Šta raditi u slučaju susreta sa ZMIJOM?
|
Sremac75 |
Objavljen 25.04.2012. 21:47
|
Admin
Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
lakistrike95 kaže:
Evo ja bih zamolio u moje ime i u ime Pez-a ako moze da se otvori tema o zmijama na nasem podrucju, kao sto je Pez naveo o poskoku i slicno, verujem da su svi imali susret sa ne bas tako milom zivotinjkom, pa da cujemo iskustva, sta i kako treba uraditi, jeste da nije namenjen forum tome, ali se u lovu i ribolovu desavaju takve stvari, znaci Zmije(ophodjenje prema njima) i prva pomoc. Pozdrav
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 25.04.2012. 22:40
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Zahvaljujem se adminu u moje i u ime kolege lakistrike95.
Posto sam dao predlog ajde da napisem nesto (koliko mi znanje dozvoljava)o ovim (ne)dragim bicima sa kojima se (bar ja) cesto susrecemo.
Prvenstveno o poskoku nasoj najotrovnijoj zmiji(postoje misljenja da mu je otrov jaci od otrova kobre).U mom kraju je poslednjih 20 godina brojnost poskoka je u stalnom porastu tako da se srece na putevima,sumskim stazama,pored reka,u dvoristima seoskih kuca jednom reci svuda.Najlakse se prepoznaje po izraslini (roscicu) i karakteristicnoj cik-cak sari(tamno braon ili crne boje) na ledjima.Osnovna boja poskoka varira i zavisi pre svega od stanista(cini mi se da nema boje koju nisam video).Poskok ima kako kazu neki strucnjaci jedan od najsavrsenijih "aparata" za ubrizgavanje otrova,sto vise otvara usta zubi mu se vise ispravljaju prema napred tako da moze i bez zagriza da ubaci otrov u plen(zrtvu).Glavna hrana su mu glodari i sitni sisari.Sto se stanista tice kod mene ga ima kao sto rekoh svuda,pogotovo na juznim osuncanim stranama brda,koliko sam mogao da primetim posebno mu odgovaraju sumarci grabica,mozda zbog toga sto ova vrsta drveta raste na kamenitom tlu.U mom kraju postoji verovanje da poskok ne ulazi u vodu sto naravno nije tacno,licno sam dva puta do sad imao prilike da vidim kako poskok prelazi planinsku reku.Poskok nije plasljiva zmija neretko se desava da mu se priblizimo na manje od koraka,tada reaguje tako sto se sakupi (kao opruga) u odbrambeni stav, i nikada ne napada ako nije ugrozen. |
|
|
|
kimi |
Objavljen 26.04.2012. 14:21
|
Veteran
Upisa: 751
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Što se tiče poskoka ne znam puno jer u mom kraju ja što znam samo dva su ubijena u zadnjih 20-ak godina i oba u polju prilikom poljskih radova.
Ono što je zanimljivo( ne znam da li je tačno), čuo sam da poskok radja mlade sa grane, drveta ili tako nešto jer postoji mogućnost da mlado koje se tek izleglo ujede majku i ubije je, što bi trebalo da znači da veličina poskoka nije bitna i da su sve otrovne.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
lakistrike95 |
Objavljen 26.04.2012. 15:18
|
Stari član
Upisa: 280
Pristupio: 11.11.2010. 22:34
|
Hvala na otvorenoj temi Kao sto je Pez rekao poskok je nasa najotrovnija zmija, njen otrov je veoma jak, otrov je hemotoksican i neurotoksican, on odmah cim dodje u krv siri se i napada nervni sistem, sto obezbedjuje veoma sporo i bolnu smrt kod zrtve, i za njegov ujed postoji protivotrov, otrov se ubaci u konjsku krv, on stvara antitela i tako dobijena antitela se koriste za protivotrov. Poskok je veoma miran i nije agresivan, zato napada samo u krajnoj nuzdi, najopasnija mesta su stene, gde cesto voli da se sunca, kada naidjete na poskoka polako se povucite bez panike i bez naglih pokreta, jer to za njega moze predstavljati opasnost pa moze doci do ujeda, a to nikako ne zelimo. Ujed je veoma bolan, zato se pazite. Nakon 10 -15 minuta od ujeda nastupa velika slabost,povracanje i grcenje misica.Nakon 2-3 h nastaje veliki sok, jer telo cini svoje, pokusava da se odbrani. Evo i slike poskoka.
