Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Preticanje pri gađanju sačmaricama


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Preticanje pri gađanju sačmaricama
huntinggirl1
 početnicima, ali i onima starijim uvek aktuelna tema, pa izvolite kolege....
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!
 
aca
 drago mi je sto se ova tema otvorila,a mene jako zanima kolege kako i koliko preticete u odredjenim lovovima.
 
alex
 E ove godine sam se izmasio mnogo mnogo ali to je ok jer mi je ovo bila prva sezona sa puskom.
Mnogo sam masio fazana cak 6.sam promasio dok nisam ukapirao sta je to kako mi poleti levo ka desno ili obrnuto gadjam mu vrh kljuna i pogadjak ga.
A kod zeca ako mi bezi od mene u vrh usiju a ako ide ka meni u sapu.
TO je bar meni onako pokazatelj kako da pucam

Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
 
goranqw
 neznam da li neko moze sa sigurnoscu reci koliko preticanje uzeti . sve je to individualno i zavisi od municije , brzine divljaci , daljine ,cokova........ trba se navici na jednu vrstu metaka i sa njim pucati . sve ostalo je praksa i iskustvo . ja licno pucam rc-4 i sa njim treba vrlo malo preticanja , u vrh kljuna ili njuske .
 
Lala
 Najbitnije kod preticanja jeste da na vreme izbaciš žmigavac! Grin
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
DakiNS
 Ja uopšte ne pucam sa preticanjem nego viknem EJ ! Fazan zastane u letu okrene se da vidi ko ga zove ,a tada ga sretne moja sačma u prolazuROFL
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Scorpion Hunter
 

Lala kaže:
Najbitnije kod preticanja jeste da na vreme izbaciš žmigavac! Grin

Lalo pogresio si Grin Najbitnije je pogledati u retrovizor da bi videli dali neko nije pre nas zapoceo preticanjeGrin
 
aleksa
 Ja cu malo uozbiljiti diskusiju.Preticanje je sastavni deo mog nacina gadjanja divljaci u pokretu i podrazumeva se bez obzira sa kojom municijom lovim i naravno ako se divljac krece pod uglom pod kojim je preticanje potrebno.Teorijski,najvece preticanje treba uzeti kada je divljac pod 90 stepeni.Takodje,sto je divljac dalje i brze se krece,treba uzimati vece preticanje.Ali,u praksi to i nije bas lako izvodljivo jer svi mi nesvesno uzimamo preticanje po navici.Jedan od osnovnih razloga promasaja je upravo neadekvatno preticanje,pogotovo ako se cesto menja municija a odavno je konstatovano da postoji brza i sporija municija pa su ta preticanja na koja smo navikli cesto nedovoljna ili retko prevelika.
Mozda bi najadekvatnija tema u vezi sa gadjanjem divljaci bila "Nacini nisanjenja divljaci u pokretu sa sacmaricama" ili nesto slicno jer je preticanje samo jedan od nacina nisanjenja divljaci u pokretu.Istovremeno i najbitniji nacin jer se divljac najcesce krece pod nekim uglom.Tesko je reci koliko preticanje je potrebno uzeti u merama jer je to tesko proceniti,mada postoje podaci koji su rezultat testova.Tu se vec postavlja pitanje sa kojom municijom,puskom,cokom itd. je radjen test.Prilikom uzimanja preticanja nije bitno samo izvuci pusku ispred divljaci vec se mora ispostovati i pravac kretanja divljac.Cesto cete cuti da je neko uzeo preticanje za duzinu divljaci ili nisani u kljun,njusku i samim tim se potvrdjuje ono sto sam napisao da se preticanje obicno uzima isto,kako smo navikli.Ali,to nije i ispravan nacin jer ako je na jednoj udaljenosti dovoljno nisaniti u kljun,na drugoj udaljenosti i pod drugim uglom ce to biti promasaj.
Kao neki recept koji je verovatno dobar ali i zavisi od velikog broja faktora,treba loviti puskom koja dobro lezi u ramenu i kojom se lako manipulise(ja sam pristalica laksih pusaka,makar i na ustrb kalibra i manjeg sacmenog punjenja zbog ugodnijeg trzaja) zatim treba loviti municijom jednog proizvodjaca,menjati samo krupnocu(3,0 mm i 3,5 mm za zeca,fazana i patku) i eventualno kombinovati patron sa i bez korpice,vremenom formirati osecaj od koje do koje udaljenosti je ta municija efikasna i samo tada pucati i na kraju pokusati prilagodjavati preticanje udaljenosti divljaci,a to je sa zgodnom i laksom puskom definitivno jednostavnije.
Postavicu link sa predlozima za preticanje koji verovatno nije daleko od istine ni sa savremenom municijom,samo je tesko to u praksi sprovesti u delo ali sa iskustvom moze makar priblizno da se ispostuje.
Pogledajte temu "Peticanje pri pucanju na divljac u pokretu".
http://www.ecolss...uzja.htm#P
 
