Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: .243 Win vs 6,5x57 Mauser (6,5x55Swe)

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
.243 Win vs 6,5x57 Mauser (6,5x55Swe)
Sniper Hunter
 Od kolege canis aureus

ohotnik
 Kalibar 6,5x57 mauzer je nastao od1893-1894 godine kao lovni metak Nikada nije bio vojni Poredeci ga sa 243 vincester 6,5x57 je uvek u prednosti jer koristi teza zrna u rasponu od 6-8gr i u svim laboracijama metka na 100m uvek donosi 2000j i brzine od 800m/s sto omogucuje hidro sok i divljac ostaje na mestu nastrela Odlican a mnogi kazu i najbolji za lov srnece divljaci i muflonske a po snazi i tezini zrna i preciznosti za jos mnogo vrsta divljaci.Veoma mek i udoban za pucanje.Svakom bi ga preporucio ko trazi idealan kalibar za ovu vrstu lova.

canis aureus
 Zatražio sam ovu temu baš zbog vladavine mišljenja mnogih lovaca da je .243Win najidealniji kalibar za lov srneće divljači, muflona, ... pa i jelena lopatara. .243Win sam koristio najviše na srneću divljač i predatore i nekad bio zadovoljan a nekad potpuno razočaran učinkom na divljači.
6,5x57Mauser sam imao priliku samo da posmatram kod drugih kolega u lovu na srneću divljač i svaki put sam bio oduševljen učinkom tog kalibra. Divljač je odstreljivana na daljinama od 50m do 230-250m i na svakoj toj daljini, po mom mišljenju, bolje je odradio nego .243Win!- sa 6,5x57 je mnogo češći "pad u vatri" divljači a i kad uspe da ode sa mesta nastrela nije odlazila više od 30tak metara uz ostavljanje prilično uočljivijeg krvnog traga jer svaki put je zrno, iako SP, pravilo prostrelnu ranu, i sve to uz manja oštećenja na mesu lovine za razliku od .243Win.
Jednom sam imao priliku da gledam kako kolega odstreljuje muflona sa 6,5x57 i zrnom SP od 9g na daljini od preko 200m, i opet se oduševio!!!, divljač se prilikom pogotka trgla napravila par usporenih koraka i zalegla. Pogodak je bio u plećku a izlazna rana je bila sa druge strane na rebrima ne veća od kovanice dvodinarke!-minimalna oštećenja a pad skoro na mestu nastrela!
... lopatar na, doduše manjoj daljini, 100tinjak metara sa SP od 9g uspeo je da ode čitavih 15 koraka, i opet prostrel i opet manje oštećenje!
Hmmm teža zrna a manja brzinaHmmm
...
-svakako bih se složio sa ohotnikom i njegovom preporukom za idealan kalibar za svu zakonski propisanu i dozvoljenu visoku divljač(sve sem jelena evropskog i divlje svinje)
B)

canis aureus
 A šta to nama naš jedini i najbolji proizvođač municije, Prvi Partizan iz Užica, nudi od municije za ove kalibre?!?
.243Win
-SP zrno težine 5,8g početne brzine 945m/s i energije 2590J
-SP zrno težine 6,5g početne brzine 905m/s i energije 2660J

6,5x57Mauser
-SP zrno težine 8,0g početne brzine 845m/s i energije 2860J
-SP BT .. težine 9,0g početne brzine 790m/s i energije 2810J
-SP RN .. težine 10,1g početne brzine 740m/s i energije 2770J

6,5x55Swedish
iste težine zrna i konstrukcije ali energije slabije za oko 100 džula od 6,5x57Mauser dok su početne brzine skoro iste

Možda bi valjalo da i u 6,5mm proizvedu zrno GROMHmmm

270
 Sa 243 nisam nimalo oduševljen odstrelom srneće divljači što sam već pisao na drugim postovima! Ipak za lov štetočina na većim daljinama je u blagoj prednosti nad druga dva!
6,5x57 i 6,5x55SE su toliko slični da sve rečeno za jedan važi i za drugi kalibar! Za 6,5x55SE postoji mnogo bogatija ponuda oružija i elaboracija municije a njegova veća popularnost nije iz razloga što je bolji od 6,5x57 već što je dugo godina bio vojni kalibar!
Treba navesti da 6,5x57 ima i svoju (R) varijantu dok je ona kod Šveđenina izostala!
I jedan i drugi sam probao samo na strelištu i mogu reći da su izuzetno mekani!
Sa 6,5x57 i zrnom PPU SPRN 10,1gr video sam odstrel DS teške oko 110 kg na 50 metara u punom trku koja je posle pogodka u plećku samo kliznula 2-3 metra!
Oba kalibra zbog dugog prelaznog konusa imaju bolje rezultate sa težim odnosno dužim zrnoma (kod SP zrna min. 8gr)!
Po meni oba su idealan izbor za lov Srneće divljači!