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 26.04.2012. 15:31
|
Lovčina
|
Citajuci o poskoku nasao sam podatak da zenka radja zive mlade 5-15 kom.,neki navode i podatak da su prilikom radjanja mladi obavijeni nekakvom opnom koju kasnije probiju,ovo sto je kolega kimi naveo da je cuo da poskok radja mlade sa grane ili kako u mom kraju kazu da poskok skace po nekoliko metara je samo praznoverje (a nas narod je sklon tome,pogotovo u ruralnim sredinama) i price koje proizilaze iz nepoznavanja ovih bica. Dosad sam imao mnogo susreta sa ovom zmijom,za tri susreta neznam kako sam uopste prosao bez ujeda(jednog sam rukom maltene zgrabio kad sam se penjao uz jednu stenu,kod druga dva sam bukvalno stao na par centimetara od njih) sto samo potvrdjuje podatak da poskok nije agresivna vrsta,sto naravno ne znaci da se ne treba voditi racuna. |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 26.04.2012. 20:41
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Hmmmm. Kako neki kazu šarka je otrovnija od poskoka. Navodno je otrov jaci ali ga ima manje ... U svakom slucaju ne treba cackati ... I kad se ide u kraj gde ih ima treba nositi antidot ... |
|
|
|
zoranp |
Objavljen 26.04.2012. 21:16
|
Lovčina
Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Tema jako dobra i korisna!!..moja iskustva su vezana i za poskoka i za šarku ili kako smo je mi zvali riđovku..naime istina je da se mladunci obe vrste rađaju živi i odmah su otrovni(ako me pamćenje služi), a po agresivnosti su obe vrste podjednake, s tim što je poskok najotrovnija vrsta zmije u ovom delu Evrope. Normalno da treba spomenuti i treću manje poznatu našu otrovnicu Bosansku ljuticu ili šarku, koja je endemska vrsta, pa je samim tim i manja mogućnost njenog sretanja u slobodnoj prirodi. Susreti sa zmijama su često iznenadni, jer se po pravilu one povlače ispred nas kada nas primete, no ako se uplaše našim iznenadnim pojavljivanjem može doći do ugriza. Ja sa imao slučajeva da sam stao na kamen koji je iskočio ispod noge, a ispod se kao avet pojavila riđovka ..no eto hvala Bogu nije me ugrizla već samo zauzela odbrambeni stav. Drugi slučaj je bio kada sam u kasnu jesen(što se također zna desiti) tragavši za ranjenim zecom, a spuštajući nogu niz neku stenu, čujem neko dahtanje, pogledam prema nozi, a poskok se već ispravio(nešto poput kobre) i gleda u moju nogu..polako sam vrati nogu gore i okrenuo na drugu stranu bez posledica. Po pitanju pojavljivanja zmija u kasnu jesen kod nas je bilo usađeno mišljenje da su te zmije, koje se čak i posle pojave mrazeva ne povlače u rupe, znatnoi otrovnije nego u neko za njih normalno doba godine. Te zmije bez obzira dali poskok ili riđovka, su ljudi zvali zatočnice i čak je postojala izreka da su te ostale da ubiju ili budu ubijene. Normalno da zmije netreba ubijati i da su jako retki slučajevi da one nekoga "ubiju", ali da se može desiti ujed, svakako da može, zato oprez i bez panike!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 26.04.2012. 21:38
|
Lovčina
Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
šta raditi u slučaju susreta,pa normalno bježati
|
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 26.04.2012. 21:53
|
Lovčina
Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
ako je stani pani onda pobegnem a ako ima priliku da joj skratim zivot onda lupam arsovom,lopatom,motkom sta prvo zgrabim
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
alex |
Objavljen 26.04.2012. 22:28
|
Lovčina
Upisa: 1413
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
Imao sam dosta susreta sa zimjama tokom pecanja.
Jer obicno sva dobra mesta su naravno naj nedostupnija a ja sam tu malo tvrdoglav gde namerim da prodjem prolazim.
I dosta puta mi se desavalo da na letim na zimje dok pecam proplivaju pored mene nije ni malo prijatno kada u suton vidite kako nesto para vodu a glava mu viri iz vode i pravno na nas.
A isao sam jednom u Grosnicu do Vodojaze i isao uz potok i imama sta da vidim zmija zgrabila omanje klence od oko 200g i pojede ga uredno on se otima ali nista.
MA zmije i krpelje ne volim da vidim ni na televozoru.