nidzamotocross
 "pri brzinama kojima se divljač prosečno kreće, pod uglom od 90 zahteva preticanje od 90 cm" - Nekako mi ovo zvuci cudno... Confused
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''


Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
 
sheytan
 ^ "... na daljini od 20m". Uzmi konjpujter, pa rachunjaj! Stari

(pomotj prijatelja: tachno je! iveli 3)
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
 
nidzamotocross
 Comp Comp Comp

Ma meni to opet previse.. Angry 20 metara Confused
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''


Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
 
sheytan
 Meni je previshe da 2x chitam ovo tvoje, pa ko me pita... Confused
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
 
zoran-amsterdam
 Zanimljiva tema....Jedva cekam komentare od ostalih ucesnika !
 
arnotije
 Dok sam slusao starije te ovako te onako( bilo je tu raznih verzija, kad sam malo stekao iskustvo uvideo sam koliko su pojedine nebuloze da je to strasno) promasivao sam ne pitaj, e sad dal zbog saveta ili neiskustva ebm li ga vec. Po meni samo sto vise pucanja istom municijom i onda sve ide rutinski. Mada desavalo se i desava da se sve ispostuje i mislis evo ga vec u rancu, a ono, cao ode bata .....
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
 
DakiNS
 Kada neko godinama puca istom municijom toliko se navikne da ni ne razmišlja o pogotku jer je gotovo siguran,a onda dođe vreme da promeniš municiju pa slede promašaji pa dođe razmišljanje u trenutku gađanja i gotovo siguran promašaj.Tada sedneš i razmišljaš koju municiju da uzmeš za stalno i verujte skoro da nema rešenja skoro sa svakom sam redovno promašivao , razmislio sam kada me već toliko neće da smanjim barem troškove i eto mene već dve godine pucam sa krušikom i verujte skoro redovno pogađam , sve nešto mislim ipak je sve stvar rutine i navike .
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Podunavac
 Kod gađanja pokretnih ciljeva, osnovni elemenat koji se mora uzeti u obzir je brzina
kretanja divljači koja se lovi. Prilikom gađanja divljači, od momenta opaljenja puške do momenta stizanja sačmenog snopa do cilja, prođe izvesno vreme koje zovemo vreme leta projektila. Ako je divljač više udaljena ili je njeno kretanje brže, sačmeni snop stigne do gađane divljači sa zakašnjenjem. Ako je brzina kretanja divljači velika, dolazi do potpunog promašaja. Sobzirom da je let sačme mnogo brži od leta divljači, mora se uzeti u obzir preticanje. Ako jarebica leti bočnom stranom na lovca, brzinom od 20 m/s, na daljini od oko 30 m, gađana sačmom od 3 mm, sačma će do jarebice stići za 0,1 s. Za isti vremenski period, jarebica će preleteti čitavih 2 metra, što znači, ako se gađa u momentu kada je jarebica nanišanjena, sačma bi stigla sa zakašnjenjem od čitavih 2 metra. Bio bi to čist promašaj. Da bi se jarebica pogodila potrebno bi bilo gađati sa preticanjem na toj daljini od čitavih 2 m. Znači, pogoci će zavisiti kako od daljine i brzine divljači tako i od brzine ispaljenog sačmenog punjenja.
Isto tako ulogu kod preticanja igra i smer kretanja divljači. Dali se divljač kreće prema strelcu, koso od strelca ili paralelno u odnosu na strelca.
Tri prsta 2Kolce
 
