Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: .223Rem vs 5,56x45NATO (.308Win vs 7,62x51NATO)

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
.223Rem vs 5,56x45NATO (.308Win vs 7,62x51NATO)
Sniper Hunter
 .223Rem vs 5,56x45NATO
(.308Win vs 7,62x51NATO)
od kolege canis aureus

-a ondaK prebaciti poslednjih par upisa sa teme .22-250 na ovu novu pa da tamo nastavimo o ovomU a staru da ne kvarimo i tako to ... naravno ako otvarači tema dozvoljavate i nađete za shodno ...

Lično ne vidim neku bitniju razlku izmedju gore pomenutih kalibara jedino što vojna ima veće tolerancije od civilne -lovačke ....izvoliteComp

Cvele
 Hahahaha ja ovu temu ne razumem uopste ?! 308 je isto sto i 7,62x51 kol'ko ja znam ?
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Zlatar
 Treba samo istaći i ne zaboraviti potpuno različitu namenu vojne municije i zahteve koji se postavljaju u odnosu na lovnu.
Ima lepo objašnjeno i na Wikipediji

7.62x51 ima duži vrat čaure i niži pritisak od 308win što je komercijalna oznaka istog metka.Razlika jeste mala i ne bi trebalo da bude nikakav problem

preneću ceo tekst Thundera11 neće zameriti,lepo je obradio ovu temuBravo 2

5.56x45/223Rem

Studije koje su vođene o Drugom Svetskom ratu pokazale su da se većina sukoba ili bolje reći puškaranja odvijalo na udaljenostima do 200 metara, a ta cifra stoji i dan danas. U to vreme ovakva studija je bila jedna vrsta otkrovenja, jer od trenutka kada se bezdimni barut pojavio distance na kojima se mogla gađati potencijalna meta drastično se popela. Bilo je uobičajeno da se karabini proizvedeni između 1890. i 1940. prave sa nisanima koji su se mogli podešavati za udaljenosti i do 1000 ili 2000 metara, a često nisu imala podešavanja za udaljenosti do 300. Očigledno se previdela činjenica o praktičnosti koju smo malopre pomenuli.
Posle Drugog Svetskog rata, armija SAD je odlučila da joj je preko potreban karabin poboljšane preciznosti i koji bi imao skidajući okvir. U tom periodu, krajem 40-ih i početkom 50-tih, mnoge zemlje su eksperimentisale sa malim kalibrima, koji su lakši, koji mogu da se koriste u automatskim puškama i koje vojnik može da ponese u velikim količinama. Armija SAD je insistirala na kalibru 30 i tek skratila 30-06 (7.62x63) i tako stvorila novi 7.62x51 koji se u komercijalnoj verziji još zove 308 Winchester. Takođe, armija SAD je forsirala 7.62x51 u NATO uprkos protestima da je to teška municija, da će zahtevati da puške budu isuviše teške i da on nikako neće moći da obezbedi ispravno funkcionisanje u upotrebi rafalne paljbe. O prvom argumentu se može raspravljati ali ostala dva su na mestu. Ipak, armija SAD, je primetila da je Belgijski FN-FAL karabin bolji od domaćeg M14 ali se iz nekog razloga ipak odlučila na M14.
Proizvodnja M14-ica je bilo pravo političko minsko polje, a početkom 60-tih godina prošlog veka bilo je jasno da će se Američko prisustvo u Vijetnamu, koje se do tada manifestovalo kao posmatračko, pretvoriti u sukob širokih razmera. Nije puno proteklo a SAD je ušla u rat tj. Konflikt sa Vijetnamom i vrlo brzo se pojavio problem snabdevanja vojnika sa oružjem. Jednostavno, fabrike oružja nisu mogle da obezbede oružje za sve one koji su išli u Vijetnam. SAD je u tom trenutku bila primorana da iz starih vojnih ormara izvuče M1 Garand karabine. Ovi teški i dugački karabini nisu bili osposobljeni da se koriste u gustim šumama Vijetnama pa se užurbano tražila zamena. U to vreme, Eugen Stoner iz fabrike oružja ArmaLite, dizajnirao je automatsku pušku nazvanu ArmaLite Model 10 ili skraćeno AR-10, a koja je koristila postojeće NATO punjenje 7.62x51. Iako je AR-10 dosta kasno ušao u trku sa m14, ljudi u ovoj fabrici su se nadali da će svoj novi proizvod moći da prodaju u inostranstvo.
U međuvremenu, postojala je frakcija u redovima Američke vojske i Kongresa koji su podržavali ideju stvaranja nove automatske puške koja bi koristila laku municiju. Izbor je pao na 222 Remington. Problem koji je nastao je taj da su eksperti smatrali da 222Rem nema dovoljno jako punjenje pa se okrenulo ka 222 Remington Magnum punjenju. Iako je ovaj Magnum imao sve potrebno imao je falinku da bi se takva čaura teško mogla uspešno eksploatisati u automatskom režimu. Zbot toga je čaura iz Remingtona 222 produžena što je dovelo do nastanka novog punjenja 5.56x45 ili ti njegove komercijalne verzije 223 Remington. ArmaLite karabini koji su dolazili sa 5.56 punjenjem nazivani su AR-15 platforme. Kasnije se prešlo na zvaničan vojni naziv m16. Ovi automati su imali jednu veliku manu na bojnom polju, a to je njihova sklonost ka zaglavljivanju. Problem nikako nije bio u konstrukciji ovog automata, već u barutu koji se koristio. Pošto je usavršavanje m16 automata nastavljeno tek 1965. broj poginulih zbog ovog propusta je bio veliki pa se dešavalo da vojnici bacaju m16-tice i uzimaju Kalašnjikove. 5.56x45 je zvanično prihvaćen os strane američke vojske 1964. godine, a sada skoro 45 godina kasnije nailazimo na oprečne informacije o tome da li je ovo punjenje pogodno za vojnu upotrebu ili lov.

