"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Malo da se vratim u daleku prošlost, pre jedno 40 godina (auuuu breeee)
Tada sam za uspeh u školi dobio vazdušnu pušku, to je onda bilo onako baš popularno, mi klinci smo imali u osnvnoj školi streljačku sekciju, pa onaj koji je imao svoju vazdušnu pušku, taj bio glavni baja! A diabole bile za mene skupeeee, štedelo se.
E ja sam tada u svom lovačkom žaru, odstrelio jednog vrapca, i sada mi smešno kad se setim kako u jednoj ruci nosim vazdušaru, a u drugoj ruci sa dva prsta nosim vrapca, i paradiram da me svi vide kako sam veliki lovac . Sav važan sam ga odneo kući, a mater samo što nije nervni slom dobila!
Tada je bilo takvo vreme, mogla se kupovati vazdušna puška slobodno, a odstrel, pa valjda mogu da se pozovem na zastarelost! Eto to je moj bio prvi odstrel!
Prvo što sam ja odstrelio je bila plastična ruža, vazdušnom puškom na seoskoj slavi u Neštinu.
Iz prve sam pogodio ono drvce i dobio ružu!
Posle toga su išli vrapci i golubovi.
I na kraju smo došli do fazanske koke......
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Moj prvi odstrel je bio zec, i to prosle godine! Lov gonicim u brdu... Stojim ja na jednoj raskrsnici, kerovi slabo rade, uopste nije bilo rose... Dvojica starije kolege resile da sidju malo nize blize jezeru i da gaze, ja se pomislim malo i resih da ostanem jos koji minut na toj raskrsnici! Sidjose oni blize jezeru, nije postojalo ni 10min, duuum jednom, duuum drugi put, tajac... Ja pomislih u sebi, ubise ga oni dole, dobro je! Proslo je mozda minut, dva od pucnja, meni malo paznja popustila... To je bila druga nedelja na zeca, jos je bilo lepo suncano vreme, rose nije bilo, put suv ko barut... Zagledao se ja u jezero sa brda, i sa moje leve strane cujem nesto trci ka meni (put je bio suv, a zec je grebao noktima po zemlji trceci putem)... Okrenem ja glavu u vratu, pogledam zec na nekih 30m trci ka meni... To mu je bila prva i jedina greska! Inace, to je taj zec koga je kolega ispod mene pucao 2 puta, ali mu je bio prilicno daleko i zbog toga je promasio!
Verovali ili ne, drhtao sam kao da je minus 10! Ono moje radovanje je bilo za kameru! Istog trenutka zovem caleta na mob, i posle je bilo sta je bilo...Inace, taj dan nikad, ali nikad necu da zaboravim, sto zbog prvog odstreljenog zeca, sto zbog toga sto sam ga nosio od 7:15h do 14h na ledjima! Sve u svemu, prelepo!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
xaxa kad sam zvanicno postao lovac je bio fazan , a kao klinac sa prackom sam lovio golubove na tavanu to su bili prvi odstreli ,golupcic pa na sis ili raznjic xaxaxa
Ne znam da li se racuna u odstrel ali da ispricam. Povede mene cale u lov, imao sam 7-8 godina ne secam se tacno, i to popodne na prelet na patke, ubije kresku okaci je jedno petnestak metara dalje a kako nisam mogao da drzim u rukama bez pomoci pusku, nasloni je na raklju od sljive, ma moj svet , ja stego pusku i nisanim ma citavu vecnost, necu da se obrukam pred caletom, i onako kako sam nisanio naslonim obraz na glavu puske i povucem okidac, pogodim kresku ali obraz crven i otekne odmah, pita me cele jel me boli, ma kakvi ja nista ne osecam moj svet sto sam "pogodio". Kad smo dosli kuci keva ga
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
Ja neracunam Vrapce i Golubove,mada jednom prilikom sam ove druge oborio malo vise(14)kom.I to iz samo jednog patrona. A moram priznati bilo je i povece jato na susednom krovu u komsiluku! Balavac od svojih 13-14g, popeo sam se na tavan i kroz rupu na kalkanu nanisanio direktno niz liniju(majia)ceremidu. Kada sam pukao oni samo levo i desno u kotrljanje!
Prvo sto sam nesto vece odstrelio, bile su dve Lutalice koje sam zatekao u dvoristu na Salasu kraj Velike Morave kako ganjaju kokoske, dzabe su moji Avlijaneri lajali i pokusavali da zastite dvoriste i imovinu kada im lanci to nisu dozvoljavali. Ali ovi raspusteni lopovi nisu racunali sa mnom, polako sam se usunjao u kolibu dok su oni bili zabavljeni trganjem jedne koke Graorke, uzeo prva dva patrona koja sam zbrabio i sa Bokericom u avliju.
