Lov u Francuskoj
Lov u Fr i Srbiji razlikuje se po mnogo cemu,od samih zakona pa sve i do nacina na koji se lovi .
Postoje drzavna ,privatna,zakupljena llovista i lovacka drustva(kao kod nas) skoro?.
drzavna lovista su slicna nasim srbija sume ili vojvodina sume stim sto to nisu samo komercijalna lovista vec mogu svi da love koji zive u tim podrucjima ili na poziv nekoga u goste a uslov je da se plati na licu mesta za taj dan lova,a cena zavisi od organizatora.Postoji planska osnova po kojoj je predvidjeno broj visoke divljaci koja je za odstrel itd...
Lovci koji su prisutni proveravaju se lovne karte i osiguranje i upisuju se u lovacku svesku( da tako prevedem) i posle citanja pravila koja se moraju obavezno pridrzavati ,lov moze da pocne.
Privatna lovista su ona lovista, gde jedan vlasnik poseduje odredjenu povrsinu zemljista na kojoj moze sam da gazduje i da poziva u goste koga on hoce ,a da bi mogao da ima lov na visoku divljac mora posedovati minimalno 100he zemlje i naravno plan gazdovanja i ostalo sto ide uz to.
Lovista koja su pod zakupom su naj skuplja. Akcioneri placaju i po par hilada evra za lov koji pocinje u nov.,pa do kraja januara i love svakih 15dana i to subotom ili nedeljiom a mogu loviti i ponedeljkom ali ne love sva tri dana.Meso od divljaci se prodaje tako da se deo novca daje za zakup i stete koju divljac pravi.
Licno sam bio na par takvih lovova ,naravno na poziv directora lov a stim sto sam morao imati nacionalnu lovnu kartu za fr i platiti samo za rucak i za pogonice (50€)a posle toga sta izadje(skoro).Lovcima koji su prisutni proveravaju se lovne karte i osiguranja pa se isto upisuju u lovacku svesku a onda sledi citanje pravila ponasanja, kojih se moraju obavezno pridrzavati , u suprotnom mogu biti udaljeni iz lova.(ako dodje do udaljavanja iz lova ,lovac napusta lov bez pogovora i raspravke sve u cilju bezbednosti lovaca ucesnika)(kako bi to bilo kod nas??)
Lovacka drustva
U Francuskoj je to podeljeno na departmane ,kod nas bi to bilo(mislim)lovni okruzi a za nih je nadlezan lovacki savez francuske(fèdération nationale des chasseurs).
Lovacko drustvo (gde sam i ja clan) broji 300 clanova ,jednom godisnje odrzava se generalna skupstina gde su svi lovci pozvani da prisustvuju i cuju licno, kako je drustvo radilo protekle godine.Na skupstini se prikazuju rihodi i rashodi ,brojno stanje divljaci,odstreljenje divljaci i sve ostale aktivnosi drustva.Lovna karta za za moj okrug za visoku divljac kosta 250€ sa osiguranjema 90€ ostaje u druustvu gde lovim
Minaj vise lovimo DS i srnecu divljac i meso divljaci se deli izmedju lovaca koji su ucestvovali u lovu( meso i trofej se ne placa).Lov pocinje na DS u avgustu generalno otvaranje lova je druga sedmica septembra i tada se lovi skoro sve.Lov se zavrsava druga sedmica januara ,a zbog velikih steta koje prave DS ,one se love do kraja marta(DA U TOM PERIODU I MALI SARENI SU TU ?ALI ZBOG MILIONSKIH STETA SE LOVI DO KRAJA MARTA).U mom okrugu(83) se odstreli oko 25000 DS,a u mome drustvu ima pet ekipa koje love samo DS i odstrelimo oko 650 DS. Lovni dani su svi osim utorka i petka. U lov na visoku divljac ide se grupno (6 lovaca) a na svu ostalu divljac mozete ici sami ili sa kolegom -vas izbor.
