Predlozi za izmene zakona o oružju i municiji
|
Sniper Hunter |
Objavljen 15.08.2012. 13:51
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Od kolege mihailo
|
|
|
|
papiga |
Objavljen 15.08.2012. 15:58
|

Stari član

Upisa: 255
Pristupio: 19.04.2011. 19:31
|
Pa ajde nekim redom
-da se pojednostavi procedura za nabavljanje oruzja,znaci bez glupih i nepotrebnih provera po komsiluku i ciju sam sestru kad pominjao,ko je agresivan i sklon nasilju taj je vec evidentiran i nece da ceka 18 god da to ispoljava kad dobije oruzje,znaci samo proverom u sistemu,kao kad se proverava vozacka isprava ili licna karta sad bar ima informacioni sistem da to podrzi a ionako se tu moze dodati i krivicna evidencija,a to sto sam se mozda s nekim na ulici posvadjao ili on samnom niti smo pretili niti smo imali oruzje kod sebe pa da mi ga policija uzima kao i clanovima moje porodice s kojima zivim
-da se ukine nabavna dozvola za municiju,jer malo je glupo da mozes dobiti 50 metaka godisnje a da ima vise lovnih dana u godini,obaska strelista i streljane sto po vazecim propisima uzimaju pare
-da oruzja sa tetivom i vazdusna oruzja ne podlezu zakonu o oruzju i municiji,ovde mislim da bi malokalibarska oruzja ipak trebala da se obuhvate nabavnom dozvolom i to samo licima koja vec poseduju vatreno oruzje pod obavezno
-sto se tice polaganja za oruzje,trebalo bi da bude vise prozeto praksom sto ce reci cas teorije cas prakticne obuke,jer po ovome dosad bitna je samo uplata nekom od licencnih agencija i sl.
- i na kraju ali ne manje vazno procedura za nabavku "drugog"odnosno sledeceg oruzja pored vec postojeceg sa urednom dozvolom,bi se trebala skratiti znacajno do mere fiktivnog zahteva jer ako vec posedujem oruzje,zasto bi se opet vrsila bezbednosna provera i sl gluposti i to odugovlacilo i po mesec dana
Ovo je moje misljenje i zadrzavam pravo na njega kao licno i subjektivno |
|
|
|
mihailo |
Objavljen 15.08.2012. 16:29
|

Veteran

Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
-Dozvoliti nabavku municije bez dozvole MUPa
-Dozvoliti punjenje municije za olucene cevi uz predhodnu obuku i potvrdu o osposebljenosti.Dozvoliti prodaju iste.
-Ukinuti diskreciono pravo za izdavanje dozvole za oruzje
-Uvesti lekarsko uverenje sa obaveznim testom na drogu i alkohol kao dokument koji se podnosi sa zahtevom za nabavku oruzja
-Ukinuti dozvolu za oruzje sa tetivom osim samostrela,za vazdusno oruje
Dozvoliti uvoz oruzja fizickim licima
Licima kojima je oduzeto oruzje pravosnaznom sudskom odlukom dozvola za nabavku se nemoze ponovo izdati. |
|
|
|
kelt |
Objavljen 15.08.2012. 18:39
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
za pocetak bilo bi dobro uvesti psihotest kao i testiranje na droge. obuku za rukovanje vatrenim oruzjem, a narocito za ove momcice sto ne sluze vojsku poostriti i sprovesti kroz vikend kampove jer su ova sadasnja predavanja od 2x1cas u najmanju ruku smesna. potom bi trebalo uvesti i neke liberalizacije kao slobodnu kupovinu municije za olucene cevi kako i reloading uz adekvatnu obuku(vikend kamp). normalno za nabavku sledecih cevljuga dovoljno bi trebalo biti da se u prodavnici pokaze oruzni list od prethodnog istog tipa oruzja i licna karta, koje se naknadno ode registrovati u policiju(ako je komplikovano zbog taksi one se i tad mogu poplacati) ja bi se osvrnuo posebno na placanje poreza. po mom misljenju iako sam off topic, porez na oruzje bi trebalo potpuno ukinuti jer na ovom belom svetu nigde ni ne postoji osim u nekim zemljama gde je oporezovan posebno kroz pdv pri samoj nabavci. a ovo sto ove razne evropske komisije traze da se narod razoruza jer po njihovom misljenju ima mnogo oruzja u posedu gradjana, to nek okace macku o rep. srbi vole da imaju oruzje kao i ostali narodi na balkanu i to je nasa tradicija isto kao i kod finaca ili amerikanaca. ne postoji opasno oruzje, postoje samo opasni ljudi
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 15.08.2012. 18:44
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Skinuti porez na oružije !
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 15.08.2012. 21:36
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Ima tu podosta stvari sa kojima se slažem, ali ovo mi više dođe kao lista želja, a ne prijedlozi koje bi neko mogao uzeti u razmatranje. Od svega navedenog, najviše mi se sviđa prijedlog (i djeluje mi najlogičnije) da se ukine komplikovana procedura terenske i kancelarijske provjere za nabavku drugog i svakog sljedećeg vatrenog oružja. Ako neko već ima oružje i ponaša se u skladu sa propisima, čemu onda komplikovati stvar i prolaziti sve ovo ponovo? Ne namjeravam u skorije vrijeme nabavljati ništa od oružja, ali u potpunosti razumijem kolege lovce koji su u prilici da kupe oružje, a najveći problem im stvaraju propisi koji važe samo za lovce. Oni moraju ponovo prolaziti kroz sve to, a policijski i drugi službenici nikom ne duguju objašnjenje ako proces provjere premaši propisima predviđen rok.
|
|
|
|
ortak |
Objavljen 16.08.2012. 13:33
|

