o prenosu imovine udruženja koje se pripaja (tačan opis prava i obaveza koja se prenose, pri čemu je dozvoljeno upućivanje na posebne isprave) i prava članova pripojenog udruženja.
Pripajanje jednog ili više udruženja drugom upisuje se u Registar udruženja.
Na upis pripajanja shodno se primenjuju odredbe ovog zakona o upisu osnivanja udruženja.
Uz prijavu za upis podnose se i odluke skupština udruženja koja učestvuju u pripajanju o prihvatanju zaključenja ugovora o pripajanju (u istovetnom tekstu), ugovor o pripajanju, rešenje o upisu u Registar udruženja koja se pripajaju.
Upisom pripajanja u Registar prestaje da postoji pripojeno udruženje, a udruženje pripojilac nastavlja sa radom pod nazivom pod kojim je upisano u Registar.
Spajanje udruženja
Član 47.
Spajanje je osnivanje novog udruženja na koje prelazi celokupna imovina dva ili više udruženja koja se spajaju.
Na postupak spajanja udruženja shodno se primenjuju odredbe ovog zakona o pripajanju.
Spajanjem prestaju da postoje udruženja koja su se spojila, a novonastalo udruženje smatra se novim udruženjem na koje se shodno primenjuju odredbe ovog zakona o osnivanju udruženja.
Podela udruženja
Član 48.
Udruženje se može podeliti na dva ili više udruženja.
Odluka o podeli udruženja ima pravno dejstvo osnivačkog akta.
Na postupak podele shodno se primenjuju odredbe ovog zakona o pripajanju udruženja.
Podeljeno udruženje prestaje da postoji, a na postupak upisa novonastalih udruženja primenjuju se odredbe ovog zakona o osnivanju udruženja.
Udruženja nastala podelom odgovaraju solidarno za obaveze podeljenog udruženja.
Udruženja nastala podelom upisuju se u Registar posle razgraničenja sredstava, prava i obaveza (deobni bilans).
Ovde se po meni radi o sledećem:
Ne deli se udruženje na DVA NOVA jer jedno ostaje isto ( LU SREM ) a drugo je nastalo od tri društva koja su izašla ( Erdevik, Bingula i Ljuba ) pa da bi se radio deobni bilans.
Dakle ovde po meni nema podele na dva nova već o jednom starom koje zadržava svoje ime, matični, PIB... i jednom koje nastaje.
Ovo pišem iz razloga da se LU Srem ne upetlja u neke sudske sporove koje može da izgubi i navuče ponovo neke troškove koje lovci moraju da plaćaju, a ne da nekome pametujem.
Takođe ono što može da se onda postavi kao pitanje je sledeće: ako je udruženje za fin. 2012. godinu poslovalo pozitivno sa 677.000 dinara kako je juče izneto na Skupštini, da li onda ako se insistira na deobnom bilansu a na osnovu fin. izveštaja ova odvojena društava imaju pravo na podelu dobiti.
Ako se radi deobni bilans onda se sva imovina ( aktiva i pasiva ) procenjuje, sva dugovanja i potraživanja stavljaju na papir i onda se deli svakome ono što mu pripada.
Ne može deobni bilans da bude jednostran i da neko nešto dobija a neko samo da gubi. Dakle odvojena društva imaju pravo na deobu imovine, dugovanja i potraživanja srazmerno broju svojih članova.
Iz tog razloga navodim da je potrebno dobro promisliti pre nego se neke ideje poguraju i da ljudi iz UO moraju svaku odluku koju donose da 100 puta premere pre nego što preseku jer posledice mogu biti pogubne po udruženje.
Ovako sam stekao utisak da su ova društva dužna da plate da bi izašla iz kola što je opet suprotno Zakonu o udruženjima koji kaže sledeće:
Pojam udruženja
Član 2.
Udruženje, u smislu ovog zakona, jeste dobrovoljna i nevladina nedobitna organizacija zasnovana na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovana radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom.
S obzirom da su sekcije iliti društva ovim zakonom izgubili svojstvo pravnog lica jasno je da su članovi udruženja građani i građanke svih sela u Opštini Šid ( član 2 i 20 Statuta LU Srem ).
