Ovu rasu (KLEINER MUNSTERLANDER VORSTEHHUND) nismo do sada predstavili i komentarisali. Ja vrlo malo znam o njima, ako neko zna više, možemo pisati.
Izvolite!
Visina grebena
Mužjaka 52-56cm,
Ženki 50-54cm.
Dozvoljeno odstupanje od 2cm.
Boja:
Braon-bela, braon, prskano, paležne oznake na njušci i iznad očiju (Jungklausove oznake).
Glava:
Plemenita, suva, blago zaobljena, lobanja nije široka, sa malim stopom. Izražajnost glave odgovara tipu.
Njuška:
Snažna, ravna, kratka, dobro jedna na drugu priležuća usna. Nosna pečurka braon, nepoželjne su svetle fleke na nosnoj pečurci.
Uši:
Široke, visoko usađene, čvrsto priležuće, vrh usmeren unazad, dopiru ne puno preko ruba usana. Kratka i ravna dlaka na ušima je mana.
Oči:
Po mogućstvu tamnobraon. Kapci priležu čvrsto na očnu jabučicu i pokrivaju treći kapak. Entropijum, ektropijum i ptičije oko su mana.
Telo
Grudi: Duboke i prostrane, nisu bačvaste.
Vrat: Srednje dug
Potiljak: Mišićav i blago zasvođen,
Leđa: Čvrsta, srednje duga sa širokim čvrstim slabinskim delom.
Trbuh: Blago prikupljen
Koža: Napeto priležuća
Dlaka: Jednostavna, gusta, srednje duga i blago talasasta, čvrsto priležuća.
Noge: Prednje noge ravne, sa zastavicom. Zadnje noge dobro uglovane, odlakane.
Šape: Okrugle, zaobljene, zatvorene. Nepoželjna je preterana odlakanost.
Rep: Srednje dug, sa dugom zastavicom, ravno nošen, u poslednjoj trećini srne biti blago na gore zavijen.
Ukupan izgled:
Snažan sa puno plemenitosti i elegancije.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena i u skrotum spuštena testisa.
živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!
Minsterlendski ptičar objedinjuje najbolje kvalitete setera i španijela. I baš kao što E. Laverak kaže da je "seter poboljšani španijel", tako minsterlendski ptičar ima telo setera i glavu španijela. Iako ga smatraju jednim od najmlađih lovačkih pasa ptičara, veliki minsterlendski ptičar je poznat i prihvaćen u Nemačkoj za sve poslove lovačkog psa još od početka 18. veka. U to vreme su ga zvali nemački dugodlaki ptičar, ali je Nemački kinološki klub odlučio da samo smeđe-beli nemački dugodlaki ptičari budu registrovani. Kučići druge boje dospeli su u ruke farmera koji su hteli da kod ovih pasa održe najbolje radne kvalitete, bez obzira na boju. Njima možemo da zahvalimo za vrlo veliki broj atraktivnih lovačkih pasa danas poznatih pod imenom veliki minsterlendski ptičar, jer su oni uspeli da ih odgoje.
Mali pas ove vrste je novijeg datuma i nastao je ukrštanjem bretonskog i nemačkog dugodlakog ptičara početkom 20. veka
živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!
Za ovu rasu sam saznao tek neki dan ali deluje vrlo zanimljivo. Sve što sam saznao o njemu je putem interneta.
Po gabaritima trebalo bi da je malo manji od NKD-a a isto tako malo veći od bretona. Nastao je ukrštanjem više rasa lovačkih pasa- nod, nkd, poentera, bretona....Postoji u dve varijacije boja, braon-bela i crno-bela koja je diskvalifikujuća. Ker odlično radi marku, aport, aport iz vode, poslušan je, a može se naučiti i da radi i krvni trag.
Zemlja porekla mu je Nemačka i tamo spada po zastupljenosti na treće mesto(!!!) u 7-oj FCI grupi.
Lepo bi bilo kada bi neko ko ima ovog psa rekao nešto iz ličnog iskustva, ili barem neko ko je imao dodira sa ovom rasom.
Odgajivačnica "DIJAMANTI" iz Samoša u Banatu, vl. Dragan Milićev-Šumar, poseduje izuzetne lovne pse ove rase. Jovica Pajić iz Plandišta također poseduje ovu rasu i uskoro i štence.
Postoji braon beli i on je mali minster. i postoji crno beli koji je veliki minster. tj. druga rasa, nemaju nista zajednicko sem naziva zbog grada u kom su nastali.
Imao sam prepelicara koji je uginuo u julu 2012 g. posto nisam mogao da nadjem odgovarajuce leglo kod nas a ostalo je nekoliko meseci do glavne sezone,odlucio sam da uzmem meni takodje dragu rasu malog minstera, iako ga do tada nisam imao.Kao i prepelicar to je svestran pas, jedino sto on spada u pticare a prepelicar u cunjavce.
Pas koji za razliku od ostalih pticara nosi nisko glavu i radi odlicno trag,pogodan za obuku na krvni trag,stekti na zecijem i srnecem tragu,doduse kratko 200 do 300m ako ga pustis.Izuzetno poslusan,neumorno pretrazuje do 50m, nema trna i kupine gdje ne ulazi ,aport urodjen,jednostavno sve urodjeno, ne zahtjeva neku posebnu obuku, samo da se izvodi i od malena da se od njega trazi ono sto vama odgovara,jer bukvalno sve radi za vas.
Jedina mana ovog psa i ono na cemu treba raditi je marka.Nema cvrstu marku pogotovo ako divljac pocne da se izvlaci onda je podize u punom trku.Ja licno ne pridajem znacaj tome jer sam navikao na prepelicara tako da uvek pratim psa ako vidim da je na tragu.
Nek je sa srecom i da dugo lovite zajedno.
Posle razgovora sa prijateljima i moj izbor je bio mali minsterlender, cak se dogovorio o stenetu sa Sumarem, ali nisam uspeo da mu obezbedim smestaj van stana u blizini zgrade
Nek je sa srecom i da dugo lovite zajedno.
Posle razgovora sa prijateljima i moj izbor je bio mali minsterlender, cak se dogovorio o stenetu sa Sumarem, ali nisam uspeo da mu obezbedim smestaj van stana u blizini zgrade
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?