Razlike između 5.56x45 i 223 Remington

U pedesetim godinama prošlog veka, američka vojska usvojila je metrički sistem jedinica i koristi metričke jedinice da opiše punjenja. S druge strane, komercijalna punjenja i dalje koriste Engleski sistem mernih jedinica.
Kada uporedimo 5.56x45NATO i 223 Remington, videćemo da su po dimenzijama veoma slični, ali je vojna verzija 5x56Nato punjena da radi pod većim pritiscima i brzinama od 223Remington i zato je ponekad ne preporučljivo koristiti 5.56NATO u karabinima 223 Remington.
Ležišta metka u 5.56NATO i 223 Remington takođe nisu ista. Iako AR-15 dizajn obezbeđuje izuzetno jak sanduk i zatvarač, dešavaju se zastoji pri ispaljivanju municije 5.56NATO iz oružja sa 223Remington ležišta. Vojne M16-tice i AR15-tice koje su proizvedene u Koltu, Buchmasteru, DPMS-u imaju striktno vojno ležište metka pa je bezbeno ispaljivati vojnu 5.56 municiju iz ovakvog oružja. Vojne M16-tice imaju nešto duži prostor za vrat čaure u poređenju sa SAAMI .223 komorom, koja je specifično dizanirana za obrtno-čepne karabine. Korišćenjem 5.56 NATO municije iz SAAMI 223 dizajniranom komorom može dovesti do povećanja radnih pritisaka čak i do 15,000 psi, pa često čak i više.

Kako prepoznati vojnu municiju 5.56NATO od SAMMI konstruisane municije?

U principu, ako je municija sa oznakama kao : M193, M855, M196, M856 ili SS-109 onda se definitivno radi o vojnim punjenjima. Često se ova municija prodaje i u komercijalnoj varijanti kao npr. XM-193 itd. Takođe, municija koja ima zeleni vrh je namenjena za vojnu upotrebu.

5.56NATO Vs 7.62NATO

Naravno, kad god se povede rasprava od modernim vojnim punjenjima uvek se postavlja pitanje a zašto se koristi 5.56NATO kada imamo 7,62x51NATO koji je jači i bolji za duge pogotke. Vojna upotreba oba punjenja je pokazala da kada se radi o probojnosti 5.56NATO ima prednost. Istraživanja na terenu su pokazala da 5.56 NATO municija sa M855 punjenjem može da probije čeličnu ploču od 3.4mm na udaljenosti od 650 metara dok 7.62NATO sa M80 municijom to može tek na 620 metara. Vojni šlem 5.56NATO može da sa SS-109 municijom, probije na čak 1.300 metara dok 7.62NATO to postiže na samo 800 metara.
Sumarijum prednosti 5.56NATO su sledeće :
1.probojna moć 5.56NATO je superiorna u odnosu na 7.62NATO i adekvatnija je za sukobe do 300 metara.
2.Lakši trzaj 5.56NATO omogućuje bolju eksploataciju i kontrolu kada se puca rafalom
3.Manja zapremina i težina municije 5.56NATO omogućuje vojniku da nosi više municije
4.Manje dimenzije 5.56NATO municije omogućavaju nošenje lakših i kompaktnijih oružja
5.Ubojna moć 5.56NATO municije je daleko veća od 7.62NATO na razumnim udaljenostima, iz tog razloga što manja zrna imaju tu osobinu da se tumbaju i rasprskavaju bolje kada udare u metu.