Postavlja se pitanje koga će LU da tuži u eventualnom sudskom sporu: ne može da tuži društva jer nemaju svojstvo pravnog lica. Može samo svoje članove - građane i građanke kako stoji u Statutu.
Dakle dobro treba razmisliti oko ovoga i ne zaletati se previše, a UO treba prezentovati sve činjenice, kako one koje govore "za" tako i one koje govore "protiv" da bi se što realnija odluka donela i sa što manjim posledicama po udruženje.
ficha007 kaže:
Skupština je došla i prošla, pa ko velim da počnem:
Razmišljao sam da budem oštar i neprijatan u komentarima ali ću ipak malo spustiti loptu, i ako su me neke izjave koje sam juče čuo od pojedinaca propisno iznervirale.
Te izjave odnosile su se na komentarisanje fin. izveštaja LU i ostale dokumentacije ovde na forumu, kako je rečeno: "...čitala je cela Srbija...", pa je čak pao i jedan komentar tipa: "...protiv onih koji budu komentarisali i iznosili podatke pokrenuće se postupak pravne zaštite..." itd.
Opaaa... Lepo rečeno: postupak pravne zaštite od komentarisanja rada nekog udruženja?!? Postupak pravne zaštite od iznošenja podataka?!? Jooojjjjj... Bože, kako ljudi neki put izgovore sve i svašta, da nisu ni svesni.
Čitala cela Srbija?!? Drago mi je da se uvidja domet Srbijalov portala! Ako neko ne želi da o njegovim greškama i 'delima' čita cela Srbija, onda ne treba da greške pravi, to je barem jednostavno!
Rad svakog udruženja gradjana je javan. Pravo na mišljenje i iznošenje svog mišljenja ima po Ustavu svaki gradjanin ove države, pa i članovi ovog foruma.
Svako ko bi se usudio da proba da prekrši bilo koju od ove dve stvari, sebi bi napravio veliki problem.
Koliko sam shvatio, ne postavlja se pitanje tačnosti onoga što je napisano, nego se postavlja pitanje zašto je to komentarisano, i zašto su podaci objavljeni? Izgleda da najviše smeta upravo uvid javnosti u deo poslovanja LU! Stara priča: čim se nešto glasno i jasno kaže, odmah počinju pritisci i pretnje nekom 'pravnom zaštitom', možda tužba ili nešto slično? Pa zar niko ne kapira da ovo pisanje ovde upravo predstavlja zaštitu udruženja od mogućih novih grešaka? Zar niko nije u stanju da na svojim greškama nešto nauči?
Nešto razmišljam: ovo oko 'prane zaštite' je već jedno 5. ili 6. put da se nedovoljno upućeni zaleću na forum i forumaše, pa kad posle shvate da nemaju ama baš nikakvog osnova za neku 'pravnu zaštitu' onda zaćute i nema ih nigde. A lovci sve češće počinju da postavljaju na organima mnogih udruženja upravo ona 'nezgodna' pitanja.
Prošlo je vreme stare prakse, kad je rad u organima udruženja bio samo puka formalnost. Ljudi su naučili dosta, pa hoće da imaju uvid u rad i hoće da dobiju odgovore na svoja pitanja.
Što pre rukovodstva LU shvate to, to će biti svima lakše.
Upravo o tome se ovde Lalo i radi.
Ne pišem ja ovde da bih sebi dizao popularnost nego da bih ukazao na potencijalne grešeke koje jednog dana mogu skupo koštati udruženje.
Ovamo sa jedne strane kažemo bilo je loše sa Borom, a ovamo nastavljamo staru praksu nameštanja zicera raznim inspekcijama da nas procesuiraju.
A kad ukažeš na nelogičnosti onda si ti neki "strani element" ubačen da "rovari" da ne kažem "serenda".
Kamo sreće da je bilo pameti i da se slušala struka, odavno bi se neki sudski sporovi izbegli, izbeglo bi se plaćanje kazni, šteta po udruženje...
Sad pošto je izveštaj usvojen, kako je neko rekao juče, da li to znači da može da se skenira i postavi ovde pa da se komentariše...itd.
Dakle daj Bože da se više komentariše i ovde na forumu i na UO jer više glava pametnije misli. Na taj način se samo smanjuje mogućnost da se dogode brlje.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?