Pripravnik

Upisa: 6
Pristupio: 15.08.2012. 12:28
|
Da se priključim a vi me ispravite ako nisam u pravu , da li je istina da napr. ja koji imam oružje od pre 20 godina i u vlasnistvu imam dva karabina ako bih hteo da promenim neku pusku moram da idem na ono polaganje i obuku iz rukovanja isto kao i oni koji oružje sada prvi put kupuju ?
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja, a članovi koji ne poštuju ovu obavezu biće banovani.
Srbijalov admin tim
Mi na istoku smo jako blizu Europe ,
Nepunih 300 metara u Malom Kazanu , tu je Dunav najuži !
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 16.08.2012. 14:32
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Mora |
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 16.08.2012. 15:55
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
Ukolko se vrši trampa za drugo oružje olučena cev za olučenu cev,ili neolučena cev za neolučenu,dovoljan je samo ugovor o trampi,a ukoliko se vrši kupovina drugog oružja mora zahtev za nabavnu dozvolu i sve što ostalo.
ukoliko prodate jednom licu svoje oružje a od drugog kupujete,to nije trampa,trampa je zamena sa istim licem.
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 16.08.2012. 20:07
|

Veteran

|
ortak kaže:
Da se priključim a vi me ispravite ako nisam u pravu , da li je istina da napr. ja koji imam oružje od pre 20 godina i u vlasnistvu imam dva karabina ako bih hteo da promenim neku pusku moram da idem na ono polaganje i obuku iz rukovanja isto kao i oni koji oružje sada prvi put kupuju ?
Teoretski, mislim da treba. Kad hoćeš da nabaviš novu pušku (bilo da kupuješ, bilo da je dobiješ na poklon, bilo da je dobijaš u razmjeni), potrebna ti je nabavna dozvola koju možeš dobiti tek ako uplatiš takse, dostaviš uvjerenje da si položio rukovanje tom vrstom vatrenog oružja (posebno lovačka puška, posebno pištolj, posebno lovački karabin) koje nabavljaš, potvrdu o nekažnjavanju iz suda i prođeš terensku provjeru službenog lica. Neka me neko ispravi ako griješim. Moguće je da pomenuto uvjerenje ostaje u arhivi i da se prilikom svake sljedeće nabavke oružja iste klase podrazumjeva da ti nije potrebno dostaviti ga uz zahtjev. Pravnici? Sremac?
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 16.08.2012. 20:26
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Predator kaže:
Ima tu podosta stvari sa kojima se slažem, ali ovo mi više dođe kao lista želja, a ne prijedlozi koje bi neko mogao uzeti u razmatranje.
Kolega Predator je potpuno u pravu. Pitanje je samo dali će evropa od Srbije zahtevati liberalne zakone o oružju kao što zahteva za neke druge stvari, ili će za oružje zahtevati rigorozne zakone u cilju razoružavanja naroda. Premda ni u celoj evropskoj uniji nisu zakoni o oružju liberalni. Npr. Velika Britanjia ili Grčka. Najbolje bi bilo kada bi zakon o oružju i municiji preuzeli od Finske, ali poznajući naše zakonodavce pre bi rekao da će ih preuzeti od Velike Britanije.
|
|
|
|
kelt |
Objavljen 16.08.2012. 20:26
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
treba obuka, znam iz licnog iskustva. iako sam imao karabin po starom zakonu kad sam hteo drugi morao sam ici na obuku. obuka je samo jednom a dostavlja se orginal uverenje na uvid i kopija istog. i svaki sledeci put to isto uverenje vazi ne polaze se svaki put vec samo jednom. meni ce biti jos veca zalost kad posle toliko godina lovstvovanja budem morao ici na kurs za sacmaricu ( sigurno cu se iznenaditi koliko sam glup)
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 16.08.2012. 20:36
|