Ono što krasi 7.62NATO je preciznost i to na daleko većim udaljenostima od onoga što 5.56NATO može da postigne. 5.56NATO zrno je lako pa je uticaj vetra na udaljenostima većim od 500 metara izuzetno veliki, što nije slučaj sa 7.62NATO. Iz tog razloga se 7.62NATO koristi kao snajpersko punjenje.

DESPERADOS

Cvele kaže:
Hahahaha ja ovu temu ne razumem uopste ?! 308 je isto sto i 7,62x51 kol'ko ja znam ?

Kolega Cvele nije isto mada svi misle da jeste !!!!
Vojna ( 7,62x51 ) mesingana caura je teza i ima 195 greina a civilna ili 308W tezi 157 greina.
Drugo vojna trpi veci pritisak oko 60,000 psi dok su civilna oko 55,000 psi a idu max do 57,000 psi .

*
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

hercegovac
 Danas izvagao.

Igman 223: zrno SP 3,579g, barut 1,686g, čaura 6,206g

Igman 5,56x45 nato zeleni vrh: zrno 4,017g, barut 1,644g, čaura 6,130g

Drugi oko kapisle ima crvenu boju, dok prvi nema.

dadzic
 Za one koje pucaju iz obrtocepnih karabina razlika uopste nije bitna. Razlika je jedino bitna kod onih koji municiju koriste u poluautomatskim puskama, i to je najvise zbog pritiska. Ako je puska u kalibru 5.56 slobodno mozes da biras koju municiju koristis, samo nije preporucljivo da se koristi 5.56 u puskama koje su posebno namejene za .223. Zlatar koliko vidim zna vise od tome. Ja imam Knight's Armament SR-15 u 5.56 i mogu da koristim oba kalibra. Drugar koji ima Bushmaster AR-15 u .223 ne koristi 5.56 sto stoji i u fabrickoj preporuci.
Oni koji oruzje tope u plugove, orace za one koji to ne cine!

bogoljub
 Koja je razlika između 223 remimgton i 5,56x45 nato metka osim u gramaži zrna i obliku zrna soft point ili fmj?I video sam 5,56x45 sa specijalnim balansiranim čeličnim zrnima ali nisam ušpeo da dobijem ni jedan komad za kolekciju bilo je dva proizvođača jedan iz USA a jedan iz Portugalije.Za nepoverovati ubojna moć tih zrna iz neke dugocevne puškice je do 1700 metara.I zrna se ne raspadaju pri udarccima u lišće i travu kao klasična olovna zrna.Čak sam i prazne čaure morao da ostavim jer su ih morali razdužiti posle gađanja.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.

Zlatar

hercegovac kaže:
Danas izvagao.

Druže ne bilo ti zapoveđeno,jel možeš da izmeriš kapacitet čaure baš me zanima,nisam imao Igman.
Težina same čaure ne znači da je različit kapacitet,zbog debljine zida.
Uzmi ispaljenu čauru i alkoholom i štapićem za uši očisti unutrašnjost,onda sipaj vodu polako špricem do vrha,tako i drugu.Malo mi nezgodno u gramima sve mi lakše u grejnima ali imaš vagu 1,ooo pa ćemo pretvoriti.Baš me zanima.

dadzic
 Zlatar,

Ako nije problem sto pitam, otkud to da znas toliko o Americkom naoruzanju i istoriji njihovih borbenih karabina? Vidim takodje da znas dosta o Ar-15 (ili me se barem tako cini). Da li imas iskustva sa njima? Ja ih pre i nisam narocito voleo ali kad sam prvi put pucao iz jedne bila je to ljubav na prvi pogled. Za Knight's Armament same se opredelio zato sto je to Eugen Stonerov zamisao za najbolji borbeni karabin (KAC ga je zaposlio na kraju njegove karijere, i tu su mu rekli da usavrsi njegov dizajin M-4). Ja sam moj opremio Eotech optikom. Takodje na internetu govore da ti karabini vole tezu municiju 75gr. Ja moj planiram da koristim na strelistu, i naravno na sakalima.

Zlatar

dadzic kaže:
Zlatar,

Ako nije problem sto pitam, otkud to da znas toliko o Americkom naoruzanju i istoriji njihovih borbenih karabina? Vidim takodje da znas dosta o Ar-15 (ili me se barem tako cini). Da li imas iskustva sa njima? Ja ih pre i nisam narocito voleo ali kad sam prvi put pucao iz jedne bila je to ljubav na prvi pogled. Za Knight's Armament same se opredelio zato sto je to Eugen Stonerov zamisao za najbolji borbeni karabin (KAC ga je zaposlio na kraju njegove karijere, i tu su mu rekli da usavrsi njegov dizajin M-4). Ja sam moj opremio Eotech optikom. Takodje na internetu govore da ti karabini vole tezu municiju 75gr. Ja moj planiram da koristim na strelistu, i naravno na sakalima.