Kada smo isli u Bg u zoloski nisam ni hteo da dujem u tererijum
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 27.04.2012. 00:22
|
Lovčina
|
kile_ kaže:
ako je stani pani onda pobegnem a ako ima priliku da joj skratim zivot onda lupam arsovom,lopatom,motkom sta prvo zgrabim
Kolege evo da vam ispricam jedan moj susret sa poskokom(spomenuo sam uprethodnom upisu).Pre desetak mozda i koju godinu vise nebitno,radio sam kao pomocnik geometrima koji su radili neka merenja na autoputu.Trebali smo da pre tog merenja ocistimo te kako ih zovu CIP-ove tacke kako bi se od jedne do druge moglo izvrsiti merenje.Jedna od tih tacki se nalazi na sredini jednog tunelcica,ostala jos ta jedna i idemo kuci.Poslali su me da to zavrsim a ja da ne idem okolo resim da se popnem uz kamenjar, pogledam, moze, nije mnogo strmo ima i zid od tunela.Nekako sam se uspentrao uz onaj kamenjar jos da se uhvatim za mladicu nekakvog drveta i dolazim na mesto.Pruzam ruku prema onom drvcetu ,vec se hvatam za njega,kad se na samo nekoliko centimetara od moje ruke poskok karakteristicno skupi,tog trenutka ne razmisljajuci o mogucim posledicama skocim odande pravo na autoput,pored srece sto nism dobio ujed imao sam srecu da se i ne povredim prilikom skoka i sto nije naislo neko vozilo tog trenutka.Ispricao sam vam ovaj moj dozivljaj da vidite da i bezanje moze imati posledice i dovesti do povreda,(to sto sam ja prosao citav je cista slucajnost ili opet kazem sreca)pogotovo ako se nalazimo na "teskom" terenu ja od tada nikad nisam ni pomislio na bezanje jednostavno ,ne diram ga ne dira me, a ubedjen sam da ako izazovemo zmiju da nas ujede necemo imati prilike za bezanje. |
|
|
|
Predator |
Objavljen 27.04.2012. 16:49
|
Veteran
Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Nešto slično pez-ovom iskustvu desilo mi se '93-e ili '94-e godine. Rana jesen, predveče. Idem sa tatom pustiti pse. Zavodim pse kroz jednu lijepu livadu koja kao da je stvorena za pašu. Ništa, zec se još nije spustio. Kad sam se provlačio kroz strugu (nazovi kapija, koja predstavlja jedini ulaz u kamenom ograđenu njivu), stanem nogom kraj jednog debelog starinskog konopa. Izvlačim i drugu nogu i sekund kasnije se nađem ležeći na leđima 2 metra dalje. Šta se desilo? Mozak je u trenutku registrovao da je taj konop zapravo poskok i prisilio me na refleksivan skok koga nisam ni bio svjestan. Prošao sam bez ujeda iako sam stao na samo nekoliko centimetara od poskoka. Nisam se mogao smiriti dok nisam došao kući. I sad mi nije prijatno kad se toga sjetim.
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 27.04.2012. 21:21
|
Lovčina
|
predator kaže
desilo mi se '93-e ili '94-e godine. Rana jesen, predveče. Idem sa tatom pustiti pse. Zavodim pse kroz jednu lijepu livadu koja kao da je stvorena za pašu. Ništa, zec se još nije spustio
jesu li to bili neki noćni goniči?
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 28.04.2012. 09:39
|
Veteran
Upisa: 751
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Indjijanac kaže:
Da nije Kalemegdanski gonič tramvaja?
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 28.04.2012. 21:36
|
Veteran
Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Indjijanac kaže:
predator kaže
desilo mi se '93-e ili '94-e godine. Rana jesen, predveče. Idem sa tatom pustiti pse. Zavodim pse kroz jednu lijepu livadu koja kao da je stvorena za pašu. Ništa, zec se još nije spustio
Ponoćni, Indjijanac, ponoćni!
Ko drži goniče, zna o čemu pričam. Kad obučavaš pse onda ih puštaš na početku u sumrak jer tad divljač izlazi na pašu i ostavlja svjež trag koji mladog psa ne zbunjuje kao brdo ispresjecanih tragova koje će zateći ujutro. Na Jutubetu ćeš naći i snimke kako po mraku love lisice goničima.
A tih ratnih '90-ih bilo je svačega. Svinje se ubijale (namjerno ne pišem lovile) "šarcem", "84-orkom", automatska puška je bila uobičajena.