U lov na visoku divljaca mislim najvise na DS srnecu divljac..U lovackim drustvima lovci se upisuju na pocetku lovne sezone gde se upisuje broj lovne karte i osiguranja,tako da posle kada dodju u lov samo stavljaju svoj potpis pod brojem gde su upisani(prosto i jednostavno).Izvestaj iz lova, utoj istoj svesci gde se lovci potpisuju postoje rubrike gde se upisuje za taj dan sta je odstreljeno, a upisuje se samo DS,srneca divljac ,lisica i ostala visoka divljac kojom drustvo gazduje.Zec ,fazan i ostala sitnez se ne upisuje.B)
Nabavka oruzja i municije
Od onog momenta kada sta polozili i uplatili za lov mozete nabavljati oruzje i municiju .
Sa vasom dozvolom idete u lovacku radnju i kupujete oruzje i municiju koja vam treba za lov a prodavac popuni papire i posalje uservis za oruzje koji vam posle mesec dana posalje papir da je oruzje registrovano na vase ime(papir je a4 formata)a to je kod nas oruzni list.
Nema nikakvih zahteva i odobrenja kao kod nas (koliko para toliko imuzike)
Zasto kad su pravili novi zakon o oruzju i municiji nisu samo prepisali ovaj Francusk??????i
Vrlo dobro Viktore!
Zaista,sasvim razuman i dobar nacin organizovanja lova.I na osnovu ovoga sto sam procitao ovde,i u "Kalibru" naseg clana sa nickom SUMO,moze se reci da nam nimalo ne bi bilo lose zakonodavstvo ove oblasti napraviti slicnim francuskom;)
Nego,zanima me nesto drugo.Napisao si "onoga trenutka kada ste polozili i uplatili za lov mozete nabavljati oruzje i municiju"...Jel to znaci da se lovacko oruzje i municija u Francuskoj ne moze nabaviti ako neko pre toga nije uplatio za lov?
Jel dozvoljeno u Francuskoj nosenje kratkih cevi u lov krupne divljaci?Jel se u Francuskoj mogu legalno posedovati pistolji i revolveri od strane civila koji nisu sportisti,niti lovci?
Ako ti nije tesko,daj link francuskog aktuelnog zakona o lovu,i o oruzju,pa cu da nadjem nekoga da prevede...Nije mi tesko da sam potrazim,ali ne znam francuski niti znam kako da ukucam,pa...;)
pozdrav Neco 90
Lovacko oruzje mozete nabaviti kada ste uplatili lov.
Kada odete u prodavnicu da kupite oruzje ,prodavac vam trazi dozvolu za lov i lovnu kartu za tekucu sezonu i on podatke sa tih dokumenata upisuje u obrazac koji salje u servis za oruzje(a to nije policija vec kao kada bi kod nas u opstini postojao servis za oruzje),naravno kada je to registrovano policija ima pristup.
Za municiju i netrazi vam nista ako ste klijent.
Kratke cevi nisu dozoljene u lovu ali ko zna mozda jednog dana?.
Posedovanje pistolja i revolvera mogu imati samo ona lica koja se bave sportskim pucanjem -to je jedina varijanta, a da biste dobili licencu morate se uclaniti u streljacki klub i biti redovan clan 8meseci i posle toga mozete dobiti licencu(ali ako ste imali krivicni dosije ??? TESKO)
link trenutno nemam ali cu naci pa cu kasnije upisati.
za Necu90
kolega upisi u pretragu (LOI DES ARMES 2013),
tamo ce ti izaci dosta rezultata ,pa bi morao imati nekog da ti prevodi ali da znas komlikovano je.
poz
neca90 kaže:
Vrlo dobro Viktore!
Zaista,sasvim razuman i dobar nacin organizovanja lova.I na osnovu ovoga sto sam procitao ovde,i u "Kalibru" naseg clana sa nickom SUMO,moze se reci da nam nimalo ne bi bilo lose zakonodavstvo ove oblasti napraviti slicnim francuskom;)
Nego,zanima me nesto drugo.Napisao si "onoga trenutka kada ste polozili i uplatili za lov mozete nabavljati oruzje i municiju"...Jel to znaci da se lovacko oruzje i municija u Francuskoj ne moze nabaviti ako neko pre toga nije uplatio za lov?
Jel dozvoljeno u Francuskoj nosenje kratkih cevi u lov krupne divljaci?Jel se u Francuskoj mogu legalno posedovati pistolji i revolveri od strane civila koji nisu sportisti,niti lovci?