Sve je kratko trajalo, neka im je laka Moravska Voda .
Moj prvi odstrel kao mladog Lovca bio je Fazan, tog dana sam mu pridodao i drugog!
Moj prvi ulov je bio jako davno, kao što reče moj drug iz predškolskog Lala, za izuzetne rezultate u školi dobio sam vazdušnu pušku.....Bogami dugo sam morao da vežbam dok nisam uspeo da pogodim. Moj prvi ulov nije bio vrabac,,,nije ih bilo u mom kraju. U nekoj živici uspeo sam da ulovim carića, malu pticu nalik na vrapca. Što neko reče tresle su mi se noge ko prut od radosti i uzbuđenja....
Sa nekih 12 godina sam dobio vazdušnu pušku, pa udri po vrapcima i golubovima. A sačmaricom prvi odstrel je bio zec. Karabinom DS.
Moja prva lovina je bila zec, ali ni to nije bilo uobičajen događaj. Naime išli smo u lov nas četvorica, pao sneg jedno desetak centimetara, suv sneg lako se prti, a sunce lepo granulo ma milina za lov. Proteruju oni tako neki gaj podno brda, a ja se bacio levo već skoro u po istog, kad odjednom vrisniše psi i odmah pucanj jedan, pa drugi i nasta galama ...pazi gore!!..vatam ja pušku, a u grlu se steglo nešto, pa sve udara da mislim da mi glava odskakuje, ali nevidim ništa ...odjednom iz gaja izbija zec u cevima imam dve četvorke i pucam sa mojom prvom puškom kokotarom šesnajsticom...uzmem ja onako ovlaš predanj i opalim ide on i dalje, odozdo za njiim jedan od kolega puca, ali zeko i dalje spašava glavu, sad već pravo ispred mene na nekih dvadesetak metara...ma nema tu ni nišanjenja nego ja onako uperi i puče, a on...a on i dalje ide, ode ma za nepoverovati..pratim ga očima, a psi ga gone kad na nekih dobrih dvestotinjak metara poče usporavati i pade..brzo odleti do njega i otmem ga psima, a kad dođe dole ka kolegama onaj što pucaše za njim kaže da je njegov...ja mlad i neiskusan reko može biti i dade mu zeca..tuga u meni sav svet mi se srušio ..nakon pet dana na nekom vašaru sretnem se sa njegovim ćaćom koji je stari lovac i koji je bio isto sa nama u lovu, te mi čovek pruži ruku i kaže izvini Zorane zbog one moje budaletine, ja sam derao zeca i zec je dobio sa leve strane u plećku tri kuglice od koji je jedna išla kroz cela pluća,a od onog mog je dobio jednu kuglicu pod kožu na leđima..nego moram ti priznati da je onaj moj nosio pušku kod neke babe (reko on i ime babino, ali sam zaboravio) da mu je obaja, jer već dugo nije mogao ništa odstreliti,a ona mu ko za vraga dala neku dvojku i baš je sa njom pucao na tog zeca, pa ga je zato onako i oto!!! Eto to je bila moja prva lovina i baš ga baba morala obajati jezik pregrizla
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Sremac75 kaže:
Prvo što sam ja odstrelio je bila plastična ruža, vazdušnom puškom na seoskoj slavi u Neštinu.
Iz prve sam pogodio ono drvce i dobio ružu!
Posle toga su išli vrapci i golubovi.
I na kraju smo došli do fazanske koke......
C,c,c,c.c.c.c ..... koka....c,c,c,c,c,...ceo zivot samo su ti koke prve...c,c,c,c,c,...
zoranp kaže:
nego moram ti priznati da je onaj moj nosio pušku kod neke babe (reko on i ime babino, ali sam zaboravio) da mu je obaja, jer već dugo nije mogao ništa odstreliti,a ona mu ko za vraga dala neku dvojku i baš je sa njom pucao na tog zeca, pa ga je zato onako i oto!!! Eto to je bila moja prva lovina i baš ga baba morala obajati jezik pregrizla
Ako se negde dohvatimo babine unuke platiće mi dobro....Ejjj da baja na pušku.....Još nije potrebno ali kada bi mi obajala na neku lepu snašu...ha ha ha
Alex, hvala!
DakiNS, nisam znao za tu kletvu! Moguce, moguce, mada, ja nisam zeca odma' ulovio (bila je druga nedelja lova ) mislim da je to olaksavajuca okolnost! hahaha
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?