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 29.04.2012. 06:40
|
Lovčina
|
druže bolje da ne spominjemo tu nelovačku epohu iovako smo
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 13.07.2012. 08:07
|
Lovčina
Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Čini mi se da sam jedan od onih koji ima najružnije uspomene i iskustvo na naše otrovnice od svih ljudi koji su se upisali na ovom poforumu.
Naime, sjećam se neke davne godine kad nijesam imao ni dvadeset godina, kosili smo jednu baš veliku stričevu livadu. Zove se Simovče. Ravna i prevelika ali dosta momaka došlo da pomogne, livada čista iako kroz nju ima poneki veliki kamen "stanac" koji viri iz zemlje i čija se prava veličina u stvari krije u zemlji. Momci, mobenici puni snage, u rukama oštre kose i želja da se bude najbilji u ovom teškom poslu.
Domaćin peče jagnje, toči hladno pivo, njegova tri sina među nama, ide i boca domaće šljive koja nam dođe kao stimulativno sredstvo-doping.
Bilo nas je jedanaest, što nas, što rođaka i kumova...
Nešto oko 10 sati, sunce baš ugrijalo ali smo livadu skoro "obalili" i kao po pravilu svi smo skinuli patike, opanke i ostalu obuću i kosimo bosi.
Čuo sam neko komešanje ispred i odjednom vidio da je polovina poskoka (pokošen kosom) ujela kuma Baga od 19 godina.
Istog časa smo mu uvezali nogu i krenuli sa konjem da ga transportujemo do ceste a do tamo nam je bilo potrebno oko 45 minuta...
Nije živio ni 15 minuta jer ga je poskog "pogodio" malo više pete u jedan veliki krvni sud. Umro nam je na konju.
MI smo ga mrtvog dopremili do beranske bolnice i dežurni ljekar je samo konstatovao smrt.
I pored ovog tragičnog događaja poskoka sam sretao u lovu i u prirodi mnogo puta. Hvatao sam ih ali ih nikada nijesam ubijao. Poskok nikada nikog nije ujeo da nije bio uplašen i ugrožen.
POšto poznajem Vuka Bojovića, direktora ZOO Vrta često sam navraćao kod njega a posebno zadovoljstvo mi je bilo da hranim zvečarke sa živim miševima. Soba sa otrovnicama se nalazila odmah do Vukovog direktorskog kabineta.
Tamo sam provodio sate posmatrajući mnoge otrovnice koje su kudikamo otrovnije od našeg poskoka ili šarke.
Ne znam zašto ali me to , na neki način, opuštalo.
Ipak, kuma Baga nikada nijesam zaboravio i danas me boli njegova smrt. Pa, bio je i jedinac... |
|
|
|
duskov |
Objavljen 13.07.2012. 08:35
|
Lovčina
Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Sjećam se i jednog aprila prije desetak godina. Planina Golija koja povezuje nilšićku i plužinsku opštinu. Jedan moj prijatelj pustio kerove nekoliko stotina metara ispod mene u nekoj šumici, ne nosimo oružje, nadmorska visina 1800 metara, Sunce ugrijalo a ja se opružih u jednom kamenjaru. Zadrijemah i zaspah.
Koliko sam spavao ni sam ne znam ali kad sam se dozvao svijesti krajičkom oka primijetio neko pomjeranje na kamenu odmah do mene. Okrenem se i vidim poskoka koji je i dalje bio "mrtav" i poprilično spor. Bio mi je od glave 20-tak santimetara.
Obzirom da je bilo proleće, a tad su poskoci puni toksina, i da se ujed u glavu obično završava smrću, imao sam sreće.
Ustao sam bez ikakve želje da zaspem naredna tri dana.
Poskok se sunčao, polako pomjerio i otišao u nekakvu mišju rupu.
Nijesam ga dirao.
A kerovi su nešto podigli i gonili ispod mene. Mene to više nije interesovalo... Bio sam poprilično zadovoljan svojim životom... |
|
|
|
javor |
Objavljen 16.07.2012. 22:40
|
Član
Upisa: 61
Pristupio: 12.07.2012. 22:45
|
Bježati glavom bez obzira..?
|
|
|
|
vuk71 |
Objavljen 30.08.2012. 10:26
|
Veteran
Upisa: 584
Pristupio: 18.11.2010. 10:13
|
kupiti zastitne nogavice, prodaju se preko cabelasa isti problem imaju sa zvecarkama...cena je malo veca nego kvalitetnih rosnica a glavu mogu sacuvati... |
|
|