ohotnik
 [quote]canis aureus kaže:
Hmmm teža zrna a manja brzinaHmmm./ Dobitna kombinacija Mogu reci da je to najuskladjeniji kalibar sto se tice mase zrna brzine i energije koju donosi na cilj. I jos im drustvo pravi osim 6,5x57 mauzer 6,5x55 svedis i 6,5x58 portugal.
...

270
 A 7x57 sa zrnima od 9,7-10grHmmmHmmmHmmm ???

ohotnik

270 kaže:
A 7x57 sa zrnima od 9,7-10grHmmmHmmmHmmm ???
Njih i koristim takodje odlicno balansiran metak Sa odlicnim rezultatom na cilju.B)

Podunavac
 Nisam imao priliku da lovim sa 7x57, ali jesam sa 7x57R. Metak je stvarno dobar, ali ne možemo ga smatrati namenskim "srnećim" kalibrom, negu univerzalnim. Pogodan je za odstrel i DS i jelenske divljači.
Tri prsta 2Kolce

kelt
 kolega podunavac to kaze zakon iako je po mom misljenju 7x57 za odstrel divljih svinja i jelena slab. mislim nije slab ukoliko se lovi sa ceke na divljac koja miruje i kad ima dovoljno vremena za plasiranje preciznog pogotka. ima iskustava iz afrike o lovu slonova ovim kalbrom, ali ja to ipak smatram egzibicijom. licno volim jace i teze kalibre za crnu divljac ali nikako magnum. 7x57 spada u univerzalne, ali bi ga ja uz 6,5x57 svrstao u idealan srneci kalibar. isto mislim da pucanje na srnecu divljac na 250-300 metara sa 22-250 nije ni lovacki ni viteski. ako si majstor pirsuj dok rogove ne vidis bez dvogleda, pa onda pucaj. do 200m svaki ce da odradi kako treba. licno bih voleo imati kip u kalibru 6.5x57R a moze i ovaj 7x57 ali sa Roundom (7x57R)Pravilo
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

Podunavac
 Većina kombinovanih pušaka i drilinga u vlasništvu naših lovaca je baš u kalibru 7x57R i niko se nije žalio da im je preslab. U mome kraju su mnogi trofejni jeleni i veprovi odstreljeni ovim kalibrom.
Tri prsta 2Kolce

kelt
 ma ne kazem da je slab za ceku , tu bi i slabiji odradio. ali prosto volim da se divljac sto manje muci i da sto manje odnosi pogodak. za srndaca koristim licno 7x64 a za svinje 9,3x62 a za jelena djoku mogu da ga gledam samo na tv. kao i vecina kolegaTrt MilojkaSiroma
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Podunavac

kelt kaže:
ma ne kazem da je slab za ceku , tu bi i slabiji odradio. ali prosto volim da se divljac sto manje muci i da sto manje odnosi pogodak. za srndaca koristim licno 7x64 a za svinje 9,3x62 a za jelena djoku mogu da ga gledam samo na tv. kao i vecina kolegaTrt MilojkaSiroma

Zemo to je za svaku pohvalu. Bolje ja da municija ima rezerve snage u svakom slučaju. Za svinje je 9,3x62 stvarno odličan, pogotovo u pogonu. A i đoka je opasan kalibar. Pravi velike rupe, koje teško zarastaju.ROFL
Tri prsta 2Kolce

kelt
 kolega kad djoka napravi veliku rupetinu mora da se lizne i zalepiDragoljupeROFL 
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Vlap
 A sad malo o poznato kalibru nepravedno zapostavljenom kod nasih lovaca 25-06 rem. Razmisljao sam sta da kupim, da kupim 243win ili 270 win. slucajno eto mladji brat 30-06. na kraju ja sa njim pucam sve. tezina zrna PPU 5.8g. i 6.5g. postoje i teza zrna ali nisam imao prilike da nabavim od. 7.2g. ko zna vise o pomenutom kalibru iz iskustva u prakticnom lovu neka da svoj komentar.

