Drago mi je sto je otvorena ovako bitna tema kad su u pitanju optike i brzi nisani,dosta nas ne obraca paznju na paralaxu ali je to po meni najveci problem kod pucanja ako smo pre toga sve ostalo pripremili i namontirali kako treba (oruzje,nosace,optiku,nisane....),imam jeda problem sada sa paralaxsom na red dot nisanu ali sam imao probleme i ranije sa ostalim optikama pa bih molio da neko lepo objasni sta je to ustvari paralaxa pa cemo onda preci na konkretne probleme.....poz.
Ja sam shvatio Paralaxu kao pomeranje koncanice pri mrdanju oka tokom nisanjenja kroz opticki nisan... Po pravilu najmanja paralaxa bi trebala da bude na 100 metara, a sto je meta bliza paralaxa je veca... Medjutim i na nju se tokom vremena moze navici...
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Evo kako aimpoint favorizuje svoje proizvode u odnosu na losije nisane,na snimku pokazuje da nema paralaxa..... http://youtu.be/m...
sad mi nista nije jasnoposto je na malom rastojanju bila velika parallaxa mislio sam da ce na 100m biti ogromno odstupanje medjutim sad proveravam na terasi i na 100m vuce u desno do 15 cm a u levo do 30cm otprilike,nije mi jasno zasto u jednoj strani ima duplo vise odstupanja paralaxu po vertikali nisam testirao........i dalje cekamo strucnjaka ko je zaso u problem a takvih na forumu ima podostaB)kod optika sam imao parallaxu ali dosta manju nego kod red dota.......poz.
zamislite da imate cev bez sociva umesto optickog nisana ali sa koncanicom unutra kolika bi onda paralaksa bila. sociva menjaju uslove u odnosu na cev jer se izlazna pupila na okularu smanjuje u jednu tacku u koju dolazi zenica oka tj zizna daljina, sto je pupila sira veca je i paralaksa a kod red dota gde se nisani brzo sa oba oka, otvorena pupila je izuzetno siroka i upravo je to razlog zasto je paralaksa drasticno veca nego kod optika sa vecim uvecanjem,dok kod optika sa varijabilnim uvecanjem paralaksa je takodje prisutna samo zbog drugih razloga. a to zasto toi je veca na jednu nego na drugu stranu objasnjenj je jednostavno tubus optike ti nije idealno u osi cevi pa i tacka ustvari nije na sredini jerbo je kod upucavanja vise pomerena na jednu stranu. paralaksa je prisutna uvek i kod svih nisana samo je kod kvalitetnijih manje uocljiva dok neki nisani narocito oni sa uvecanjem iznad 12x imaju jedan dodatni tockic za stelovanje paralakse. upravo kako sam i rekao tu se paralaksa javlja iz drugih razloga a to je sto pri razlicitoj daljini do cilja slika posmatranog predmeta ne pada uvek u istu ravan pri istom uvecanju u kojoj se nalazi koncanica tako da taj tockic sluxi da koncanicu pomeri napred ili nazad u tubusu i da je postavi tacno u fokalnu ravan gde se spaja sa slikom. ta pomeranja su mikronska ali su neophodna i steluju se po proceni daljine gadjanja. nisani sa normalnim uvecanjima 1,5/6x42 ili 3/12x56 imaju nastelovanu paralaksu na 100metara ili 100 yardi za amere i uglavnom nema znacaja za nisanjenje u lovackim uslovima. zakone paralakse trebaju poznavati sportski strelci tzv longrange strelci i prof. snajperisti. ono sto treba znati je da pomocu uocavanja paralakse mozemo da procenimo vrednost nekog nisana manje poznatih marki, i da odlucimo o kupovini istog. test mozete sprovesti i bez ugradnje dovoljno je da ga postavimo negde gde ce biti nepomican (stalaza, pult ili krov automobila itd) te da ga okrenemo najpre na najvece uvecanje nanisanimo neku tacku u prirodi i pomeramo oko levo desno i gore dole, ako vidno mnogo koncanica seta po nisanjenoj tacki znaci da je nisan losih kvaliteta i da takve kupovine treba izbegavati isto ponovimo i na najmanjem uvecanju jer kod nekih nisana se koncanica nalazi u ravni okulara,a kod nekih u ravni objektiva tj negde se uvecavanjem uvecava i koncanica a kod nekih ostaje ista. neznam dali sam pomogao jer o ovoj temi ima da se prica jos koliko ocete ovo je u najkracim crtama, mozda nisam sve najbolje pojasnio. u sklopu mogo top /a je bila i oblast optika tj instrumenti za osmatranje i upravljanje vatrom, a to vam je isto bilo za tenkove ili karabine fizika je fizika
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
Druze kelt posto smo dobili neke osnovne informacije i uvod u temu sad bih preso na konkretnije stvari interesuje me da li bi pomoglo kada bi nacrtao malo veci kruzic na prednjoj strani nisana i stalno drzao tacku u tom kruzicu mada znam kada namontiram nisan i stavim pusku u rame da nece biti bas tolikog setanja red dot-a.......poz.
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
sta da ti kazem red dot nije bas najsrecnije resenje za obrtocepni karabin vise je za poluautomate , ali bilo kako bilo crtanje kruga na objektivu nece ti pomoci vec samo vezbanje gadjanja i to na nekakve pokretne mete ako za to imas uslove. u principu paralaksa ti nece praviti veliki problem ukoliko namestis sve na idealnu visinu naspram oka a i kundak ima veliku ulogu. kad sve namontiras postavi slike da vidimo
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
ma nisam reko da nece da pasuje nego da je to kombinacija za PA karabine i sacmare jer po mom iskustvu bolje je da je uopste i ne stavljas ili optika primerena kalibru ili mehanicki nisan,jer po onome sto sam video i karakteristikama sto si naveo moze da posluzi al za pracku
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?