Ako ti nije tesko,daj link francuskog aktuelnog zakona o lovu,i o oruzju,pa cu da nadjem nekoga da prevede...Nije mi tesko da sam potrazim,ali ne znam francuski niti znam kako da ukucam,pa...;)
Slican Zakon je i u Sveckoj isti sto se tice uruzja malte ne isti. Ovde kratke cevi u lovu su smesne, U vecini zemalja eu nisu ni culi nositi kratke cevi u lov. Tako da meni licno odgovara Svecki zakon.Sasvim OK. dok je nas sacuvaj me Boze
Viktore ako sam dobro razumeo,kad hoces da ides i lovis lisice cekanjem(i vabljenjem) mozes da ides sam?dali i za predatore(lisicu,sakala)postoje lovni dani ili se love svaki dan cele godine?I jos nesto kad kupis lovnu kartu tebi vise nije potrebna nikakva dozvola da bi isao u lov ,i dali se nekom javis (lovocuvar,upravnik,itd.)kad izlazis u lov i loviste u lov na lisice.Mozda sam dosadan sa pitanjima jer je sve u vezi lova lisica al mene to najvise zanima jer nam ovde pricaju pricu kako je nas lov zakon uskladjen sa evropskim i EU.a ocigledno da nije tako.
Kolega Dreger.
Dobro si razumeo kolega ,lisicu mozes da lovis sam ,sat vremena pre izlaska sunca i sat posle zalaska sunca.Ja pocinjem lov 01. 06 na srndaca i tada mogu i ilisicu da lovim(sakala za sad nema),naravno mogu da idem sam bez pratioca i nejavljam se nikome.Za ovj lov se upisem krajem godine, i dobijem odobrenje da mogu sam u lov.Za ovaj vid lova ima nas par i ja sam morao da napravim karte za sektore na kojima se moze loviti(ja sam odgovoran za sektore),tako da lovac koji ide u lov ,moze loviti samo u sektoru za koji smo se dogovorili. Te karte ima i lovni inspektor koji ako hoce moze da nas nadje u tim sektorima radi kontrole.Poceo sam ovj vid lova pre 5 godina i bio sam, ,sada nas ima 4 i do sada niko nikad nije dolazio u kontrolu,naravno netreba biti budala i misliti da ih nema.OD druge sedmice septembra mogu ici svi ali naravno nikoga to neinteresuje ,svi love ds a manji broj zeca.
Dozvole se pisu samo za grupni lov DS a kod nas nema ni markica, ali ima u nekim drugim okruzima
Lovni dani kao i za DS..
Mozda su neki delovi naseg zakona uskladjeni sa evropskim ali samo oni koji odgovaraju policiji a ne lovcima(tako ja mislim) kada bi samo polaganje lovackog ispita uskladili sa francuskim bilo bi dobro(2006 god .,sam polozio i platio citavih11€ stim sto tu ulazi i obuka sa oruzjem --sacmara i karabin ,sada skoro kolega polagao mislim da je kostalo oko 20€)
Eto kolega nije kao kod nas , ali se mora voditi racuna o svemu a pogotovo o ponasanju u toku lova!!
Eto kako se lovi u normalnoj drzavi da dobrim lovackim zakonom i pravilima ,a ne kao kod nas i jos nas ubedjuju i pricaju price kako je kod nas zakon ovakav jer je to uskladjeno sa zemljama u okruzenju ili clanicama EU.a ocigledno je da nije tako,sto Viktor rece nas zakon je uskladjen da odgovara svima osim postenom i prosecnom lovcu,i vise se uslovljavaju raznim dozvolama,pratiocima,izvestajima,propratnicama itd.lovci sa placenom clanarinom-lovnom kartom nego krivolovci i lovokradice kojima sva ta papirologija i pravila nisu potrebni i jos nista i neplacaju ni drustvu ni drzavi.