Ne znam da sviram,dosadile mi pravničke knjige a Stonerovu konstrukciju i kalibar 5.56 sam upoznao u vojsci jer su u 63.pad.brigadi koristili i R4 koji su uzeli Hrvatima u Zagrebu na aerodromu.Sad se koriste razne verzije G36,M4,TRG 22

Tada sam nekako uspeo da nagovorim komandira da probam na strelištu M16,isto tako zaplenjena,udobna,zgodna za nišanjenje,precizna.Južnoafrički R4 je isto zgodan sa dobrim nišanima i eto svideo mi se kalibar 22

Odatle me zanima AR familija ali nama ovde u Srbiji džabe.
Za pucanje na strelištu a i lov predatora bilo bi sjajno imati nešto takvo,ergonomija je odlična,lagana,mogućnosti modifikacija neograničene al u USA

Ali za šumu nije,kad sam video ruse kad su ušli u kuću i jedan najkrupniji pokuša da nogom otvori vrata posle par pokušaja dvojica sklopiše kundake na AK i udri sandukom po vratima dok ih nisu otvorili. Mogu misliti kako bi izgledalo sa bilo kojim ARom tući po vratima(ovo nema veze sa temom)

Šteta što ih kod nas ima jako malo i skupi su,za strelište su stvarno zgodne

A odakle znam o istoriji američkog i drugog naoružanja- pa čitam druže,zanima meOdobreno

hercegovac

Zlatar kaže:

hercegovac kaže:
Danas izvagao.

Druže ne bilo ti zapoveđeno,jel možeš da izmeriš kapacitet čaure baš me zanima,nisam imao Igman.
Težina same čaure ne znači da je različit kapacitet,zbog debljine zida.
Uzmi ispaljenu čauru i alkoholom i štapićem za uši očisti unutrašnjost,onda sipaj vodu polako špricem do vrha,tako i drugu.Malo mi nezgodno u gramima sve mi lakše u grejnima ali imaš vagu 1,ooo pa ćemo pretvoriti.Baš me zanima.

Obećavam, kad uhvatim malo vremena. Vaga je u firmi pa mi nije stalno pri ruci, a i pos'o navalio pa se nema vremena za zajebanciju.

dadzic

Zlatar kaže:

dadzic kaže:
Zlatar,

Ne znam da sviram,dosadile mi pravničke knjige a Stonerovu konstrukciju i kalibar 5.56 sam upoznao u vojsci jer su u 63.pad.brigadi koristili i R4 koji su uzeli Hrvatima u Zagrebu na aerodromu.Sad se koriste razne verzije G36,M4,TRG 22

Tada sam nekako uspeo da nagovorim komandira da probam na strelištu M16,isto tako zaplenjena,udobna,zgodna za nišanjenje,precizna.Južnoafrički R4 je isto zgodan sa dobrim nišanima i eto svideo mi se kalibar 22

Odatle me zanima AR familija ali nama ovde u Srbiji džabe.
Za pucanje na strelištu a i lov predatora bilo bi sjajno imati nešto takvo,ergonomija je odlična,lagana,mogućnosti modifikacija neograničene al u USA

Ali za šumu nije,kad sam video ruse kad su ušli u kuću i jedan najkrupniji pokuša da nogom otvori vrata posle par pokušaja dvojica sklopiše kundake na AK i udri sandukom po vratima dok ih nisu otvorili. Mogu misliti kako bi izgledalo sa bilo kojim ARom tući po vratima(ovo nema veze sa temom)

Šteta što ih kod nas ima jako malo i skupi su,za strelište su stvarno zgodne

A odakle znam o istoriji američkog i drugog naoružanja- pa čitam druže,zanima meOdobreno

Zlatar tek sad primetim oznaku 63, ali skidam ti kapu, ne moze svako biti padobranac. Opasni su ti momci i puno iskustva ima u toj brigadi. Mislim da su 72 i 63 najbolje sto Srbija ima, i da mogu rame uz rame sa najboljim jedinicama iz bilo koje svetske velesile. Kad sam video da si upoznat sa AR karabinima prvo pomisli da si i ti na ovoj strani bare, pa reko ako si blizu da malo gadjamo Smile

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,456 posete www.srbijalov.com