Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: .270Winchester vs. .30-06Springfield

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
.270Winchester vs. .30-06Springfield
Indjijanac

canis aureus kaže:
.270Winchester vs. .30-06Springfield

spasiba ika

IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

canis aureus
 SPASIBA TOVARISH ika

http://www.srbija...ost_134997

Eve ga! OvdI je započeto pa reko' ajte malo da vidimo koliko je moguće da je .270Win superiorniji od .30-06Spr za lov DS
(pod uslovom da su oba karabina u ispravnom stanju!Grin)

Već sam svoje mišljenje izneo u navedenom postu
"Lično mislim da je za lov DS bolji .30-06Spr. i nikada ne bih namenski za lov DS odabrao .270Win! Već sam naveo da smatram da je .270 OK ali za lov DS ..."
i dalje čvrsto stojim iza napisaTog Stari
a pošto ima suprotnih mišljenja, da ne kažem iskustava "specijaliziranih" ... evo teme pa Comp
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Joe the hunter

canis aureus kaže:
SPASIBA TOVARISH ika

http://www.srbija...ost_134997

Eve ga! OvdI je započeto pa reko' ajte malo da vidimo koliko je moguće da je .270Win superiorniji od .30-06Spr za lov DS
(pod uslovom da su oba karabina u ispravnom stanju!Grin)

Već sam svoje mišljenje izneo u navedenom postu
"Lično mislim da je za lov DS bolji .30-06Spr. i nikada ne bih namenski za lov DS odabrao .270Win! Već sam naveo da smatram da je .270 OK ali za lov DS ..."
i dalje čvrsto stojim iza napisaTog Stari
a pošto ima suprotnih mišljenja, da ne kažem iskustava "specijaliziranih" ... evo teme pa Comp

Pazi sad , ako sa 270 rukuje "specijalac" onda je taj kalibar bolji od 30-06 u rukama ne Specijalca e sad ako je situacija obrnuta oda je bolji 30-06 i sve tako u krug i po redu, kako god, samo da ima usta da se puca.
E sad da se uozbiljim ZA ODSTREL DIVLJE SVINJE pod istim uslovima(daljina, pozicija, i sl.) 30-06 narocito sa teskim zrnima od 200 ili 220 greina NEUPOREDIVO je efikasniji od 270 win.To vazi i za odstrel svake divljeci preko 150 kg.Naravno da se sa 270 moze odstreliti ista ta divljac ali isto tako moze i sa 7x57 i 6,5x57 pa cak sa 5,6x57R(licno iskustvo) ali to ne znaci da su svi ti kalibri bas NAJBOLJI za DSU svakom slucaju 30-06 je pouzdaniji za odstrel krupne divljaci.

270
 od 270 je adekvatniji 30-06 a od njega 9,3x62 a od njega 375H&H...... i tako sve do 700 T. Rex ili do 12,7x99!!!!
I jeste tako ako svim ovim kalibrima pogodimo isto mesto!
A da li je fikasniji pogodak sa 375H&H u stomak ili sa 6,5x55 u plećku????? I kojim je lakše uputiti precizan pogodak!
Za mene je naj efikasniji onaj sa kojim precizno gađam a ima dovoljno snage da obori gađanu divljač!
Ko ne zna ni top mu ne pomaže!!!
Ali kod nas lovi i onaj ko ne može da sastavi pogodke u 1x1m i tad je sve malo pa je takvim strelcima u lovu sitne divljači i zec pobegao jer je zamisli pogođen, a sačma 6 je bila sitna za njega!
Alo ljudi pa na drugim kontinentima lovci sa 6,5 i 7mm obaraju i duplo krupniju divljač od naših naj krupnijih svinja a nama za njih trebaju kalibri kojima oni ruše slonove!!!

Podunavac
 Po mom mišljenju je kalibar 30-06 Spr. pogodniji za odstrel DS, ako se koriste zrna težine preko 11 grama. A što se tiče preciznosti tvrdim da kalibar 270 Win. nije ništa precizniji od kalibra 30-06 Spr. Na srednjim daljinama ima položeniju putanju zbog lakših zrna, ali kada bi usporedili tu putanju sa kalibrom 30-06 Spr. sa zrnima ispod 9 grama mislim da bi došli na isto. Na većim daljinama je 30-06 Spr. superiorniji, pošto teža zrna manje gube brzinu a samim tim i energiju. Može da se ljuti ko koliko hoće, ali to su činjenice. Isto kao što je kalibar 8x68 S pogodniji za odstrel DS od kalibra 30-06 Spr. Jednostavno zakon fizike. Može DS da se odstreli i sa 243 Win. kao i sa 223 Rem. ako se pogodi na pravo mesto. Ali to nije to. Zato su i napravljeni zakonski okviri za upotrebu određenih kalibara za odstrel određene divljači.
Tri prsta 2Kolce