Veteran

|
kelt kaže:
treba obuka, znam iz licnog iskustva. iako sam imao karabin po starom zakonu kad sam hteo drugi morao sam ici na obuku. obuka je samo jednom a dostavlja se orginal uverenje na uvid i kopija istog. i svaki sledeci put to isto uverenje vazi ne polaze se svaki put vec samo jednom. meni ce biti jos veca zalost kad posle toliko godina lovstvovanja budem morao ici na kurs za sacmaricu  ( sigurno cu se iznenaditi koliko sam glup) 
Naravno da je obuka samo jednom, samo se pitam da li se svaki put prilikom nabavke novog oružja treba ponovo priložiti uvjerenje (fotokopija) ili se to radi samo jednom za određenu vrstu vatrenog oružja. 
Što se sačmarice tiče, Kelt, obavezno moraš proći obuku za rukovanje sačmaricom uz korišćenje ručno punjene municije Keltove proizvodnje.
|
|
|
|
bogoljub |
Objavljen 16.08.2012. 20:44
|

Veteran

Upisa: 710
Pristupio: 08.09.2010. 22:27
|
Indjijanac kaže:
Ukolko se vrši trampa za drugo oružje olučena cev za olučenu cev,ili neolučena cev za neolučenu,dovoljan je samo ugovor o trampi,a ukoliko se vrši kupovina drugog oružja mora zahtev za nabavnu dozvolu i sve što ostalo.
ukoliko prodate jednom licu svoje oružje a od drugog kupujete,to nije trampa,trampa je zamena sa istim licem.
ja sam pitao za trampu oružja ali mi rekoše u ps da to puj pike nevaži već da ja kupim oružje od dotičnog a on od mene i normalno da tražim nabavnu dozvolu i ja i on.Normalno da nam to neodgovara zašto bi dao stotinak evra za papirologiju plus sto dotični još mora i da položi obuku za oružje i normalno ja sam odustao i od kupovine što bi se reklo bezveze....
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 16.08.2012. 22:39
|

Veteran

Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
Podunavac kaže:
Predator kaže:
Ima tu podosta stvari sa kojima se slažem, ali ovo mi više dođe kao lista želja, a ne prijedlozi koje bi neko mogao uzeti u razmatranje.
Kolega Predator je potpuno u pravu. Pitanje je samo dali će evropa od Srbije zahtevati liberalne zakone o oružju kao što zahteva za neke druge stvari, ili će za oružje zahtevati rigorozne zakone u cilju razoružavanja naroda. Premda ni u celoj evropskoj uniji nisu zakoni o oružju liberalni. Npr. Velika Britanjia ili Grčka. Najbolje bi bilo kada bi zakon o oružju i municiji preuzeli od Finske, ali poznajući naše zakonodavce pre bi rekao da će ih preuzeti od Velike Britanije.
slazem se sa Vama kolege mozda lici na spisak zelja al taj spisak kazuje sta je problematicno i sta bi valjalo menjati,sada imamo regionalne saveze pa nek pokrenu inicijativu za promene i dopune zakona ako im to spada u delokrug rada,nece valjda nastaviti putem LSS. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 16.08.2012. 22:44
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
bogoljub kaže:
Indjijanac kaže:
ja sam pitao za trampu oružja ali mi rekoše u ps da to puj pike nevaži već da ja kupim oružje od dotičnog a on od mene i normalno da tražim nabavnu dozvolu i ja i on.Normalno da nam to neodgovara zašto bi dao stotinak evra za papirologiju plus sto dotični još mora i da položi obuku za oružje i normalno ja sam odustao i od kupovine što bi se reklo bezveze....
Pre nekog vremena sam menjao karabin sa kolegom Robijom, bez preprodaje, nabavne polaganja ili bilo čega drugoga, samo takse i gotovo. Čista trampa dao sam 223 za 243.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 16.08.2012. 22:46
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
^ Ja u munZe hteo da menjam shtoljpi za livor, i trazili nam obuq...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 16.08.2012. 23:00
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
sheytan kaže:
^ Ja u munZe hteo da menjam shtoljpi za livor, i trazili nam obuq... 
Ne znam shey da li je uopste moguce izvrsiti 'trampu" pistolja i revolvera jer se u principu radi o dvema razlicitim vrstama oruzja,mozda su vam zbog toga trazili obuku... |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 16.08.2012. 23:47
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
^ Obuka je, npr., ista, tj. pishe "utoka i livor"! Ako se dobro setjam! Nej da zamerish ako greshim!
Ima ovde ljudi sa polozenom kratkocevnom obukom - recite, shta pishe u uverenju?
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 17.08.2012. 00:03
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Mislim da je obuka posebno za utoku a posebno za livor,ne zameri ti ako ja gresim.
Naci ce se vec neko da nam objasni. |
|
|