Pravilo foruma je da se predstavimo u profilu (sto niste ucinili korektno )ili u temi "Predstavite se " ukoliko to ne ucinite sledi ban
Srbijalov Admin Tim!

Podunavac

Vlap kaže:
A sad malo o poznato kalibru nepravedno zapostavljenom kod nasih lovaca 25-06 rem. Razmisljao sam sta da kupim, da kupim 243win ili 270 win. slucajno eto mladji brat 30-06. na kraju ja sa njim pucam sve. tezina zrna PPU 5.8g. i 6.5g. postoje i teza zrna ali nisam imao prilike da nabavim od. 7.2g. ko zna vise o pomenutom kalibru iz iskustva u prakticnom lovu neka da svoj komentar.

Pravilo foruma je da se predstavimo u profilu (sto niste ucinili korektno )ili u temi "Predstavite se " ukoliko to ne ucinite sledi ban
Srbijalov Admin Tim!

Pitanje za Vlap. Šta znači pucaš sve? Loviš svu divljač, ili koristiš sve laboracije?

Admin PowerVan teme
Srbijalov Admin Tim!
Tri prsta 2Kolce

Joe the hunter
 Jedan od mojih prvih karabina je 6,5x57 i sa njim lovim hvala Bogu vec 40 godina.Taj je odstrelio 16 srndaca, 4 divokoze, 2 jelena, 3 lopatara, muflona, 6-7 lisica, vuka, i jedno desetak DS.I nikakvu primedbu nemam na taj kalibar.Lovim zrnom RWS KS od 8 gr. a ostalo mi nesto i stare RWS HMOHS(hamantel-ofene holschpice) ili ti ha mantel sa otvorenim vrhom od 10,1gr.Svakom ko se misli izmedju 243 i 6,5x57 toplo preporucujem ovaj drugi.Dobar pogled

Joe the hunter
 Inace zastava proizvodi karabin u tom kalibru

kelt

Joe the hunter kaže:
Jedan od mojih prvih karabina je 6,5x57 i sa njim lovim hvala Bogu vec 40 godina.Taj je odstrelio 16 srndaca, 4 divokoze, 2 jelena, 3 lopatara, muflona, 6-7 lisica, vuka, i jedno desetak DS.I nikakvu primedbu nemam na taj kalibar.Lovim zrnom RWS KS od 8 gr. a ostalo mi nesto i stare RWS HMOHS(hamantel-ofene holschpice) ili ti ha mantel sa otvorenim vrhom od 10,1gr.Svakom ko se misli izmedju 243 i 6,5x57 toplo preporucujem ovaj drugi.Dobar pogled

kolega vi ste prekrsilac zakona o lovu divljaci i to u dva slucaja lovili ste jelene ,a i divlje svinje kalibrom manjim od 7mm sto kod nas zakon ne dozvoljavaPravilo
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

canis aureus
 Hey JoeBye
kako si zadovoljan sa preciznošću 6,5x57? Pogotovo sa lakšim zrnima pa i od 8g?
Jesi li koristio domaću PPU i ako jesi kako se pokazala ta najdostupnija "kombinacija"?

kelt druže a šta misliš ako je kolega Joe navedenu divljač koja kod nas zakonski ne spada pod kategoriju ovog kalibra lovio u nekoj od evropskih zemalja gde je dozvoljeno pa nam samo preneo to svoje iskustvo?!Hmmm
iveli 3

Vlap pošto je ovo tema koja jeste kad se predstaviš kao i svi drugi, možeš da otvoriš temu(ili to za tebe učini Admin Power) o tom kalibru(25-06Rem) pa nam preneseš svoja iskustva i tako toYes

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Mauser KARABINI 198 02.05.2022. 12:18
6,5x57 mauzer MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 66 02.05.2017. 21:50
Mauser (uopšteno) ORUŽJE - SVAŠTARA 49 15.07.2011. 17:05
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,485 posete www.srbijalov.com