270
 Ajde da skratim: idealne težine zrna za 30-06 su od 9,7-11,7g, a za 270Win. od 8,4-9,7g.
.30 sa težinom zrna od 11,7g i 270Win. sa težinom zrna od 9,7g imaće ukoliko su zrna identične konstrukcije gotovo istu dužinu! na srednjoj lovačkoj daljini 270Win će imati veću brzinu a i zbog manjeg prečnika imaće bolju penetraciju!!!
Oba kalibra će do 200m u navedenim težinama zrna doneti istu količinu energije s tim što će .30 će zbog većeg prečnika imati bolju predaju energije!!!
270Win će zbog mekoće odnosno manjeg trzaja omogućiti bolje plasiran pogodak!
Sad nek svako sabere i nađe sebe u ovoj računici! Ja sa kalibrima manjeg trzaja bolje plasiram pogodak i uspešniji sam sa 270Win.!!!

Podunavac
 Trzaj oružja se javlja nakon što projektil napusti cev. Da je drugačije sa velikim kalibrima se nebi moglo ništa pogoditi. Trzaj cevi može da ima uticaj na drugi metak kada ga treba brzo plasirati nakon prvog, zbog odskoka i vraćanja u nišansku liniju. Ali uvežbanom strelcu to ne predstavlja problem. Niti je razlika u trzaju između 270 Win. i 30-06 Spr. toliko velika da bi bila problem za nekoga ko zna da se služi svojim oružjem.
Što se tiče promera zrna ono nikako ne sme da se potcenjuje. Inače bi mogli sa 6,5x68 ili 7 mm RM da lovimo apsolutno svu divljač, ako bi gledali samo energetski potencijal koje zrno ostvaruje.
Sa kalibrom 270 Win. može uspešno da se vrši odstrel DS, ali je po mom mišljenu za nekakav namenski kalibar za ovu divljač ipak potrebno zrno većeg prečnika i težine preko 11 grama. Pogotovo za pogonski lov.
Tri prsta 2Kolce

270
 Trzaj nastaje odmah po paljenju barutne smeše i povećanja pritiska a samo je izraženiji po napuštanju zrna jer se veći deo reakcije utroši na pokretanje oružija iz stanja mirovanja! Bar su takvi zakoni fizike na ovoj planeti!!!
Osim toga trzaj ima i subjektivan uticaj na strelca, kod nekog više a kod nekog manje izražen ali apsolutno kod svakog u određenoj meri prisutan!!!
Razlike u trzaju 30-06 sa zrnom od 11,7g i 270Win. sa zrnom od 9,7g nikako nisu male!!!

stojkuki
 E a znate li kakva je razlika izmedju .30-06 sa 13 zrnom i .270 sa 9,7? Veeelike.

Smeko

Ajd sam malo ozbiljno. .270 je vise nego dovoljan za DS. Bitno je, kao i za sve naravno, odabrati ali pravilno odabrati zrno. I tu prestaje svaka prica.
Ovde na forumu vise puta je prikazivan snimak kome smo se svi divili onog mladjahnog nemca Frantz otingen Spielberga koji u pogonu nanize 6 komada u trku.
Verovali ili ne covek puca sa Sauer 202 u kalibru .270 sa RWSKS zrnom od 9.7 grama.

Zakljucak: pa namece se sam, ko sam ja da ga naturam, ....

sheytan
 ^ NEMA ON POJMA! Stari Ne ubije ni 100kom svinjchuga dnevno, a verovatno i nema kintu da uzne droogoo pooshq(poshto se sa ovom zayebo)...

ROFL
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

PEZ

sheytan kaže:
^ NEMA ON POJMA! Stari Ne ubije ni 100kom svinjchuga dnevno, a verovatno i nema kintu da uzne droogoo pooshq(poshto se sa ovom zayebo)...

ROFL

Sta ce covek Siroma ROFL
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

stojkuki
 Bas bez veze, putca sas tom prangijom, ... Bruka, a kalibar?
Pa ostalo mu od tate malo eksera tog promera pa sece covek i puni, ... Jad bar nesto ... Zna da napuni, ...