Dr.Eger
Evo ja bas malopre raspravljao sa nekim lovcima o gluposti ogranicavanja lova na predatore,a oni me gledaju belo.Kako ja njima da objasnim da sam potrosio oko 800 evra na komplet za lov predatora,koji je sa tom namenom i kupljen(pre toga imao 30-06).Kako da im objasnim,da mi retki lovci na predatore,omogucavamo odstrelom istih njima njihove omiljene lovove(fazan,zec,srneca divljac....).Ovi moji kao da su zaboravili da je grupa namirena sa fazanskim petlom do pre 3-4 godine bila misaona imenica,a sad kad fazanske divljaci imamo u izobilju,ponovo se redukuje broj dozvola za cekanje predatora zbog zloupotreba(citaj krivolova).
Sa druge strane,tim istim krivolovcima nikakva dozvola ne treba,pa je tvoja primedba da su na ovaj nacin osteceni samo oni ispravni sasvim na mestu.
Sputavanjem lovaca koji cine dobro u svojim lovistima i istovremeno prepustajuci ista mesozderima na izvolte,pruza jasnu poruku mladim lovcima koji jos nisu uvideli kojim pravcem treba ici,a bogami i mnogi ispravni mogli bi zastraniti,ne zeleci da ih neko pravi budalom
mrwa22250 kaže:
Dr.Eger
Evo ja bas malopre raspravljao sa nekim lovcima o gluposti ogranicavanja lova na predatore,a oni me gledaju belo.Kako ja njima da objasnim da sam potrosio oko 800 evra na komplet za lov predatora,koji je sa tom namenom i kupljen(pre toga imao 30-06).Kako da im objasnim,da mi retki lovci na predatore,omogucavamo odstrelom istih njima njihove omiljene lovove(fazan,zec,srneca divljac....).Ovi moji kao da su zaboravili da je grupa namirena sa fazanskim petlom do pre 3-4 godine bila misaona imenica,a sad kad fazanske divljaci imamo u izobilju,ponovo se redukuje broj dozvola za cekanje predatora zbog zloupotreba(citaj krivolova).
Sa druge strane,tim istim krivolovcima nikakva dozvola ne treba,pa je tvoja primedba da su na ovaj nacin osteceni samo oni ispravni sasvim na mestu.
Sputavanjem lovaca koji cine dobro u svojim lovistima i istovremeno prepustajuci ista mesozderima na izvolte,pruza jasnu poruku mladim lovcima koji jos nisu uvideli kojim pravcem treba ici,a bogami i mnogi ispravni mogli bi zastraniti,ne zeleci da ih neko pravi budalom
Upravo tako - zbog krivolova, smetate im!
Kako oni da pucaju na sve što mrda, ako neko tamo čuči u obali, čeka lisicu i GLEDA ono što oni ne žele da se vidi!
ипак не може да ме спречи да се ненаоружан крећем по атару, тако да ако се баш намерачим имаћу фотоапарат у рукама, па нек виде шта им је боље
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Zasto ne bi mogli u lov sami?.Zasto sumnjati u lovce?.Tacno je kolege da onaj ko zeli ici u krivolov ,nece traziti nikakve dozvole.Ko ispasta?,samo oni koji su posteni i koji zele da uzivaju u tom lovu ,uostalom pa platili su da idu u lov a ne da ih neko tamo pravi budalama. Desilo se vise puta zimi da smo moj brat i ja sami isli na patke ili cekali lisicu,treci ili nema vremena ili ima neku obavezu.ISpada da treba nekoga da molis da ide u lov.Znam da nemamo pravo ali sta raditi ?,platiti lov pa ako vas je trojica onda mozete ici.Mnogo se ogranicava nekim pravilima ,zakonima itd pravo na lov , zasto ?,pa imamo lovocuvare pa neka rade dvoj posao.Problem nisu posteni lovci vec oni drugi,ali kolege ima toga i u fr gde lovim, de ima toliko povoljnosti ali opet krivolove,samo ovde kada ih uhvate
,novcana kazna ,oduzimanje oruzja sa kojim je krivolovio,dozvolu za lov ,pa tek za tri godine ima pravo ponovo da polaze za lov .
Kod nas je to strozije ali za one sitne ,samo oni mogu da na...u,ostali ne!.
па сам си реко, овде је увек вика на поштеног. а вичу они које би требало јурити да не би јурили њих. што се тиче патака, и ја сам имао сличних проблема, мада су ми у у управи рекли да се не бринем због глупости и да слободно идемо двојица.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?