Podunavac
 Brzine kretanja divljači:
- lisica 12 m/s
- zec 13 m/s
- prepelica 14 m/s
- golub, grlica, guska 20 m/s
- jarebica 23 m/s
- fazan, plovka gluvara 28 m/s
- plovka krdže 50 m/s

Brzina sačme na ustima cevi varira od 330 do 450 m/s, sa tim što joj brzina drastično opada u odnosu na karabinsku municiju. Ali od prilike na daljini od 35 m kod gađanja zeca koji se kreće bočno, potrebno preticanje je 1-1,5 metar, a za leteću divljač koja se kreće bočno na daljini od 35 m, preticanje treba da bude 2-2,5 metra.
Tri prsta 2Kolce
 
Podunavac
 Pravac preticanja divljači u zavisnosti na smer kretanja divljači u odnosu na strelca.
i43.tinypic.com/n5fx3n.jpg

Pad brzine sačmenog snopa sobzirom na granulaciju sačme (krupnoću) i daljinu u metrima.
i42.tinypic.com/1zvy4j5.jpg

Samim ovim pregledom brzine sačme, dolazimo do zaključka da je maksimalna daljina odstrela divljači sa sitnom sačmom 40-50 metara. Sobzirom da je dosadašnjim istraživanjima utvrđeno da kuglice koje pogode divljač treba da poseduju minimalnu brzinu 170-190 m/s (zavisno od vrste divljači) za uspešan odstrel. A minimalan broj kuglica koje treba da pogode divljač za uspešan odstrel je 4-7 komada (zavisno od vrste divljači).
Tri prsta 2Kolce
 
ohotnik
 Nisam se ukljucivao u ovu temu jer je to vrlo specificno ali kada vidim da se pominju neki matematicki proracuni da se na daljini od 35m uzima preticanje od 2-2,5 metara me nemoze ostaviti ravnodusnim.Mozda je to matematicki ispravno neulazim u to Ali da li vi koji smo svi lovci mozete da zamislite da se da preticanje fazanu koji je od nas 35m od 2,5 metara Pa to je smesno a sasvim nemoguce odrediti tu daljinu okom Ja sam siguran da onaj koji je to pisao nije uzeo pusku u ruke ili je to bilo u vreme kada se pucalo sa crnim barutom mada i to neverujem i to je mnogo.Ja i svi ostali koji pucamo glinene golubove koji lete brzinom od 100-110 km/s Pucamo zavisi od municije u vrh goluba ili par santimetara do deset ako je sporija municija,a svi znamo koliki je golub a daljine na kojima se pogadja golub su oko 30 metara A lete i bocno i pravo i polu levo i polu desno.Sto se tice lova da nebunimo mlade lovce ja licno pucam u recimo glavu kljun divljaci na daljini bilo to 10 ili 35 metara sa brzom municijom tipa rc a sa sporijom municijom za desetak santimetara ispred nje ako je dalja od 25-30 metara.Jos da dodam da lovci cesto mase ne zbog preticanja vec zbog toga jer cesto pucaju ispod divljaci jer lovne puske nose malo nize sacmu od musice na cevi Govorim o puskama bokericama Treba divljac malo preci sa musicom po visini pa tek onda povuci okidac.
 
Podunavac
 Ja sam kolega napisao neke osnovne stvari da bi se dobila neka predodžba kako to izgleda, a svako prema municiji koju koristi treba da izvede svoje zaključke prilikom upotrebe u lovištu. Niko nikome ne može da kaže gađaj tako i tako, sve je individualno od strelca do strelca. A koliko ti je to 10 cm ispred kljuna na 30 metara? Kako odrediš distancu od 10 cm? Ili je to 10 cm u dnosu mušica-divljač na ustima cevi, i ako jeste koliko je to u metrima na 30 metara?
Tri prsta 2Kolce
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Čokovi na sačmaricama LOVCI POČETNICI 262 18.02.2014. 16:39
Paradox čokovi na sačmaricama ORUŽJE - SVAŠTARA 14 22.12.2013. 20:42
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,824,133 posete www.srbijalov.com