PEZ
 Ma pojma nema...jos koristi one bzvz nisane sa uvecanje IČ x
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

270
 Ja stvarno sa 30-06 nisam odstrelio ni jednu divlju svinju, ali jesam sa 270Win.! Takođe sam imao karabine i koristio oba kalibra i na strelištu i u lovu na drugu divljač, i nisam primetio nikako bitno veću efikasnost kalibra 30-06 nad 270Win. čak suprotno!
Inače po efektu na divljač od mnogih koje sam koristio je neprikosnoven 8x57IS, Ali pogodke na daljine (300+m) koje sam ostvario sa 223, 243 i 270Win. nikada nisam dostigao sa 8x57IS i ako sam ga naj više koristio!!!(max. 200+neki metar)!
Na ovom forumu čuh razne priče da 270Win. nije dobar za DS ali od nikog ko ga je stvarno koristio!
Stvarno bih voleo da se javi neko ko je koristio 270Win. i zamenio drugim jer sa njim nije bio zadovoljan, ja takvog ne znam, ili bar neko ko ga je za DS koristio mnogo više od mene!!!
O vome bi mogao mnogo više da napiše koleza "kempi" ako hoće, a mogao bi i da razjasni na nekoj drugoj temi razlike između njega i 7x64 ko što jednom obeća, a za one koji tvrde da su to dve različite verzije istog!!! Ja sam imao oba i znam razlike ali ne bih da objašnjavam jer mnogi misle da sam pristrasan u korist 270Win. pa bi bilo dobro da čuju i drugo mišljenje!!!

Joe the hunter

270 kaže:
Ja stvarno sa 30-06 nisam odstrelio ni jednu divlju svinju, ali jesam sa 270Win.! Takođe sam imao karabine i koristio oba kalibra i na strelištu i u lovu na drugu divljač, i nisam primetio nikako bitno veću efikasnost kalibra 30-06 nad 270Win. čak suprotno!
Inače po efektu na divljač od mnogih koje sam koristio je neprikosnoven 8x57IS, Ali pogodke na daljine (300+m) koje sam ostvario sa 223, 243 i 270Win. nikada nisam dostigao sa 8x57IS i ako sam ga naj više koristio!!!(max. 200+neki metar)!
Na ovom forumu čuh razne priče da 270Win. nije dobar za DS ali od nikog ko ga je stvarno koristio!
Stvarno bih voleo da se javi neko ko je koristio 270Win. i zamenio drugim jer sa njim nije bio zadovoljan, ja takvog ne znam, ili bar neko ko ga je za DS koristio mnogo više od mene!!!
O vome bi mogao mnogo više da napiše koleza "kempi" ako hoće, a mogao bi i da razjasni na nekoj drugoj temi razlike između njega i 7x64 ko što jednom obeća, a za one koji tvrde da su to dve različite verzije istog!!! Ja sam imao oba i znam razlike ali ne bih da objašnjavam jer mnogi misle da sam pristrasan u korist 270Win. pa bi bilo dobro da čuju i drugo mišljenje!!!

Bogami kolega svaka cast za odstrel divljaci na 300 e bolSHe meteri posebno sa 223 i sl.Mislim da je za mnoge kolege a bogami i za mene to samo san jos ako je pucano "iz ruke" onda kapa dole .Bilo bi lepo da sa nama podelite takva iskustva(vrsta divljaci, nacin lova,teren ....) mnogo bi se iz toga dalo nauciti.Ja licno nikad se nisam usudio da pucam dalje od 180-200 metara a ne poznajem nikog od moji drugara koji je imao iskustva veca od 250 metara i to jednom ili dvaput u zivotu pa bih rado ako nije tesko da cujem vase iskustvo ali mozda na nekoj drugoj temi da ovde ne budeVan teme.Odobreno

270
 Iz ruke naravno nikad, samo čvrst naslon, na 300+ baš naj više sa 223Rem. nekoliko štetočina i jedan škart srndać, pogodak u rebra ispod kičme odvukao 100m.
Sa 243Win. na ovu daljinu samo u mete!
Sa 270Win. jedna srna pogodak u srce odvukla 50m i jedna mlada lija pogodak u plećku ostala na mestu!!!
Promašaja na ove daljine je naravno bilo mnogo više nego pogodaka a sa 8x57IS bilo je naj više pokušaja ali ni jedan pogodak, verovatno pogrešna procena elevacije u odnosu na daljinu!

Podunavac
 Pucanje na 300 metara na lisicu bi nekako i mogao da opravdam. Ali na srneću divljač nikako. Iako lovački kodeks ne navodi daljinu preko koje se nebi trebalo pucati na plemenitu divljač, ovo je sigurno protivno kodeksu. Daljina od 300 metara definitivno nije lovačka.
Tri prsta 2Kolce

srpko1
 Evo da prenesem i ja neka moja iskustva .
Ja sam svinje godinama lovio sa kombinovanom puskom kalibra 7x57-12 i mogu reci da svaka svinja od 30kg do 160 kg koju sam dobro pogodio sa 7x57R padne, neka malo odnese neka padne u vatri u zavisnosti od pogodka, daljine na kojima sam pucao su do 100 metara odprilike. I tako sam ja stekao utisak da je 7x 57R sasvim dovoljan za lov divljih svinja.
E kad sam ja resio da kupim karabin, sa kojim cu da lovim d svinju i srndaca i pitao ovde iskusnije kolege za misljene, koji bi to kalibar bilo naj bolje da uzmem za lov pretezno d svinja a da ga koristim i za srndaca vecina kolega iskusnih lovaca se slozila da je za tu namenu naj bolji kalibar 30-06 a kalibar 270Winchester mi niko nije preporucio naj verovatnije jer je 270Winchester mnogo manje zastupljen kod nasih lovaca od kalibra 30-06.
I verujem da kod nas vrlo malo lovaca svinju lovi sa 270Wincester pa kako je malo iskustava u lovu na svinje sa tim kalibrom tako se i malo ko odluci da lovi svinju sa tim kalibrom jer lovci vole proverene stvari nece da eksprimentisu i rizikuju da im mozda zbog loseg odabira kalibra ode kapitalac.

srpko1

Podunavac kaže:
Pucanje na 300 metara na lisicu bi nekako i mogao da opravdam. Ali na srneću divljač nikako. Iako lovački kodeks ne navodi daljinu preko koje se nebi trebalo pucati na plemenitu divljač, ovo je sigurno protivno kodeksu. Daljina od 300 metara definitivno nije lovačka.

Ma kolega sve i da je po kodeksu, pogodak na 300 i vise od 300 metara na divljac u lovu je bas bas tesko precizno plasirati bar za mene. Ja naj dalje sto sam u lovu pucao to je 150 do 200 metara i to nije lako pogoditi a ko u lovu puca i pogadja na 300 i vise metara taj mora mnogo da je vezbao i da je bas opasan strelac i svaka mu cast .

Podunavac
 Pogodak u lovu na 300 metara jeste težak, prvenstveno iz razloga što lovačka optika nije namenjena za gađanje na tako velikim daljinama. Lovačke optike su tako upucane da sa njima može da se gađa na daljinama 180-250 metara u zavisnosti od kalibra. Teoretski može i na dalje, ali je u praksi teško izvodivo, osim ako nema posebnu vrstu končanice. Sve te priče digneš ovoliko, zapamtiš onoliko na končanici, pa na 300 i više metara pogodiš divljač veličine lisice su najblaže rečeno preterane. Sa vojnim snajperom sam i na 400 metara imao takve pogotke koji pogađaju vitalnu zonu na telu divljači, ali mi nikada nije palo na pamet da na divljač pucam na daljine preko 200-inak metara. Niti sam ikada poneo u lov vojni snajper, premda sam ga ima par godina.
Što se tiče kalibra 7x57R on je sasvim solidan izbor za kombinovanu pušku, i uz kalibar 7x65R najčešći kod naših lovaca. Na daljinama (i uslovima) na kojima se lovi kombinovanom puškom on zadovoljava i snagom i težinom zrna. Ali za razliku od kalibra 270 Win. on (7x57R) se pravi sa težinom zrna do 11,5 grama, a naš PPU ga pravi sa 11,2 grama. Dok se 270 Win. uglavnom pravi sa zrnima težine do 9,7 grama, i samo je Lapua (koliko je meni poznato) pravila zrno težine 10,4 grama za ovaj kalibar.
Iako se 70-ih godina prošlog veka u USA smatralo da su lakša i veoma brza zrna pogodnija za odstrel divljači (jer se pretpostavljalo da će izazvati hidrodinamički efekat na divljači), dokazano je da su teža (i sporija) zrna efikasnija za odstrel (pogotovo krupnije i tvrđe divljači).
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
7x64Brenneke vs .270Winchester MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 40 01.02.2013. 22:33
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,443 posete www.srbijalov.com